15 Ιουλίου 2022

Τσιτσανόπιτα

 


 Η γυμνή αλήθεια γι΄αυτή τη γυμνή τυρόπιτα είναι ότι αναφερόμαστε σε μια θρυλική ζυμαρόπιτα, σκέτο  κόλλημα. Οι πίτες της χώρας μας είναι σχεδόν αμέτρητες. Ο πλούτος τεράστιος. Σε κάθε περιοχή κι άλλη γεύση, άλλη τεχνική, άλλα υλικά, ανάλογα με τα δεδομένα και την παράδοση της περιοχής. Εδώ σήμερα μιλάμε για την πανεύκολη Τσιτσανόπιτα με καταγωγή από βόρεια Εύβοια. Θα μου πεις γιατί τη λένε έτσι? Γιατί στην τοπική διάλεκτο «τσιτσάνικος» σημαίνει «γυμνός». Ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός. Η πίτα όμως είναι!



Φέτα και ανθότυρο σε ένα πάντρεμα μοναδικό που δίνει ένα ήπιο σε γεύση αποτέλεσμα. Θα έλεγα προς το γλυκό. Δεν έχει αυγά, δεν έχει φύλλο, δεν έχει βούτυρα και τα σχετικά. Λίγο αλεύρι, λίγο γάλα, λίγο λάδι. Όλα σε λίγο εκτός από τη γεύση που αγγίζει το «περισσότερο».

Νομίζω το Σαββατοκύριακό σου μετά από αυτή τη συνταγή θα πάρει άλλη τροπή. Ότι είχες κανονίσει για φαγητό ξεκανόνισέ το. Ξανασκέψου πως θες να περάσεις τις λίγες ώρες ξεκούρασης που σου αναλογούν. Όσο δελεαστικός κι αν φαίνεται (και είναι!) ένας μουσακάς, η τσιτσανόπιτα είναι δελεαστικότερη! Σκέψου τα λόγια μου και τα ξαναλέμε!

 



ΤΣΙΤΣΑΝΟΠΙΤΑ (ΓΥΜΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ)

Υλικά:

1)     200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει

2)     1 κουταλιά σούπας μπέικιν  πάουντερ

3)     400 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη

4)     400 γραμμάρια ανθότυρο θρυμματισμένο

5)     160 γραμμάρια γάλα φρέσκο

6)     100 γραμμάρια ελαιόλαδο

7)     Βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού

8)     Λίγη φρυγανιά τριμμένη (4-5 κουταλιές περίπου)




Μέθοδος:

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών ή ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 35Χ25 εκ. Το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη τόσο ώστε να καλυφθεί εντελώς ο πάτος του, χωρίς να υπάρχουν κενά. Το αναποδογυρίζουμε και το τινάζουμε ελαφρά για να φύγει η περισσευούμενη φρυγανιά. Το αφήνουμε στην άκρη.




Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα τυριά, το γάλα, το λάδι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Θα δούμε ότι δημιουργείται ένα πολύ πηχτό μείγμα, αλλά βελούδινο από τα τυριά που θα έχουν αναμειχθεί με το γάλα και το αλεύρι.

Διασπείρουμε κουταλιά – κουταλιά αυτό το μείγμα στο ταψί μας. Δεν το ρίχνουμε όλο σε ένα σημείο, αλλά το μοιράζουμε παντού. Αυτό γίνεται γιατί όταν προσπαθήσουμε να το απλώσουμε θα ξεκολλάει η φρυγανιά από τον πάτο, κάτι το οποίο δεν θέλουμε καθώς η φρυγανιά λειτουργεί σαν «φύλλο» της πίτας.




Αφού μοιράσουμε ομοιόμορφα το μείγμα των τυριών, το απλώνουμε απαλά και με υπομονή με μια σπάτουλα σιλικόνης για να μην κολλάει. Δεν χρησιμοποιούμε ξύλινη σπάτουλα. Εναλλακτικά μπορούμε να το απλώσουμε με τα χέρια μας ελαφρά λαδωμένα. Προσέχουμε να έχει η πίτα μας το ίδιο πάχος παντού. Λειαίνουμε τέλος την επιφάνειά της.




Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά την επιφάνεια της πίτας, τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί, χωρίς όμως να πέσει μεγάλη ποσότητα. Τελειώνουμε πατώντας απαλά την φρυγανιά με τις παλάμες μας ώστε να ενωθεί με τη γέμιση των τυριών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα κάνει ωραία κρούστα μόλις ψηθεί.




Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς σε αέρα για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα (ανάλογα την κουζίνα μας και τον τρόπο που ψήνει). Θα είναι έτοιμη μόλις δούμε όλη την επιφάνειά της να έχει κάνει αυτό το ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να πέσει η θερμοκρασία της πριν την καταναλώσουμε. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα, τόσο ζεστή όσο και σε θερμοκρασία δωματίου!

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10