2 Σεπτεμβρίου 2012

Ψαρονέφρι με Φασκόμηλο σε Σάλτσα Κρασιού και Πολύχρωμο Ρύζι Basmati





Μια νέα εποχή ξεπρόβαλλε.

Σκέφτομαι πολλές φορές πως η φύση έχει προνοήσει τόσο σοφά και εναλλάσσει τις εποχές με απίστευτη μεθοδικότητα. Όλα γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που πρέπει. 

Πάνω που έχουμε βαρεθεί τα κρύα, τα βαριά πανωφόρια, τα σκουφιά, τα καλοριφέρ και τις γαλότσες, τσουπ, ξεπροβάλλει η Άνοιξη. Η Θεά με τα λουλούδια στα μαλλιά. Η φύση ανθίζει και μαζί της κι εμείς. Πετάμε από πάνω μας τα πολλά - πολλά και ντυνόμαστε με ανάλαφρη διάθεση. Λίγο περισσότερο χρώμα, λίγο λιγότερο μαύρο, κανά δυό τσάντες διαφορετικές και αυτό είναι.
Στην προσμονή του καλοκαιριού, πριν καλά - καλά σουβλίσουμε το αρνί, και γιορτάσουμε το Μάη, βρισκόμαστε αγκαλιά με το σωσίβιο, τα μπρατσάκια και τα βατραχοπέδιλα παραμάσχαλα και κάνουμε απλωτές. Ζέστη με κρύο καρπούζι, ρούχα που αφήνουν ελάχιστα στη φαντασία και διάθεση καυτή σαν τον καύσωνα που μας μαστιγώνει. Και πάνω που απηυδήσαμε με τα κουνούπια και τη σιτρονέλα, αρχίσαμε να τα παίρνουμε στο κρανίο με την ανυπόφορη ζέστη, βλαστημάμε την ώρα και τη στιγμή που πήραμε 3 κιλά από τα παγωτά και μόνο, σκάει μύτη το Φθινόπωρο.
Μας φοράει αντιανεμικό, μας δίνει και μια ομπρέλα ανά χείρας και οπλιζόμαστε με μολύβια, γόμες, ξύστρες και ψυχραιμία για τη χρονιά που κάνει είσοδο.
Μα πριν τα βαρεθούμε και αυτά, έρχονται οι γιορτές. Κάθε χρόνο και νωρίτερα. Φέτος λέω να στολίσω έλατο απ΄ την 28η Οκτωβρίου. Δεν θα με παρεξηγήσει και κανείς άλλωστε. Αφού οι βιτρίνες των καταστημάτων θα έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου και τα δεκαήμερα προσφορών των χριστουγεννιάτικων στολιδιών θα διαφημίζονται απ΄ το Φθινόπωρο κιόλας.
Και οι εποχές περνούν, εναλλάσσονται με σοφία και τάξη και πριν βαρεθούμε τα ίδια και τα ίδια, μια νέα εποχή ξεπροβάλλει για να μας ανανεώσει και να μας ανασκουμπώσει.
Γιορτάζουμε λοιπόν την έναρξη μιας νέας εποχής με ένα φαγητό πέρα για πέρα γιορτινό. Το ψαρονέφρι που είναι ένα νόστιμο και ιδιαίτερο κρέας δημιουργεί ένα πιάτο που τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση είναι καταπληκτικό. Συνοδεύεται υπέροχα με ρύζι basmati γεμάτο χρώματα και γεύσεις φθινωπορινές. Το φαγητό αυτό το φτιάχνω σε ιδιαίτερες περιστάσεις και σήμερα είναι μία από αυτές. 
Καλό μήνα!!!!


ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Υλικά:

    1)   3-4 ψαρονέφρια
    2)   ½ κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
    3)   ½ κρασοπότηρο κρασί Μαυροδάφνη
    4)   ½ κρασοπότηρο λάδι
    5)   12-15 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
    6)   Αλάτι
    7)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 


Διαδικασία:

         Αλατοπιπερώνουμε τα ψαρονέφρια και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό πυρέξ. Τα περιχύνουμε με το λάδι και τα δύο είδη κρασιού. Σκορπίζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου ανάμεσά τους έτσι ώστε να μην είναι πάνω πάνω και ξεραθούν από το ψήσιμο. Προσπαθούμε να τα βάλουμε ανάμεσα στα ψαρονέφρια και μέσα στο υγρό έτσι ώστε να σκορπίσουν την γεύση τους παντού.

         Ψήνουμε το κρέας στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου μιάμιση ώρα, ανάλογα πάντα με το φούρνο που έχουμε.Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι παραψήνεται το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 10 λεπτά πριν το φαγητό να είναι έτοιμο έτσι ώστε να πάρει χρώμα.

           Μόλις είναι έτοιμα τα ψαρονέφρια, τα βγάζουμε, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με την σάλτσα που έμεινε στο σκεύος ψησίματος.



ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΡΥΖΙ BASMATI

Υλικά:

    1)   1 κούπα ρύζι basmati
    2)   1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κυβάκια  
    3)   1 γεμάτη χούφτα σταφίδες μαύρες
    4)   50 γραμμάρια κουκουνάρι, δηλαδή 1 φακελάκι 
    5)   Αλάτι
    6)   2 κουταλιές της σούπας λάδι 


Διαδικασία:

         Σε μικρό ταψάκι χωρίς λιπαρή ουσία τοποθετούμε το κουκουνάρι σκορπισμένο. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά στους 180 βαθμούς παρακολουθώντας το συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να σκουρύνει ελαφρώς. Μόλις γίνει αυτό, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

          Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσει, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε έτσι ώστε να κρυώσει άμεσα και να διατηρηθεί σπυρωτό. Το basmati είναι ένα ρύζι που αν δεν το ξεπλύνουμε με κρύο νερό, τότε γίνεται κολλώδες και δεν παραμένει σπυρωτό.

            Σε τηγάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε σε αυτό τα κυβάκια της πιπεριάς μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

           Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τώρα όλα τα υλικά του ρυζιού. Το basmati, το καβουρντισμένο κουκουνάρι, τη σταφίδα και την πιπεριά με το λάδι που την έχουμε σοτάρει. Αλατίζουμε κατά βούληση και το ριζότο μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία!!



32 σχόλια:

  1. Tέλειο φαίνεται ,ένα ποίημα Φθινοπωρινό καταπληκτική και η αφήγηση σου για την εναλλαγη των εποχών ,καλή Κυριακή και καλοφάγωτο το πιάτο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νέλη μου!
      Καλώς σας ξαναβρήκα! Χαίρομαι που είμαι πάλι κοντά σας!
      Σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου...

      Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. Καλώς ήρθες και καλό Φθινόπωρο.
    Για σήμερα θα δοκιμάσω το ρύζι σου προκειμένου να συνοδεύσω το κοτόπουλο μου και το ψαρονέφρι μια άλλη φορά.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Φθινόπωρο Ξανθή!
      Τα πρωτοβρόχια μας λείπουν τώρα, αν και νωρίς το βλέπω....

      Εύχομαι να μην ήταν κατώτερο των προσδοκιών σου το ρύζι αν το έφτιαξες τελικά. Εμάς πάντως μας άρεσε πάρα πολύ!

      Σε χαιρετώ!!

      Διαγραφή
  3. Τούτη τη γλυκειά μέρα,που στην ύπαιθρο άρχισε το φθινόπωρο να παίζει τη δική του μουσική και στην πόλη καταλαβαίνεις ότι ήρθε, μόνο από την επιστροφή των τελευταίων καλοκαιρινών εκδρομέων,διάλεξες Χρυσαυγή μου να μας περάσεις διακριτικά αλλά και δυναμικά ταυτόχρονα,στην νέα εποχή,την εποχή, όπου η αγέννητη ακόμα μέρα αφήνει ευλαβικά και τακτοποιημένα τις πρώτες σταγόνες φθινοπωρινης δροσιάς στη διψασμένη γη,το ακάλεστο σούρουπο κυνηγά τις τελευταίες χλιαρές αναλαμπές του ήλιου και η διεκδικητική νύχτα -πότε διάστερη και άλλοτε νεφελοσκιασμένη-να σκεπάζει με τα ψυχρά πέπλα της την δυναστεία της μέρας που ξεψύχισε.
    Μας κάλεσες στο ομορφοστρωμένο τραπέζι στις αποχρώσεις του ρόζ και του λιλά,με το ποικιλόχρωμο και πολυφωνικό basmati-λαχανικά και μυρωδικά να περιπλανιούνται με αυταρέσκεια στην πάλευκη,σπυρωτή νοστιμιά- και το πειθαρχημένα παρατεταγμένο,μεθυστικά λουσμένο ψαρονέφρι.
    Με πολύ λίγη φαντασία και ελάχιστες γνώσεις μαγειρικής τέχνης μπορεί να αντιληφτεί κάποιος την λιτή και απέριττη γεύση του πιάτου αυτού!Χωρίς υπερβολές,με ήσυχα αλλά όχι άτονα συστατικά,με διακριτικά στη γεύση μυρωδικά και την απαραίτητη όξινη παρέμβαση,το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο,είναι εκθαμβωτικό!
    Καλώς ήρθες Χρυσαυγή μου,εύχομαι η γλυκύτητα του φθινοπώρου να ομορφαίνει τις μέρες σου και η θαλπωρή της εποχής αυτής να ζεσταίνει την καρδιά σου.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φωτεινή μου!!
      Πόσο χαίρομαι που σας ξαναβρήσκω ! Πόσο χαίρομαι που τα ξαναλέμε!!
      Η χαρά μου δεν περιγράφεται!

