4 Μαρτίου 2014

Πένες με σπαράγγια και κατσικίσιο τυρί


Καλό μήνα ! Καλή άνοιξη!

Ως γνήσιο παιδί της άνοιξης εύχομαι ο χειμώνας να ήταν ως εδώ. Η παροιμία που λέει "Από Μάρτη καλοκαίρι.." εύχομαι ειλικρινά να γίνει πραγματικότητα.

Τον χειμώνα τον αντέχω το πολύ ένα μηνα. Μετά κουράζομαι. Θέλω λουλούδια, μυρωδιές, πεταλούδες και ήλιο. Πολύ ήλιο για να κάνω φωτοσύνθεση. Η άνοιξη μου φτιάχνει τη διάθεση, καθώς όλα ηρεμούν και χρωματίζονται.



 Στο μαναβικο σιγά σιγά έκαναν την εμφάνισή τους και τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα (είδα και φράουλες, αλλά έλεος πιά!!! Όχι ακόμα!), κι έσπευσα να αγοράσω άγρια σπαράγγια, τη μεγάλη μου αδυναμία.

 Τα άγρια σπαράγγια τα τρώω πρώτα με τα μάτια. Μου αρέσουν τόσο πολύ όπως τα βλέπω ισχνά και λεπτοκαμωμένα που τα συμπαθώ εξ όψεως. Σχεδόν θέλω να τα βάλω στο βάζο να στολίσω το σπίτι. Δεν έχω αγοράσει ποτέ μέχρι τώρα τα αδελφάκια τους τα καλλιεργημένα μιας και πιστεύω πως το μέγεθος στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ παίζει ρόλο...!!!


Έφτιαξα που λέτε, αυτη την καταπληκτική μακαρονάδα με σπαράγγια, ξύσμα λεμονιού και κρεμώδες γαλλικό κατσικίσιο τυρί πολύ καλής ποιότητας, που λιώνει και δημιουργεί την σάλτσα που τυλίγει τα ζυμαρικά! Θεϊκή γεύση!

Με σπαράγγια επίσης έχω φτιάξει παλιότερα αυτή την καταπληκτική ομελέτα και  αυτή την πολύ εμφανίσιμη τάρτα με τυριά .




ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Υλικά:

     1)      250 γραμμάρια πένες
     2)      200 γραμμάρια σπαράγγια άγρια
     3)      150 γραμμάρια κρεμώδες κατσικίσιο τυρί  
     4)      4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     5)      Το ξύσμα ενός λεμονιού
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
     8)      Νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν 


Μέθοδος:

Πλένετε και καθαρίζετε τα σπαράγγια. Τα λυγίζετε με το χέρι και εκεί που σπάνε σημαίνει πως είναι το τρυφερό μέρος. Πετάτε τις ουρές και κρατάτε το επάνω μέρος  τους. Τα κόβετε σε κομμάτια στο μέγεθος των ζυμαρικών.

Σε μια κατσαρόλα με αύθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά όπως λέει η συσκευασία τους.
Περίπου 3 λεπτά πριν να είναι έτοιμα βάζετε μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν και τα σπαράγγια για να ζεματιστούν και αυτά και να βράσουν. Δεν θέλουν παραπάνω χρόνο. Αν δεν νιώθετε ασφαλείς με αυτή τη διαδικασία και πιστεύετε πως θα τα παραβράσετε ή θα τα αφήσετε ωμά γιατί δεν θα συμβαδίσει ο χρόνος βρασμού των ζυμαρικών με αυτόν των σπαραγγιών, τότε μπορείτε να βράσετε τα σπαράγγια σε ένα μικρό ξεχωριστό κατσαρολάκι.

Σουρώνετε τα ζυμαρικά με τα σπαράγγια και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε το κατσικίσιο τυρί μέσα. Επίσης προσθέτετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών (περίπου ¼ φλιτζανιού), φρεσκοτριμμένο πιπέρι καθώς και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύετε να γίνουν ένα μίγμα και όταν συμβεί αυτό ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά με τα σπαράγγια και ανακατεύετε. Αν χρειάζετε προσθέτετε λίγο από τα ζυμαρικά έτσι ώστε να γίνει τόσο κρεμώδης όσο επιθειμείτε. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι.

Σερβίρετε το φαγητό αμέσως!!

