Το μπριάμ είναι ένα από τα
κλασσικά χορτοφαγικά και καλοκαιρινά
φαγητά. Μια παραλλαγή του είναι αυτή με το μοσχάρι ή ακόμα και χοιρινό. Έτσι όμως παύει πλέον να είναι χορτοφαγικό. Το
πρωτοέφαγα με αυτό τον τρόπο μαγειρεμένο
πριν χρόνια στη Βόρειο Ελλάδα και έκτοτε το καθιέρωσα γιατί εδώ που τα λέμε τα
παιδιά διευκολύνονται περισσότερο να το φάνε αν υπάρχει και λίγο κρέας στην
άκρη του πιάτου. ...Ετσι για το γούρι!
;)
Η γάστρα πάλι κάνει το θαύμα της
και φτιάχνει ένα φαγητό λουκούμι. Το κρέας λιώνει στο στόμα και τα λαχανικά πιο
νόστιμα δεν γίνονται!
Η ποσότητα του φαγητού σύμφωνα με
τα υλικά που δίνω είναι αρκετή (για να φάει ας πούμε μια τετραμελής οικογένεια
δύο φορές). Όταν το φτιάξει κανείς, τρώει οπωσδήποτε δύο μέρες γιατί ως γνωστόν
τα λαδερά είναι πάντα πιο νόστιμα την επομένη. Αν ωστόσο θέλετε μικρότερη ποστότητα,
απλά μειώστε τα υλικά κατά το ήμισι.
ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Υλικά:
1)
1,200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (κατά
προτίμιση χτένι ή ποντίκι)
2)
6 πατάτες μέτριες κομμένες σε κομμάτια (κυδωνάτες)
3)
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
4)
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
5)
5-6 κολοκυθάκια μικρά κομμένα σε ροδέλες παχους
περίπου 1εκ.
6)
6-7 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες ή σε
μεγάλα κομμάτια
7)
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
8)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
9)
400 γραμμάρια τοματοχυμό
10)
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
11)
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
12)
Αλάτι
13)
Πιπέρι (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας που το
έχουμε προηγουμένως πλύνει και ρίχνουμε μέσα 1 lt νερό. Το
βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Προσέχουμε όταν πάρει βράση το
μοσχάρι να αφαιρέσουμε τους αφρούς που βγάζει, με ένα κουτάλι (ξάφρισμα). Όταν
ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, τότε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι
της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε το κρέας για μία ώρα.
Εκμεταλλευόμαστε
αυτή τη μία ώρα που το κρέας βράζει για να ετοιμάσουμε τα λαχανικά που θα
χρησιμοποιήσουμε. Πρώτα – πρώτα καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις μελιτζάνες .
Τις βάζουμε για μία ώρα σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό για να ξεπικρίσουν. Στη
συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά έτσι όπως απαιτείται για το καθένα.
Μόλις
είναι έτοιμο το κρέας το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά και κρατάμε το
ζωμό του. Ανάβουμε το φούρνο στους 180
βαθμούς να προθερμανθεί.
Ρίχνουμε
στη γάστρα όλα τα λαχανικα, κομμένα με
τον τρόπο που απαιτείται για το καθένα, καθώς και το λάδι, το αλάτι,το πιπέρι, τη ζάχαρη,
τον τοματοχυμό και ένα νεροπότηρο από το ζωμό του κρέατος που ήδη έχουμε
κρατήσει. Όλα αυτά τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά. Το ανακάτεμα καλό
είναι να γίνει με τα χέρια και όχι με κουτάλι γιατί τα λαχανικά είναι αρκετά
και θα γίνει έτσι πιο σωστά. Μόλις είναι όλα ανακατεμένα, τότε στην επιφάνειά
τους τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος εδώ κι εκεί. Τα αλατίζουμε ελαφρώς και
με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με λίγο από το ζουμάκι που έχει μέσα η γάστρα,
γέρνοντάς την ελαφρά.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι
του και το τοποθετούμε στο φούρνο για μία ώρα σε μέτρια θερμοκρασία (για
παράδειγμα στους 180 βαθμούς). Ψήνουμε το φαγητό για μία ώρα χωρίς να ανοίξουμε
καθόλου το σκεύος. Κατόπιν ανοίγουμε τη γάστρα και με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε
τα λαχανικά μας να δούμε αν τσιμπιούνται (αν δηλαδή έχουν ψηθεί). Τοποθετούμε
πάλι τη γάστρα στο φούρνο χωρίς το καπάκι της πλέον και συνεχίζουμε το ψήσιμο
για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να δούμε το φαγητό να ροδίζει και να πίνει τα υγρά
που έχουν απομείνει μέσα. Πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του. Το δικό μου
χρειάστηκε περίπου στα 15 λεπτά επιπλέον.
Μόλις
είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να
κατέβει η θερμοκρασία του. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό παρά καυτό. Και φυσικά όπως
όλα τα λαδερά φαγητά είναι πολύ νόστιμο και την επόμενη μέρα!!
Καλή επιτυχία!!!
