30 Μαΐου 2023

Λαβράκια στο φούρνο με σκόρδο και άνηθο

 


Σε ποιον να το πω και ποιος να με πιστέψει πως το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα ψάρια? Βλέποντας όλα αυτά που ανεβάζω εδώ μέσα και για τα οποία σημειωτέων «φωνάζω» ότι μου αρέσουν πολύ, δεν είναι πιστευτό αυτό που λέω, και λογικό το βρίσκω.




Ωστόσο η μητέρα μου είναι αυτή που μπορεί να επιβεβαιώσει πως από ηλικία μηδέν, έτρωγα σαν γλάρος τα ψάρια, τα οποία όμως στερούμαι τώρα, διότι δεν συμμερίζονται τα παιδιά την αγάπη μου γι΄ αυτά. Κι αφού δεν ποτίζεται ο βασιλικός, μένει στεγνή κι η γλάστρα.

Τα λαβράκια που βλέπεις σήμερα δεν τα μαγειρεύω συχνά καθώς δεν προτιμώ γενικά ν΄ αγοράζω ψάρια ιχθυοτροφείου. Όταν έχεις τον Κορινθιακό κόλπο να σκάει στα πόδια σου, πώς να πάρεις  ψάρια που ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού? Τελικά, μια μέρα που πήγα στο ψαράδικο, βρήκα αυτά τα λαβράκια που ήταν «ελευθέρας βοσκής» και τ΄άρπαξα χωρίς να το σκεφτώ. Η συνταγή ήταν μια και δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη.




Το ελάχιστο σκόρδο τους πάει καταπληκτικά, αλλά η έκπληξη είναι ο άνηθος. Δεν φαντάζεσαι πόσο ταιριάζει με το λιπαρό λαβράκι και φυσικά τρώγεται και αυτός ψημένος σε ολόκληρα κλωνάρια. Μην τον πετάξεις λοιπόν.  Αν αγοράζεις λαβράκια νομίζω πως πρέπει να τα δοκιμάσεις έτσι. Το ψάρι ψητό είναι η τέλεια τροφή, αλλά το ψάρι το ψητό με ένα δυο ακόμα υλικά μπορεί να γίνει πραγματικά ελεβέ που λένε και οι… φίλοι μας στο μάστερ σεφ.




ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

Υλικά:

1)     1 κιλό λαβράκια

2)     ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3)     1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και λιωμένη με την πρέσα σκόρδου

4)     ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη

5)     1-2 ολόκληρα λεμόνια με τη φλούδα, κομμένα σε λεπτές φέτες

6)     1 λεμόνι το χυμό του

7)     Μισό ματσάκι άνηθο σε ολόκληρα κλωνάρια

8)     1 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

9)     Αλάτι

10)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί όση ώρα ετοιμάζουμε τα λαβράκια.

Έχουμε καθαρίσει τα λαβράκια, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος που το έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα, η οποία εξέχει από τα τοιχώματά του. Τα λαβράκια πρέπει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά (να χωράνε δηλαδή ίσα – ίσα στο ταψάκι) έτσι ώστε όταν τα περιχύσουμε με τη σάλτσα που θα φτιάξουμε, αυτή να τα αγκαλιάσει και να μην χαθεί μέσα στο σκεύος. Αλατίζουμε εσωτερικά, τις κοιλιές από τα λαβράκια.

Κόβουμε τα ολόκληρα λεμόνια σε λεπτές φέτες και βάζουμε από 2 περίπου φέτες μέσα στην κοιλιά κάθε ψαριού. Αν θέλουμε σκορπίζουμε και μερικές φέτες στον πάτο του σκεύους κάτω από τα ψάρια.

Επιπλέον μέσα στην κοιλιά των ψαριών αλλά και ολόγυρα, τοποθετούμε ολόκληρα κλωνάρια άνηθου, τα οποία θα ψηθούν και φυσικά τρώγονται και αυτά μαζί με τα ψάρια.

Σε ένα μικρό δοχείο (ή μπολ), βάζουμε το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό του ενός λεμονιού, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με ένα πιρούνι το μίγμα όπως ακριβώς κάνουμε με την ομελέτα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό λαδολέμονο. Με αυτό περιχύνουμε τα λαβράκια. Τα αλατίζουμε λίγο ακόμα και τα ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, σε αέρα για περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να έχουν ψηθεί τόσο ώστε να παραμείνουν ζουμερά.

Τα σερβίρουμε στα πιάτα με το ζουμάκι που έχει δημιουργηθεί και φυσικά τρώγονται και τα κλωνάρια του άνηθου που έχουν ψηθεί!

Καλή επιτυχία!!!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10