6 Ιουνίου 2023

Κορεάτικο μπολ με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι και τηγανητό αυγό

 


Το φαγητό που αγαπήσαμε να τρώμε τον τελευταίο καιρό είναι αυτό το μπολ με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι και τηγανητό αυγό που έχει "άρωμα" Κορέας. Τα συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα, μα του λείπουν τα λαχανικά και γι΄ αυτό το σερβίρω πάντα με μια ποικιλία ψητών λαχανικών όπως πιπεριές, κολοκύθια και μελιτζάνες ή και με φέτες αβοκάντο. Νομίζω θα ταίριαζε εξίσου και με μια πράσινη σαλάτα με ωραίο ντρέσινγ αλλά μη σου πω ψέματα, δεν το έχω δοκιμάσει.




Το μεγάλο του ατού είναι ότι μαγειρεύεται σε λιγότερο από 30 λεπτά και χαλάει τον κόσμο από τη νοστιμιά. Ε, και ένα φιλέτο κοτόπουλο ψήνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά θα μου πεις, αλλά αυτό βρε παιδί μου είναι κάτι διαφορετικό. Μια πιο ξεχωριστή γεύση από αυτές που τρως καθημερινά σε ένα ελληνικό σπίτι.




Τα δυο – τρία πράγματα που ίσως σε ξενίσουν είναι οι σάλτσες και το σησαμέλαιο. Εγώ πάντως που ζω στην επαρχία και είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη με την ανεύρεση υλικών καθώς ξέρω πολύ καλά πως δεν βρίσκει κανείς τα πάντα αν δεν είναι στην Αθήνα, σου λέω πως τις βρήκα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, στο τμήμα με τα έθνικ προιόντα. Η μια είναι σίγουρα γνωστή σου, η σόγια σος (soy sauce) και η άλλη η χόισιν (hoisin sauce) θα γίνει. Θα βρεις επίσης και σησαμέλαιο! Κάνε ένα απλό google search να δεις πρώτα τα προϊόντα που σου λέω και ύστερα τα αναζητάς και στο σούπερ μάρκετ της πόλης σου.




 

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΜΠΟΛ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΙΜΑ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ

Υλικά για 4 μερίδες:

1)     75 ml ελαιόλαδο

2)     2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

3)     1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ ή τριμμένο

4)     500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

5)     3 κουταλιές σούπας Hoisin sauce

6)     3 κουταλιές σούπας Soy sauce (σόγια σος)

7)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

8)     1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο

9)     ½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)

10)  1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (περίπου 1Χ1 εκατοστά)

Επιπλέον υλικά:

1)     400 γραμμάρια ρύζι Jasmine

2)     4 αυγά μάτια τηγανητά (όσο μελάτα ή σφιχτά θέλουμε)

3)     Φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

4)     4 κουταλιές σούπας σουσάμι καβουρδισμένο




Μέθοδος:

Βάζουμε το ρύζι να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας όσο φτιάχνουμε τον κιμά.

Ταυτόχρονα τηγανίζουμε και τα αυγά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο να είναι έτοιμα για το σερβίρισμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα πλασωτέ βάζουμε το λάδι να κάψει και μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ανακατεύοντάς το για λίγο μέχρι να δούμε ότι αλλάζει χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε κι αυτό. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και τον κιμά. Σπάμε πολύ καλά τον κιμά με μια ξύλινη σπάτουλα, διαχωρίζοντάς τον και προσπαθούμε να τον κάνουμε όσο το δυνατόν πιο τριμμένο όσο αυτός σοτάρεται και αλλάζει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας και προσθέτουμε στον κιμά (που έχει βγάλει εν τω μεταξύ τα υγρά του) την Hoisin sauce, τη Soy sauce, τη ζάχαρη και το μπούκοβο αν θέλουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέσα στα υγρά του μέχρι να δούμε πως τα έχει πιεί όλα. Δεν χρειάζεται καθόλου αλάτι καθώς οι σάλτσες που βάλαμε είναι αρκετά αλμυρές.  Μόλις δούμε πως το φαγητό είναι έτοιμο προσθέτουμε τη μια κουταλιά σησαμέλαιο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το φαγητό ως εξής: Σε βαθύ μπολ βάζουμε ρύζι, από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τέλος ένα τηγανητό αυγό. Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο έξτρα μπούκοβο ή πιπέρι πάνω στο αυγό.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10