Καλή και γλυκιά εβδομάδα εύχομαι, με σοκολάτα σε μικρή αλλά πολύ συμπυκνωμένη
δόση.
Εφτιαξα την Παρασκευή αυτά τα cupcakes που δεν
είναι απλά cupcakes, αλλά
μπράουνις με ένα έξτρα στρώμα σοκολάτας από πάνω. Μιλάμε για γεύση δυνατή και σε
βάθος.
Υγρά στο κέντρο τους, πολύ σοκολατένια και με το επιστέγασμα
της βουτυρόκρεμας αέρινο και αφράτο.
Η λέξη «βουτυρόκρεμα» γνωρίζω πως είναι απωθητική για
πολλούς εκεί έξω, όμως πραγματικά αυτά τα κεκάκια μπορούν να σταθούν και χωρίς
αυτήν, αν τελικά σας είναι τόσο πρόβλημα. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό στο μάτι, αφού θα
λείψει ο εφετζίδικος στολισμός. Σίγουρα δεν θα έχουν αυτή την έξτρα δόση σοκολάτας
του γλάσου που είναι απαραίτητη για τους chocoholics.
Παρ΄όλα αυτά, είναι θεϊκά ακόμη και σαν μάφινς. Τα προτείνω
ανεπιφύλαχτα για κέρασμα σε κάλεσμα για καφέ μέχρι παιδικό πάρτι.
Μου επιτρέπετε να δώσω και μια λίγο πιο "διαστροφική"
ιδέα? Ένα υγρό σοκολατένιο μαφινάκι στο
κέντρο ενός πιάτου (χωρίς το γλάσο) κι επάνω του μια μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλια. Νομίζω είναι
ο επόμενος συνδυασμός που θα δοκιμάσω με αυτές τις μικρές σοκολατοβόμβες!
* Σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως:
1)
Ψήσιμο! Τεράστια προσοχή στο ψήσιμο. Το ένα
λεπτό παραπάνω μπορεί να σταθεί ικανό να τα στεγνώσει και αντί για μπράουνις να
έχετε απλά σοκολατένια μάφινς. Η ζημιά
θα είναι μεγάλη αφού η απόλαυση μειώνεται κατακόρυφα. Για λεπτομέρειες κοιτάξτε στο σημείο της συνταγής που αναγράφεται το στάδιο του ψησίματος.
2)
Τα cupcakes διατηρούνται εκτός ψυγείου χωρίς
να αλλοιώνονται και το γλάσο δεν παθαίνει τίποτα, με εξαίρεση τους ζεστούς καλοκαιρινούς
μήνες.
ΜΠΡΑΟΥΝΙ CUPCAKES
Υλικά για τα κέικ:
1)
170 γραμμάρια βούτυρο
2)
150 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
3)
200 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
4)
55 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
5)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6)
3 αυγά
7)
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για το γλάσο:
1)
100 γραμμάρια βούτυρο – οχι μαργαρίνη!! – σε θερμοκρασία δωματίου
2)
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
3)
4 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
4)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες για μάφινς στο ειδικό γι΄αυτή
τη χρήση ταψάκι.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το
βούτυρο και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν διαθέτουμε τότε κάνουμε
την ίδια διαδικασία σε μπεν μαρί.
Μόλις λιώσουν ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να
ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά στη σοκολάτα ανακατεύοντας με
γρήγορο ρυθμό.Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι λίγο – λίγο μέχρι να
πετύχουμε την πλήρη του ενσωμάτωση.
Έχουμε έτοιμη τη ζύμη των μάφινς. Τη μοιράζουμε στις θήκες
γεμίζοντάς τις κατά τα 2/3. Ανάλογα με το μέγεθος των θηκών που έχουμε μπορεί
να γεμίσουν από 9-12 θήκες.
