22 Σεπτεμβρίου 2014

Μπράουνι cupcakes





Καλή και γλυκιά εβδομάδα εύχομαι, με σοκολάτα σε μικρή αλλά πολύ συμπυκνωμένη δόση. 

Εφτιαξα την Παρασκευή αυτά τα cupcakes που δεν είναι απλά cupcakes, αλλά μπράουνις με ένα έξτρα στρώμα σοκολάτας από πάνω. Μιλάμε για γεύση δυνατή και σε βάθος. 


Υγρά στο κέντρο τους, πολύ σοκολατένια και με το επιστέγασμα της βουτυρόκρεμας αέρινο και αφράτο. 



Η λέξη «βουτυρόκρεμα» γνωρίζω πως είναι απωθητική για πολλούς εκεί έξω, όμως πραγματικά αυτά τα κεκάκια μπορούν να σταθούν και χωρίς αυτήν, αν τελικά σας είναι τόσο πρόβλημα. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό στο μάτι, αφού θα λείψει ο εφετζίδικος στολισμός. Σίγουρα δεν θα έχουν αυτή την έξτρα δόση σοκολάτας του γλάσου που είναι απαραίτητη για τους chocoholics.
Παρ΄όλα αυτά, είναι θεϊκά ακόμη και σαν μάφινς. Τα προτείνω ανεπιφύλαχτα για κέρασμα σε κάλεσμα για καφέ μέχρι παιδικό πάρτι.


Μου επιτρέπετε να δώσω και μια λίγο πιο "διαστροφική" ιδέα?  Ένα υγρό σοκολατένιο μαφινάκι στο κέντρο ενός πιάτου (χωρίς το γλάσο)  κι επάνω του μια μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλια. Νομίζω είναι ο επόμενος συνδυασμός που θα δοκιμάσω με αυτές τις μικρές σοκολατοβόμβες! 

Όπως και να τα φτιάξετε, με ή χωρις το γλασο, απλά προτείνω να τα φτιάξετε!!!


* Σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως: 

     1)      Ψήσιμο! Τεράστια προσοχή στο ψήσιμο. Το ένα λεπτό παραπάνω μπορεί να σταθεί ικανό να τα στεγνώσει και αντί για μπράουνις να έχετε απλά σοκολατένια μάφινς.  Η ζημιά θα είναι μεγάλη αφού η απόλαυση μειώνεται κατακόρυφα. Για λεπτομέρειες κοιτάξτε στο σημείο της συνταγής που αναγράφεται το στάδιο του ψησίματος.
     2)      Τα cupcakes διατηρούνται εκτός ψυγείου χωρίς να αλλοιώνονται και το γλάσο δεν παθαίνει τίποτα, με εξαίρεση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.


ΜΠΡΑΟΥΝΙ CUPCAKES 

Υλικά για τα κέικ: 

     1)      170 γραμμάρια βούτυρο
     2)      150 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
     3)      200 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
     4)      55 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
     5)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα  βανίλιας
     6)      3 αυγά
     7)      200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 


Υλικά για το γλάσο: 

     1)      100 γραμμάρια βούτυρο – οχι μαργαρίνη!! –  σε θερμοκρασία δωματίου
     2)      100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
     3)      4 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
     4)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
     5)      3-4 κουταλιές της σούπας γάλα


Μέθοδος: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 

Τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες για μάφινς στο ειδικό γι΄αυτή τη χρήση ταψάκι.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν διαθέτουμε τότε κάνουμε την ίδια διαδικασία σε μπεν μαρί.
Μόλις λιώσουν ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά στη σοκολάτα ανακατεύοντας με γρήγορο ρυθμό.Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι λίγο – λίγο μέχρι να πετύχουμε την πλήρη του ενσωμάτωση.



