Αχ, αυτά τα μανιτάρια! Το απόλυτο
υποκατάστατο του κρέατος. Και τα βρίσκεις σε τόσες διαφορετικές ποικιλίες που
πραγματικά δεν τα βαριέσαι ποτέ.
Δυό
πολύ καλοί μου φίλοι είναι χορτοφάγοι και έχουν εντάξει τα μανιτάρια στο
εβδομαδιαίο τους μενού ως κυρίαρχο υλικό
σε πολλά από τα φαγητά τους.
Τα δε porto bello, είναι εκτός από
νόστιμα και βολικά γιατί αν δεν τα τεμαχίσουμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε
αυτούσια και να τα σερβίρουμε ως βαρκούλες που θα γεμίσουν με διάφορα υλικά,
έτσι ώστε να γίνουν νόστιμα και ευπαρουσίαστα.
Μια
ιδέα είναι το σημερινό ορεκτικό. Απλό και νόστιμο, με ελληνικό ανθότυρο και
Κρητική γραβιέρα που παντρεύονται ιδανικά σε ένα ελαφρύ πιάτο. Αλλά μπορείτε ως
εναλλακτική λύση να δειτε και αυτήν, την παλιότερη συνταγή, όπου τα έχω
μετατρέψει σε μικρές ατομικές πίτσες (Πατήστε εδώ)! Τελικά σκέφτομαι να τα χρησιμοποιήσω σαν
βάση για πολλές – πολλές ακόμα παραλλαγές.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Υλικά:
1)
9-11 μανιτάρια porto bello (ο
αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή εξαρτάται από το
μέγεθός τους)
2)
200 γραμμάρια ανθότυρο
3)
150 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
4)
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
5)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
6)
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μαργαρίνη λιωμένη
7)
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
8)
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
9)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
10)
Αλάτι
11)
Πιπέρι
Διαδικασία:
Σκουπίζουμε
τα μανιτάρια και αφαιρούμε προσεκτικά τα ποδαράκια τους. Ψιλοκόβουμε τα
ποδαράκια σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με
τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σε ένα
μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο και το συνθλίβουμε καλά με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια
προσθέτουμε τη γραβιέρα, την παρμεζάνα, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη λιωμένη
μαργαρίνη, πιπέρι και αλάτι σύμφωνα με τα γούστα μας καθώς και τα ψιλοκομένα
μανιταράκια που έχουμε σοτάρει στο τηγάνι, μαζί με το λάδι τους. Ανακατευουμε
καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι για να δούμε αν
είναι έτσι όπως το θέλουμε.
Στρώνουμε
ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τα μανιτάρια σαν κουπάκια.
Τα γεμίζουμε με το μίγμα των τυριών βάζοντας περίπου μία κουταλιά της σούπας
στο καθένα.
Τα
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αερόθερμο, στους 200 βαθμούς, για περίπου
20’-25’ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Τα
σερβίρουμε ζεστά.
Καλή επιτυχία!!
Υπέροχα!! Τα γέμισα με κιμά πριν λίγο καιρό και τώρα που είδα τα δικά σου μου ήρθε και μια άλλη εκδοχή να τα κάνω με θαλασσινά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Τα είχα δει και τα δικά σου Ξανθή και μου είχαν αρέσει πολύ!
ΔιαγραφήΤα θαλασσινά ως γέμιση στα μανιτάρια είναι μια καλή πρόκληση!!!
Για να δούμε.....
Χρυσαυγή μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πιάτο ταξιδιωτικό στον απειρομεγέθη κόσμο της γεύσης.Πολυτάλαντο,πολυζήλευτο και πολυπόθητο.Ορεκτικό υπέρβασης και όχι υπερβολής.
Σκαφάκια αληθινής γευστικής ντομπροσύνης και ανεπιτήδευτου εμφανισιακού κάλλους.
Στο παζάρι των πάμπολλων,ποικίλλων και συχνά αμφισβητούμενων προτάσεων στον μαγειρικό κόσμο,αποτελεί λιμάνι σίγουρης,βέβαιης, ήρεμης ανάπαυσης και καταφυγής.
Στη λιωμένη ανεπίπεδη επίστρωση διακρίνεται η υπεροχή των φίνων γεύσεων των ελληνικών τυριών και ο απόλυτα συγχρονισμένος ταιριασμός τους με τα απίθανα αρωματικά στοιχεία των βοτάνων της γης.
Μεστή νοστιμιά και άφημα στην αποθεωτική πειθαρχία των λίγων υλικών για τον σωστό καταμερισμό της γεύσης.Κανένας πλεονασμός δεν χαλά το σύνολο.Καμμία υπερβολή δεν στέκεται εμπόδιο στην αποθέωση της πρότασης, πέρα από την αναμφίβολη τεχνική και το αστείρευτο κέφι της μαγείρισσας.
