28 Ιανουαρίου 2016

Περσικο ρύζι με καστανή κρούστα







Έχει τύχει κάποιες –λίγες- φορές στη ζωή μου να αναζητήσω ένα παλιό βιβλίο και με μεγάλη απογοήτευση να διαπιστώσω ότι σταμάτησε να εκδίδεται. Αν και καταλαβαίνω  τους λόγους δεν παύω να λυπάμαι πολύ που ένα πνευματικό δημιούργημα έχει ημερομηνία λήξης κι έτσι δεν γίνεται να αποκτήσει κανείς κάποια παλιά μεν αλλά διαχρονικά βιβλία. 



Πριν ένα χρόνο , όταν έπεσε στα χέρια μου δανικό το βιβλίο  « Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΡΟΥΝΙ» του Μιχάλη Κωττάκη, έφαγα τον κόσμο να το βρω και να το αγοράσω. Προς μεγάλη μου λύπη δεν τα κατάφερα μιας και είναι εξαντλημένο κι έτσι απλά το φωτοτύπησα πριν επιστρέψω το πρωτότυπο. Ακόμα μεγαλύτερη λύπη... να κρατάς φωτοτυπίες στα χέρια σου αντί για τον όμορφο, πορτοκαλί σκληρόδετο τόμο με το εικονιζόμενο χρυσό πιρούνι. 




Προσπαθώντας να εστιάσω στα θετικά, είπα πως έστω κι έτσι θα μπορώ να ανατρέχω στις συνταγές και να διαβάζω τις ιστορίες του συγγραφέα  που με οδηγό το πιρούνι του, αφηγείται τις γαστρονομικές περιπλανήσεις του καθώς και  ιστορίες από τη ζωή του ως διπλωμάτης. 


Πρόκειται για έναν καλλιεργημένο και με αίσθηση του χιούμορ άνθρωπο, κάτι το οποίο διακρίνεται από το γράψιμό του. Οι συνταγές δε που έχει συμπεριλάβει είναι διαχρονικές και διαλεχτές  μια προς μια. Αν κάποιος που διαβάζει αυτές τις γραμμές, έχει στα χέρια του αυτό το βιβλίο, θα καταλάβει  για τι μιλάω. Είναι ένα βιβλίο που δεν το ξεφυλλίζεις για να χαζέψεις τις όμορφες φωτογραφίες μιας και απουσιάζουν, αλλά το διαβάζεις ξανά και ξανά για τις αληθινές ιστορίες που συνοδεύουν την κάθε συνταγή.  




Μέσα από τις... φωτοτυπίες λοιπόν,  διάλεξα μια ιδιαίτερη συνταγή  για να ξεκινήσω κι εγώ μαζί του το γύρο του κόσμου με το δικό μου πιρούνι! 


Το Περσικό ρύζι με την καστανή κρούστα θα αποτελέσει έδαφος για επικές μάχες γύρω από το τραπέζι που θα σερβιριστεί. Αυτή η τραγανή κρούστα θα γίνει η αφορμή για ζήλιες, αντιπαλότητες και  προδοσίες  ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες . Δίκαιη πάντως δεν πρόκειται να είναι η μοιρασιά. 





Αρχίζοντας από την κρούστα που κριτσανίζει στο στόμα και βγάζει αυτή την ενδιαφέρουσα μυρωδιά του καψαλισμένου ρυζιού, που αμυδρά θυμίζει ποπ κορν, συνεχίζει κανείς στο επόμενο επίπεδο που είναι το χιονάτο ρύζι.  Βουτυράτη γεύση, σπυρωτό όσο δεν πάει και ιδανικά μαγειρεμένο. Πρόκειται για ένα συνοδευτικό ρύζι που ταιριάζει με οποιοδήποτε πιάτο. 


Το σημείο  που πρέπει να προσέξει κανείς είναι φυσικά το να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια οι χρόνοι ψησίματος σε κάθε στάδιο . Τέλος το βούτυρο θα μπορούσε να είναι μόνο αγελάδας όπως γράφω αλλά για ακόμα πιο πλούσια γεύση μπορεί να προτιμηθεί ένα μίγμα από δύο βούτυρα. Αγελάδας δηλαδή και γάλακτος, αλλά σε καμία περίπτωση μαργαρίνη!


 

ΠΕΡΣΙΚΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ

Συνταγή από το βιβλίο «ο Γύρος του κόσμου με ένα πιρούνι», του Μιχάλη Λ. Κωττάκη, εκδόσεις ΚΟΑΝ, 1997. 


Υλικά: 


     1)      400 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι

     2)      1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι

     3)      2 λίτρα νερό

     4)      115 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος (ή μισή ποσότητα βούτυρο αγελάδος και μισή βούτυρο γάλακτος)

     5)      ¼ φλιτζάνι νερό (αυτό θα το λιώσουμε μαζί με το βούτυρο)

     6)      100 γραμμάρια γιαούρτι




Μέθοδος: 


Για το Περσικό ρύζι χρειαζόμαστε δύο κατσαρόλες. 


Η μια από τις δύο πρέπει να έχει διάμετρο στον πάτο της 20 εκατοστά και να είναι βαθιά. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού στρογγυλό με διάμετρο 20 εκατοστά, όσο ακριβώς ο πάτος της μιας κατσαρόλας. Το εφαρμόζουμε στον πάτο της και αφήνουμε αυτή την κατσαρόλα στην άκρη. 


Σε ένα μπρίκι βάζουμε το ¼ φλιτζανιού νερό (το μετράμε με δοσομετρική κούπα) και το βούτυρο. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 


Πλένουμε καλά το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι με ψιλή σήτα και το στραγγίζουμε καλά. 


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (όχι αυτή με το λαδόχαρτο), βάζουμε τα δύο λίτρα νερό και το αλάτι και ανάβουμε το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας στο τέρμα. Μόλις το νερό κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε ΑΚΡΙΒΩΣ για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε. 


Μετράμε ένα φλιτζάνι από αυτό το ρύζι και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.  Το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε την κατσαρόλα με το λαδόχαρτο.  Ρίχνουμε μέσα προσεκτικά το μισό μίγμα του λιωμένου βουτύρου με το νερό. 


Στη συνέχεια στρώνουμε με το κουτάλι της σούπας πάνω στο λαδόχαρτο το μίγμα του ρυζιού με το γιαούρτι έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πάτο της κατσαρόλας, λειαίνοντας ταυτόχρονα την επιφάνειά του με την ανάποδη του κουταλιού. 





Κατόπιν με το κουτάλι της σούπας στοιβάζουμε το υπόλοιπο ρύζι στο κέντρο της κατσαρόλας σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Σίγουρα θα κατρακυλήσει δεξιά και αριστερά ρύζι αλλά δεν μας πειράζει. Αρκεί το περισσότερο να είναι στο κέντρο.

Βυθίζουμε τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας από την «κορυφή» του λοφίσκου του ρυζιού ως το βάθος –τον πάτο δηλαδή της κατσαρόλας- . Έτσι σχηματίζουμε μια τρύπα.




Κατόπιν ραντίζουμε το ρύζι περιμετρικά με το υπόλοιπο μίγμα του βουτύρου με το νερό. 


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και εφαρμόζουμε ερμητικά το καπάκι, γυρίζοντας τις μύτες της πετσέτας που περισσεύουν δεξιά και αριστερά πάνω στο καπάκι της. 


Η κατσαρόλα θα είναι κάπως έτσι δηλαδή: 




Ψήνουμε το ρύζι 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Η κουζίνα μου έχει κλίμακα από το 1 ως το 9 και το έψησα στην ένδειξη 4,5.


Μετά τα 5 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας μας στο ελάχιστο (για την δική μου περίπτωση το έβαλα στην ένδειξη 1) και ψήνουμε το ρύζι για άλλα 30 λεπτά. Δεν ανοίγουμε καθόλου το καπάκι!!!


Μετά το 30λεπτο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ΧΩΡΙΣ να την ανοίξουμε. Την τοποθετούμε σε μια κρύα επιφάνεια (πχ μάρμαρο) και την αφήνουμε κλειστή όπως είναι για άλλα 10-15 λεπτά. 


Τέλος την ανοίγουμε και αναποδογυρίζουμε το ρύζι σε μια βαθουλή πιατέλα, φαρδύτερη από την κατσαρόλα. Το ρύζι είναι θαυμάσια ψημένο, σπυρωτό και με μια ωραία τραγανή κρούστα. 


Σερβίρεται αμέσως αχνιστό όπως είναι!!! 





 
** Τέλος, για όσους μπορεί να αγχώνονται για το πως θα είναι ο πάτος της κατσαρόλας μετά από αυτή τη μέθοδο ψησίματος του ρυζιού, ορίστε πως φαίνεται όταν αφαιρεθεί το λαδόχαρτο που ήταν στον πάτο.




Καλή επιτυχία!!!!!!!








26 σχόλια:

  1. WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Απίθανο σου έγινε!!!
    Το έχω φάει στο εξωτερικό και μου άρεσε πάαααααααααααρα πολύ, ειδικά αυτή η κρούστα....
    Δεν προσπάθησα ποτέ να το φτιάξω και πολύ χαίρομαι που το βλέπω έτοιμο, πετυχημένο και στα ελληνικά! χαχα Εύκολα πράματα και σίγουρη επιτυχία με τόσο αναλυτική εκτέλεση.
    Οι φωτογραφίες σου τα λένε όλα!!!

    ...excuse me τη τελευταία γιατί την έβαλες? δεν μας φτάνει το ρύζι, μας αποτελείωσες και με τα σουτζουκάκια. Ουφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να το φτιάξεις!!!!
      Θα θυμηθείς τα παλιά!! χαχαχα

      Τα σουτζουκάκια μπήκαν από σπόντα στη φωτογραφία... χαχαχα Ήταν το χθεσινό μεσημεριανό μας και άρεσε σε όλους πολύ!!!!!!

      Καλημέρα!!!!

      Διαγραφή
    2. το έφτιαξα....δεν έχω λόγια....δε νομίζω οτι θα ξαναβράσω ρύζι...

      Διαγραφή
  2. τι υπεροχο1!!!!!!!!!! πρωτη φορα βλεπω τετοιο! μπορεις να το πεις κ κρεμ μπρουλε ρυζιου χαχαχα
    πρεπει να εχει απιστευτη γευση ! θα προσπαθησω να το κανω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις! Βγαίνει πολύ εύκολα. Μπορεί να φαίνεται ίσως περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Θα σου αρέσει πολύ η κρούστα!!! Καλημέρα Ντολμά !!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπο! Φαίνεται νοστιμότατο! Κρίνοντας από αυτή τη συνταγή, μπορώ να καταλάβω γιατί το αναζητούσες με τόση επιμονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία, είναι όντως νόστιμο. Το βιβλίο αυτό έχει κι άλλες τέτοιες πολύ ωραίες συνταγές. Θα φτιάξω και κάτι αλλο κάποια στιγμή σίγουρα.

      Καλημέρα!!!!

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω τα παλιά βιβλία.
    Μου αρέσει να φυλλομετρώ τις κιτρινισμένες σελίδες τους και να νιώθω την ανεπαίσθητη ,για πολλούς ενοχλητική,μυρωδιά του χρόνου.
    Μια μυρωδιά υγρασίας ,πολυκαιρίας και μπαγιάτικων συναισθημάτων ,που στριμώχτηκαν σαν πνεύματα σε παλιά κασέλα αντικερί.
    Θαυμάζω το περίτεχνο δέσιμο τους και αν είμαι τυχερή,το δερματόδετο σκληρό περίβλημα με τα χρυσά γράμματα,σημάδι αλλοτινής τυπογραφικής πολυτέλειας.
    Αλλά και τα φτωχότερα...αυτά με το φθηνό,χάρτινο και ευτελές περιτύλιγμα,που στο έρμαιο των παλιών ημερών,διαλύθηκαν και φαντάζουν σαν λάφυρο ενός αέρα που ξέχασε να κοπάσει.
    Έχω και εγώ ένα τέτοιο βιβλίο,που κάποτε πρέπει να γνώρισε καλές ημέρες.
    Το βιβλίο που μετρά ενάμιση αιώνα και ανήκε στην γιαγιά μου.
    Ένα παλιό βιβλίο συνταγών.
    Με έναν παχουλό μάγειρα στο ξεθωριασμένο γαλάζιο εξώφυλλο.
    Και με έναν θησαυρό στο εσωτερικό του ,που γεννά διαρκώς μικρούς καινούργιους,σαν ένα δέντρο που αυγατίζει αέναα τους καρπούς του.
    Σπουδαίο βιβλίο.
    Πρώτα από όλα γιατί ,εκτός απο το όνομα που κληρονόμησα απο την γιαγιά,μου κληροδοτήθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο με όρους,,,για όσους ξέρουν κσι λίγα νομικά.
    Να κάνω πράξη το περιεχόμενο,ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού.
    Και προσπαθώ.Προσπαθώ σκληρά,γιατί δεν καταλαβαίνω γρι ,από τις γραμμένες σε άλλη γλώσσα συνταγές.
    Ένα ξενόγλωσσο βιβλίο,με συνταγές παλιές ,σε γλώσσα που αποκλείεται να μάθω ,αν και έχω ακούσματα από την παιδική μου ηλικία.
    Και έτσι επιστράτευσα την μητέρα μου και εδώ και χρόνια κάνειμετάφραση και ταυτόχρονη καταγραφή κάποιων συνταγών,που κατά την γνώμη της αξίζουν να σωθούν .
    υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες ,αφου τα μετρικά συστήματά ήταν εντελώς διαφορετικά και ως εκ τούτου υπάρχουν και οι ανάλογες αποτυχίες ,ειδικά στα γλυκά...
    Καταλαβαίνω λοιπόν τον ενθουσιασμό σου και την συγκίνηση σου.
    Κατανοώ την χαρά σου για την σπανιότητα σου και θα διαφωνήσω για τον εκνευρισμό σου ως προς την ανατύπωση.
    Μερικά πράγματα οφείλουν να είναι σπάνια,για να διατηρείται η αξία τους.
    Έτσι πιστεύω.
    Και η συνταγή που μας προσφέρεις σήμερα ανήκει σε αυτό το είδος.
    Είναι ´´ φευγάτη ´´,αν μου επιτρέπεις.
    Απροσδιόριστα όμορφη και περίεργα δυναμική.
    Ανατρεπτική και φιλόδοξη.
    Μυρίζει Ανατολή και προσγειώνεται άνετα και στην Δύση.
    Με λιτά υλικά,που όμως παντρεύονται σε μία πολύπλοκη διαδικασία για να δώσουν ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα!
    Εξαιρετική η παρουσίαση!
    Ο φωτογραφικός σου φακός ´´ τσάκωσε ´´ ακόμα και τον καυτό αχνό που αιωρείται από το πρωτοποριακό πιλάφι.
    Οι κλιμακωτά διαφωτιστικές σου φωτογραφίες συντελούν άριστα στην κατανόηση της συνταγής!
    Κοντινά πλάνα που μετρούν κυριολεκτικά τους κόκκους του ρυζιού και αποθανατίζουν το ´´ κάψιμο ´´ της επιφάνειας που επιδιώκει να αιχμαλωτίσει μάτια και ουρανίσκο.
    Και το κατορθώνουν.
    Η σημερινή σου πρόταση έχει τις προεκτάσεις που προσωπικά επιθυμώ σε μία συνταγή.
    Έχει ιστορία.
    Έχει σεβασμό προς αυτήν.
    Έχει μεράκι και καλαισθησία για την ανάδειξη της.
    Αυτά.
    Πολλά πολλά φιλιά.ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω!! Εχεις θυσαυρο στα χερια σου δηλαδη με συναισθηματικη αλλα και ουσιαστικη αξια.

      Δυσκολο το εργο της μεταφρασης που εχει αναλαβει η μαμα σου αλλα με πολυ καλο αντιτιμο, τις συνταγες.

      Για το ρυζι τωρα... Ας το εχεις στο μυαλο σου να το φτιαξεις καποια στιγμη! Δεν θα το μετανιωσεις! Ειναι τοσο εντυπωσιακο οσο και νοστιμο. Ειναι ολα οσα ανεφερες κι ακομα παραπανω!

      Θα επιχειρισω κι αλλες συνταγες απο αυτο το βιβλιο και θα τις παρουσιασω. Εχουν ολες ενδιαφερον ακομα κι αν ειναι συνταγες 20 ετων πισω.

      Σε φιλω Φωτεινη μου!!!!! Σε ευχαριστω παααρα πολυ! ...ξερεις εσυ, ε;

      Διαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπο Χρυσαυγή.
    το ρύζι μου αρέσει σε όλες του τις εκδοχές . Κι έτσι με το βουτυρένιο του άρωμα και το καψαλισμένο ρυζάκι μου ακούγεται πολύ ωραίο.
    Εξαιρετικό.
    Δυο ερωτησούλες¨: Από την κατσαρόλα τουμπάρετε εύκολα στη πιατέλα? Επίσης στην τρύπα ρίχνεις βούτυρο?
    Αυτά :-)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριον σε προτρεπω να το δοκιμασεις!!
      Το αναποδογυρισμα στην πιατελα ειναι πανευκολο. Δεν εχει καμια δυσκολια και προπαντων δεν κολλαει! Γινεται με τη μια!!! Και η κρουστα βγαινει ενιαια χωρις να σπασει. Αρκει να εχεις στρωσει καλα την πρωτη στρωση που ειναι το ρυζι ανακατεμενο με το γιαουρτι.

      Οσο για το μιγμα βουτυρου με νερο, δεν το ριχνω στην τρυπα αλλα ραντιζω το "λοφο" απο ρυζι που εχω φτιαξει περιμετρικα της τρυπας.

      Φιλια και σε σενα!!!! :)

      Διαγραφή
  6. Μια απορία, όταν λες βούτυρο αγελάδος και βούτυρο γάλακτος ποια η διαφορά ακριβώς;;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βουτυρο αγελαδος ειναι το βουτυρο που αγοραζουμε σε ... "τουβλο".
      Το γαλακτος ειναι μαλακο (λιωμενο για την ακριβεια) και πωλειται σε βαζο. Αυτο ειναι απο αιγοπροβειο γαλα, οχι απο αγελαδινο.
      Εγω για τη συνταγη χρησιμοποιησα βουτυρο γαλακτος Ροδαμι.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, ειλικρινά δεν ήξερα ότι στο εμπόριο χαρακτηρίζονται έτσι.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με την Ξανθή, και το αγελάδας υποθέτω από το γάλα της είναι. Όπως επίσης υπάρχει και το λειωμένο (σε βάζο) αγελάδας αλλά και σε "τούβλο" αιγοπρόβειο. Μάλλον πιο σωστό είναι να το λέμε φρέσκο τάδε ζώου και λειωμένο τάδε ζώου.

      Διαγραφή
  7. Πολυ ενδιαφερον ο τροπος μαγειρέματος του ρυζιου!
    ΤΟ βιβλίο που λες καουγετ πολύ καλο... μηπως να κινησεις διαδικασια να επαναεκδοθεί ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Μακαρι να καταφερνα να επανεκδοθει!!!! Χαχαχα

      Το ρυζι ειναι Θεος!! Ευχαριστωωωωω

      Διαγραφή
  8. Μέ έπιασε μια ζάλη με το που το είδα.... (μπας και είναι αφυδάτωση από τα σάλια που τρέχουν?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα!! Ελα!! Εσενα κι αλλη μια λιχουδα ψυχη σκεφτομουν οταν το εφτιαχνα!! Χαχαχαχα

      Η κρουστα ειναι to die for!!!!!

      Διαγραφή
  9. Απίθανο!!!! Πρέπει να είναι φανταστικό όπως και οι λεπτομερείς και απίθανες φωτογραφίες σου Χρυσαυγή!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανατολίτικες καταστάσεις! Τρέλα! Και για μια ακόμη φορά έξοχη φωτογράφιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν το συζητώ, πάρα πολύ ξεχωριστή συνταγή! Η αναζήτηση του βιβλίου επίσης δείχνει πόσο πραγματικά το ψάχνεις στην μαγειρική :-)

    Αυτό που μου αρέσει για άλλη μια φορά είναι οι τόσο δομημένες progress photos. Ενδιαφέρον πολύ που η κατσαρόλα επαναλαμβάνεται σαν μοτίβο, και στο τέλος φοράει και τον σκούφο :-)

    Και οι υπόλοιπες φωτό εξαιρετικές! Μπράβο Χρυσαυγή! Σούπερ ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φοβερά περιεκτική η συνταγή σου Χρυσαυγή.
    Το ότι έχεις συμπεριλάβει άφθονες φωτογραφίες από όλα τα στάδια του μαγειρέματος -συμπεριλαμβανομένου και της αφαίρεσης του λαδόχαρτου- βοηθά φοβερά και λύνει κάθε απορία μας :)
    Πάρα πολύ ενδιαφέρον πιάτο πραγματικά. Και ως προς την υφή αλλά και ως προς τη μέθοδο παρασκευής.
    Η κρούστα που έχει σχηματιστεί φαίνεται πολύ δελεαστική.
    Τι κρίμα που δεν είναι διαθέσιμο το βιβλίο. Πρέπει να είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση... και νόστιμο φυσικά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή με αναλυτικές και καλές οδηγίες!!
    ότι απορία κι αν σου δημιουργηθεί αυτομάτως σου λύνεται με τις φωτογραφίες.
    σίγουρα αξίζει να δοκιμαστεί αυτή η συνταγή!
    φιλιά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ κατατοπιστικες οι οδηγιες.νομιζω πως αυτη η συνταγη θα γνωρισει μεγαλη επιτυχια,σε ευχαριστουμε που τν ανεδειξες.περιμενουμε και αλλες απο τα χερακια σου.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10