Έχουμε έτοιμη τη ζύμη των μάφινς. Τη μοιράζουμε στις θήκες γεμίζοντάς τις κατά τα 2/3. Ανάλογα με το μέγεθος των θηκών που έχουμε μπορεί να γεμίσουν από 9-12 θήκες.
Ψήνουμε τα μάφινς για 15-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Μετά το πρώτο 10λεπτο έχουμε το νου μας στα μάφινς. Αν δούμε ότι έχουν φουσκώσει και έχουν σκάσει από πάνω, τότε ανοίγουμε το φούρνο και βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντο ενός από αυτά. Το μαχαίρι πρέπει να βγει λίγο υγρό. Δεν πρέπει να είναι στεγνό γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα μάφινς παραψήθηκαν και έχασαν όλη τους την υγρασία. Αν πάλι είναι πολύ υγρό, τότε αφήνουμε τα μάφινς να ψηθούν ελάχιστα λεπτά παραπάνω και ξανακάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να ελέγξουμε αν ψήθηκαν. Όπως και να έχει, πρέπει το μαχαίρι να βγει με υπολοίματα ζύμης επάνω του αλλά όχι να είναι και εντελώς ρευστή. Αυτό σημαίνει ότι έφτασε η ώρα που πρέπει να βγουν από το φούρνο για να μην στεγνώσουν. Άλλωστε όταν κρυώσουν θα σφίξουν κι άλλο.

Μόλις λοιπόν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως βγάζουμε από το ταψάκι τους και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.


Όση ώρα ψήνονταν εμείς φτιάχνουμε το γλάσο:  

Χτυπάμε στο μίξερ για ένα  λεπτό  το βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις αφρατέψει ρίχνουμε σιγά – σιγά την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. 

Κατόπιν προσθέτουμε τη βανίλια, το κακάο και το γάλα σταδιακά. Μπορεί να χρειαστούν 3 κουταλιές της σούπας γάλα ή και 4. Το γλάσο πρέπει να είναι αφράτο αλλά να στέκεται ώστε να μπορεί να διακοσμηθεί εύκολα. 

Μόλις έχει γίνει η πλήρης ομογεννοποίηση όλων των υλικών, σταματάμε το χτύπημα.
Βάζουμε το γλάσο σε ένα κορνέ (αν διαθέτουμε) και διακοσμούμε τα cupcakes. Διαφορετικά τοποθετούμε το γλάσο πάνω σε κάθε κεκάκι με ένα κουτάλι. 


Καλή επιτυχία!!!


Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Cupcakes» της Αθηνάς Πάνου.





37 σχόλια:

  1. Τελεια να ξυπνάς με ενα τόσο λαχταριστο γλυκό! Θα δοκιμαστεί σίγουρα!

    Καλημέρα κ καλη εβδομαδα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ζίνα!!!
      Να το δοκιμάσεις. ΔΕΝ θα απογοητευτείς με τίποτα.

      Καλή σου εβδομάδα κι εσένα!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσουν που ειναι υγρά στο κέντρο. Τα στεγνά κεικ δεν ειναι και η αδυναμία μου. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Νοστιμιές πρωί πρωί! Το βιβλίο της Αθηνάς είναι υπέροχο άρα τα cupcakes θα είναι καταπληκτικά! Εσύ όμως δεν ξέρεις καλή μου ότι κάθε Δευτέρα ξεκινάμε δίαιτα???!!!
    ok, ok την αναβάλουμε για την επόμενη εβδομάδα. χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαα
      Δευτέρα ξεκινάμε δίαιτα και Τρίτη την τελειώνουμε. Γι΄αυτό φτιάξ΄τα αύριο τα κεκάκια!!!
      χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. ειναι τελεια!!!! ουτε εγω ειμαι φαν της βουτυροκρεμας.... ισως να εβαζα σαντιγι με μερεντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τίποτα να μην βάλεις, πίστεψέ με ότι είναι χάρμα!!!!!!!!!!!

      Καλησπέρα!

      Διαγραφή
  5. Πω πω τέλεια! Τι νοστιμιά είναι αυτή! Η βουτυρόκρεμα είναι για μένα απαραίτητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!!!!!!!!!!! Να και μια φαν της βουτυρόκρεμας.
      Καλή είναι αρκεί να μην σκέφτεσαι τι τρως!!! Αχνη και βούτυρο... Χριστέ μου!!!
      χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. με τρελανες δευτεριατικα!!!!λοιπον σου εχω πει μονο 100 φορες ποσο μ αρεσουν οι αψογες φωτογραφιες σου.....101 σημερα!!!!!!φιλιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαααα

      Και από μένα λοιπόν 101 "ευχαριστω"!!!!!!!!!!!
      χαχαχαχαχα

      Φιλιά!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Το κολλώδες υγρό κέντρο του σοκολατένιου σύμπαντος.
    Εκεί που δεν φοβάσαι να περιπλανηθείς.
    Εκεί που η λάβα δεν έχει πυρακτωμένες εκδικητικές ροές,αλλά αγχολυτικές ικανότητες.
    Εκεί που βουλιάζει και χάνεται παντός είδους αντίσταση και μοιάζει να γίνεται ένα με την αργόσυρτη μάζα της σοκολάτας.Κολλάς και αφομοιώνεσαι στα εθιστικά συστατικά της.
    Δεν ξέρω πως μπορεί να υμνηθεί η ιδιότητα της σοκολάτας.ιδιαίτερα όταν αυτή χρησιμοποιείται για να ´´ ενσαρκώσεί´ τα όνειρα των γλυκών μας αδυναμιών.
    Όταν εισέρχεται σε λιλιπούτεια κεκάκια και αποτελεί τον μυστικό θησαυρό μιας γευσιπλάνας πρότασης.
    Όταν στην κάθετη τομή τους αναζητάς και βρίσκεις την αμαρτία της διαρκούς αποπλάνησης.
    Χρυσαυγή μου,οφείλω να ομολογήσω ως μία σοκολατομανής- και όχι μόνο- ,ότι τα μίνι μπράουνις με ενθουσίασαν!
    Χωρίς την βουτυρόκρεμα,μιας που τα γούστα μου την βρίσκουν ναι μεν εντυπωσιακότερη,αλλά αρκετά λιγωτικη και βαριά.
    Προσωπικά τα προτιμώ σκέτα.Αυτούσιια η σοκολατένια γεύση και λιτή η όψη.Με την σκαπάνη της λάγνας λιχούδας να αναζητά το σοκολατένιο πυρήνα της ευτυχίας.
    Εύγε γλυκιά μου φίλη για το άριστο αποτέλεσμα!Εξαιρετικη επιτυχία η επιλογή των χάρτινων φιρμών που αναδεικνύουν την τέλεια εμφάνιση!
    Καλή σου εβδομάδα !Φιλια πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς βουτυρόκρεμα λοιπόν και για σένα τολμηρή μου φίλη.
      Δοκίμασέ τα σκέτα και θα περιπλανηθείς σε λάγνα σοκολατένια μονοπάτια.
      Θα σου αρέσουν σίγουρα. Θα σου αρέσουν επικίνδυνα πολυ!!!
      Γι΄αυτό πρόσεχε!!!

      Σε ευχαριστώ και σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Πότε είπαμε πως κερνάς καφεδάκι;;;; Χεχεχεχεχε
    Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι το κεικοειδών, μού τρεξαν τα σάλια!!!!!
    Πολύ ωραία, όπως πάντα η φωτογραφήση, με υποψίες 4η Ιουλίου ;)
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, άλλο κέικ, άλλο αυτό. Εδώ ύλπιζα να κάνεις μια εξαίρεση!

      Όσο για τα χρώματα, ναι, κι εμένα αυτό μου θύμισαν αλλά πραγματικά ήταν τυχαίο!!!!!!!!!
      Βγήκε έτσι στη φωτογράφιση και το εντόπισα καθώς καθόμουν κι έφτιαχνα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή!!! :Ρ

      Καλό απόγευμα από μένα!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Ωστέ αυτά ήταν.... μάλιστα.....
    Μου έχει πέσει το σαγόνι από το πρωί!
    Σκέτα, με βουτυρόκρεμα, με παγωτό, με ό,τι θες!
    Βάζω τον καφέ, βάλε καμια 5-6 cupcakes και τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα εσύ και θα σου φτιάξω τριπλή δοση να πάρεις και στο σπίτι!!!!!!!!!!
      Σε ευχαριστώ Χρυσή μου Χρύσα!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Άρχισε να μας μοιράζεις τα κεκάκια σου γιατί μας βλέπω να κάνουμε όλες έφοδο στο σπίτι σου και να σου αδειάζουμε το ψυγείο :P Αυτό είναι πρωινό! Να έχεις λόγο να ξυπνάς πιο γρήγορα βρε παιδί μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχχαχαχαχχααα

      Σωστή!!!!!!!!!!!!!!! Εγώ λοιπόν που δεν το έχω το 7:00 κάθε πρωί πρέπει να βάζω από το βράδυ στο κομμωδίνο μου ένα κεκάκι μπας και η σοκολάτα με ξυπνάει.