Από τις απλόχερα προσφερόμενες συνταγές που μας κεραυνοβολούν καθημερινά,λίγες είναι αυτές που αληθινά αγαπάμε,υιοθετούμε και πραγματοποιούμε.Οι υπόλοιπες λειτουργούν ως ένα καθημερινό μάθημα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.Λειτουργούν επικοδομητικά και προσφέρουν το λιθαράκι τους στην κατανόηση της μαγειρικής τέχνης.Κάποιες καταγράφονται στα μαγειρικά τετράδια και ..ξεχνιούνται.Άλλες μπαίνουν στην καρδιά και ποτέ δεν λησμονιούνται.
Μάντεψε λοιπόν γλυκιά μου Χρυσαυγή που θα τοποθετηθεί η σημερινή σου πρόταση...
Φιλάκια πρωινά ,μάλλον ανοιξιάτικα, μετά από την φορτωμένη με υγρασία χθεσινή μέρα!Το μεσημεράκι,στη συγκέντρωση του μεσημεριανού γεύματος, να δώσεις και αυτά που οφείλεις στις κούκλες σου!
Φωτεινή μου διαβάζω το γραπτό σου και στο τέλος παρατηρώ ότι γελάω και μάλιστα διάπλατα!!
ΔιαγραφήΝα μαντέψω λοιπόν!! Εντάξει!! Καταλαβαίνω οτι θα το φτιάξεις το γεμιστό μανιταράκι και εύχομαι από καρδιάς να μην σε απογοητεύσει. Το αντίθετο. Να σας αρέσει πολύ!!!
Φιλιά πολλά και εγώ σου στέλνω και αν και ξέρω ότι θα σε στεναχωρήσω, δεν συγκεντρονώμαστε μαζί για φαγητό τα μεσημέρια. Οι ώρες δεν συμπίπτουν και τα ωράρια διαφέρουν. Παρόλα αυτά, ευκαιρία για φιλιά υπάρχει πάντα!!!
Ευχαριστώ!!!!
Θα τα δοκιμάσω σίγουρα, πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕύχομαι να σας αρέσουν!
Χτες προμηθεύτηκα μπόλικα μανιτάρια! Καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει τώρα που είδα αυτή τη συνταγή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καταλαβαίνω, πως δεν καταλαβαίνω!!
ΔιαγραφήΜανιταροκατάνυξη!!!!!
Φιλάκια πολλά !!
Τα είδα πρωί πρωί αλλά δεν άνοιγε ο μπλόγκερ! Τέλεια είναι Χρυσαυγή μου, φανταστικά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ Λίλα μου!
ΔιαγραφήΕίσαι πρωινός τύπος, το ξέρω, μα ο μπλόγκερ δεν μας κάνει πάντα το κέφι!!!
Αγαπώ πολύ τα μανιτάρια, η γραβιέρα με το ανθότυρο μου πάνε πολύ ως γεύσεις, οπότε Χρυσαυγή μου, τα μεζεδάκια αυτά θα κοσμήσουν σύντομα κάποιο μπουφέ μου! Ευχαριστώ τα μάλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ Μαρθούλα για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στη συνταγή μου.
ΔιαγραφήΠιστεύω και εύχομαι να σας αρέσει. Είναι και τόσο απλή βρε παιδί μου που πραγματικά την φτιάχνεις χωρίς δεύτερη σκέψη!!
Εξαιρετικό ορεκτικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά με κατενθουσίασε! Μπορώ να φανταστώ τη θεσπέσια γεύση του! Πολύ καλή η επιλογή των υλικών! Το ανθότυρο δίνει μια κρεμώδη υφή, η γραβιέρα σούπερ γεύση και σπιρτάδα και όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνουν το φανταστικό αποτέλεσμα!
Well done κορίτσι!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη είναι από τις σπάνιες φορές θα πω που σε βλέπω τόσο ενθουσιώδη για μια συνταγή μου!! Χαίρομαι αφάνταστα πολύ!!!
ΔιαγραφήΤι να πω!!?? Με συγκινείς!!
Πιο πολύ πίστευα ότι θα σε ενθουσίαζε η τούρτα με την απόλυτη σοκολατένια γεύση, παρά αυτό το ταπεινό γεμιστό μανιτάρι!! χαχαχαχααα
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ και σε ευχαριστώ!
Καλέ σε ξέχασα....''έμπλεξα με το μοσχαράκι σου με το πετιμέζι''....!!!!!!χαχαχαχαχχαχαα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει....τί να πω.....τρελλαίνομαι για μανιτάρια, τρελλαίνομαι για πορτομπέλο και τα φτιάχνω κι εγώ γεμιστά με ότι μου ρθει!!! Τον δικό σου συνδυασμό δεν τον έχω δοκιμάσει.....θα μπει κι αυτό στο πρόγραμμα!!!
Φιλιά!!
Ma den einai teleia ta porto bello???