Καλή επιτυχία!!





28 σχόλια:

  1. Τόοοοοοοσο λεπτά είναι τα άγρια σπαράγγια?????????
    Έχω μείνει και χαζεύω τη φωτογραφία!!!
    Πω πω.....δεν έχω φάει ποτέ.....καταλαβαίνεις σε τι μέγεθος τα αγοράζω στο σούπερ μάρκετ!!!!

    Λιώνω με τη μακαρονάδα σου σήμερα!!
    Σπαράγγια, μασκαρπόνε, ξύσμα λεμονιού....πολύ φίνα γεύση!!!!
    Εξαιρετική φωτογράφιση!!!!!
    Μπράβο σου!!! Μπράβο σου!!!!

    Πολλές καλημέρες!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνώμη...κατσικίσιο ήθελα να πω!!!!

      Διαγραφή
    2. Πάνλεπτα είναι! Δεν θέλεις να τα φας. Είναι πανέμορφα σου λέω. Θα σου φέρω την επόμενη φορά που θα βρεθούμε. Δεν θα ξαναφάς καλλιεργημένα. Στο λέω !

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!
      Φιλιά και καλό μήνα!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ λατρεύω τα άγρια σπαράγγια!Τα εκμεταλλεύτηκες με τον καλύτερο τρόπο!Το πιάτο αυτό είναι απολύτως του γούστου μου! Καλή Σαρακοστή,κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένια σε ευχαριστώ πολύ!
      Νομίζω πως τα υλικά συδυάζονται από μόνα τους υπέροχα στο πιάτο αυτό.
      Λίγα και καλά.
      Δεν χρειάζονται πολλά πολλά.

      Καλό μήνα να έχουμε και καλή Σαρακοστή!
      Φιλιά !

      Διαγραφή
  3. Απλό αλλα ιδιαιτερα γκουρμέ πιάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα σπαράγγια δεν τα έχω δοκιμάσει.. αλλά είμαστε μακαρονάδες όποτε θα μας αρέσει..πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα μου.
      Είμαστε όλοι μακαρονάδες λοιπόν.
      Εχετε άρα σοβαρές πιθανότητες να σας αρέσει το πιάτο.

      Καλό μήνα να έχετε και καλή Σαρακοστή!
      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετκότατη η επιλογή σου να δημιουργήσεις αυτό το πιάτο, με τη χρήση των άγριων σπαραγγιών, που τόσο μού αρέσουν!
    Το κατσικίσιο ήρθε για να το απογειώσει!

    Πολλά εύγε Χρυσαυγή μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου εσυ τα βρίσκεις στο κτήμα σου. Ποιό άγρια δεν γίνεται!
      Μπορείς να το απολαύσεις το πιάτο με την δική σου σοδειά λοιπόν. Θα σας αρέσει!

      Σε ευχαριστώ πολύ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Φιλιά !!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Ντελικάτη, αρωματική, με έντονη την αίσθηση του τυριού..... Από τις μακαρονάδες που μου αρέσουν πολύ!
    Συμφωνώ απόλυτα και με την άποψή σου για το χειμώνα.... Για μένα αξίζει μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα... Άντε να φεύγει!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χρύσα που την εκτιμάς τη μακαρονάδα μου.
      Χαίρομαι επίσης που κι εσύ είσαι παιδί της Ανοιξης, ή τουλάχιστον όχι του χειμώνα!
      Φαντάσου δηλαδή να έκανε και κανέναν σοβαρό χειμώνα εδώ στην Ελλάδα τι είχε να γίνει!
      Καλό σου βράδυ κοριτσάκι και ευχαριστώ !
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μου φαίνονται συναρπαστικά, Χρυσαυγή μου, όπως άλλωστε και όλες οι μακαρονάδες :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς...και καλό Μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, ανταλλάσσω ευχαρίστως ένα γεμάτο πιάτο από τη μακαρονάδα μου για ένα από την δικιά σου με τα λουκάνικα !!!!!!!!
      Καλό μήνα να έχουμε!
      Καλή Σαρακοστή!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  8. Τα θυμάμαι αυτά τα... αγριεμένα! Πάλι με ήμερα βλέπω να γίνεται το φαγητό. ;) Αυτή η κατσικίσια σαλτσούλα, είναι όλα τα λεφτά! Μ' αρέσουν πολύ οι τυρένιες κρεμώδεις σάλτσες. Γεια στα χεράκια σου Χρυσαυγή μου!
    Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγριεμένα και άγρια λοιπόν!
      Αν σου αρέσουν τόσο έστω και με ήμερα... τι να κάνουμε.
      Η επιθυμία απαιτεί θυσίες.
      Αν δεν μπορείς να βρεις τα άγρια, δεν θα πεθάνεις κιόλας.
      Βάλε ένα καλό κατσικίσιο και όλα θα λυθούν!

