21 Ιουλίου 2023

Μπατζίνα

 


Τα κολοκυθάκια τα πράσινα θεωρώ πως είναι κυριολεκτικά ένα από τα πιο «πασπαρτού» λαχανικά του καλοκαιριού. Γίνονται τα πάντα. Μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους, αρέσουν σε όλους (θέλω να πιστεύω) και τρώγονται ακόμα και ωμά σε σαλάτες. Σε αυτό βοηθά κατά τη γνώμη μου η «άγευστη» γεύση τους και νομίζω ότι κατάλαβες πως ακριβώς το εννοώ. Κάθε άλλο παρά άγευστο είναι το γλυκό σαν ζάχαρη κολοκύθι του κατακαλόκαιρου, όμως δεν έχει την ιδιαίτερη γεύση πχ της μελιτζάνας και αυτό το κάνει αυτόματα αρεστό σε όλους.




Η κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται σε χρόνο μηδέν είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι εννοώ με τα παραπάνω. Τη συγκεκριμένη την έφτιαξα με τα εσωτερικά των κολοκυθιών που έκανα γεμιστά με κιμά αυγολέμονο κι έτσι αξιοποίησα αυτό που κάποιος άλλος θα πετούσε.




Εσύ όμως δεν χρειάζεται να κάνεις το ίδιο για να την απολαύσεις. Θα αγοράσεις τρυφερά, γλυκά κολοκυθάκια και θα την φτιάξεις. Επίσης ένα παραπάνω βήμα ευκολίας είναι το ότι δεν τρίβω τα κολοκυθάκια στον τρίφτη αλλά τα περνάω γρήγορα κι εύκολα από το μούλτι το οποίο κάνει τη βαρετή δουλειά για μένα.




Το βασικό χαρακτηριστικό της μπατζίνας είναι το πολύ λεπτό πάχος της, που την κάνει ξεροψημένη πάνω – κάτω. Τί είναι δηλαδή η μπατζίνα? Ένας γιγάντιος κολοκυθοκεφτές! Μην τη βάλεις λοιπόν σε μικρότερο ταψί διότι παχιά δεν είναι τόσο νόστιμη και αυτό στο λέω μετά λόγου γνώσης. Τα υλικά που δίνω είναι για ένα μεγάλο ταψί φούρνου αλλά αν θέλεις να κάνεις τη μισή ποσότητα μπορείς να χωρίσεις τα υλικά στη μέση και να διαλέξεις μικρότερο ταψί. Αλλά μην το κάνεις ούτε κι αυτό. Γιατί τρώγεται όσο γρήγορα φτιάχνεται. Σε χρόνο μηδέν!




ΜΠΑΤΖΙΝΑ

Υλικά:

1)     1200 γραμμάρια πράσινα κολοκυθάκια

2)     400 γραμμάρια φέτα μαλακιά

3)     3 αυγά

4)     200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

5)     100 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί

6)     250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7)     1 γεμάτη χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

8)     50 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό και λίγο ακόμα για το ταψί

9)     2 κουταλάκια γλυκού baking powder

10)  Αλάτι

11)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε τις άκρες τους. Κατόπιν τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο μούλτι τρίβοντάς τα μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κι όχι πολτός. Ρίχνουμε τα κολοκύθια σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας (δεν θέλουμε να τα στραγγίσουμε πολύ κι ούτε να βγάλουν όλα τους τα υγρά. Μόνο λίγο). Χάνουν έτσι λίγα από τα νερά τους. Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Τρίβουμε τη φέτα και την προσθέτουμε κι αυτήν στα κολοκύθια. Επιπλέον ρίχνουμε μέσα στο μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, τα 100 ml ελαιόλαδο, το αλεύρι, το δυόσμο, τα 50 γραμμάρια σιμιγδάλι, το baking, αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με μια μεγάλη σπάτουλα.

Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου διαστάσεων  40Χ35 εκατοστά, ρίχνουμε λίγο λάδι και με ένα πινέλο το αλείφουμε καλά να λαδωθεί ο πάτος του. Κατόπιν ρίχνουμε ελάχιστο σιμιγδάλι και κουνάμε το ταψί ώστε να πάει παντού.

Ρίχνουμε το μίγμα της μπατζίνας και με μια σπάτουλα το απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Λειαίνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε να παίρνει χρυσό χρώμα στην επιφάνειά της και να κάνει κρούστα. Το ψήσιμο έχει να κάνει με την ένταση του ρεύματος ή το φούρνο μας κι έτσι μπορεί να αλλάζει ο χρόνος από κουζίνα σε κουζίνα.

Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10