Με μια ανάσα καλοκαιριού θέλησα να καλωσορίσω το Σεπτέμβριο.
Η μακαρονάδα αυτή είναι ότι απέμεινε από το καλοκαίρι. Λίγος φρέσκος βασιλικός
από τη γλάστρα μου που ήδη έχει πάρει την κατιούσα, μερικά ζουμερά, μέσα στην
εποχή τους ντοματίνια, δυο σκελίδες δυνατού σκόρδου και έξτρα παρθένο,
βιολογικής προελεύσεως ελαιόλαδο.
Αυτά χρειάζομαι προς
το παρόν ώστε να μεταβώ ομαλά από το ανέμελο καλοκαιράκι στο γεμάτο υποχρεώσεις
και αλλαγές φθινόπωρο. Αυτά και μερικές ακόμη καλές θάλασσες.
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
Υλικά:
1)
1 πακέτο σπαγγέτι
2)
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
3)
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
4)
500 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
5)
1 μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού
6)
Αλάτι
7)
Πιπέρι
8)
Παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά για το
σερβίρισμα)
Οι πρώτες ύλες |
Μέθοδος:
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε μια κατσαρόλα με άφθονο
αλατισμένο νερό.
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη πλατιά κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το
μισό από το λάδι να κάψει (τα 50 γραμμάρια δηλαδή). Στο ζεστό λάδι σοτάρουμε το
σκόρδο το οποίο λιώνουμε με την πρέσα σκόρδου για πολύ λίγο. Δεν θέλουμε να
καεί και να αλλάξει χρώμα γιατί πικρίζει. Ίσα – ίσα να ζεσταθεί και να αφήσει
τα αρώματά του.
Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα ντοματίνια που έχουμε
κόψει στη μέση, καθώς και λίγο αλάτι και τα μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ώσπου να
βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια στο μισό του χρόνου που αναγράφεται
στη συσκευασία τους, κρατώντας ένα μεγάλο ποτήρι από το ζουμί τους. Τα
μακαρόνια πρέπει να είναι αρκετά σκληρά ακόμα. Τα προσθέτουμε στο μίγμα με τα
ντοματίνια ενώ αυτό βράζει, καθώς και λίγο από το νερό που κρατήσαμε στο
ποτήρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε αφήνοντάς τα να βράσουν.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 3 λεπτά περίπου και αν χρειαστεί προσθέτουμε και
άλλο από το νερό τους.
Η μακαρονάδα είναι έτοιμη όταν τα μακαρόνια είναι al dente και
έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά από την κατσαρόλα.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το
υπόλοιπο λάδι που έχουμε κρατήσει, τα φύλλα του βασιλικού και φρεσκοτριμμένο
πιπέρι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν είναι καλή στο αλάτι. Αν χρειαστεί
προσθέτουμε λίγο.
Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας προαιρετικά φρεσκοτριμμένη
παρμεζάνα.
Καλή επιτυχία!
Αγαπημένη μακαρονάδα με υπέροχη παρουσίαση!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!!! Και για μένα είναι αγαπημένη!
ΔιαγραφήΛατρεμένη μακαρονάδα! Τα σπάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες, κοριτσάκι!
χαχαχχαχα Θένξ Λένια μου!
ΔιαγραφήΤην καλημέρα μου κι από εδώ!
Λατρέυω μακαρόνια... Λατρεύω ντοματίνια στα μακαρόνια βασιλικό και σκόρδο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τώρα τη μυρίζωωωωωω!!!!
Καλημέρα!!
Είναι υλικά καλοκαιρινά, απλά, που αναδύουν όμως ιδιαίτερα αρρώματα!
ΔιαγραφήΚι εγώ την λατρεύω αυτή τη μακαρονάδα!
Καλημέρα Ελεάνα !!
