6 Ιουνίου 2013

Παγωτό Φιστίκι




Σας παρουσιάζω το σούπερ παγωτό φιστίκι που έφτιαξε πριν ένα χρόνο η φίλη, blogger, Μάρα! Το είχα βάλει στο μάτι από πέρσυ. Με είχε εντυπωσιάσει ο τρόπος παρασκευής του και το ότι περιέχει λίγο, μα αμαρτωλό ουίσκι. Εδωσα ένα χρόνο πίστωση στην επιθυμία μου και τελικά το έφτιαξα φέτος το καλοκαίρι . 


Παρόλο που μπήκα στον πειρασμό να του προσθέσω λίγες σταγονίτσες πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής έτσι ώστε να αποκτήσει αυτό το αναμενόμενο φιστικί χρώμα, αντιστάθηκα. Το  έφτιαξα τελικά παρθένο από χρωστικές και απόλυτα σπιτικό. 

Την πρωτότυπη συνταγή θα την βρείτε στο blog της Μάρας,  «Maras cook revolution»!!


ΠΑΓΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ

Υλικά:



1)  500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
2)  1 κουτί γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
3)  1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
4)  3-4 κουτ.σούπας γλυκόζη
5)  3-4 κουτ.σούπας ουίσκι
6)  1,5 κούπα ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ανάλατο και ωμό
7)  1 κουτ. της σούπας καλαμποκέλαιο



Διαδικασία:

                Το παγωτό αυτό θέλει μια προετοιμασία καθώς πριν ξεκινήσουμε να το φτιάξουμε πρέπει να έχουμε βάλει το κουτί με το εβαπορέ γάλα, το κουτί με το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος τουλάχιστον 8 ώρες στο ψυγείο (ιδανικά ολόκληρο το βράδυ).  Αφού εξασφαλίσουμε αυτή την προϋπόθεση, αρχίζουμε την εκτέλεση της συνταγής. 

                Αρχικά κρατάμε ½ κούπα κρέμα γάλακτος στην άκρη.  Την υπόλοιπη κρέμα, το εβαπορέ γάλα, το ζαχαρούχο και την γλυκόζη, τα βάζουμε όλα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ εφόσον χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρώς.  Τα χτυπάμε καλά σε μέτρια ταχύτητα αρχικά και κατόπιν σε δυνατή, μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
                Τοποθετούμε τον κάδο του μίξερ στην κατάψυξη για μισή ώρα. 

                Την ώρα αυτή της αναμονής, δουλεύουμε με το φιστίκι.  Αρχικά το καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντάς το συνέχεια. 

                Στη συνέχεια βάζουμε το φιστίκι στο μπλέντερ (multi), σε δόσεις και το κόβουμε τόσο ώστε να μην γίνει σκόνη. Το χρειαζόμαστε χονδροκομμένο.  Μόλις το κόψουμε όλο, τοποθετούμε τα 2/3 σε ένα μπολ και το άλλο 1/3 το ξαναβάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το ουίσκι και το αλέθουμε τελείως. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μίγμα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να έχουμε μια αλοιφή από φιστίκι.  Το αφήνουμε στην άκρη.

Αφού έχει περάσει η μισή ώρα βγάζουμε τον κάδο του μίξερ από την κατάψυξη και χτυπάμε πάλι το περιεχόμενό του για 2-3 λεπτά. Το τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη για άλλη μισή ώρα. 

                Μετά το πέρας και του δεύτερου μισάωρου το ξαναβγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε μέσα το χονδροκομμένο φιστίκι και την κρέμα φιστικιού που  έχουμε φτιάξει. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλακαι τοποθετούμε το παγωτό σε ένα σκεύος για κατάψυξη.  Το αφήνουμε για 8 ώρες τουλάχιστον μέχρι να παγώσει καλά.

Καλή επιτυχία!!!





37 σχόλια:

  1. WOW!!!!!!!!!!!!!
    SOUPER fotografisi!!!!!!
    Bravo!!!!!!!!!
    Oso gia to pagoto......to dokimasa ...ftiagmeno apo ta xerakia sou kai htan teleio!!!!!!!!
    Eskises Chrysavgi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαα

      Χθες το βράδυ το τελείωσα γιατί έφτιαξα ένα άλλο και έπρεπε να πάρει τη θέση του στο ειδικό σεύος για κατάψυξη...