Σου έχω πει....το μοσχάρι στη κατσαρόλα δε με τρελλαίνει, μέχρι που δοκίμασα το μοσχάρι σου με το πετιμέζι που ήταν λουκούμι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα, πρέπει να δοκιμάσω και αυτό!!!
Ωραία φωτογράφιση!!!
Καλημέρα, Χρυσαυγή!!!
Κι εγώ σου είπα, το ίδιο ακριβώς θέμα με σένα έχω.
ΔιαγραφήΑυτό όμως το τρώω και μάλιστα με ευχαρίστηση.
Δοκίμασέ το λοιπόν και αυτό και τα ξαναλέμε...
Σε φιλώ !
Καλή βδομάδα!
Νόστιμη η παραλλαγή αυτού του μπριάμ! Με εξιτάρει η ιδέα να το δοκιμάσω κι έτσι...Σίγουρα το κρέας, αφού βράζεται και για μια ώρα, θα είναι πολύ μαλακό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως μας αρέσει, σαν τα παιδάκια κι εμείς!
Οι φωτογραφίες του πιάτου σου είναι πολύ δελεαστικές...για πρωινό, λες, να τρώγεται; :)
Z.
Το καλοκαίρι Ζαμπία μου τα λαδερά τρώγονται όλες τις ώρες. Από το πρωί ως το βράδυ. Θα σε σερβίρω ότι ώρα και να έρθεις! Μην μου αγχώνεσαι!!! Δεν θα κρεμάσω την κουτάλα σου!!
ΔιαγραφήΣε φιλώ πολύ!!
*Είναι μια ευχάριστη παραλλαγή αυτή με το κρέας. Το σίγουρο είναι ότι θα το εκτιμήσει ο συμβίος σου!!! ;)
Περιμένετε και μένα βρε κορίτσια..όλες αμέσως να διεκδικήσετε ένα πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και θα έπρεπε να κάνω πίσω ,μιας που πολύ σωστά επισήμανε η Χρυσαυγή,αυτό το φαγητό το κάνουμε πολύ στην βόρεια Ελλάδα!Θα έλεγα ,αφού και εγώ το μοσχάρι κατσαρόλας δεν με τρελαίνει..,το συγκεκριμένο μπαίνει στην άκρη του πιάτου[ένα μικρούτσικο τόσο δα..] και μαζί με γενναίες ποσότητες λαχανικών ,καταναλώνεται.
Χρυσαυγή μου φαίνεται ότι η εξοχή σου πάει!..Τελευταία παρατηρώ μία ανανεωτική αύρα στις αναρτήσεις σου.Κάτι που δεν μπορώ εύκολα να προσδιορίσω.Υπάρχει η γνωστή φρεσκάδα,το ανεπανάληπτο ΄΄ύφος΄΄ της κάθε συνταγής,η ζωντάνια της φωτογράφισης,οι γνωστές λεπτομερείς οδηγίες.Το άλλο?Αυτό το κάτι που μου ξεφεύγει?Θα το ανακαλύψω ,αν μου δώσεις τον χρόνο.
Πέρα από αυτά όμως συστήνω ανεπιφύλακτα το πιάτο αυτό.Καλοκαιρινής διάθεσης και ελαφράς κατηγορίας στις θερμίδες,υγιεινό και θρεπτικό για όλες τις ηλικίες,πεντάμορφο σε ζωηρό χρωματικά, σαν πίνακας που τον φιλοτέχνησε η φύση,γευστικό και΄΄ άτακτο ΄΄στην πολυμορφική ανακατωσούρα του.
Χρυσαυγή μου σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!Οι ξάπλες και τα μακροβούτια παρακαλώ να εξακολουθήσουν ,γιατί κάνουν καλό!!!Φιλιά στις πριγκιπέσσες σου!!!
Φωτεινή μου σήμερα όσο και να αργήσεις πιάτο θα βρεις και μάλιστα γεμάτο. Εφτιαξα αρκετό μπριάμ. Μια γεμάτη γάστρα. Σίγουρα υπάρχει για όλους. Δεν τσιγκουνεύτηκα τα υλικά ούτε τον χρόνο. Εδώ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά φαγητά του καλοκαιριού, έτοιμο να το δοκιμάσετε.
ΔιαγραφήΗ ανανέωση που πολύ καλά διέκρινες είναι από την αλλαγή των συντεταγμένων μου. Φωτογραφίζω από αλλού και μου αρέσει!!
Δυστυχώς αυτές τις μέρες στερούμαι τα μακροβούτια και τις απλωτές, καθώς η μικρή μου ταλαιπωρείται από μια μόλυνση τα μάτια λόγω της θάλασσας και ο γιατρός μας την απαγόρευσε για λίγες μέρες. Παραχωρώ την θέση μου στην ξαπλώστρα σε σένα και το δελφίνι τη Ζαμπία!!!
Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!
Το κοκκινιστό μοσχάρι κατσαρόλας είναι ίσως ένα από τα κρεατικά που τρώω πιο εύκολα, ειδικά άμα συνοδεύετε από κολοκυθάκια, μελιτζάνες και καρότα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μου δίνεις μια καλή πάσα για δοκιμή με εκδοχή φούρνου, Χρυσαυγή μου :-))
Καλημέρες πολλές-πολλές.