Η εδώ και πολλά έτη μετάβαση μου από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη....ανακούφιση!Ακολουθεί η χαρά και κατόπιν οι συχνές επισκέψεις μου στο διαδίκτυο,αναζητώντας στα ημερομήνια του κάθε έτους την πρώτη μέρα που τα ανυπόμονα μάτια μου θα ακουμπήσουν το γκρίζο του ουρανού,θα μυρίζω την υγρασία από τα πρωτοβρόχια και θα είμαι η πρώτη που θα στρώσει τα χαλιά στο σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέρνω τον χειμώνα με το ζόρι.Στην κλασική ερώτησή´ποιά είναι η αμέσως αγαπημένη μου εποχή μετά τον χειμώνά´´,απαντώ ...´´φυσικά ο επόμενος χειμώνας!!
Ωστόσο δεν χωρίζω τις συνταγές ανάλογα με την εποχή.Και αυτό ,γιατι τις τρώω όλες,ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Βέβαια τα εποχιακά υλικά προσδίδουν την έξτρα γεύση,καλή ώρα τα ντοματίνια στο υπέροχο σπαγγέτι σου,αλλά προκειμένου να γευτώ αυτό που θέλω ,την ώρα που το θέλω,πολλές φορές παραβλέπω την εθιμοτυπία της ορθής κατανάλωσης των υλικών.
Χρυσαυγούλα μου,δε νομίζω ότι υπάρχει καμμία αμφιβολία για την απόλυτη και γενική αποδοχή του συγκεκριμένου φαγητού....δεν φαντάζομαι να βρεθεί άνθρωπος που θα μπορούσε να γυρίσει το κεφάλι του απαξιωτικά στη θέα αυτού του πιάτου.
Οι πολυ κοντινές φωτογραφίες ζωντανεύουν την μυθώδη νοστιμιά του και προσωπικά αισθάνομαι υπέροχα να παρατηρώ -για πρώτη φορά,αφού συνήθως η ταχύτητα με την οποία εξαφανίζω το περιεχόμενο,δεν μου επιτρέπει την οπτική απόλαυση-,την χρωματικής πανδαισία των φρέσκων υλικών ,την παρμεζάνα που επιδιώκει με κόπο να μη λιώσει,την ζωντάνια ήσουν χλωροφύλλης του ´´ετοιμοθάνατού´´βασιλικού σου.
Δεν θέλει κόπο ,θέλει τρόπο.Και τον έχεις!
Σε φιλώ γλυκά Χρυσαυγή μου!!!
Καλό φθινόπωρο!
Καλό Φθινόπωρο αγαπημένη Φωτεινή!!! Πολύ γέλασα με την απάντησή σου για το ποιά είναι η αμέσως επόμενη αγαπημένη σου εποχή μετά τον Χειμώνα.
ΔιαγραφήΜα όλα πια τα παρατήρησες, την κατεστραμμένη χλωροφύλλη του βασιλικού από τα ζεστά μακαρόνια, την παρμεζάνα που δεν έχει λιώσει αφού το φαγητό πια κρύωσε μετά από τόση ώρα φωτογράφισης κ.ο.κ.
Ειναι απλό φαγητό αλλά η τεχνική του που από τη μέση και μετά ολοκληρώνεται στο ίδιο σκεύος με τη σάλτσα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Σε ευχαριστώ που αγκάλιασες και αυτή την συνταγή με τόσο ένθερμη αντιδραση, όπως πάντα άλλωστε.
Είμαι σίγουρη ότι σου άρεσε!
Σε φιλώ πολύ πολύ!
.....Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΈτσι που κατέγραψες τα σχόλια μου σχετικά με την εικόνα των σπαγγέτι,είναι σαν να φαίνεται να παρατήρησα μία καταστροφή!!!Μηπως βλέπουμε αλλό φαγητό η καθεμιά....αναρωτιέμαι.
Μήπως υποτιμάς τις προσλαμβάνουσες εικόνες που απολαμβάνουμε κάθε φορά στις σελίδες σου?
Προσωπικά,θα λατρέψω ΚΑΙ τις πιθανές ´´καταστροφές´´σου,αν και όποτε συμβούν!....
Ξανά φιλιά πολλα!
