2 Δεκεμβρίου 2013

Χουρμαδοτρουφάκια







Καλό μήνα!!! Αρχές Δεκεμβρίου 2013 και αποφασίζω να χαιρετίσω, - να ξαποστείλω για την ακρίβεια, - με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την διαβολοχρονιά. Μια κλοτσιά και έξω απ΄ την πόρτα. Ξεχνώ τους καλούς μου τρόπους, τα γαλλικά και το πιάνο που δεν έχω κάνει, και γίνομαι  τραμπούκος  προκειμένου να φύγει μιαν ώρα αρχύτερα το 13.


Είμαι έτοιμη να υποδεχθώ το 14 με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα για όλους. Μα δεν μπορούν να  πάνε χειρότερα. Ή μήπως μπορούν? Οκ, πάντα μπορούν. Όμως δεν θα πάνε. Γιατί η χρονιά αλλάζει και το νόμισμα γυρίζει όψη. 

Ο Δεκέμβρης εισέβαλλε με πολύ κρύο, αναμμένο τζάκι και στολίδια παντού. Στη λίστα μου μπήκαν ήδη τα πρώτα γιορτινά γλυκά. Μαζί με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που κλασικά φτιάχνω κάθε χρόνο, βάζω και μερικά άλλα, μικρά κεράσματα, για να ξεφεύγουμε από την άχνη και το μέλωμα. Όπως και να το κάνεις, ένας μήνας γεμάτος με κουραμπιέδες και μελομακάρονα είναι πάρα πολύς. Ετσι φροντίζω κάθε χρόνο να έχω στο σπίτι τις γιορτινές μέρες μερικά τρουφάκια για να προσφέρω μαζί με τα γιορτινά γλυκά, τους ξηρούς καρπούς, τα μυρωδάτα λικέρ και τα ξερά φρούτα. 

Τρουφάκια χειμωνιάτικα όπως τα τρουφάκια με το κάστανο που θα σας δείξω μιαν άλλη φορά ή αυτά εδώ τα πανεύκολα και πεντανόστιμα χουρμαδοτρουφάκια που αναδεύουν μπαχαρικά και αλκοόλ. Ο χουρμάς μην σας ξενίζει, καθώς αν δεν ξέρετε ότι τον περιέχουν στα υλικά τους, είναι αμφίβολο ότι θα τον καταλάβετε στη γεύση. Το κανελογαρίφαλο, το καρύδι, το κονιάκ και η σοκολάτα είναι οι πρωταγωνιστές.




ΧΟΥΡΜΑΔΟΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
 
  Υλικά: 

1)    1 ½ κούπα χουρμάδες ψιλοκομμένους (δηλαδή περίπου 16-20 χουρμάδες)
2)    2 κουταλιές κονιάκ
3)    1 ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
4)    1 κούπα φρυγανιά τριμμένη, ίσως και λίγο περισσότερη 
5)    1 κουταλιά κακάο
6)    ½ κουταλάκι γαρίφαλλο
7)    1 κουταλάκι κανέλα
8)    1 κούπα ζάχαρη
9)    1 κούπα νερό
10) 1 βανίλια
11) Περίπου 400 γραμμάρια κουβερτούρα για την επικάλυψη



Διαδικασία : 

Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και πετάμε το κουκούτσι τους. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους χουρμάδες και τους ραντίζουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τη φρυγανιά και τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, το γαρίφαλλο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά, αυτή τη φορά με το χέρι μας, σαν να ζυμώνουμε κιμά για μπιφτέκια. Αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 7 λεπτά, μέχρι να γίνουν σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το σιρόπι, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα με τους χουρμάδες, μέχρι να γίνει εύπλαστο. Εάν πήξει πολύ, ρίχνουμε λίγο νερό να το αραιώσουμε. 



Παίρνουμε λίγο-λίγο από το μίγμα και φτιάχνουμε μπαλάκια με τα χέρια μας.  Τα βάζουμε στο ψυγείο για μια – δύο ώρες. Κατόπιν λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και βουτάμε ένα-ένα τα μπαλάκια, ώστε να πάει παντού η κουβερτούρα. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε με ένα πιρούνι. Βαπτίζουμε δηλαδή τα τρουφάκια μες΄τη σοκολάτα και τα ψαρεύουμε, περνώντας το πιρούνι από το χείλος του μπολ, ώστε η περισσευούμενη κουβερτούρα να  μείνει στο σκεύος. Τοποθετούμε τα χουρμαδοτρουφάκια σε μια πιατέλα που έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!





