19 Απριλίου 2013

Μπολονέζ με Κιμά Κοτόπουλου και Κάρυ




Είναι διαφορετική, πολύ εξωτική, σίγουρα πιο ελαφριά και απόλυτα γευστική εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Όταν την έφαγα για πρώτη φορά ενθουσιάστηκα και την καθιέρωσα. 


Πόση ικανοποίηση αισθάνομαι όταν βρίσκω ένα φαγητό ή γλυκό που το καθιερώνω και δεν είναι αυτό της μίας και μόνης φοράς, που το φτιάχνω για να το δοκιμάσω και μετά το ξεχνώ στα αζήτητα των συνταγών μου. ..

Την πρώτη φορά που μαγείρεψα αυτή τη μπολονέζ αγόρασα 500 γραμμάρια φιλέτου κοτόπουλου που κόστισαν 4,80 ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα είχα στο σπίτι. Μπαχαρικά, δεντρολίβανο από το γλαστράκι μου, δύο πορτοκάλια, λίγο κρασί, ρύζι  για συνοδεία  κλπ.  Ετσι ουσιαστικά απολαύσαμε ένα πιάτο που κόστισε μόνο 5 ευρώ.  Εγώ σήμερα δίνω τη συνταγή προσαρμοσμένη για ποσότητα φιλέτου 700 γραμμαρίων.

Αν τη φτιάξετε συνιστώ ανεπιφύλαχτα να αγοράσετε φιλέτο από μπούτι που είναι πιο ζουμερό και νόστιμο. Παρόλα αυτά και το στήθος θα είναι εξίσου καλό.

Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!!!



ΜΠΟΛΟΝΕΖ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥ

Υλικά:

     1)      700 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου από μπούτι που είναι πιο ζουμερός
     2)      2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ
     3)      1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
     4)      1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
     5)      Το χυμό από 3 ζουμερά πορτοκάλια
     6)      500 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
     7)      6-7 κόκκους μπαχάρι
     8)      1 κουταλιά της σούπας κάρυ
     9)      ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
     10)   ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σκόνη
     11)   1 δαφνόφυλλο
     12)   1 γεμάτη κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
     13)   Αλάτι
     14)   Πιπέρι 


Ο κιμάς κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος χωρίς καμία λιπαρή ουσία. Θυμηθείτε: Το καλό καβούρδισμα είναι πολύ σημαντικό. Είναι αυτό που θα δώσει όλη τη νοστιμιά στη μπολονέζ !!!!

Διαδικασία:

                Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος (τηγάνι βαθύ ή κατσαρόλα). Μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα σε πολύ δυνατή φωτιά.  Σπάμε με την σπάτουλα τον κιμά με γρήγορες κινήσεις και επιμένουμε πολύ στο ανακάτεμα και το σοτάρισμα μέχρι να τον δούμε να αλλάζει χρώμα και από ροζ να γίνει λευκός. Επίσης πρέπει να έχει χωριστεί σε μικρά μπιλάκια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί τα υγρά που άφησε κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματός του, περίπου δηλαδή 8-10 λεπτά. Όλη αυτή την ώρα δεν χαμηλώνουμε καθόλου τη θερμοκρασία. 

                Μόλις ο κιμάς έχει καβουρδιστεί προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τώρα τη θερμοκρασία λίγο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. 

                Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 3 λεπτά. Ανακατεύουμε. 

                Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γαρύφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και το κάρυ. Ρίχνουμε επίσης το δενδρολίβανο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό έτσι ώστε τα μπαχαρικά και το δενδρολίβανο να αφήσουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμόλαχανικών.  Ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μελώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Προς το τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στο αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η μπολονέζ είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί, ώστε να «δέσει» και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

                Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι κατά προτίμηση!!

Καλή επιτυχία!!!