Ένα πιάτο που το τιμούμε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στο Άσυλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία με τα ντοματίνια, τον βασιλικό & το σκόρδο, υπέροχη!
Καλημέρα
Κάπου πήρε το μάτι μου ότι το τρώτε συχνά το φαγητο αυτό.
ΔιαγραφήΔοκίμασε και αυτή τη συνταγή με την τεχνική που γράφω. Δηλαδή που το μακαρόνι από την μέση και μετά βράζει στο ίδιο σκεύος με τα ντοματίνια. Θα δεις διαφορά!!!!!!!!!!!!!!!
Είναι όντως απλή αλλά νόστιμη!
Σε φιλώ Δήμητρα!
Εξαιρετικό πιάτο! Τόσο απλό κι όμως τόσο ξεχωριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξίσου ωραίος με το πιάτο και ο τρίφτης στις φωτό! Πολύ μου άρεσε! ;-)
Φιλιά πολλά, Χρυσαυγή μου!!!
Ωστε σου άρεσε και ο τρίφτης, ε?
ΔιαγραφήΔεν είναι δύσκολο να τον βρεις. Στο cookshop τον πήρα και τον έχω κάτι χρόνια. Σιγουρα θα υπάρχει ακόμα.
Σε φιλώ!!!
Αγαπημένος συνδυασμός υλικών! Θα το δοκιμασω αύριο κιόλας. Ευχαριστώ για τη συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ζίνα!! Ελπίζω να σου αρέσει!
ΔιαγραφήΕγώ σε ευχαριστώ!
Τέλεια μακαρονάδα, Χρυσαυγή μου!!! Τέλειες και οι φωτογραφίες σου!!! Δεν θα άλλαζα αυτό το πιάτο, με κανένα άλλο φαγητό :))) Γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αλήθεια μου, κι εγώ δύσκολα θα το άλλαζα αυτό το φαγητό!
ΔιαγραφήΕίναι καταπληκτικό μέσα στην απλότητά του!
Σε ευχαριστώ τόσο πολύ Ειρήνη!!
Χρυσαυγή οι φωτογραφίες σου είναι ποιήματα όπως και η μακαρονάδα σου! Ένα θα σου πω: Πεινάω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη στεναχωριέσαι που φθινοπώριασε. Αν μη τι άλλο Φθινόπωρο και Χειμώνας είναι πιο γαστριμαργικές ,ας μου επιτραπεί η έκφραση εποχές, απο ότι το καλοκαίρι. Καλομαγειρεμένο φαγητό με κρασάκι και καλή παρέα και let the fun begin βρε! Καλή βδομάδα!
Σοφία μου κι εγώ πεινάω!! Μη νομίζεις....
ΔιαγραφήΌσο για τις εποχές, η αλήθεια είναι πως είναι οι εποχές που κάνουμε τις περισσότερες ατασθαλίες και καταναλώνουμε τα περισσότερα λιπαρά με πρόφαση το κρύο κλπ.
Οπότε δεν σκοπεύω να αποτελέσω εξαίρεση!! χαχα Σύντομα και οι ατασθαλίες μου!!!
Φιλιά πολλά!
Μου αρέσει πολύ που μένεις πιστή στο καλοκαίρι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦουλ του καλοκαιριού η μακαρονάδα σου, παρόλο που λες πως ο βασιλικός έχει πάρει την κατιούσα!!
Φιλιά :)
Μένω πιστή αλλά όχι και για πολύ! Μη νομίζεις.
ΔιαγραφήΘα έρθουν και τα κέικ, θα έρθουν και τα πιο παχυντικά φαγητά, θα έρθουν και οι σοκολάτες!!! χαχαχαχχαχα
Ξέρω ότι δεν σε ψήνω με αυτά που σου είπα, αλλά τι να κάνουμε? Αδυναμίες!
Φιλιά Εύη μου!
Kαλοκαιράκι είναι ακομα Χρυσαυγή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι θάλασσες είναι καλύτερες από ότι το κατακαλόκαιρο και τέτοια φαγητά ''τραβιούνται'' μέχρι τον Οκτώβριο και βάλε...Ασε που υπάρχουν και οι χειμωνιάτικοι βασιλικοί.