      χαχαχχαχαα

      Διαγραφή
  11. Κοιτάζω από το πρωί τις φωτογραφίες σου...μ' έχουν μαγνητίσει!!!
    Έκανες άριστη και προσεγμένη δουλειά, για άλλη μια φορά. Για τη συνταγή τι να πω...η λέξη μπράουνι και η φωτογραφία με το κομμένο κεκάκι τα λέει όλα!!!!
    Ωραίος συνδυασμός χρωμάτων, μ' αρέσουν και τα σχέδια στον μαυροπίνακα!!! Δικά σου????
    Έχει δίκιο η Δήμητρα κι εμένα κάτι αμερικάνικο μου θύμισαν χαχαχαχα

    Μπράβο σε όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράουνι να είναι και ότι να΄ναι... είτε κεκάκι, είτε κομμάτι από μεγάλο μπραουνι ταψιού.
      Τα χρώματα που παραπέμπουν στην Αμερική ήταν εντελώς τυχαία!!! Δηλαδή ποιο τυχαία δεν γίνεται. Πρόσεξα κι εγώ τον παραλληλισμό την ωρα που έφτιαχνα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή.
      Τα σχέδια δικά μου.

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Πέπη μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Τα έφτιαξα!!!!!!!!!!!!!! Άπαιχτα!!!!!!!! Αύριο θα σου πω και τις εντυπώσεις του νεαρού sous chef - αθλητή!!!χαχαχα

      Διαγραφή
  12. Είσαι υπέροχηηηη, θα το δοκιμασω και γω!
    Καλη βδομάδα να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρτσαυγή μου, είναι υπέροχα! Δεν έχω λόγια!
    Μου άρεσε πολύ και η παρουσίασή τους! Εκπληκτική! Εύγε!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πω πω πω πω..ατιμη διαιτα!! Τι τελεια σοκολατενια μπραουνοκεκακια!!! Και μονο απο τις φωτογραφιες ετρεξαν τα σαλια μου!! Μπράβο Χρυσαυγη μου!! Θα δοκιμαστουν το συντομοτερο μετά τη διαιτα.. κλαψ!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δηλώνω chocaholic!!!! και δεν λέω τίποτα άλλο!!!!!!
    δεν έχω λόγια άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε αυτά τα μικρά κεκάκια το ψήσιμο έχει τεράστια σημασία και από ότι βλέπω
    στις ξελιγωτικές φώτο σου εσύ κατάφερες να τα ψήσεις τέλεια! 'Αψογο λοιπόν ψήσιμο
    και παρουσίαση για τα εθιστικά σου μπράουνι.
    Για εμένα κράτα δύο, ένα με βουτυρόκρεμα και ένα χωρίς.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γλυκούλικα όνομα και πράμα! Καλέ τι έχει η βουτυρόκρεμα εκτός απο μερικές χιλιάδες θερμίδες? Άμα φας γλυκό να το φάς τσιγγουνιές στη γεύση δεν γίνονται! Πανέμορφα Χρυσαυγή και είμαι σίγουρη και πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα!
    Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και στο ψήσιμο μα και στο food styling!

    Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με συνεπήραν οι φωτογραφιες και η εμφανιση τους... πανεμορφα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ πάντως θα τα φτιάξω, σίγουρα!!! Εδώ εγώ που δεν είμαι ιδιαίτερα της σοκολάτας έπαθα πλάκα.. Μου φάνηκε και εύκολη η συνταγή οπότε γιατί να καταπιέζομαι χαχαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό θα πει πλούσιος εσωτερικός κόσμος... Καλέ, πώς κρατηθηκες και δεν τα εφαγες όλα πριν βγάλεις τις φωτογραφίες;;; Απλά απίθανα! Εύγε και πάλι εύγε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κόλαση τρελή!!! Θέλω να τα φτιάξω απεγνωσμένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απλή και εύκολη συνταγή και απολαυστικό αποτέλεσμα! 😊🍰

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10