      :) :) :)

      Διαγραφή
    2. Να μαι πάλι...ήρθα να χαζέψω βιτρίνες!!!! Μπας και ζωντανέψουν!!!

      Διαγραφή
    3. Πάνω που άρχισε η Φωτεινή να το πάει προς το χιουμοριστικό, εσύ μας γίνεσαι ποιητική!!
      ...Μπας και ζωντανέψουν οι βιτρίνες....

      Για δες πως αλλάζει ο κόσμος!!! χαχαχχαααα

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... υπέροχο το παγωτό,υπέροχη η παρουσίαση, υπέροχες οι φωτό!!! Χίλια μπράβο και γεια στα χέρια σου!
    Το παγωτό φιστίκι το λάτρεψα και το εκτίμησα μεγάλη γιατί όταν ήμουν μικρή κι έβλεπα το πράσινο χρώμα του με απωθούσα... όταν όμως είναι φτιαγμένο στο σπίτι γίνεται τέλειο και το δικό σου είναι καταπληκτικό!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου τα παίρνω τα μπράβο σου και σε ευχαριστώ, αλλά θα τα μοιραστώ με την Μάρα, την αρχική δημιουργό του τέλειου αυτού παγωτού!!

      Εγώ πάντα το έτρωγα το φιστίκι. Φυσικά αυτό ουδεμία σχέση έχει με τα αγοραστά, καθώς περιέχει αληθηνό φιστίκι και όχι τεχνιτά αρώματα και χρωστικές!

      Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Aυτή η τεράστια μπάλα που φαίνεται να ξεκόλλησε από το παγωτοπαγόβουνο μου θύμισε κάτι σκηνές κινηματογραφικών ταινιών περιπέτειας όπου μία απόλυτα στρογγυλή πέτρα,ένας βράχος, κυλούσε και μετά μανίας κυνηγούσε τους ήρωες.Σε στοές κάτω από τα έγκατα της γης.Με φωτιές,εκρήξεις και ενσταντανέ που κόβουν την ανάσα.
    Αντιθέτως η δική σου μπάλα παγωτού Χρυσαυγή μου θα με κυνηγάει ..αλλά με διαφορετικό τρόπο.Με επιμονή και υπομονή ώσπου να ενδώσω στην υλοποίηση της παρασκευής.Στα όνειρά μου, ώσπου η χορταστική μερίδα του υποπράσινου μπωλ φτάσει στα χέρια μου και το κουταλάκι σερβίρει την πρώτη γενναία μπουκιά απόλαυσης.Ώσπου τα δόντια μου αισθανθούν το χαρακτηριστικό ΄΄σπάσιμο΄΄των ξηρών καρπών και ο ουρανίσκος μου δεχτεί τα διακριτικά κύμματα του αλκοόλ.Ώσπου το ρολάρισμα από την κουτάλα του παγωτού σταματήσει να αφήνει τα ίχνη του στην επιφάνειά του,γιατί θα ασχολείται με την δική μου απόλαυση.Θα εργάζεται μόνο για μένα.Μοναχοφάης[δεν ξέρω το θηλυκό του...!]???Ναι ,φυσικά!Σε τέτοιες λιχουδιές γίνεσαι !!!Πλεονέκτης,εγωιστής,φαταούλας,τσιγκούνης,βουλιμικός και τελικά παχύσαρκος!
    Έτσι θα με καταντήσεις Χρυσαυγή μου!Γιατί αρνούμαι να το μοιραστώ!Το θέλω όλο δικό μου ,με όλες τις συνέπειες !Θα το μοιραστώ μόνο με τις σκιές της νύχτας που κρύβουν τα ..εγκλήματα ,με τις κρυφές γωνιές που ανακαλύπτουν μόνο τα παιδιά για να κρύψουν τους θησαυρούς τους ,με την πιο σκοτεινή και απόκρυφη μεριά του καταψύκτη που θα λειτουργεί μόνο για μένα,με τις τύψεις μου..εγώ και αυτές,με την παγωμένη λιχουδιά στα χέρια πριν προλάβει να λιώσει και με απεγνωσμένα βλέμματα,όμοια με εκείνα του Σκρούτζ,όταν καταμετρούσε τους θησαυρούς του.Γιατί το παγωτό σου, έκανε την αμείλικτη και αδυσώπητη αυτοσυγκράτηση που οφείλω να παρουσιάζω,τουλάχιστον δημόσια,να σέρνεται και τελικά να εξαφανίζεται.Τώρα πια κατάλαβες ..αφήστε με λοιπόν με το ταψί στα χέρια, να αποτελέσω δειγματοληπτικό απολίθωμα λαίμαργης και αχόρταγης γυναίκας του 21ου αιώνα!
    Φιλάκια πολλά πολλά κοριτσάκι μου!!!Φιλιά άπειρα στις πριγκίπισσές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επ ουδενί θέλω να σε καταστρέψω Φωτεινή μου!
      Αν χρειαστεί να σε σώσω από την βουλιμία, την πλεονεξία και την παχυσαρκία θα κατεβάσω ακόμα και την ανάρτηση... Ε, ναι λοιπόν! Το δηλώνω!