Δεν έχεις δικαιολογία να μην φτιάξεις μια τέτοια μακαρονάδα.
Εξαιρετική, απλή, νόστιμη :)
Φιλιά πολλά
Αυτό με τον χειμωνιάτικο βασιλικό ήταν τεράστιο επιχείρημα ομολογώ Μάριον!!!!!!!!!!!!
Διαγραφήχαχαχαχχαχαχαα
Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
Φιλιά!
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, όταν τα μακαρόνια τελειώνουν το βράσιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήμαζί με τη σάλτσα τους είναι πολύ πιο νόστιμα και ζουμερά, αρκεί βέβαια
να τα φας αμέσως! Να υποθέσω ότι το πιάτο που κρύωσε από τη ταλαιπωρία
της φωτογράφισης το έφαγε ο πιο βολικός του σπιτιού!
Άντε και καλό χειμώνα!
πολλά φιλιά
Συμφωνούμε απόλυτα για την τεχνική του μαγειρέματος!
ΔιαγραφήΌσο για το ποιός έφαγε το φαγητό της φωτογραφίας... να υποθέσεις ότι το έφαγα εγώ!
Τόσος κόπος και ξεροστάλιασμα πια!!!!!!!!
Σε φιλώ πολύ !
καλοκαιρινη μακαροναδα τι καλυτερο!! απλη και πεντανοστιμη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!!
Διαγραφήμ α κ α ρ ο ν α δ α !!! Την κραταω για δοκιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γλαστρα με το βασιλικο ειναι εκεινη που τσουρομαδησες για το πεστο??? Πως να μην πάρει την κατιουσα..χεχεχε..
φιλια Χρυσαυγη μου!!
χαχχαχαχα ΟΟΟΟΟΟΧΙ !!
ΔιαγραφήΕκείνος ο βασιλικός ήταν πλατύφυλλος. Αυτος εδώ είναι ο κανονικός.
Δεν τον τσουρομάδησα καθόλου, αλλά όπως όλα τα καλοκαιρινά φυτά πήρε κι αυτός το δρόμο του. Ευτυχώς που υπάρχει και ο χειμωνιάτικος βασιλικός κι έτσι θα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο την μακαρονάδα αυτή!
Δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς πάντως!
Φιλιά!!!!!!!!!!
Αυτό είναι το μεγαλείο της απλότητας! Για μένα η μακαρονάδα, όσο πιο απλή, τόσο πιο απολαυστική! Έτσι καταλαβαίνεις και εκτιμάς όλες τις ξεχωριστές γεύσεις των υλικών, που το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πόσο πολύ συμφωνούμε θα το δεις σύντομα... (τα μεγάλα μυαλά που λένε...)
Οι φωτογραφίες σου είναι για άλλη μια φορά για περιοδικο!
Φιλάκια μακαρονού!
Τόσο λιτό πιάτο και τόσο απολαυστικό την ίδια στιγμή. Αγαπημένο από τα λίγα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά για καληνύχτα!
Απλή, λιτή και γευστική! Πεθαινω τωρα όμως σαν γνησια μακαρονου!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπω φωτογραφιες
Καλό ξημέρωμα
Φιλιά :)
Καλά πρωί-πρωί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο η Πέπη, όσο κι' εσύ Χρυσαυγή μου, θέλετε να με βάλετε να φτιάξω μακαρονάδα για δεκατιανό.
Απλή και νόστιμη συνταγή. Το κόλπο να μισοβράσουν μόνα τους τα μακαρόνια και μετά στην σάλτσα δεν το έχω δοκιμάσει. Υπάρχει διαφορά μάλλον στην γεύση για να το κάνεις ετσι ε; Καλημέρα Χρυσαυγή μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια η μακαροναδα!πεντανοστιμη ,πανευκολη και πολυ δροσερη!Εγω δεν ειχα βασιλικο και εβαλα ριγανη.
ΑπάντησηΔιαγραφή