      Σε ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για τα άκρως ποιητικά και όμορφα λόγια σου!!

      Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε εφεξής!!

      Φιλιά πολλά, πολλά και από μένα!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα και καλό Φινόπωρο Χρυσαυγή μου! Ελπίζω να πέρασατε καλά στις διακοπές σας!
    Τέλεια επάνοδο μας ετοίμασες ...γιορτινό, νοστιμότατο και πολύ εμφανίσιμο το πιάτο σου. Αλλά και το ρύζι σου είναι εξίσου νόστιμο και λαχταριστό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου! !
      Χαίρομαι που είμαι κοντά σας! Το καλοκαίρι μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αλλά και αυτό που ήταν, καλό ήταν!!

      Μου λείψατε πολύ και ανυπομονούσα να επιστρέψω!!

      Σε φιλώ και θα τα λέμε!!

      Διαγραφή
  5. καλό φθινόπωρο!!!!!!μας ταξίδεψες με τα λόγια σου!!!καλή Κυριακή ααα και το φαγητό σου σούπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Φθινόπωρο Τόνια μου!!!!
      Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ!!

      Σε φιλώ και θα επανέλθω δρυμήτερη!!

      Διαγραφή
  6. Καλό Σεπτέμβριο Χρυσαυγή μου ...

    Γευστική η πρότασή σου για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνα μου!
      Χαίρομαι που είμαι και πάλι μαζί σας!!

      Καλό Φθινόπωρο και σε σένα εύχομαι !!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αχ, πόσο μου έλειψες Χρυσαυγή μου! Και με τα όμορφα λογάκια σου και με τις όμορφες φωτογραφίες σου!
    Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Φθινόπωρο Μαρία μου!
      Όσο σου έλειψα εσένα, άλλο τόσο μου λείψατε κι εσείς!!

      Σε ευχαριστώ για όσα μου γράφεις και τα εκτιμώ βαθειά!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. "Σκάσατε" μύτη με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσιές για να μας κάνετε "ΕΝΤΥΠΩΣΗ" υπέροχη με το πανέμορφο τούτο πιάτο!
    Ε, άμα είναι να πιάσουμε το Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ από την 28ηΟκτωβρίου καλή μου, την Σημαία πότε θα την βάλουμε ;-))

    Φιλιά σας και περαστικά στο μικρούλι, μιας και έμαθα (από ένα πουλάκι) ότι ήταν αδιάθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκάσαμε μύτη σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή Πηνελοπάρα μου!
      Τώρα για το άν κάναμε "εντύπωση" αυτό θα το πειτε εσείς φιλτάτη!!

      Το πιάτο αυτό είναι για μένα τουλάχιστον πολύ γιορτινό και συνιθίζω να το φτιάχνω τα Χριστούγεννα... Το διάλεξα σήμερα αφενός γιατί είναι η επάνοδώς μου και ήθελα να "κάνω εντύπωση" (τρομάρα μου), όπως λες και αφετέρου γιατί ήθελα να κάνω λογοπαίγνιο με το κείμενό μου που λέω ότι θα στολίσω δέντρο από την 28η Οκτωβρίου!!

      Η καρδερίνα που σου είπε για τα μαντάτα, ορθώς σου είπε. Τέλος καλό όμως, όλα καλά! Δεν ήταν κάτι σοβαρό και ξεπεράστηκε σύντομα!! Η μικρή είναι μια χαρά τώρα, αν και λίγο κουρασμένη και καταπονημένη!!

      Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!
      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. Καλό φθινόπωρο να έχουμε! Μας έλειψες!
    Το φασκόμηλο δίνει παν-τέλεια μυρωδιά..
    Παρατήρηση: το πιάτο με τα ροζ λουλουδάκια..τι ωραίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Βέρα μου!! Τι κάνεις? Χαίρομαι που τα ξαναλέμε!
      Τη γλάστρα με το φασκόμηλο δεν την αποχωρίζομαι ποτέ. Πράγματι είναι όμορφο μυρωδικό και στο συγκεκριμένο φαγητό δίνει ξεχωριστή γεύση.

      Το πιάτο το πήρα από την αλυσίδα καταστημάτων Sia. Θα το βρεις παντού (Mall, Golden Hall κλπ). Είναι πράγματι όμορφο και λίγο ακριβό... κλαψ!!

      Σε φιλώ κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Φθινοπωρινή Χρυσαυγή!

    Το πιάτο αν και λιτό και απέριττο νιώθεις να γεύεσαι τη νοστιμιά του μέσα από τις φωτογραφίες!
    Άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, επαγγελματικά φωτογραφημένη και το food styling με υψηλή αισθητική, όπως μοναδικά ξέρεις να αποδίδεις!

    Καλό Χειμώνα δεν μου πάει να πω, αλλά καλή Νέα Σχολική Χρονιά!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεία σου Ζαμπία μου!

      Αφού ξέρεις, με δύο κουτσούβελα στα πόδια μου, είμαι του λιτού και του απέριττου. Δεν έχω και πολλά περιθώρια βλέπεις...

      Ειναι όμως νόστιμο πιάτο και η νοστιμιά του είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον ελάχιστο χρόνο προετιμασίας του.

      Σε ευχαριστώ για τα κολακευτικά λόγια περί φωτογραφιών. Εχουν σημασία από το στόμα σου!

      Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και ελπίζω φέτος να πάρουμε αριστείο!!!!

      Φιλιάααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  11. Τέλειο πιάτο και καταπληκτικές φωτογραφίες!
    Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπαμε οικογενειακώς ψαρονεφρι και το πιατο σου φαινεται καταπληκτικο!!!
    Το συνοδευτικο επισης πολυ ομορφο!! Γεια στα χερια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ψαρονέφρι αλλά και το ρύζι είναι εκπληκτικά.Καλό φθινόπωρο -αγαπημένο φαγητό έφτιαξες πάλι-Χορταίνεις μόνο και μόνο που το βλέπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφο το πιάτο σου, οπτικά και γευστικά, αφούσυνδυάζει εξαιρετικές γεύσεις! Μου άρεσε πολύ και το βρίσκω πολύ εντυπωσιακό.
    Τη μαυροδάφνη τη χρησιμοποιώ αλλά το φασκόμηλο όχι ακόμα στη μαγειρική. Μάλλον ήρθε η ώρα του!
    Καλή σου μέρα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρυσαυγή μου πρώτον το ψαρονέφρι σου καταπληκτικό από μόνο του (κι είναι και το καλύτερο κρέας λένε), αλλά εσύ το απογείωσες με το ρύζι που το συνοδεύει! Μπράβο, εξαιρετική συνταγή! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α, και η φωτογράφιση, επαγγελματικού επιπέδου! Είσαι πραγματική καλλιτέχνις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολυ ωραιαη συνταγη σου, το κρεασ ειναι καλομαγειρεμενο κ νοστιμο!οι φωτογραφιες κ το σερβιρισμα πολυ προσεγμενα!μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολύ όμορφη παρουσίαση του πιάτου και η συνταγή λαχταριστή και εύκολη!
    καλό φθινόπωρο και καλό σ/κ!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εξαιρετικό πιάτο!!!
    εξαιρετική παρουσίαση!!!
    σούπερ ψήσιμο!!!!
    γειά σου Χρυσαυγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχο το φαϊ σου Χρυσαυγή μου
    Το φασκόμηλο το λατρεύω στο φαγητό και πάντα το αναγνωρίζω σε μια συνταγή από την πρώτη μπουκιά.
    Φρέσκο όμως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Μόνο ξερό.
    Μπράβο για την παρουσίαση που έκανες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. απίστευτος συνδυασμός πολλά μπράβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10