Ψήνουμε τα μάφινς για 15-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Μετά
το πρώτο 10λεπτο έχουμε το νου μας στα μάφινς. Αν δούμε ότι έχουν φουσκώσει και
έχουν σκάσει από πάνω, τότε ανοίγουμε το φούρνο και βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο
κέντο ενός από αυτά. Το μαχαίρι πρέπει να βγει λίγο υγρό. Δεν πρέπει να είναι
στεγνό γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα μάφινς παραψήθηκαν και έχασαν όλη τους την
υγρασία. Αν πάλι είναι πολύ υγρό, τότε αφήνουμε τα μάφινς να ψηθούν ελάχιστα λεπτά παραπάνω και ξανακάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να ελέγξουμε αν ψήθηκαν. Όπως και να έχει, πρέπει το μαχαίρι να βγει με υπολοίματα ζύμης επάνω του αλλά όχι να είναι και εντελώς ρευστή. Αυτό σημαίνει ότι έφτασε η ώρα που πρέπει να βγουν από το φούρνο για να μην στεγνώσουν. Άλλωστε όταν κρυώσουν θα σφίξουν κι άλλο.
Μόλις λοιπόν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως
βγάζουμε από το ταψάκι τους και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Όση ώρα ψήνονταν εμείς φτιάχνουμε το γλάσο:
Χτυπάμε στο μίξερ για ένα
λεπτό το βούτυρο το οποίο έχουμε
αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις αφρατέψει ρίχνουμε σιγά – σιγά την
κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Κατόπιν προσθέτουμε τη βανίλια, το κακάο και το γάλα
σταδιακά. Μπορεί να χρειαστούν 3 κουταλιές της σούπας γάλα ή και 4. Το γλάσο
πρέπει να είναι αφράτο αλλά να στέκεται ώστε να μπορεί να διακοσμηθεί εύκολα.
Μόλις έχει γίνει η πλήρης ομογεννοποίηση όλων των υλικών,
σταματάμε το χτύπημα.
Βάζουμε το γλάσο σε ένα κορνέ (αν διαθέτουμε) και
διακοσμούμε τα cupcakes.
Διαφορετικά τοποθετούμε το γλάσο πάνω σε κάθε κεκάκι με ένα κουτάλι.
Καλή επιτυχία!!!
Τελεια να ξυπνάς με ενα τόσο λαχταριστο γλυκό! Θα δοκιμαστεί σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα κ καλη εβδομαδα Χρυσαυγή!
Γειά σου Ζίνα!!!
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις. ΔΕΝ θα απογοητευτείς με τίποτα.
Καλή σου εβδομάδα κι εσένα!!!
Να είσαι καλά!
Μου αρέσουν που ειναι υγρά στο κέντρο. Τα στεγνά κεικ δεν ειναι και η αδυναμία μου. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγρό και σοκολατένιο..
ΔιαγραφήΕύχομαι να σου αρέσει !!
Φιλιά !
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Νοστιμιές πρωί πρωί! Το βιβλίο της Αθηνάς είναι υπέροχο άρα τα cupcakes θα είναι καταπληκτικά! Εσύ όμως δεν ξέρεις καλή μου ότι κάθε Δευτέρα ξεκινάμε δίαιτα???!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήok, ok την αναβάλουμε για την επόμενη εβδομάδα. χι χι χι
χαχαχαχαα
ΔιαγραφήΔευτέρα ξεκινάμε δίαιτα και Τρίτη την τελειώνουμε. Γι΄αυτό φτιάξ΄τα αύριο τα κεκάκια!!!
χαχαχαχαχαχα
ειναι τελεια!!!! ουτε εγω ειμαι φαν της βουτυροκρεμας.... ισως να εβαζα σαντιγι με μερεντα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τίποτα να μην βάλεις, πίστεψέ με ότι είναι χάρμα!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!
Πω πω τέλεια! Τι νοστιμιά είναι αυτή! Η βουτυρόκρεμα είναι για μένα απαραίτητη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία!!!!!!!!!!! Να και μια φαν της βουτυρόκρεμας.
ΔιαγραφήΚαλή είναι αρκεί να μην σκέφτεσαι τι τρως!!! Αχνη και βούτυρο... Χριστέ μου!!!
χαχαχαχαχα
με τρελανες δευτεριατικα!!!!λοιπον σου εχω πει μονο 100 φορες ποσο μ αρεσουν οι αψογες φωτογραφιες σου.....101 σημερα!!!!!!φιλιαααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχχαχαχχαααα
ΔιαγραφήΚαι από μένα λοιπόν 101 "ευχαριστω"!!!!!!!!!!!
χαχαχαχαχα
Φιλιά!!!!!!!!!!
