9 Μαΐου 2022

Κις καπνιστού σολομού

 


Το τυρί κρέμα και ο καπνιστός σολομός είναι άχαστος συνδυασμός γεύσης. Αυτά τα δυο βασικά υλικά αποτελούν τον κορμό της πλούσιας αυτής τάρτας. Ας την πούμε κις καπνιστού σολομού για να ακούγεται πιο ψαγμένη και να αποκτήσει την αίγλη που της αρμόζει.




Η ουσία είναι ότι σε μισή ώρα από τη στιγμή που αποφασίζεις να την φτιάξεις, την απολαμβάνεις. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα και δεν της φαίνεται. Εγώ προσωπικά τρελαίνομαι όταν κάτι με εκπλήσσει. Αυτό που λέμε «δεν του το ΄χα» με την καλή την έννοια. Όταν συμβαίνει αυτό με τους ανθρώπους με γοητεύει, όταν συμβαίνει με τα φαγητά μ΄ενθουσιάζει.




Η γέμιση της τάρτας είναι αρκετά υδαρής αλλά μόλις ψηθεί δένει και γίνεται αφράτη. Ιδανικά θα σου πω να την δοκιμάσεις χλιαρή. Ούτε ζεστή ούτε κρύα. Ένα ποτήρι κρασί και ίσως μια πράσινη σαλάτα θα τη συνοδέψουν. Αυτά και μόνον.

 


ΚΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ

Υλικά:

1)     1 φύλλο κουρού

2)     200 γραμμάρια καπνιστό σολομό κομμένο σε μέτρια κομμάτια

3)     200 ml κρέμα γάλακτος

4)     2 αυγά

5)     200 γραμμάρια τυρί κρέμα

6)     30 γραμμάρια κάππαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη

7)     120 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα, έμενταλ, κασέρι ή κάποιο άλλο κίτρινο γλυκό τυρί

8)     Πιπέρι

9)     3 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο μαζί με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο




Μέθοδος:

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27-28 εκατοστών. Στρώνουμε πάνω το ένα από τα δύο φύλλα κουρού που έχει η συσκευασία και διπλώνουμε γύρω γύρω το μέρος του φύλλου που εξέχει από την ταρτιέρα.  Τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί όλη την επιφάνεια του φύλλου και ψήνουμε το φύλλο σκέτο (χωρίς τη χρήση κάποιου βαρίδιου) σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά ακριβώς.

Όση ώρα ψήνεται η βάση της τάρτας φτιάχνουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την κάππαρη, τα 70 γραμμάρια τυριού (κρατάμε το υπόλοιπο να πασπαλίσουμε στην επιφάνεια της τάρτας πριν το ψήσιμο), πιπέρι και τα μυρωδικά (άνηθο και σχοινόπρασο). Αν δεν έχουμε σχοινόπρασο το οποίο είναι προαιρετικό, χρησιμοποιούμε μόνο τον άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και θα δούμε ένα μίγμα αρκετά υδαρές, το οποίο όμως θα πήξει αμέσως μόλις ψηθεί.

Μετά το πέρας του δεκάλεπτου, βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και στρώνουμε πάνω της τα κομμάτια του σολομού, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς της. Κατόπιν ρίχνουμε από πάνω το μίγμα με τα τυριά που έχουμε ανακατέψει και τέλος πασπαλίζουμε στην επιφάνεια το τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει.

Ψήνουμε το κις σολομού για άλλα 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε την επιφάνειά του να έχει ροδίσει καλά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (χλιαρό κατά προτίμηση) πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 





1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10