35 σχόλια:

  1. με πήραν οι μυρωδιές!!! Τι ωραίο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό πιάτο Χρυσαυγή μου!!!
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό, εμένα θα μου επιτρέψεις να παραλείψω το γαρίφαλο!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ξανθή!!
      Κι εγώ δεν είμαι καθόλου φίλη του γαρίφαλου. Παρόλα αυτά η ποσότητά του είναι απειροελάχιστη αν σκεφτείς την ποσότητα του φαγητού που βγαίνει.

      Αν παρόλα αυτά, δεν θέλεις ούτε να το βλέπεις, τότε παράλειψέ το. Και με τα υπόλοιπα μπαχαρικά γίνεται η δουλειά!!!

      Καλό Σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
  4. Ναι σιγά που θα χάναμε με δική σου συνταγή! Είμαι σίγουρη ότι θα γλείφουμε τα δαχτυλάκια μας! Έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο (με κάρυ εννοώ) αλλά χωρίς πορτοκάλι. Θα το δοκιμάσω κι έτσι!
    Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου! Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το φοβάσαι καθόλου το πορτοκάλι Σελ!
      Δεν είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στο πιάτο.
      Αν μου λες ότι έχεις δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, τότε καταλαβαίνεις για τι νοστιμιά πρόκειται!!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Ατμοσφαιρική φωτογράφιση για μια εξωτική μπολονέζ!!!!
    Θα δοκιμαστεί!!!

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το concept της φωτογράφισης εσύ με είχες εμπνεύσει με το κέικ με την τρούφα που είχες φτιάξει και τα κολωνάτα ποτήρια γεμάτα κρασί....
      Αν πέτυχα λίγο την ατμόσφαιρα, τότε χαίρομαι!!

      Φιλιάααα!

      Διαγραφή
  6. Ααα μου αρέσει πάρα πολύ! Γενικά με το κοτόπουλο έχουμε άριστες σχέσεις και πάντα χαίρομαι όταν βλέπω καινούριους και βεβαίως νόστιμους τρόπους μαγειρέματος του!
    Με το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά αυτά η γεύση του θα είναι το κάτι άλλο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου αν σου αρέσει το κοτόπουλο θα ξετρελαθείς.
      Τα μπαχαρικά όπως λες το απογειώνουν. Είναι πολύ ωραίο να γεύεσαι κιμά κοτόπουλου με αυτό τον τρόπο μαγειρεμένο.

      Σε φιλώ και ευχομαι καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο πιάτο Χρυσαυγή μου γεια στα χέρια σου!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο πιάτο και αρκετά πρωτότυπο με την χρήση κιμά κοτόπουλου, που δεν συνηθίζουμε να αγοράζουμε. Λατρεύω και ότι έχει κάρι και ρύζι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δεν συνιθίζουμε να αγοράζουμε και κακώς, αν σκεφτείς τι νοστιμιές μπορεί κανείς να φτιάξει με τον κιμά κοτόπουλου. Αρκεί βεβαίως να παίρνουμε από ευσυνείδητο κρεοπωλείο όπου έχουν ειδική μηχανή κιμά και τον κόβουν εκείνη την ώρα, γιατί ξέρεις... πολλά γίνονται!!

      Σε φιλώ πολύ Τάνια μου!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικό το πιάτο σου Χρυσαυγή μου!!! Το κάρυ το λατρεύω και είναι μια τέλεια προσθήκη!!!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το βρήσκεις τόσο ιδιαίτερο Κική .
      Αν το δοκιμάσεις πες μου τη γνώμη σου. Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ.

      Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  10. Το κοτόπουλο με το κάρυ είναι ο καλλίτερος συνδυασμός.
    Εγώ θα έβαζα και 2 κ.σ. αν δεν χρησιμοποιούσα καυτερό κάρυ.
    Βάλε και τα μπαχαρικά και το μπασμάτι... απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mookie δεν χρησιμοποίησα καυτερό κάρυ γιατί τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να το φάνε. Ωστόσο πιστεύω ότι και η μία μεγάλη κουταλιά της σούπας έκανε επαρκέστατα τη δουλειά της!!!

