31 Μαΐου 2022

Καρυδόπιτα με σοκολάτα

 


Είναι γνωστόν τοις πάσι τι συμβαίνει όταν κάποιος ξεκινάει τη φράση του με το «εγώ ποτέ…». Όταν στα είκοσί μου έφυγα για να ζήσω στην Αθήνα είπα «εγώ ποτέ δεν θα γυρίσω στο Κιάτο», όταν έχασα 7 κιλά και μου έμπαιναν όλα τα παντελόνια είπα «εγώ ποτέ δεν θα τα ξαναπάρω», όταν γράφτηκα στο γυμναστήριο και έγινα τούμπανο κορμάρα είπα «εγώ ποτέ δεν θα σταματήσω να γυμνάζομαι», πριν αποκτήσω την Τσόφλι έλεγα ότι «εγώ ποτέ δεν θα πάρω σκυλί. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.




Α ρε φτωχέ Πάουλο Κοέλιο…, που να ΄ξερες οτι όταν θες κάτι πάρα πολύ, δε χρειάζεται κανένα σύμπαν να συνωμοτήσει για να τα καταφέρεις. Μπορείς και μόνος σου. Κάνε μια αρνητική δήλωση, αλλά να την πιστεύεις και θα πας να πέσεις πάνω της με τα μούτρα.  Με λίγα λόγια θα βάλεις τρικλοποδιά στο πεπρωμένο σου.

Έτσι έλεγα κάποτε και για την καρυδόπιτα με σοκολάτα. Ανέπτυσσα μάλιστα και μια επιχειρηματολογία γύρω από αυτό το θέμα λέγοντας ότι τα παραδοσιακά γλυκά πρέπει να παραμένουν παραδοσιακά και να μην τα «μπολιάζουμε» με άλλα υλικά.

Ήταν όλα περίφημα, μέχρι που δοκίμασα αυτή την καρυδόπιτα. Με σοκολάτα! Την  έφερε μια γειτόνισσα στη μητέρα μου για κέρασμα και είπα να φάω μια μπουκιά. Στην αρχή δεν κατάλαβα αν τρώω σοκολατένια, ζουμερή πάστα με καρύδι ή καρυδόπιτα με σοκολάτα. Χρειάστηκε να πάρω τηλέφωνο να ρωτήσω και να ζητήσω τη συνταγή όπως ήταν αυτονόητο! Έτσι, ότι κορόιδεψα το λούστηκα, για μια ακόμη φορά.



Θα πούμε τώρα μερικά χρήσιμα πράγματα γι΄αυτό το γλυκό, έτσι για να ΄χεις μια ιδέα. Η δόση είναι μικρή. Την καταφέρνεις! Όλη η ιστορία γίνεται για ένα μικρό ταψάκι που βγάζει μόλις 12 μέτρια κομμάτια. Τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου αλλά απογειώνεται όταν είναι από ψυγείο. Την φτιάχνω πάντα από την προηγούμενη έτσι ώστε να την παγώσω και να την απολαύσω δροσερή. Οι γεύσεις «δένουν» όσο μένει, όμως στην πραγματικότητα δεν μένει παρά μόνο η εμπειρία... Η μπάλα παγωτό από πάνω είναι συνδυασμός φούστα – μπλούζα αλλά εγώ μπορώ και τόπλες. Είναι σαν σοκολατένια πάστα και καρυδόπιτα μαζί. Σαμπουάν και κοντίσιονερ σε ένα. Εθίζεσαι. Γλυκαίνει χωρίς να λιγώνει. Όσοι το έχουν φάει απορούν πως γίνεται να είναι τόσο ζουμερό και ταυτόχρονα να μην τρέχουν τα σιρόπια. Αυτό που βλέπεις παίρνεις!

 



ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Προκύπτουν 12 μερίδες.

Ταψί στρογγυλό διαμέτρου 24ων εκατοστών ή τετράγωνο διαστάσεων 25Χ25 εκ.

Υλικά για την καρυδόπιτα:

1)     150 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

2)     150 γραμμάρια βούτυρο

3)     130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

4)     1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

5)     1 τσιμπιά γαρύφαλλο

6)     1 κουταλάκι γλυκού baking powder

7)     2 κάψουλες βανίλιας ή 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

8)     4 αυγά

9)     150 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

10)  250 γραμμάρια καρυδόψιχα αλεσμένη σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:

1)     350 γραμμάρια ζάχαρη

2)     400 ml νερό

3)     1 σφηνάκι κονιάκ

4)     2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι

Επιπλέον υλικά:

1)     1/3 περίπου φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη για επικάλυψη




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Είτε στρογγυλό διαμέτρου 24 εκατοστά είτε τετράγωνο διαστάσεων 25Χ25 εκατοστά. Το αφήνουμε στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και προσθέτουμε το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και με το σύρμα τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν σαν μαρέγκα. Πριν σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε και την υγρή βανίλια και την χτυπάμε μαζί τους. Αν χρησιμοποιήσουμε κάψουλες βανιλίνης, τότε τις ενσωματώνουμε στο μπολ με το αλεύρι.

Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και ρίχνουμε μέσα στο μίγμα των αυγών τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα (μαρίζ) με το χέρι μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις απαλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι εναλλάξ με το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τη σπάτουλα κι ενσωματώνουμε τα υλικά αυτά μέσα στα αυγά και τη σοκολάτα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα.

Ρίχνουμε το σοκολατένιο μίγμα μέσα στο ταψί μας και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ή και λίγο παραπάνω αν χρειάζεται, ανάλογα με το φούρνο μας. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η καρυδόπιτα, όταν περάσουν 45 λεπτά, ανοίγουμε το φούρνο και βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε την αφήνουμε να ψηθεί μερικά λεπτά ακόμη.

Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αφού η καρυδόπιτα έχει κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Η ώρα που μετράμε τα 3-4 λεπτά βρασμού, είναι αφού έχει κοχλάσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μέσα το κονιάκ και το λεμόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει λίγο χλιαρό και να μην είναι τόσο υπερβολικά καυτό.

Κόβουμε την καρυδόπιτα σε 12 κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι. Δεν χύνουμε το σιρόπι μέσα από το κατσαρολάκι πάνω στην καρυδόπιτα, γιατί θα χαλάσει. Αντιθέτως χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για όσπρια, το ρίχνουμε λίγο – λίγο και απαλά σκορπίζοντάς το παντού και δίνοντάς του ταυτόχρονα την δυνατότητα ν΄ απορροφηθεί. Μόλις ρίξουμε όλο το σιρόπι, το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα και να πέσει η θερμοκρασία της πίτας και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή καλύτερα για όλο το βράδυ.

Αυτό γίνεται αφενός για να δέσουν οι γεύσεις γιατί την επομένη μέρα είναι πολύ καλύτερη και αφετέρου για να κρυώσει και να τρώγεται ευχάριστα.

Πριν κόψουμε και σερβίρουμε την καρυδόπιτα, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά της με τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10