      Εσύ και ο καταψύκτης μπορεί να είστε σύμμαχοι στο να κρύβετε τις απαγορευμένες γευστικές απολαύσεις, αλλά εγώ δεν θα συνεναίσω στο κακό!

      Η επόμενή μου ανάρτηση σου υπόσχομαι να είναι light και απολαυστική, έτσι ώστε να μην σε αναγκάσω ξανά να νιώσεις όλα τα παραπάνω συναισθήματα!

      Σου στέλνω 2-3 light φιλιά γι΄ αρχή και αν είσαι καλό κορίτσι θα έχεις κι άλλα!!!

      Διαγραφή
  4. Κύλισαν οι παγωμένες μπάλες, Χρυσαυγή μου, από τον καταψύχτη σου κατ΄ευθείαν στον ουρανίσκο μας!
    Τις απολαύσαμε, τις εξοντώσαμε και αφού έφτιαξες κι άλλο, λέω να το δοκιμάσουμε κι αυτό, να διαπιστώσουμε ότι έγινε ξανά τέλειο!

    Όμορφες φωτογραφίες, με ωραίες γωνίες λήψεις.
    Εύγε σου!

    Z.
    * Αυτό το παγωτοτέντζερι που το βρίσκουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσες φορές κι αν το φτιάξει κανείς Ζαμπία, τέλειο θα γίνει. Φρόντισε γι΄ αυτό η Μάρα με την άρτια συνταγή της. Εμείς φροντίζουμε για την σωστή εκτέλεση του παγωτού και την άμεση κατανάλωσή του!!

      Το παγωτοσκεύος δυστυχώς δεν το βρίσκεις. Χρονολογείται πίσω από το 1979, απόκτημα της μητέρας μου τον πρώτο καιρό του έγγαμου βίου της. Υπάρχουν φυσικά παρεμφερή, αλλά τόσο ίδια όχι. Ετυχε να ψάξω πέρσι για μια φίλη που το είδε και της άρεσε πολύ, αλλά βρήκα κάποια υποδεέστερα και μικρότερης χωρητηκότητας. Λυπάμαι πολύ!!!

      Σε φιλώ Ζαμπία μου!!!

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά, τα χτυπήματα είναι μόνον δύο!!!
    Τι ωραίο που διαβάζεται και φυσικά φαίνεται Χρυσαυγή μου.
    Πρέπει να το μελετήσω αναλυτικά και με πολύ προσοχή.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνον δύο τα χτυπήματα κι αυτά θανατηφόρα !!!
      Πηνελόπη αξίζει να την μελετήσεις τη συνταγή!

      Θα σας αρέσει πολύ το παγωτό και ειδικά στον μικρότερο της παρέας!

      Καλό σου βράδυ !!