Το κολλώδες υγρό κέντρο του σοκολατένιου σύμπαντος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί που δεν φοβάσαι να περιπλανηθείς.
Εκεί που η λάβα δεν έχει πυρακτωμένες εκδικητικές ροές,αλλά αγχολυτικές ικανότητες.
Εκεί που βουλιάζει και χάνεται παντός είδους αντίσταση και μοιάζει να γίνεται ένα με την αργόσυρτη μάζα της σοκολάτας.Κολλάς και αφομοιώνεσαι στα εθιστικά συστατικά της.
Δεν ξέρω πως μπορεί να υμνηθεί η ιδιότητα της σοκολάτας.ιδιαίτερα όταν αυτή χρησιμοποιείται για να ´´ ενσαρκώσεί´ τα όνειρα των γλυκών μας αδυναμιών.
Όταν εισέρχεται σε λιλιπούτεια κεκάκια και αποτελεί τον μυστικό θησαυρό μιας γευσιπλάνας πρότασης.
Όταν στην κάθετη τομή τους αναζητάς και βρίσκεις την αμαρτία της διαρκούς αποπλάνησης.
Χρυσαυγή μου,οφείλω να ομολογήσω ως μία σοκολατομανής- και όχι μόνο- ,ότι τα μίνι μπράουνις με ενθουσίασαν!
Χωρίς την βουτυρόκρεμα,μιας που τα γούστα μου την βρίσκουν ναι μεν εντυπωσιακότερη,αλλά αρκετά λιγωτικη και βαριά.
Προσωπικά τα προτιμώ σκέτα.Αυτούσιια η σοκολατένια γεύση και λιτή η όψη.Με την σκαπάνη της λάγνας λιχούδας να αναζητά το σοκολατένιο πυρήνα της ευτυχίας.
Εύγε γλυκιά μου φίλη για το άριστο αποτέλεσμα!Εξαιρετικη επιτυχία η επιλογή των χάρτινων φιρμών που αναδεικνύουν την τέλεια εμφάνιση!
Καλή σου εβδομάδα !Φιλια πολλά,πολλά!!
Χωρίς βουτυρόκρεμα λοιπόν και για σένα τολμηρή μου φίλη.
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τα σκέτα και θα περιπλανηθείς σε λάγνα σοκολατένια μονοπάτια.
Θα σου αρέσουν σίγουρα. Θα σου αρέσουν επικίνδυνα πολυ!!!
Γι΄αυτό πρόσεχε!!!
Σε ευχαριστώ και σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!
Πότε είπαμε πως κερνάς καφεδάκι;;;; Χεχεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα κι εγώ που δεν είμαι το κεικοειδών, μού τρεξαν τα σάλια!!!!!
Πολύ ωραία, όπως πάντα η φωτογραφήση, με υποψίες 4η Ιουλίου ;)
Την καλημέρα μου!
Εμ, άλλο κέικ, άλλο αυτό. Εδώ ύλπιζα να κάνεις μια εξαίρεση!
ΔιαγραφήΌσο για τα χρώματα, ναι, κι εμένα αυτό μου θύμισαν αλλά πραγματικά ήταν τυχαίο!!!!!!!!!
Βγήκε έτσι στη φωτογράφιση και το εντόπισα καθώς καθόμουν κι έφτιαχνα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή!!! :Ρ
Καλό απόγευμα από μένα!!!!!!
Ωστέ αυτά ήταν.... μάλιστα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έχει πέσει το σαγόνι από το πρωί!
Σκέτα, με βουτυρόκρεμα, με παγωτό, με ό,τι θες!
Βάζω τον καφέ, βάλε καμια 5-6 cupcakes και τα λέμε!
Έλα εσύ και θα σου φτιάξω τριπλή δοση να πάρεις και στο σπίτι!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Χρυσή μου Χρύσα!
Φιλιά!
Άρχισε να μας μοιράζεις τα κεκάκια σου γιατί μας βλέπω να κάνουμε όλες έφοδο στο σπίτι σου και να σου αδειάζουμε το ψυγείο :P Αυτό είναι πρωινό! Να έχεις λόγο να ξυπνάς πιο γρήγορα βρε παιδί μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχχαχαχχαχαχαχχααα
ΔιαγραφήΣωστή!!!!!!!!!!!!!!! Εγώ λοιπόν που δεν το έχω το 7:00 κάθε πρωί πρέπει να βάζω από το βράδυ στο κομμωδίνο μου ένα κεκάκι μπας και η σοκολάτα με ξυπνάει.