      Ήταν όντως απόλαυση!!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Εξωτική καλλονή η μπωλοναίζ σου Χρυσαυγή μου, που λέει και η Peps!
    Επάνω στο λευκό μπασμάτι και παρέα με αυτό πολύ δύσκολα κάποιος θα αρνηθεί να το δοκιμάσει!
    Σίγουρα τα αρώματά της έφτασαν πολύ πέρα από την κουζίνα σου...

    Όσο για τη φωτογράφιση αυτού του πιάτου σού αξίζουν πολλά εύγε!

    * Θέλω να σε ευχαριστήσω για την προβολή του βιβλίου μου μέσω του blog σου.
    Σ΄ευχαριστώ και το εκτιμώ ιδιαιτέρως!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρρωμα του κάρυ Ζαμπία μου και να θες να το φυλακίσεις και να μην ξεπεράσει τα όρια της κουζίνας δεν γίνεται!!
      Σε ευχαριστώ και για τα της φωτογράφισης.

      ....*Για το άλλο που αναφέρεις... ούτε λόγος!!

      Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  12. Ένα φαγητό που θα μπορούσα να πω ότι έχει ευστροφία.Πώς είναι δυνατόν?Και όμως..
    Το κύριο συστατικό είναι πολυαγαπημένο αλλά μεταμορφωμένο.Τα μυρωδικά όλα γνωστά, αλλά τόσο ταιριασμένα μεταξύ τους.Νέα υλικά προστίθενται ,αλλά τόσο γνώριμά μας.Απλή παρασκευή,αλλά όμως τόσο ψυχοθεραπευτική.Εύστοχη επιλογή της food blogger και ταυτόχρονα πολύ καλά ζυγοσταθμισμένη για τα νέα μαγειρικά ήθη.Ζύγιασμα της νοστιμιάς ,αλλά αδυναμία καταμέτρησης της.Οπτικά ονειρεμένη και συνάμα τόσο προσιτή.Ευσυνείδητη συνοδεία ενός ταπεινού μπασμάτι,όμως τόσο λευκού και σπυρωτού, που με υπομονή μετράς τους κόκκους του.Έναν έναν.
    Έχω δίκιο που αποκαλώ τούτο το φαγητό εμπνευσμένο και ΄΄έξυπνο΄΄?
    Μήπως Χρυσαυγή μου ,η ευφράδεια της εικόνας είναι τόσο πλούσια που τα λόγια φτωχαίνουν?
    Άραγε η ευταξία της διακοσμητικής χάρης υπερέβαλλε?
    Το λευκό παγωμένο κρασί δεν πρόλαβε να αφήσει τα υγρά χνάρια του στην καθοδική τους πορεία.Μόνο θάμπωσε.Ξέρω από τι.Από τον καθυστερημένο θαυμασμό στο γευστικό ταίρι του.
    Από την ευδαιμονία της υγρής δροσερής γουλιάς που θα συνοδέψει την πρώτη καθοριστική μπουκιά.Εις υγείαν της ολοκληρωτικής αρμονίας τους!!!!!
    Καλό βράδυ Χρυσαυγή μου γλυκιά!Σας αποστέλλω συσκευασμένα πολλά,πολλά φιλια΄!Κατεπείγοντα και συστημένα!
    ΥΓ.Το ήξερες ότι ο κιμάς κοτόπουλου πρέπει να κόβεται σε δική του κρεατομηχανή?Και φυσικά πάντα παρουσία του πελάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φωτεινή μου, καθυστερημένα σου απαντώ, αλλά τώρα είναι η μόνη ώρα που βρήκα ελεύθερη για το χόμπυ μου!!
    Πολλές οι ερωτήσεις σου και πως να τις απαντήσω.
    Δεν θα πλατειάσω. Ειναι απλά ένα φαγητό που σου συνιστώ να το δοκιμάσεις με τον καλό σου αν τα μπαχαρικά αυτά είναι στα γούστα σας. Πραγματικά για να στο λέω, κάτι ξέρω. Το προτείνω γιατί είμαι πεπεισμένη για τη νοστιμιά του και θέλω να τη μοιραστώ με φίλους.