      Διαγραφή
  6. Χρυσαυγή μου είναι τέλειο χωρίς χρώμα!
    Οταν ήμουν παιδί δεν το συμπαθούσα το παγωτό φυστίκι και τώρα έχω πάθει εξάρτηση!
    Υπέροχο είναι το θυμάμαι και εγώ απο την Μάρα.
    σου ζητώ συγνώμη που δεν πήρες απάντηση για την βανίλια, είχα την εντύπωση ότι σου απάντησα και τώρα που πήγα να δω δεν υπήρχε απάντηση! Γκρρρ, blogger issues!
    Λοιπόν που λες εγώ βάζω σε ενα βαζάκι 3 κλαράκια βανίλιας και ρούμι. Το αφήνω σε σκοτεινό μέρος να γίνει εκχύλισμα. Κανα μήνα παίρνει αυτό. Οταν τώρα χρησιμοποιώ πραγματική βανίλια σε γλυκά και ειδικά τώρα το καλοκαίρι πιο πολύ με τα παγωτά κλπ, το περίβλημα το βάζω είτε σε βάζο με ζάχαρη να την αρωματίσω είτε τα βάζω μέσα στο βαζάκι που πλέον έχει γίνει εκχύλισμα. Κατα καιρούς συμπληρώνω ρούμι στο ίδιο βαζάκι αρκεί να έχει παραπάνω απο μισή ποσότητα σε εκχύλισμα μέσα στο βάζο. Αυτο συμπηκνώνεται συνεχώς με τον καιρό οπότε το ότι θα προσθέσεις λίγο ρούμι δεν χαλάει το αποτέλεσμα. αυτό το βαζάκι το κρατάω εναν χρόνο. Μετά τα πετάω όλα και ξανακάνω απο την αρχή. Ελπίζω να κατάλαβες γιατί κ εγώ κόντεψα να μπερδευτώ χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ερη !!!!

      Τέλεια! Τα κατάλαβα και με το παραπάνω! Ωραίο το κόλπο σου με τη βανίλια. Πραγματικά με ενδιαφέρει πολύ. Όσο για την αργοπορημένη σου απάντηση, μην στεναχωριέσαι! Όλα καλά! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!!

      Σε φιλώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  7. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι πραγματικά εκπληκτικές! Πολύ μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισες το θέμα σου!
    Το οποίο είναι εκ των πραγμάτων πεντανόστιμο και λαχταριστό και νομίζω ξυπνά στους περισσότερους από εμάς μνήμες παιδικών χρόνων!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι έχεις αδυναμία στα παγωτά και αυτό στο συστείνω ανεπιφύλακτα Ερμιόνη μου.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια περί φωτογραφιών. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η φωτογράφιση μου έκανε τη χάρη και βγήκε καλύτερη απ΄ ότι την περίμενα!!

      Σε φιλώ πολύ !!!!

      Διαγραφή
  8. Καλά, τέλειες φωτογραφίες, φαίνεται πολύ λαχταριστό το παγωτάκι (και πρέπει να ομολογήσω ότι έχουμε τηλεπάθεια, γιατί θέλω να φτιάξω παγωτό φυστίκι εδώ και 3 βδομάδες και περιμένω να βρω χρόνο να ασχοληθώ και να τελειώσουν και τα άλλα που έχω φτιάξει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε, φτιάξε και θα το περιμένω με αγωνία!!
      Φάτε τα παλιά και φτιάξε το φιστίκι πριν γεννήσεις!!! χαχαχα.
      Κι εγώ το ίδιο ακριβώς έχω πάθει με το φιστίκι. Χθες βράδυ έφαγα την τελευταία δόση του, γιατί έφτιαξα ένα άλλο καινούριο και χρειαζόμουν το σκεύος για να το βάλω στην κατάψυξη!!

      Διαγραφή
  9. Αμαρτωλό , πεντανόστιμο και πανέμορφο με τις φωτογραφίες σου Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα μου ευχαριστώ πολύ!!!
      Η αμαρτία πάει σε όποιον το τρώει και όχι σε αυτόν που το φτιάχνει!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  10. Φανταστικό το παγωτό φιστίκι! Μου αρέσει το χρώμα όπως είναι
    και η υφή του παγωτού στις φώτο, καταπληκτική.
    Πολύ καλές οι 2 τελευταίες φώτο, μπράβο.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Mookie.
      Χαίρομαι που άρεσε τελικά το χρώμα γιατί πραγματικά ταλαντεύτηκα πολύ σχετικά με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής.
      Ήταν πολύ νόστιμο και σίγουρα θα επαναληφθεί!