31 σχόλια:

  1. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
    Μα τι ωραία ιδέα αλλά και εξαιρετική εκτέλεση! Εύγε και πάλι εύγε!
    Εδώ είναι η πηγή του χουρμά και η συνταγή σου άκρως ενδιαφέρουσα και δελεαστική!
    Την κρατώ για τα Χριστούγεννα, ευχαριστώ!

    Πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είσαι στην πηγή του χουρμά, φτιάξ΄τα Ελένη μου και θα με θυμηθείς... Φτιάξ΄τα τώρα γιατί σε λίγο καιρό έρχεται και άλλη μία πολύ κολασμένη συνταγή επίσης με χουρμάδες!!!
      Ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα γιατί έχουν τα μπαχαρικά, τη σοκολάτα και το αλκοόλ.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ας έχουμε θετική σκέψη και να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα! Τα τρουφάκια σου φαίνονται υπέροχα, θα τα δοκιμάσω και θα σε ενημερώσω! Μα έχουν και σιρόπι; Θα είναι ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα. Εγώ ποτέ δεν μπορεσα να σταθώ μόνο στο ένα.
      Νοτουλα έτσι πιστεύω κι εγώ, ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα ... (αν και μεταξύ μας, πάντα μπορούν...).

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Ίσα ίσα που προλαβαίνω την καλημέρα μου και τα άπειρα θαυμαστικά μου, στα μοναδικά γιορτινά τρουφάκια!Δεν μπορώ να μη σχολιάσω την υπέροχη εορταστική θαλπωρή που βγάζουν οι κοντινές λήψεις του φωτογραφικού φακού ,η μεθυστική αύρα χαράς και προσμονής που κατάφερες να μου μεταδώσεις.Αυτό που μέρες έψαχνα από εδώ και από εκεί,κατάφερες σε μία στιγμή να μου το δωρίσεις!Επανέρχομαι.......ελπίζω!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ξανά καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!!Σε γλυκοφιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να μην επανέλθεις Φωτεινούλα μου, εμείς την καλημέρα μας την είπαμε ιδιαιτέρως, τις ευχές μας για καλό μήνα τις ανταλλάξαμε, και το τρουφάκι σου εικονικά το παρέλαβες.. Τι να κάνουμε? Αυτό μπορούμε, αυτό δίνουμε προς το παρόν. Φάτε μάτια ψάρια. Σε λίγα χρόνια, που ξέρεις? Μπορεί να γίνεται και κάτι καλύτερο!!!

      Σε γλυκοφιλώ κι εγώ καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
    2. Δεν θα μπορούσα να μη ξαναγυρίσω.....και να πω ειλικρινά μετά από πολλή ενδοσκόπηση,μήπως και ο αυθόρμητος ενθουσιασμός μου κρύβεται πίσω από την μεγάλη συμπάθεια προς το γλυκό πρόσωπό σου,ή πίσω από την ομολογουμένη πια λαιμαργία μου,ή πίσω από την αδιαφορία των τελευταίων ετών για τα χριστουγεννιάτικα γιορτάνια των δέντρων και τους πληθωρικούς στολισμούς της γιορτή αυτής.Σκέπτομαι πόσο ΄΄αποκρουστικός΄΄μπορεί να γίνει κάποιος όταν φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί μια μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης ,στην οποία όμως λάθος νόημα δώσαμε,νομίζω.Μια γιορτή χαράς που όμως έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον άκρατο καταναλωτισμό ,την φουσκωτή κοιλιά του ξενόφερτου Αι-Βασίλη και το κακόγουστο ,πολλές φορές,μπούκωμα των σπιτιών ,αλλά και του εαυτού μας.
      Μεγαλώνοντας αρχίζεις και διακρίνεις κάποια πράγματα που σε νεαρότερη ηλικία τα προσπερνάς.Και για να μη γίνω γραφική,νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε καλά ποια είναι αυτά.Είναι αυτά που αν είσαι κάπως
      ΄΄υποψιασμένος΄΄, θα σου κλέψουν την χαρά που χρόνια τώρα διδάχτηκες να αισθάνεσαι.Αυτή η χαρά, που σε παρασέρνει να δικαιολογείς το λιανοπούλημα της πραγματικής ουσίας μιας γιορτής.
      Παραδόξως η ανάρτησή σου, μου ΄΄έβγαλε΄΄φως.Όχι το Άγιο Φως που καθοδήγησε τους τρεις μάγους στον Χριστούλη.Το φως μιας μικροτεχνίας, που προσφέρθηκε σε ήπιους γιορτινούς τόνους.Διακριτικά εισχώρησε στη συνείδησή μου και ευγενικά τοποθετήθηκε στα γιορτινά γλυκά που θα επιθυμούσα να έχω -και θα έχω!-τις μέρες που έρχονται.Εξαγοράστηκε η επιφύλαξή μου με λίγα σοκολατένια τρουφάκια.Ξανάνθισε και ξανάνιωσε η παιδική τρέλα της χριστουγεννιάτικης κραιπάλης.Με κάτι τόσο απλό,αλλά ταυτόχρονα και τόσο οικείο.Ένα κέρασμα, του οποίου στην διαδικασία παρασκευής του,παρατήρησα μία λογική.Την λογική της αποδοχής .Στο γυαλιστερό καθρέπτισμα της κοίλης σοκολατένιας επιφάνειας ,διέκρινα το αχνό φως των κεριών.Άδραξα την ευκαιρία να καλωσορίσω τις άπειρες γλυκιές υποσχέσεις που μου άφησε και γονάτισα στην παραδοχή ,πως το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει αφήσει ακόμα σπίθες χαράς μέσα μου.Έτσι απρόσμενα ,έτσι ακατανόητα ,έτσι γαλήνια,έτσι λυτρωτικά το δέχτηκα.
      Με λίγα λόγια Χρυσαυγή μου, είσαι ο προσωπικός μου Άι΄Βασίλης για φέτος!!!Που αντί να τον τρατάρω καλούδια για την γλυκιά ιντερνετική επίσκεψη,με κέρασε αυτός.Νηφαλιότητα,προσμονή και ένα γαλήνιο πετάρισμα στην καρδιά μου που χρόνια είχα να νιώσω!
      Welcome back Santa!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και καλό μήνα!!!! Τί υπέροχη ιδέα... λατρεύω τους χουρμάδες και τα γιορτινά σου τρουφάκια, είμαι σίγουρη ότι έγιναν νοστιμότατα!!!
    Καλές γιορτές να έχουμε!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου καλησπέρα σου!
      Καλές γιορτές και καλό Δεκέμβριο να εχουμε.
      Κεράσου τρουφάκια γιατί ακολουθούν πολλές ακόμα συνταγές μέσα στο πνεύμα των εορτών.
      Μην μπουκώσουμε από τώρα με τα πολύ βαριά. Ενα τρουφάκι είναι πάντα καλό για αρχή.

