26 Μαρτίου 2021

Ντόνατς με γέμιση κρέμα βανίλιας

 


Έχεις πάρει 10 κιλά στην καραντίνα και προσπαθείς με νύχια και με δόντια να τα διατηρήσεις? Έχεις μαζέψει μερικά χρήματα και σκέφτεσαι να τα επενδύσεις σε… διαιτολόγο? Θέλεις να μπεις σε καινούριο νούμερο παντελονιού, εννοώντας πάντα μεγαλύτερο? Χρειάζεσαι κίνητρο για να σπάσεις τη ζυγαριά σου? Έρχεται καλοκαίρι και θες να λανσάρεις στην παραλία στολή δύτη? Νιώθεις ότι ποτέ δεν ήσουν για τα λίγα, παρά μόνο για τα πολλά? Είμαι εδώ για σένα!! Είμαι ο άνθρωπός σου. Θα σου δώσω ένα χέρι βοηθείας και το χέρι αυτό δεν θα ΄ναι άδειο. Θα κρατάει ντόνατ!




Η συνταγή έρχεται στην κατάλληλη ώρα, ακριβώς μετά την 25η Μαρτίου, να σβήσει την κάψα της σκορδαλιάς και τη λαδίλα του μπακαλιάρου.

Τα ντόνατς αυτά τα πόθησες, τα ζήτησες από προχθές που τα έβαλα στο ίνσταγκραμ, τα είδες μέχρι και στον ύπνο σου! Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά τη φαντασία και η νοστιμιά τους τις προσδοκίες. Με ξέρεις χρόνια τώρα. Αν μπορώ να βάλω τρεις χιλιάδες θερμίδες στη μπουκιά σου, να είσαι σίγουρος πως θα το κάνω!

Η συνταγή είναι δικιά σου. Έχεις μπροστά όλο το Σαββατοκύριακο να την φτιάξεις και είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Τέλεια!




Μπορεί να σε προβληματίσουν τα πολλά στάδια εκτέλεσής της αλλά πραγματικά δεν διαφέρει σε τίποτα από μια οποιαδήποτε ζύμη που ξέρεις ήδη να φτιάχνεις. Απλά χρειάζεται χρόνο να φουσκώσει και εγώ όπως ήδη ξέρεις, φροντίζω πάντα να είμαι υπεραναλυτική έτσι ώστε να μην αφήσω κανένα μελανό σημείο κι απορίες. Θέλω να τα πετύχεις ακριβώς όσο το θες κι εσύ!

 




ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Η συνταγή δίνει 16 ντόνατς!


Υλικά για τη ζύμη:

1)     650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     200 ml χλιαρό νερό

3)     50 γραμμάρια ζάχαρη

4)     1 ½  κ.γ. μαγιά ξερή

5)     3 αυγά

6)     1 κ.γ. αλάτι

7)     100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια

8)     1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα

9)     Ζάχαρη για την επικάλυψη


Υλικά για τη γέμιση βανίλιας:

1)     40 γραμμάρια ζάχαρη

2)     1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

3)     20 γραμμάρια κορν φλάουρ

4)     2 αυγά

5)     250 ml γάλα

6)     25 γραμμάρια βούτυρο




Μέθοδος:


ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ

Βήμα 1ο:

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ αν έχετε μίξερ χειρός) βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αυτό θα το καταλάβουμε γιατί θα δούμε στην επιφάνεια να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες και να φουσκώνει αργά και σταθερά.

Ταυτόχρονα σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη ακριβώς όπως κάνουμε για μια ομελέτα. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Τέλος κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 2ο :

Επιστρέφουμε στον κάδο του μίξερ που έχουμε αφήσει το μίγμα μαγιάς και ζάχαρης να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα χτυπημένα αυγά. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 2 λεπτά.

Προσοχή εδώ, γιατί η ζύμη δεν θα είναι σαν μπάλα σφιχτή. Πρόκειται για μια κολλώδη ζύμη σαν πολύ πηχτός χυλός που κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.

Βήμα 3ο :

Αφού λοιπόν προκύψει αυτή η ζύμη που προείπα καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό κατά προτίμηση περιβάλλον να φουσκώσει. Μετά το πέρας του δίωρου ανοίγουμε την μεμβράνη και με τη μπουνιά μας το ξεφουσκώνουμε. Δηλαδή πατάμε το ζυμάρι στο κέντρο του μια – δυο φορές το πολύ, να ξεφουσκώσει. Δεν το ζυμώνουμε ούτε το ταλαιπωρούμε!! Απλά το ξεφουσκώνουμε.

Καλύπτουμε ξανά το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12-16 ώρες ή για όλο το βράδυ.




ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Βήμα 4ο :

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας. Δεν χρειάζεται αλεύρωμα ο πάγκος. Θα δούμε ότι δεν κολλάει πια και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

Κόβουμε τη ζύμη σε μερίδες των 70 γραμμαρίων η κάθε μια. Είναι σημαντικό να ζυγίζουμε την ποσότητα του κάθε κομματιού ζύμης καθώς η επιτυχία των ντόνατς βασίζεται και στην ομοιομορφία τους. Θα προκύψουν ακριβώς 16 μπαλάκια που ζυγίζουν 70-72 γραμμάρια το καθένα.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης δίνοντάς τους στρογγυλό σχήμα σαν σφαίρα και τα τοποθετούμε στο αλευρωμένο λαδόχαρτο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα καλύπτουμε με μεμβράνη με προσοχή ώστε να μην κολλήσει πολύ πάνω τους και τα αφήνουμε εκεί για 2 ώρες να φουσκώσουν ξανά.




Βήμα 5ο :

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Όσο τα ζυμάρια των ντόνατς φουσκώνουν, φτιάχνουμε την κρέμα ώστε να προλάβει να κρυώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το κόρν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών μέσα στο κατσαρολάκι καθώς επίσης και το βούτυρο.

Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να βράσει. Αυτό θα το καταλάβουμε γιατί θα δούμε το μίγμα να αρχίζει να πήζει και να βγάζει στην επιφάνειά του φουσκάλες που σκάνε. Όταν γίνει αυτό, αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και αμέσως το καλύπτουμε με μια διάφανη μεμβράνη η οποία ΠΡΕΠΕΙ να εφάπεται με την κρέμα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πέτσα στην επιφάνειά της όταν αυτή κρυώσει!

Αφήνουμε έτσι την κρέμα να κρυώσει για τις επόμενες δύο ώρες, μέχρι δηλαδή να τηγανίσουμε τα ντόνατς.

Βήμα 6ο :

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια με απόλυτη προσοχή ώστε να μην τα ξεφουσκώσουμε και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζουμε πρώτα από τη μια πλευρά για 2-3 λεπτά και μόλις χρυσίσουν τα γυρνάμε από την άλλη να τηγανιστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Καλό είναι να κάνουμε 4 τηγανιές των 4ων.

Μόλις είναι έτοιμα ένα ένα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για μισό λεπτό να τραβήξει το περιττό λάδι και κατευθείαν τα βουτάμε σε ένα βαθύ πιάτο με ζάχαρη ώστε να επικαλυφθούν με αυτήν. Τα «λούζουμε» καθένα ξεχωριστά με ζάχαρη και από τις δύο πλευρές και τα τοποθετούμε σε πιατέλα να κρυώσουν τελείως για να μπορέσουμε να τα γεμίσουμε. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία και για τα 16 ζυμαράκια μας.




Βήμα 7ο :

ΓΕΜΙΣΜΑ

Παίρνουμε την κρέμα βανίλιας η οποία πρέπει να έχει κρυώσει τελείως και της αφαιρούμε τη μεμβράνη. Με τον αυγοδάρτη την ανακατεύουμε πολύ καλά και με έντονες κινήσεις ώστε να αφρατέψει. Την βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Παίρνουμε ένα ντόνατ στο χέρι μας και με τη μύτη ενός μυτερού και κοφτερού μαχαιριού ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα με προσοχή ώστε να μην διαπεράσουμε πέρα ως πέρα το ζυμάρι. Αφήνουμε το μαχαίρι στην άκρη και στην μικρή τρυπούλα που ανοίξαμε βάζουμε τον δείκτη του χεριού μας δημιουργώντας έτσι μια τρύπα σαν σήραγγα. Σε αυτή την πιο μεγάλη τρύπα τώρα, βάζουμε τη μύτη του κορνέ και πιέζουμε την κρέμα να γεμίσει το εσωτερικό του ντόνατ. Όταν καταλάβουμε ότι υπάρχει αντίσταση, δηλαδή όταν νιώσουμε ότι έχει γεμίσει, το τραβάμε προς τα έξω. Το πρώτο ντόνατ είναι έτοιμο, γεμισμένο και τέλειο. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για όλα τα υπόλοιπα.

Σερβίρουμε τα ντόνατς φρέσκα! Τρώγονται αμέσως. Αν όμως περισσέψουν τότε τα βάζουμε μέσα σε τάπερ και τα διατηρούμε στο ψυγείο εφόσον έχουν κρέμα η οποία δεν μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου. Φυσικά αν γίνει αυτό, τότε τα ψωμάκια των ντόνατ θα σφίξουν και δεν θα είναι το ίδιο αφράτα όπως όταν ήταν φρέσκα. Θα είναι όμως το ίδιο νόστιμα! 




Tip: μπορούμε να έχουμε έτοιμα τηγανισμένα τα ντόνατς ώρες πριν, καθώς επίσης και την κρέμα έτοιμη κι αυτή και λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι ή λίγο πριν θελήσουμε να φάμε, να τα γεμίσουμε επιτόπου. Δεν θα μας πάρει πάνω από λίγα λεπτά.

 

Καλή επιτυχία!  





2 σχόλια:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10