      Σε φιλώ !!

      Διαγραφή
  11. Πολυ ωραίο Χρυσαυγή μου.
    Φαντάζομαι γεύση το παγωτό..καλά έκανες και δεν έβαλες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ετσι είναι καλύτερο.
    Μπράβο σου :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μάριον γλυκιά!
      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  12. Φανταστικό το παγωτό σου, Χρυσαυγή μου! Μπράβο και στη Μάρα, ως πρώτη διδάξασα!
    Η υφή του καταπληκτική. Το φτιάχνω κι εγώ, λευκό ή με νιφάδες σοκολάτας, γιατί δεν μας αρέσει το φιστίκι!
    Οι φωτό σου, ομολογώ, καταπληκτικές! Εύγε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου!
      Όντως μπορείς να κάνεις αρκετές παραλλαγές στη βασική συνταγή του παγωτού.
      Το φιστίκι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη προσθήκη αν βέβαια αρέσει.
      Αλλά και η σοκολάτα... είναι η αιώνια αγάπη που χωράει παντού.

      Ευχαριστώ πολύ!!!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται τέλειο στις φωτογραφίες! Φαντάζομαι ότι είναι εξίσου ωραίο και στη γεύση! Σλουρπ σλουρπ!
    Όσο για το ουισκάκι, καλοδεχούμενο! ;-)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά και λίγο παραπάνω να ήταν το ουίσκι δεν θα πείραζε καθόλου!!!!
      Δεν ήταν εμφανές στο τελικό αποτέλεσμα.

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Ε εντάξει θεικό παγωτό Χρυσαυγή μου!!!
    Εξαιρετικές φωτογραφίες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου!

      Χαίρομαι που άρεσε τελικά γιατί εμείς το λατρέψαμε!!!

      Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  15. Πρέπει να είναι καταπληκτικό το παγωτό σου Χρυσαυγή μου! Και ξέρω πόσο πολύ ταιριάζει και η γεύση του ουίσκι, που σπάει την γαλατίλα! Χίλιες φορές καλύτερα χωρίς χρώμα! Αρκετά τρώμε χωρίς να το ξέρουμε και χωρίς να το θέλουμε! Όσο μπορούμε να τα αποφύγουμε τόσο το καλύτερο!
    Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές! Διαρκώς βελτιώνεσαι αγγίζοντας την τελειότητα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω από γεύση αλλά από εικόνα...δεν υπάρχουν λόγια μπράβο σου φαίνεται καταπληκτικό.Θα το προσπαθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρυσαυγή μου το παγωτό σου φαίνεται τέλειο!! Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή σου να αποφύγεις να το χρωματίσεις. Το φυσικό είναι και το πιο ωραίο! Το ουίσκι πρέπει να του δίνει και μια ξεχωριστή νότα. Σ' ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή (και την Μάρα επίσης)!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Χρυσό κορίτσι!!!Χαίρομαι πολύ που εμπιστεύτηκες αυτήν την συνταγή.Είναι ένα υπέροχο παγωτό που φέρνει γεύση και άρωμα από τα παλιά...Η peps και η Οσκαροδαφνωστεφανωμένη Ζαμπία είναι οι τέλειοι κριτές και ειλικρινά νιώθω μια υπερηφάνεια που έστω από τα δικά σου χέρια δοκίμασαν μια συνταγή μου.Σε ευχαριστώ πολύ για την συνεχή αναφορά του ονόματος μου και φυσικά τους λοιπούς blogger.Οι δε φωτογραφίες είναι άκρως ελκυστικές....Ρεαλιστικές,χωρίς αυτό τον ιλουστρασιον στυλ,που σε απωθεί να δοκιμάσεις την συνταγή. Αναβλύζουν από φυστικένια γεύση και βελούδινη υφή!! Φιλιάααααααα στα κορίτσια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά έκανες και δεν έβαλες χρώμα! Μα δείχνει τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καταπληκτική συνταγή καταπληκτικές φωτογραφίες...τις βλέπω και μου τρέχουν τα σαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10