      Φιλιά πολλά στον Βορά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα και από εδώ!!!!

    Τι χαρούμενη, εορταστική και ελπιδοφόρα ανάρτηση....από τον πρόλογο μέχρι τη συνταγή και τις υπέροχες φωτογραφίες!!!
    Μπράβο Χρυσαυγή μου!!!

    Μήνυμα προς όλους....τα χουρμαδοπιτάκια τα δοκίμασα από τα χεράκια της Χρυσαυγής και είναι σούπερ!! Φτιάξτε τα!!!

    .....έχεις στοκ από γυαλόχαρτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την κοριτσάρα!!
      Μου περίσσεψαν γυαλόχαρτα και καλούπια και προσπαθώ είναι η αλήθεια να τα ξοδέψω μέχρι το τέλος του 13 για να μην τα κουβαλάω στην καινούρια χρονιά...

      Αφού έφαγε χουρμαδοτρουφάκι και ο δύσκολος πελάτης χωρίς να το καταλάβει, τότε το περάσαμε το τεστ!!! χα!!!

      Σε φιλώωωωωωωωωω

      Διαγραφή
  6. That' s the spirit Χρυσαυγή! Όλα θα πάνε καλύτερα, γιατί εμείς θα τα κάνουμε να πάνε! Τι ωραία "ανατολίτικα" τα τρουφάκια σου! Όλα τα αρώματα του χειμώνα..... Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου, το "ανατολίτικο" πολύ μου άρεσε!!!
      Τα βλέπω με άλλο μάτι τώρα τα τρουφάκια μου!!!
      Δοκίμασέ τα και δεν θα χάσεις!!!

      Καλό σου μήνα!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
    Κάθε φορά που βλέπω χουρμάδες θυμάμαι ότι ένας φίλος μου είχε φέρει από τη Λιβύη, εγώ τους έβαλα στο ψυγείο και τους ξέχασα όταν τους θυμήθηκα ήταν αργά και μου έχει μείνει απωθημένο η μη αξιοποίηση τους. Ελπίζω μην το μάθει ποτέ..
    Πολύ ωραίο γλυκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κρίμα οι χουρμάδες που ήρθαν και από τόσο μακριά!
      Δεν πειράζει, εγώ τους πήρα από το σούπερ μάρκετ.
      Αν θέλεις να τους αξιοποιήσεις, υπαρχουν πλέον και μες στα πόδια μας Ξανθή!!

      Σε φιλώ !
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα Χρυσαυγή! Τέλεια τα γλυκάκια σου. Τον φάγαμε το γάιδαρο, η ουρά έμεινε, φεύγει το 2013! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φεύγει, φεύγει!!!
      Νομίζω ότι πολύ έκατσε!!
      Και φροντίζω να το ξεπροβοδίσω γλυκά κι ας με στεναχώρησε.

