11 Ιουλίου 2022

Ρεβίθια με μελιτζάνες

 


Πολύ σάμερ βάιμπς αυτό το φαγητό. Όσπριο και λαδερό μαζί. Πολλά υποσχόμενο. Σου υπόσχεται πως θα σε περιμένει να γυρίσεις λυσσασμένος απ΄ τη θάλασσα για να σε γλυκάνει. Θα ανοίξεις μια παγωμένη μπύρα (μην ξεχάσεις να βάλεις ποτήρι στην κατάψυξη πριν φύγεις) και θα κάτσεις να φας τη μισή γάστρα μονοκοπανιά. Μετά σου υπόσχεται ότι θα χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο γιατί δεν μπόρεσες να κάνεις κράτει. Τώρα πέσε κοιμήσου μπας και χωνέψεις μια ώρα αρχύτερα.




Τα ρεβίθια με τις μελιτζάνες είναι γνωστό καλοκαιρινό φαγητό της ελληνικής παράδοσης. Γίνεται απλά με δυο τρία υλικά αλλά εγώ στο πάω ένα βήμα παραπέρα. Του δίνω ανατολίτικη απόχρωση με αρώματα ανεπανάληπτα. Ξέρεις βέβαια πως το κύμινο και το κάρυ ταιριάζουν ταμάμ με την μελιτζάνα και το ρεβίθι. Αν δεν το ξέρεις, ώρα να το μάθεις. Ρίξε τώρα και λίγο μπούκοβο (ή harissa εσύ που το πίστεψες πολύ αυτό το φαγητό) κι έγινες.

Θένκ μι λέητερ.

 



ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Υλικά για μεγάλη γάστρα:

1)     500 γραμμάρια ρεβίθια

2)     600 γραμμάρια μελιτζάνες φλάσκες

3)     1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι

4)     1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε φετούλες

5)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

6)     1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

7)     ½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

8)     ½ κουταλάκι γλυκού κάρυ

9)     1 κουταλάκι γλυκού κύμινο

10)  1 κουταλάκι γλυκού πάστα harissa (ή εναλλακτικά μπούκοβο)

11)  Χυμό από 1 λεμόνι

12)  200 γραμμάρια ελαιόλαδο

13)  2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

14)  Αλάτι

15)  Πιπέρι

16)  Επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας

 



Μέθοδος:

Από την προηγούμενη μέρα το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά ταυτόχρονα να μην λιώνουν. Κατά τη διάρκεια που βράζουν αφρίζουν, οπότε με μια κουτάλα αφαιρούμε και πετάμε τον αφρό. Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι γιατί σφίγγουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Όσο τα ρεβίθια βράζουν, κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς και τις περνάμε από το τηγάνι ώστε να τηγανιστούν, να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αυτό το κάνουμε σε δόσεις κι όχι όλες μαζί. Όταν είναι έτοιμη η κάθε τηγανιά μελιτζάνες, τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να τις χρειαστούμε.




Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε στη γάστρα τα στραγγισμένα ρεβίθια, τις τηγανιτές μελιτζάνες διάσπαρτες, την πιπεριά Φλωρίνης και το κρεμμύδι λιωμένο. Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το προσθέτουμε κι αυτό, όπως επίσης και τα ντοματάκια κονκασέ. Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το χυμό λεμονιού, τα 200 γραμμάρια ελαιόλαδο, το μαιντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει οριακά το φαγητό  κι ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην λιώσουν οι μελιτζάνες.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 20 λεπτά και κατόπιν για άλλη μισή ώρα χωρίς το καπάκι ώστε να πάρει το φαγητό χρώμα. Στο διάστημα αυτό ελέγχουμε μήπως έχουν πιεί το νερό. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα πρέπει να έχουν μείνει με το λάδι τους, αλλά όχι να έχουν στεγνώσει εντελώς.  Αυτό το πετυχαίνουμε ως εξής. Όταν σβήσουμε το φούρνο και βγάλουμε το φαγητό, πρέπει να έχει κάποια υγρά γιατί όσο μένει και κρυώνει το όσπριο απορροφά τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί κι έτσι μένει με το λάδι. Βέβαια αν το αφήσουμε με πολλά υγρά, δεν θα καταφέρει να τα απορροφήσει όλα, οπότε προσέχουμε να έχει λίγο ζουμάκι παραπάνω όταν το βγάλουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε τα ρεβίθια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα σερβίρουμε σκέτα ή με κους κους που τους ταιριάζει πολύ!

Καλή επιτυχία!!!






2 σχόλια:

  1. Ωραίο μου ακούγεται.....θα το φτιάξω, δεν το έχω φάει ποτέ !!
    Ευχαριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό φαίνεται! θα το επιχειρήσω. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου, σε διαβάζω καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10