      Φιλιά πολλά γλυκιά μου Σελ!
      Καλό σου βράδυ!
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. Έχω στο ψυγείο άγρια σπαράγγια, αύριο ξέρεις τι θα φάμε εεεε
    Τι τυρί έβαλες μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ γιατί η γειτονιά είναι δύσκολη και που να τρέχω με βροχή.
    Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή το τυρί ήταν ένα κρεμώδες κατσικίσιο γαλλικό καλής ποιότητας που αγόρασα από τον ΑΒ.
      Δεν ήταν τύπου φέτας!! Το πήρα όχι από τον πάγκο των τυριών αλλά από το ψυγείο συσκευασμένο.
      Δεν ξέρω δυστυχώς πως το λένε και κακώς δεν το φωτογράφισα να το βάλω. Η συσκευασία του ήταν κύβος περίπου και ζύγιζε ακριβώς 150 γραμμάρια. Το χρησιμοποίησα όλο δηλαδή.
      Δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω..
      Ελπίζω να το βρεις αν πας σε κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ γιατί σε μικρά δεν το βλέπω!

      Εύχομαι αν την φτιάξεις να σας αρέσει.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Τι όμορφα που είναι! Δεν έχω δει τόσο λεπτά! Πολύ ωραίο το φαγητό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά πολύ ανοιξιάτικο πιάτο!
    Με σπαράγγια που ακόμα να δοκιμάσω :)
    Μου αρέσει η λιτότητα αλλά παράλληλα και η φινέτσα του πιάτου σου.
    Και θα συμφωνήσω μαζί σου, χρειάζομαι τον ανοιξιάτικο ήλιο να φωτοσυνθέσω και να ανανεωθώ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να πω την αλήθεια κι εγώ τον βαρέθηκα τον χειμώνα που δεν λέει να τελειώσει!!!! Ούφφφφ!!!
    Τώρα τί να πω για το υπέροχο πιάτο σου;;; Εεεεεεε;;;; Απλά θεϊκό!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπομονή και έφτασε η Άνοιξη!!...γιατί καλώς ο χειμώνας αλλά φτάνει για φέτος! όσο για το πιάτο σου σαν γνήσια μακαρονού, θα ήθελα σίγουρα να το δοκιμάσω! Άσε που το κατσικίσιο τυρί κάνει θαύματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα έρθει και η Ανοιξη που θα πάει Χρυσαυγή μου...στο χέρι της είναι?
    Πάντως εσύ την έφερες στο πιάτο μας. Πολύ ωραία η ιδέα σου να βάλεις κατσικίσιο τυρί και να γίνουν κρεμώδες οι πένες.
    Ενα πιάτο του γούστου μου.

    Την μπουκιά στην τελευταία φωτό την θέλω ε???

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ δηλώνω φανατική με το καλοκαίρι!
    Η μακαρονάδα σου άκρως ελκυστική για τα γούστα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραίο το περιέχον αλλά και νοστιμότατο το περιεχόμενο!
    Εύγε, υπέροχος συνδυασμός υλικών, Χρυσαυγή μου!
    Καλή Σαρακοστή!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσο ζηλέυω τα ελληνικά άγρια σπαράγγια!! Τρελαίνομαι για την γεύση τους και τί όμορφα που τα έφτιαξες με τις πένες Χρυσαυγή. Μπουκιά και συχώριο!
    Καλό ΣΚ να έχεις!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν εχω φάει ποτε σπαράγγια Χρυσαυγούλα!! Μιλάμε ειναι η μακαρονάδα σου τόσο λαχταριστή που θέλω τώρα να παω να αγοράσω σπαράγγια και να τη φτιάξω!!!
    Υπέροχο πιάτο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10