      Γειά σου Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  9. Τα χουρμαδάκια σου Χρυσαυγή μου είναι τέλεια σε γεύση και σε εμφάνιση!
    Το κείμενό σου μάς γεμίζει χαρά γιατί κατά βάθος είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα που εμπεριέχει.

    Εύχομαι ο γιορτινός μήνα που μόλις ξεκίνησε να είναι γλυκός και όμορφος μήπως και ξεχάσουμε τους προηγούμενους έντεκα...

    Φιλιά σου πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ζαμπία μου.
      Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και πάντα αυτός είναι ο στόχος, αρκεί τα φτερά να μην ψαλιδίζονται.
      Όπως και να έχει, έχω αποφασίσει αυτόν τον μήνα να τον χαρώ όσο δεν πάει άλλο.
      Μου αρέσει ο Δεκέμβριος.

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. πω πω τέλεια τα τρουφακια σου..λέω να τα δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η τελευταία φωτογραφία σου πόσο ξελογιάστρα πια!
    Τα τρουφάκια σου είναι άψογα σχηματισμένα, σου βγάζω το καπέλο.
    Ομολογώ ότι οι χουρμάδες δεν με ενθουσιάζουν, αλλά ο συνδυασμός τους με τα υπόλοιπα υλικά και αυτό το ωραίο σιρόπι που προστίθεται στο μίγμα, τείνουν να μου αλλάξουν γνώμη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα θα σου πω Ερμιόνη μου και ελπίζω να σταθεί ικανό να σου αλλάξει τη γνώμη.
      Ενας φίλος που δεν του αρέσουν οι χουρμάδες, δοκίμασε τα τρουφάκια αυτά και του άρεσαν πολύ. Μετά του αποκαλύψαμε ότι περιέχουν χουρμάδες. Οι πρωταγωνιστές όπως είπα είναι τα μπαχαρικά, η σοκολάτα που τόσο σου αρέσει και το καρύδι. Αρα δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις!!!

      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!!!
      Κι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Και εγώ μαζί σου, μια κλωτσιά στο 2013 και πάμε γι άλλα! Πολύ ωραία τα γλυκάκια σου Χρυσαυγή μου!
    Καλό γιορτινό μήνα να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέρεις τι ζημιά μου κάνεις κάθε φορά; Και δεν μου αρέσουν οι χουρμάδες, αλλά δείχνουν τόσο λαχταριστά... Σου 'ρχεται να τα δαγκώσεις!!! ;-)
    Καλό βράδυ Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ax και τρέχω τόσο πολύ που δεν προλαβαίνω να τους κάνω! Παίρνω μια μυρωδιά όμως και κρατώ τη συνταγή για after the show που λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι από μένα μια κλωτσιά στο '13 Χρυσαυγή μου.

    Τέλεια και γιορτινά τα τρουφάκια σου. Ο χουρμάς δεν θα φαίνεται τόσο πολύ μέσα.
    Πολύ ωραία τα έφτιαξες πάντως, ολοστρόγγυλα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνονται delicious!! Και η κόρη μου τρελαίνεται για τρούφες. Οπότε μπαίνει στη λίστα των γλυκών που θα ετοιμαστούν την επόμενη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πωπω λατρεύω τους χουρμάδες, καταπληκτικά τα σοκολατάκια Χρυσαυγή μου!!!
    φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρυσαυγή μου, εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για σένα και για όλον τον υπόλοιπο κόσμο μαγική! Να φύγει το '13 με τα άσχημά του και να έρθει το '14 με διαφορετικό αέρα και όμορφες στιγμές!
    Τα τρουφάκια σου έχουν επαγγελματική φινέτσα, εξαιρετική εμφάνιση και σίγουρα τέλεια γεύση! Πολύ ωραία ιδέα για χριστουγεννιάτικο κέρασμα!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τώρα πια δεν θα έχει μείνει ούτε ένα για δείγμα!!
    Έτσι για να κάνω κι' εγώ έναν δειγματολειπτικό έλεγχο βρε Χρυσαυγή μου...

    Λένε πως όταν κάνεις θετικές σκέψεις...το καλό αργά ή γρήγορα σε βρίσκει από μόνο του, γιατί η διαδικασία λειτουργεί ως μαγνήτης. Στο εύχομαι ολόψυχα λοιπόν καλή μου φίλη. Το 2014 να είναι ο δικός σου καλός Μαγνήτης για όλα και σε όλα.

    Φιλιά πολλά και καλή ΔΥΝΑΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10