Σου αφήνω το πεδιο ελεύθερο Πηνελόπη να αυτοσχεδιάσεις με το μπριάμ αυτό όπως μόνο εσύ ξέρεις. Και βάλ΄το οπωσδήποτε στη γάστρα... ειδικά τώρα τελευταία που άρχισες να την χρησιμοποιείς. Θα γίνει λουκούμι. Στο υπογράφω!!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Πηνελοπάρα μου!
Απίθανο! Το μπριάμ είναι αγαπημένο φαγητό και η ιδέα με το μοσχάρι είναι πολύ ωραία, δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι. Οι φωτογραφίες με κάνουν και ξερογλείφομαι πρωί πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!
Γειά σου Μάγδα μου. Αν βρεις νόστιμα υλικά εκεί στα βόρεια σου συστείνω να το δοκιμάσεις. Είναι φαγητό που αρέσει πολύ.
ΔιαγραφήΧαρηκα που σε είδα μετά από τόσο καιρό!!!
Σε φιλώ!
Σιγά που θα μειώσουμε τις ποσότητες..μάλλον δεν μας ξέρεις καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή:-) Αγαπάμε μπριάμ και με μοσχαράκι θα το λατρέψουμε!
Τότε φτιάξ΄ το Βέρα μου και κάλεσε τους φίλους σας να φάτε.
ΔιαγραφήΦαγητό σπιτικό και πεντανόστιμο!!
Καλημέρααααααα!
Φανταστικό φαγάκι Χρυσαυγή μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μοσχάρι συνήθως το κάνω μόνο με μελιτζάνες, θα το δοκιμάσω κι έτσι.
Πολλά φιλιά.
Νσ το δοκιμαδεις Ρουλα. Σιγουρα με ολα τα καλοκαιρινα φαγητα αποκτα αλλη γευση. Θα σου αρεσει.
ΔιαγραφήΣε φιλω!
Να σου πω την αλήθεια και εγώ διευκολύνομαι περισσότερο όταν υπάρχει
ΑπάντησηΔιαγραφήλίγο κρεατάκι στο πιάτο. Ένα μπριαμ στα μέτρα μου (σκέτο μπριαμ δεν είναι
και τ αγαπημένο μου) θα δοκιμαστεί.
Στο φούρνο που το έψησες πρέπει να έγινε εξαιρετικό.
Φιλιά
Χαχα
ΔιαγραφήΕισαι λοιπον ενα παιδακι κι εσυ!
Δοκιμασε το ετσι λοιπον και θα σου αρεσει πολυ!
Φιλια!!
Χρυσαυγή μου καλημέρα! Ζωγράφισες!!! Τέλειο το φαγητό σου και μου αρέσει που το έκανες στη γάστρα... πρέπει να έγινε λουκούμι, σκέτη λιχουδιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτές οι φωτό σου με ξετρελλαίνουν πάντα και θέλω να μπω να πάρω λίγο από τις λιχουδιές που μας σερβίρεις!!! Μμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!
Μπριάμ στη γάστρα????? Με ή χωρίς κρέας θα γίνεται πεντανόστιμο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Μια εύκολη λύση για να φάμε κρέας και λαχανικά μαζί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω το μπριαμ έτσι!Φαίνεται πολύ ωραίο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάμι γιαμι, μου τρέχουν τα σαλάκια μου!!!! Τι όμορφο φαγάκι ειναι αυτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγούλα μου φιλάκια πολλά και καλές διακοπούλες!!!
Να περάσετε μοναδικά και ανεπανάληπτα και να χαρείτε ήλιο και θάλασσα!!!
Ουπς παραλίγο να το χάσω εδώ που είμαιμε την κακή σύνδεση και εδώ έχει φρέσκα λαχανικά από κήπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα!
Wow delicious!!! nice blog!!! would you like to follow each other?
ΑπάντησηΔιαγραφήBesos, desde España, Marcela♥
Γειά σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήήθελα νά ρωτήσω τό εξής: Ἀφού τό κρέας θά μαγειρευθεί στήν γάστρα, γιατί θά πρέπει πρώτα νά βράσει σε κατσαρόλα; Δεν είναι πλεονασμός;
Το μοσχάρι είναι σκληρό κρέας και θα κάνει πολλαπλάσιο χρόνο να ψηθεί στο φούρνο. Επιπλέον επειδή έχει και τα λαχανικά μέσα αντιλαμβάνεστε ότι αν είναι να το ψήσουμε 4 ώρες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, τα λαχανικά θα λιώσουν εντελώς. Δεν συμβαδίζουν στο ψήσιμο. Με το βράσιμο μειώνεται κατά πολυ ο χρόνος μαγειρέματος του φαγητού και όταν όλα τα υλικά έχουν μπει στο φούρνο συμβαδίζουν απόλυτα και το φαγητό βγαίνει όπως το επιθυμούμε.
ΔιαγραφήἘντάξει, τόπιασα!
Διαγραφή