ΔιαγραφήTa latreuo kai mono pou exoun ayto to shima.
Kai ego ta gemizo me diafora, alla auti ti fora ta ekana me tyria kai eginan souper.
Sorry gia ta Greeklish, alla kati epathe to pliktrologio kai den gyrizei sto elliniko.
yummy yummy yummy!!! όταν βλέπω μανιτάρια με τυριά παθαίνω κολούμπρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. πολύ ωραία φωτό η καινούργια του προφίλ!
φιλούμπες :)
Eyxaristoooooooo Pela mou!!!
ΔιαγραφήFiloumpes kai se sena!!!
Αααααχ! Με "χτύπησες" στο δόξα πατρί! Είμαι στη δουλειά, χαζεύω αυτήν τη συνταγή με τα πολυαγαπημένα μου μανιτάρια και τα τυριά και κοντεύω να πέσω κάτω! Στείλε ένα ταπεράκι σε παρακαλώωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία κι εύκολη συνταγή Χρυσαυγή μου! Σλουρπ!
Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά!
Γειά σου γλυκιά μου Σελ!
ΔιαγραφήΕμ, αυτά τα λάθη δεν τα κάνουμε στη δουλειά και ειδικά όταν είμαστε πεινασμένοι...
Ταπεράκι ευχαριστως να σου στείλω. Δώσε διεύθυνση και προορισμό!!
Φιλιά πολλά πολλά και καλό ΣΚ!
Μανιταρια και τυρια, τι αλλο να ζητησει κανεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβαλα κι εγω φετος καλλιεργεια πορτομπελλο, για να δουμε τι συγκομιδη θα εχουμε!
Βεβαια τα δικα μου μανιταρια αργουν, οποτε παω αυριο να προμηθευτω σιγουρα απο την λαϊκη για να δοκιμασω την συνταγη σου παραυτα!
Φιλια!
Αλήθεια? Εβαλες δικά σου πορτομπέλλο? Μα αυτό είναι αριστούργημα!!
ΔιαγραφήΑν ωστόσο δεν κρατιέσαι όπως λες για τα δικά σου, πάρε του εμπορίου και δοκίμασε αυτή τη συνταγή. Εγιναν υπέροχα!!
Φιλιά πολλά!
Λατρεύω τα μανιτάρια όπως και τα τυριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ Κική μου. Και ο συνδυασμός τους είναι θανατηφόρος!!!
ΔιαγραφήΛατρεύω τα portobello και την γραβιέρα επίσης, οπότε γρήγορα θα την φτιάξω την συνταγούλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Γειά σου Μαρί μου!
ΔιαγραφήΝα την φτιάξεις. Θα σας αρέσουν πολύ. Και είναι και πανεύκολα.
Φιλιά πολλά.
Yπέροχα! Τα μανιτάρια μου αρέσουν πολύ όπως και να είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα γεμιστά με τυριά πρέπει να είναι φανταστικά,
θα τα προγραμματίσω για την Κυριακή.
Καλό βράδυ
Περιμένω εντυπώσεις και αν τα φτιάξεις, στείλε μου μια φωτογραφία να τη δημοσιεύσω εδώ σ΄ αυτή τη συνταγή με λινκ προς το μπλόγκ σου!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Τα "ατιμούτσικα" τα μανιτάρια "σηκώνουν" πολλούς συνδυασμούς στην "κοιλίτσα" τους και νομίζω πως τούτο το "γέμισμα" σου θα είναι άκρως νόστιμο Χρυσαυγή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές-πολλές και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ετσι όπως το νομίζεις, έτσι και είναι Πηνελόπη μου!!
ΔιαγραφήΕσκισαν και τα τσακίσαμε!!
Καλημέρες πολλές κι από μένα!
Χτύπησες ευαίσθητες χορδές Χρυσαυγή μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για μανιτάρια, δεν περνάω μέρα χωρίς γραβιέρα όσο για τον ανθότυρο δεν έχω λόγια …, οπότε καταλαβαίνεις πως λάτρεψα το πιάτο σου και μόνο που το είδα!!!!
Αγαπάμε μανιτάρια και θα τα φτιάξουμε και έτσι σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή μόνο εγώ τρώω τα μανιτάρια, κλεβω ένα καλοφτιαγμένο δικό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα σου έγιναν και η επιλογή υλικών είναι αρίστη!
Μπράβο, Χρυσαυγή μου!
Φιλάκια.
Πολύ ωραία μεζεδάκια, Χρυσαυγή μου!Τα μανιτάρια τα λατρεύουμε οικογενειακά και συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα!Πρέπει να δοκιμάσουμε την πρότασή σου συντομότατα! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικά και ες αει αγαπημένα!!!!!!!!!!!! και τα τυριά και τα μανιτάρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!!!!!!!!!
Τέλειος συνδυασμός Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά