13 Ιουνίου 2016

Κοτόπουλο Lo Mein





 
Άλλη μια Ασιατική συνταγή στο μπλογκ, που παρόλο που δεν τυγχάνουν μεγάλης δημοφιλίας, είναι η δικιά μου αγαπημένη κατηγορία φαγητών. 




Το κοτόπουλο Lo Mein είναι ένα φαγητό stir-fry. Γίνεται δηλαδή με μια κινέζικη τεχνική μαγειρέματος στην οποία τα συστατικά είναι τηγανισμένα (ή σοταρισμένα) σε πολύ καυτό λάδι, ενώ συνεχώς τα αναδεύουμε μέσα στο γουόκ. Με αυτή τη μέθοδο τα λαχανικά κρατούν τη ζωντάνια τους, τα χρώματά τους και την κριτσανιστή υφή τους. 
 



Είναι ένας σχετικά υγιεινός τρόπος μαγειρέματος και ταυτόχρονα πολύ γρήγορος σε χρόνο. Έχοντας κάποιος κάνει την κατάλληλη προετοιμασία (καθάρισμα και τεμάχισμα των υλικών), μπορεί να έχει μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά ένα πολύ ιδιαίτερο και πλούσιο γεύμα στο τραπέζι του.  






ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ LO MEIN


Υλικά για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα: 


     1)      400 γραμμάρια φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες

     2)      2  κουταλιές σούπας soya sauce

     3)      Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2Χ2 εκατοστά, καθαρισμένο και τριμμένο

     4)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

     5)      2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     6)      1 κουταλάκι γλυκού μέλι


Λαχανικά: 


     1)      2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     2)      170 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες

     3)      200 γραμμάρια λάχανο λευκό ψιλοκομμένο σε λωρίδες

     4)      1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

     5)      1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

     6)      2 καρότα μέτρια κομμένα σε λεπτά στικς

     7)      2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το άσπρο μέρος τους 


Σάλτσα: 


     1)      1 κουταλιά σούπας μέλι

     2)      4 κουταλιές σούπας soya sauce

     3)      1 κουταλιά σούπας hoisin sauce

     4)      1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο

     5)      1 κουταλιά σούπας oyster sauce (σάλτσα στρειδιών)


Υπόλοιπα υλικά:


     1)      1 πακέτο ρυζομακάρονα

     2)      2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μόνο το πράσινο μέρος τους






Μέθοδος: 


Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες και όλα τα υλικά της μαρινάδας του (τη soya sauce, το τζίντζερ, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το μέλι). Ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάνοντας παράλληλα μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να καλυφθεί όλο με τη μαρινάδα. Σφραγίζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες ή ένα βράδυ.


Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε και μετράμε όλα τα υλικά  της συνταγής μας και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση της συνταγής. 





Βράζουμε τα ρυζομακάρονα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 


Ταυτόχρονα βάζουμε όλα τα υλικά της  σάλτσας, δηλαδή το μέλι, τη soya sauce, τη hoisin sauce, το σησαμέλαιο και την oyster sauce, σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη. 


Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το φαγητό θα χρειαστούμε το γουόκ μας ή μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα. 


Βάζουμε το σκεύος μας στο μάτι της κουζίνας να κάψει και ρίχνουμε μέσα σ΄αυτό 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του. Το σοτάρουμε για 5 περίπου λεπτά μέχρι να το δούμε να έχει ψηθεί καλά απ΄όλες τις μεριές και το βγάζουμε σε ένα πιάτο στην άκρη. 





Προσθέτουμε στο γουόκ άλλες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά μας που ήδη έχουμε ψιλοκόψει (τα μανιτάρια, το λάχανο, την κόκκινη πιπεριά, το κρεμμύδι, τα καρότα και το άσπρο μέρος από τα πράσινα κρεμμυδάκια). Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντάς τα συνέχεια. Δεν θέλουμε να ψηθούν, παρά μόνο να μαραθούν ελαφρά. Η όλη διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 2 ή το πολύ 3 λεπτά!!




Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά προσθέτουμε στο γουοκ τα κομμάτια του σοταρισμένου κοτόπουλου, τα βρασμένα ρυζομακάρονα και τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο μπολάκι μας. Ανακατεύουμε πολυ καλά το φαγητό και σερβίρουμε γαρνίροντάς το με το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών που έχουμε ψιλοκόψει!! 


Καλή επιτυχία!!!!








24 σχόλια:

  1. Ααααααααχχχχχχχχχχχ
    Ας ζωντανέψουν οι φωτογραφίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω γουόκ και γιαυτό δεν έχω επιχειρήσει τέτοιες συνταγές, βλέπω τώρα ότι μπορούμε και σε κατσαρόλα, θα το προσπαθήσω για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μια πλατιά και ριχή κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι.. Η δουλειά θα γίνει ίσως με λίγο περισσότερο χρόνο.

      Διαγραφή
  3. Πήρα γουόκ!!! Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα...νομίζω με αυτη τη συνταγή θα κάνω την αρχή ;)
    Πολύ ωραία Χρυσαυγή. Εύκολη και νόστιμη.
    Μου αρέσουν τα υλικά. Τέλειο!!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, καλή αρχή Μάριον. Κι εγώ δεν το χρησιμοποιώ τόσο συχνά όσο θα ήθελα αλλά πραγματικά το θεωρώ απαραίτητο σκεύος στην κουζίνα, ειδικά αν σου αρέσουν αυτές οι ασιατικές συνταγές!!

      Ευχαριστώ πολύ!!!!!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Πάντως κι εμένα είναι από τις αγαπημένες κατηγορίες!
    Πολύ ωραίο φαίνεται!Φαντάζομαι τη γεύση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι όντως μια πολύ ωραία, πλούσια και χορταστική συνταγή για ασιατικό γρήγορο φαγητό. Πάντως έχω διαπιστώσει πως πολλοί μπορεί να τις αγαπουν αυτές τις συνταγές, αλλά λίγοι τις φτιαχνουν στο σπίτι τους.

      Διαγραφή
  5. καλημερα!! τι ωραιο φαγητο!!! δεν τα εχω συνηθίσει σαν γευσεις αλλα θα ηθελα να το δοκιμασω1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις. Πρέπει μονάχα να προμηθευτείς αυτές τις δύο όχι και τόσο γνωστές σάλτσες που όμως τις έχουν τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Και μετά να το φτιάξεις!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Από τα αγαπημένα μου φαγητά!! Την άλλη φορά που θα αποφασίσεις να πειραματιστείς σε ασιατική κουζίνα μπορώ να έρθω να γίνω δοκιμαστής;;; Φανταστικές εικόνες, φαντάζομαι και αρώματα και γεύσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενοι οι δοκιμαστές!!! χαχα
      Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Εδώ και τρία χρόνια που απέκτησα το γουκ, έχω κάνει πολλές παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό σε μπουκιές αλλά και σε φιλεταρισμένα ψάρια και νομίζω πως έχεις απόλυτο δίκιο Χρυσαυγή μου για τον χρόνο μαγειρέματος τέτοιων φαγητών αλλά και τον ιδιαίτερο ωραίο τρόπο που αυτά φτιάχνονται :-)
    Χαιρετισμούς και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία!! Είσαι κι εσύ φαν των ασιατικών και χαίρομαι που επιβεβαιώνεις το πόσο εύκολο είναι παρόλο που τα έχουμε πάρει εμείς οι Μεσογειακοί από φόβο ίσως.

      Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!!!

      Διαγραφή
  8. Αγαπώ την ασιατική κουζίνα για αυτή της την απλότητα, ταχύτητα & νοστιμιά! Όλα φρέσκα και σε ένα σκεύος. Το ξέρεις ότι δεν έχουν φούρνους στα σπίτια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι!! Αυτό που λες με τους φούρνους δεν το γνώριζα!!!!!! Πολύ ενδιαφέρον!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Τέλεια!!! Αν το φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μου πεις πως σου φάνηκε!
      Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  10. λατρευω κινεζικο και αυτες τις ανατολιτικες γευσεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραιο πράμα!
    Καλή όρεξη :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10