18 Μαΐου 2022

Μπισκότα βουτύρου με μαρμελάδα

 


Τα μπισκότα βουτύρου ναι μεν είναι πεντανόστιμα αλλά σε πολλούς δεν αρέσουν, όπως γίνεται με όλα τα πράγματα στη ζωή. Δεν είναι όλα για όλους κι αυτό είναι γεγονός αδιαμφησβήτητο. Πολλοί δηλαδή τα βρίσκουν λιπαρά και ανούσια και άλλοι πεθαίνουν γι΄αυτά, ωστόσο σήμερα δε θα διχαστούμε πάνω από ένα μπισκότο. Ας μιλήσουμε μονάχα γι΄αυτά που συμφωνούμε.  

 


Κάτσε να σου πω ένα χαριτωμένο tip γι΄αυτά. Τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια αν τα γκουγκλάρεις και τα ψάξεις σε ξένα sites έχουν ένα πολύ περίεργο όνομα που δυστυχώς δεν αποδίδεται το ίδιο ωραία στην κατά τ΄ άλλα πλούσια ελληνική γλώσσα.  Ονομάζονται «thumbprint cookies», δηλαδή «μπισκότα με αποτύπωμα του αντίχειρα» κι αυτό προκύπτει από το βαθούλωμα που κάνουμε στην επιφάνειά τους πιέζοντάς τα με τον αντίχειρά μας. Σαν να αφήνουμε ένα δακτυλικό αποτύπωμα πάνω τους.

Ως είθισται, το βαθούλωμα αυτό το γεμίζουμε με μαρμελάδα και στις περισσότερες συνταγές μάλιστα το κάνουμε αυτό πριν το ψήσιμο. Ψήνεται δηλαδή η μαρμελάδα μαζί με το μπισκότο όπως γίνεται με την πάστα φλώρα. Εγώ αυτό δεν το προτιμώ γιατί αφενός με δεσμεύει και αφετέρου αγαπώ τη μαρμελάδα φρέσκια και δροσερή παρά ψημένη. Θα μου πεις τώρα γιατί με δεσμεύει. Γιατί ψήνοντας σκέτα τα μπισκότα και κρατώντας τα σε κουτί μπισκότων μπορώ να τα σερβίρω με ότι γέμιση θέλει ο καθένας την ώρα που επιθυμεί να τα φάει κι έτσι παραμένουν τραγανά. Άλλος δηλαδή θέλει μαρμελάδα βερίκοκο που κατ΄εμέ είναι και η ιδανική, άλλος όμως θέλει κόκκινη μαρμελάδα, άλλος φουντουκοβούτυρο κι άλλος γιατί όχι, πραλίνα φουντουκιού! Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε χίλιες και μια προτάσεις γιατί να δεσμευτούμε σε μία?

Τέλος, θα κάνω μια τεχνική σημείωση. Κατά το ψήσιμο, το βαθούλωμα που έχουμε φτιάξει με τον αντίχειρα θα δούμε ότι «κλείνει» λίγο και μικραίνει καθώς το μπισκότο φουσκώνει. Ε, αυτό δεν είναι ούτε πρόβλημα ούτε σημαίνει ότι έκανες κάτι λάθος. Πάλι υπάρχει εκεί και χωράει όση ακριβώς μαρμελάδα χρειάζεται το μπισκότο, δηλαδή περίπου μισό κουταλάκι του τσαγιού. Δεν είναι λίγο, κι αν για σένα είναι, δεν σε εμποδίζει κανένας και τίποτα να του βάλεις κι άλλη παραπάνω.

 


ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:

1)     235 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     70 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

3)     1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

4)     125 γραμμάρια βούτυρο κρύο από το ψυγείο κομμένο σε μικρά κομματάκια

5)     1 αυγό

6)     1 φλιτζάνι (περίπου) μαρμελάδα βερίκοκο




Μέθοδος:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας με το αλεύρι και τη ζάχαρη ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα και το μίγμα σιγά σιγά να αποκτήσει την όψη της βρεγμένης άμμου. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το αυγό και το ενσωματώνουμε κι αυτό στο μίγμα. Ζυμώνουμε και σχηματίζουμε μια μπάλα από το ζυμάρι.

Ανάβουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ στρώνουμε 2 λαμαρίνες με λαδόκολλα. Κόβουμε κομματάκια από το ζυμάρι και τα πλάθουμε σε μικρά σφαιρίδια σε μέγεθος περίπου λίγο μικρότερα από ένα καρύδι. Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη κάνουμε σε κάθε ένα από τα σφαιρίδια ένα μεγάλο βαθούλωμα πιέζοντας με τον αντίχειρά μας το κέντρο του καθενός.

Ψήνουμε την κάθε λαμαρίνα για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να δούμε πως τα μπισκοτάκια είναι έτοιμα. Θα πρέπει να έχουν πάρει ελαφρώς ρόδινο χρώμα από κάτω στη βάση τους που εφάπτεται με το ταψί.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσουμε με μαρμελάδα. Στο κάθε ένα χωράει περίπου μισό κουταλάκι του τσαγιού μαρμελάδα.

Γεμισμένα με μαρμελάδα διατηρούνται σε κουτί μπισκότων για μια δυο μέρες και κατόπιν τα βάζουμε στο ψυγείο. Αν δεν τα γεμίσουμε όλα αμέσως, τα κρατάμε σκέτα όπως είναι σε κουτί μπισκότων για 4-5 μέρες και κατόπιν τώρα το καλοκαίρι τα βάζουμε στο ψυγείο. Επίσης μπαίνουν και στην κατάψυξη ψημένα, για πολύ περισσότερο καιρό.

Καλή επιτυχία!!!








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10