    Όσο για τον κιμά κοτόπουλου. Φυσικά τα όσα αναφέρεις είναι απολύτως σωστά. Εγώ πάω σε κρεοπωλείο που έχουν μηχανή κιμά κοτόπουλου ειδική και μάλιστα ψυχόμενη, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για δημιουργία μικροοργανισμών. Αλλά από τη στιγμή που θα τον αγοράσω τον κιμά, τρέχω στο σπίτι να τον βάλω κατευθείαν στο ψυγείο για να μην έχω πρόβλημα.

    Είναι πολύ νόστιμος και ειδικά από μπούτι όπως λέω παραπάνω. Τον συνιστώ ανεπιφύλαχτα με όλες τις προφυλάξεις που προαναφέραμε.

    Τα φιλιά μου και τα χαιρετίσματά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ που δεν είμαι φαν του κανονικού κιμά, θα τον προτιμούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!! Φτιάξ΄ το και τα λέμε. Σιγουρα διαφέρει πολύ και είναι πολύ πολύ νόστιμος!!

      Διαγραφή
  15. Το πιστεύεις ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ κιμά κοτόπουλου; Ξέρω ξέρω, απορείς. Μην απορείς Χρυσυγούλα μου. Είπαμε μαζί σας έχω φτάσει σε μαγειρικά ουράνια!!!
    Τη σημειώνω τη συνταγή σου εφόσον μου λες οτι την έχετε καθιερώσει γιατί σε εμπιστεύομαι απόλυτα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα έχω πει Δημητρούλα. Δεν υπάρχουν ντροπές στη μαγειρική.
      Φτιάξ΄τον και θα με θυμηθείς. Είναι πανεύκολος και παν νόστιμος!!!!!!!!!!!!!!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!!!

      Διαγραφή
  16. Τόσο η εμφάνιση όσο και ο συνδυασμός υλικών είναι υπέροχα! Θέλω διπλή μερίδα (για να μη ζητήσω τριπλή και φανώ αγενής... χιχι!). Με μπόλικο κάρυ, παρακαλώ! Θα την κάνω σίγουρα τη συνταγή σου μια από τις επόμενες μέρες!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει για όλους. Σίγουρα πάντως θα θές και τρίτη μερίδα.
      Ειναι πολύ νόστιμο για να μείνεις μόνο σε δύο!!

      Αν την κάνεις τη μπολονέζ, περιμένω εντυπώσεις με αγωνία!!
      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Πω πω τί ωραία ιδέα Χρυσαυγή! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κιμά κοτόπουλου κατ' αυτόν τον τρόπο παρά μονάχα σε μπιφτέκια. Και μ'αρέσει και το κάρυ!! Σ' ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή! Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου εσύ που είσαι των δοκιμών, σου προτείνω να την φτιάξεις αυτήν τη συνταγή ή κάτι παρεμφερές. Σίγουρα θα σε ενθουσιάσει ο κιμάς κοτόπουλου μαγειρεμένος με αυτό τον τρόπο. Είναι πραγματικά πεντανόστιμος. Και ναι, το κάρυ προσθέτει πολύ στο φαγητό. Μην το παραλείψεις.

      Σε φιλώ !!!

      Διαγραφή
  18. Χρυσοχερα και προχό!
    Καλη σου εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικά αρωματική η πρότασή σου, Χρυσαυγή μου, με μυρωδικά που λατρεύω!
    Μου άρεσε και το περτοκαλάκι που πρόσθεσες! Εύγε και πάλι εύγε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10