24 Οκτωβρίου 2016

Μπισκότα με ψηφίδες σοκολάτας και γέμιση καραμέλα από χουρμά






Ώρα να αξιοποιήσω την καραμέλα από χουρμάδες που έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα. Όχι σε υγιεινή συνταγή όπως θα ήταν το προφανές, αλλά σε σοκολατένια, γεμιστά μπισκότα.


  

Τα μπισκότα αυτά βγαίνουν πάντα στρουμπουλά και μεγάλα όσο το εσωτερικό περίπου της παλάμης μου. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Άντε να βρεις το μέγεθος της παλάμης μου τώρα. Για να τελειώνουμε, σου λέω ότι είναι μεγάλη. Άρα δεν μιλάμε για μπισκοτάκια μιας μπουκιάς, αλλά πολλών περισσότερων. Μεγάλα, παχουλά, γεμιστά και λαχταριστά μπισκότα που κρύβουν μια χουρμαδένια καρδιά.




Την καραμέλα για να καταφέρω να την βάλω μέσα στα μπισκότα έπρεπε πρώτα να την παγώσω στην κατάψυξη ώστε να αποκτήσει σταθερή μορφή. Τότε λοιπόν είναι που ανακάλυψα πως η καραμέλα αυτή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε χουρμά δεν παγώνει εντελώς αλλά πάντα παραμένει λίγο μαλακιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φαγωθεί σαν ένα ωραίο καραμελένιο παγάκι που περισσότερο γρανίτα από χουρμά θυμίζει. Μα επιτέλους, αυτή η καραμέλα έχει χίλιες και μία δυνατότητες και χρήσεις! 




Δεν θα πω ψέματα ότι είναι τα μπισκότα του πεντάλεπτου, αφού την έχουν τη διαδικασία τους. Θα σου πω όμως ότι θα κουραστείς αλλά στο τέλος θ' ανταμειφθείς!


Καλή εβδομάδα!


 



ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΨΗΦΙΔΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟ ΧΟΥΡΜΑ


Υλικά για 15 μεγάλα μπισκότα: 


     1)      125 ml ελαιόλαδο

     2)      100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

     3)      50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

     4)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     5)      2 κουταλιές σούπας γάλα (17 γραμμάρια)

     6)      1 αυγό

     7)      75 γραμμάρια αλεύρι ολικής

     8)      200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     9)      ½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

     10)   ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

     11)   100 γραμμάρια ψηφίδες σοκολάτας






Μέθοδος: 

Φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα την καραμέλα από τους χουρμάδες όπως αναγράφεται στη συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ .


Σε μια μικρή πιατέλα ή ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα και πάνω σε αυτήν μοιράζουμε την καραμέλα σε 15 ισόποσα «βουναλάκια» με το κουταλάκι  του γλυκού. 




Βάζουμε την πιατέλα στην κατάψυξη για ένα βράδυ ώστε να παγώσει η καραμέλα. 





Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε τα μπισκότα. 


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Το αφήνουμε στην  άκρη. 


Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αυγό και τη ζάχαρη (καστανή και κρυσταλλική) και ανακατεύουμε πολύ καλά με το αυγοδάρτη. Κατόπιν προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε πάλι καλά. 


Τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού μαζί με τις ψηφίδες σοκολάτας και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Η ζύμη θα είναι λίγο τριφτή αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί. Την χωρίζουμε σε 15 ίσα μέρη για να διευκολυνθούμε κατά το γέμισμα των μπισκότων. 


Βγάζουμε τα μισά παγάκια  καραμέλας από την κατάψυξη. Ο λόγος που δεν τα βγάζουμε όλα μονομιάς είναι ότι ξεπαγώνουν πολύ εύκολα και έτσι μέχρι να φτάσουμε να γεμίσουμε τα τελευταία μπισκότα θα έχει ξεπαγώσει και θα δυσκολευτούμε πολύ. 


Ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης καλά, πατώντας το μέσα στις παλάμες μας. Τοποθετούμε στο κέντρο του ένα παγάκι καραμέλας και κατόπιν το κλείνουμε μέσα στη ζύμη προσπαθώντας να μην αφήσουμε καμία τρύπα. Το πρώτο γεμιστό μπισκότο είναι έτοιμο κι έχει τη μορφή μπάλας η οποία όμως θα απλώσει κατά το ψήσιμο. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.





Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπισκότα αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. 






Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά και μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο δεν τα μετακινούμε καθόλου διότι θα σπάσουν, αλλά τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα σε αυτό.  

Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων για 2-3 μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό! Στην τελευταία περίπτωση, τα ξεπαγώνουμε καλά πριν τα καταναλώσουμε.


Καλή επιτυχία!!!  












11 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!
    Το γεγονός του μεγάλου,χορταστική μπισκότου με την γέμιση της καραμέλας του χουρμά,με εξυπηρετεί απόλυτα!Παίρνω δύο ´´μπαμπάτσικα ´´απο αυτά στα λεπτεπίλεπτα δαχτυλάκια μου και τελειωσα!Πού να γεμίζεις τωρα τις χούφτες σου με μικρά και κομψά μπισκοτάκια που θα ξεφεύγουν απο τα ανοίγματα των ομολογουμένως κρινένιων δακτύλων μου,στην προσπάθεια να κρύψω ακόμα και από τον εαυτό μου την ατασθαλία!...Γιατί έτσι γίνεται συνήθως..Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που κάνουμε έργο την ρήση ,´´να μην γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά...´´και τώρα που το σκέφτομαι έχει και προεκτάσεις αυτη η ρήση, στα πολιτικά δρώμενα...
    Ας αφήσουμε όμως την βρώμικη πολιτική και ας επικεντρωθούμε στην καθαρή γεύση!
    Ξέρεις οταν αντίκρυσα το post σου για την καραμέλα χουρμάδων,και που δυστυχώς δεν μπόρεσα να γράψω τα συναισθήματα μου γι αυτό,ξεχύθηκε ακαριαία και καταλυτικά ένας χείμαρρος συναισθημάτων.Ανάμεικτος.Περιείχε άκρατο ενθουσιασμό,όνειρα,φαντασία,προσμονή,θαυμασμό,σε συνδυασμό με όνειρα,εικόνες,γεύσεις και σχέδια!Ξερεις την αδυναμία μου στους χουρμάδες...
    Οπότε περίμενα την επόμενη ή μια κοντινή πρόταση που θα περιείχε σίγουρα αυτον τον θησαυρό νοστιμιάς και υπέρτατης γεύσης!Και δεν διαψεύστηκα!
    Τα γιγάντια cookiesμε την γεμιστή έκπληξη της καραμέλας ,είναι ένα γευστικό γεγονός.
    Πληθωρικά σε γεύση και μέγεθος.
    Καταπληκτικα εμφανισιακά ,μεσα και έξω!
    Φιλτραρισμένα με τέτοια τρόπο ,ώστε να δίνουν την μέγιστη απόλαυση!
    Οπτικά άρτια και αριστοτεχνικά φωτιγραφισμενα(όπως άλλωστε πάντα).
    Ψεγάδι δεν βρίσκω!
    Τα ψεγάδια τα αφήνω για τον εαυτο μου,που από τώρα τον οικτίρω για την ασυγκράτητη διάθεση της δοκιμής,για την δυσκολομεταχείριστη αδυναμία στην συγκεκριμένη γεύση ,για τα επιστημονικής φαντασίας σενάρια, για το πως κάποιος δύναται να κρατά σε μία παλάμη και δύο,και τρία και τέσσερα μπισκότα!...
    Καλή εβδομάδα γλυκιά μου!
    ΥΓ.Εχω ψιλό κόψει χουρμάδες και ετοιμάζομαι να κάνω χουρμαδότουρτα για την γιορτή του Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήξερα ότι θα μιλούσα στην καρδιά σου με τα μπισκότα με καρδιά από χουρμά! Ούτε κι εγώ διαψεύστηκα λοιπόν! Αρα ξέρουμε καλά η μια τα γευστικά γούστα της άλλης. Αυτό συμπαιρένω εγώ! χαχα

    Φωτεινή μου τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα. Οχι γιατί θέλω να ευλογήσω τα γένια μου αλλά έτσι είναι και αυτό το είπε και μια φίλη που δεν συμπαθεί τους χουρμάδες. Φαντάσου λοιπόν πόσο θα αρέσουν σε κάποιον φανατικό τους όπως εσύ κι εγώ.

    Αλλά τώρα βρε Φωτεινη... τι θέλεις και μου βάζεις αυτά τα διαόλια και ξέρεις ότι δεν θέλω και πολύ?? Τι χουρμαδότουρτα είναι αυτή για την οποία μιλάς? Θέλεις να με κάνεις να πάρω αεροπλάνο και να ανηφορίσω μεθαύριο να την δω με τα ίδια μου τα μάτια??? Να γιορτάσουμε μαζί τον Πολυούχο της πόλης σας και να φάμε και την χουρμαδότουρτα!! Αχ, ας όψονται οι υποχρεώσεις που έχω εδώ!! Και είναι πολλές... ξέρεις εσύ!

    Σε φιλώ πάρα πολύ!!!! Να έχετε μια πολύ όμορφη αργία στην πολη σας και να γιορτάσετε με αγάπη, οικογενειακή θαλπωρή και χαρά τη γιορτή του Δημήτρη!!!!
    Δε στέλνεις στο μέσεντζερ και φωτό χουρμαδότουρτας να την θαυμάσω ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δοκίμασα!!!
    Μεγάλα, χορταστικά και πλούσια σε γεύση!!!! Υπέροχα μπισκότα, διαφορετικά!!! Η καραμέλα απο χουρμά είναι τέλεια και όχι τόσο γλυκιά όσο νόμιζα.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα στρουμπουλά μπισκότα μου αρέσουν. Μια χαρά είναι ;)

    Αυτή η καραμέλα με χουρμάδες κάνει καλή δουλειά τελικά. Φανταστική ιδέα να τα κάνεις έτσι γεμιστά. Φαντάζομαι γεύση!!
    Επίσης εκείνα τα μισοδαγκωμένα μπισκότα που είναι το ένα πάνω στο άλλο (για χάρη της φωτογραφισης), φαντάζομαι τα έφαγες κι αυτά ...χιχι.
    Ωραία παρουσίαση!!

    Φιλιά πολλάααα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΑ!!! Αν είχα χουρμάδες θα τα σκάρωνα τώρα κιόλας...αλλά δεν έχω φτου!!!
    Θα γίνουν όμως σύντομα και σίγουρα.
    Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελεια με τσαγάκι τωρα που φθινοπώριασε ;)

    Καλό 3ημερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλα, με λίγη σοκολάτα και γέμιση από χουρμάδες... καλά στο μυαλό μου ήσουν;; Προχθές έβλεπα σε κάποιο βιβλίο χουρμαδοψωμάκια και τα σκεφτόμουν! Μπορεί να μην ήταν ακριβώς σαν τα λαχταριστά σου μπισκότα αλλά τώρα τελευταία το μυαλό μου είναι στους χουρμάδες. Αύριο πάω να αγοράσω!! Γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνονται τέλεια! Αναρωτιέμαι πώς να είναι η μαρμελάδα με χουρμά. Από την ώρα που την έβαλες το σκέφτομαι. Ποιος μπορεί να πει όχι σε μπισκότα με σοκολάτα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαφορετικά και ενδιαφέροντα! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός καραμέλας-σοκολάτας, και ειδικά αυτη η καραμέλα από χουρμάδες μου έχει κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η καραμέλα από χουρμά είναι όνειρο! Γενικά ο χουρμάς είναι το κάτι άλλο!

    Πολλές ευχές για μια υπέροχη εβδομάδα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπισκοτάκια-έκπληξη λοιπόν! και χωρίς να τα δοκιμάσω είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλεια! την καραμέλα την έχω φτιάξει και ξέρω την γεύση της, άρα δεν έχω αμφιβολίες.
    πολύ ωραία συνταγή Χρυσαυγή μου!
    σε φιλώ! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10