χαχαχχαχαα
Κοιτάζω από το πρωί τις φωτογραφίες σου...μ' έχουν μαγνητίσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανες άριστη και προσεγμένη δουλειά, για άλλη μια φορά. Για τη συνταγή τι να πω...η λέξη μπράουνι και η φωτογραφία με το κομμένο κεκάκι τα λέει όλα!!!!
Ωραίος συνδυασμός χρωμάτων, μ' αρέσουν και τα σχέδια στον μαυροπίνακα!!! Δικά σου????
Έχει δίκιο η Δήμητρα κι εμένα κάτι αμερικάνικο μου θύμισαν χαχαχαχα
Μπράβο σε όλα!!
Μπράουνι να είναι και ότι να΄ναι... είτε κεκάκι, είτε κομμάτι από μεγάλο μπραουνι ταψιού.
ΔιαγραφήΤα χρώματα που παραπέμπουν στην Αμερική ήταν εντελώς τυχαία!!! Δηλαδή ποιο τυχαία δεν γίνεται. Πρόσεξα κι εγώ τον παραλληλισμό την ωρα που έφτιαχνα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή.
Τα σχέδια δικά μου.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Πέπη μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα έφτιαξα!!!!!!!!!!!!!! Άπαιχτα!!!!!!!! Αύριο θα σου πω και τις εντυπώσεις του νεαρού sous chef - αθλητή!!!χαχαχα
Διαγραφήπολυ χαιρομαι!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕίσαι υπέροχηηηη, θα το δοκιμασω και γω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη βδομάδα να έχουμε :)
Χρτσαυγή μου, είναι υπέροχα! Δεν έχω λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ και η παρουσίασή τους! Εκπληκτική! Εύγε!!!
Φιλάκια!
πω πω πω πω..ατιμη διαιτα!! Τι τελεια σοκολατενια μπραουνοκεκακια!!! Και μονο απο τις φωτογραφιες ετρεξαν τα σαλια μου!! Μπράβο Χρυσαυγη μου!! Θα δοκιμαστουν το συντομοτερο μετά τη διαιτα.. κλαψ!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλώνω chocaholic!!!! και δεν λέω τίποτα άλλο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω λόγια άλλωστε...
Σε αυτά τα μικρά κεκάκια το ψήσιμο έχει τεράστια σημασία και από ότι βλέπω
ΑπάντησηΔιαγραφήστις ξελιγωτικές φώτο σου εσύ κατάφερες να τα ψήσεις τέλεια! 'Αψογο λοιπόν ψήσιμο
και παρουσίαση για τα εθιστικά σου μπράουνι.
Για εμένα κράτα δύο, ένα με βουτυρόκρεμα και ένα χωρίς.
Πολλά φιλιά
Γλυκούλικα όνομα και πράμα! Καλέ τι έχει η βουτυρόκρεμα εκτός απο μερικές χιλιάδες θερμίδες? Άμα φας γλυκό να το φάς τσιγγουνιές στη γεύση δεν γίνονται! Πανέμορφα Χρυσαυγή και είμαι σίγουρη και πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαριτωμένα και παιχνιδιάρικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και στο ψήσιμο μα και στο food styling!
Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή μου!
Με συνεπήραν οι φωτογραφιες και η εμφανιση τους... πανεμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Εγώ πάντως θα τα φτιάξω, σίγουρα!!! Εδώ εγώ που δεν είμαι ιδιαίτερα της σοκολάτας έπαθα πλάκα.. Μου φάνηκε και εύκολη η συνταγή οπότε γιατί να καταπιέζομαι χαχαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα πει πλούσιος εσωτερικός κόσμος... Καλέ, πώς κρατηθηκες και δεν τα εφαγες όλα πριν βγάλεις τις φωτογραφίες;;; Απλά απίθανα! Εύγε και πάλι εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ok. Τώρα είναι στον φούρνο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση τρελή!!! Θέλω να τα φτιάξω απεγνωσμένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή και εύκολη συνταγή και απολαυστικό αποτέλεσμα! 😊🍰
ΑπάντησηΔιαγραφή