2 Ιουλίου 2013

Γαύρος με Τομάτα, Μουστάρδα και Δενδρολίβανο






Ψάρια και  λαδερά φαγητά, παγωτά και φρούτα.  Με αυτές τις λίγες αλλά πολύ πλούσιες σε ποικιλία κατηγορίες μπορεί να τραφεί κάποιος ολόκληρο το καλοκαίρι χωρίς να βαρεθεί.  


Τα ψάρια ξέρω τι θα μου πείτε, πως είναι δύσκολη τροφή και άντε να πείσεις τους μίζερους  να τα φάνε... Κρίμα κι άδικο να μην αρέσουν στους πάντες. Κατά τη γνώμη μου όσοι δεν τα τρώνε, χάνουν μεγάλη απόλαυση της ζωής και σίγουρα πολλά ωφέλη. 

Ειδικά τα μικρά ψαράκια είναι πλέον πολύ δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητά.  Το πλέον γνωστό και διάσημο είναι ο γαύρος που εκτός από Ολυμπιακός είναι και πεντανόστιμος.

Φτιάξτε αυτή την εύκολη και ιδιαίτερη συνταγή με μουστάρδα και δενδρολίβανο και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!



ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Υλικά: 

     1)      600 γραμμάρια γαύρος καθαρισμένος και πλυμένος
     2)      2 μέτριες ώριμες τομάτες λιωμένες στο μπλέντερ
     3)      2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
     4)      ½ φλιτζανι ελαιόλαδο
     5)      1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με μέλι (ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας)
     6)      1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο (ή ξερό)
     7)      1 κουταλιά της σούπας ξίδι από μήλο
     8)      Αλάτι
     9)      Πιπέρι




Διαδικασία: 

                Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 

                Σε ένα ταψάκι ή άλλο σκεύος ψησίματος τοποθετούμε τον πλυμένο γαύρο. 
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής (τις τομάτες, τη μουστάρδα, το λάδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι). Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα τον γαύρο. Ρίχνουμε επιπλέον ένα μικρό φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό στο ταψί μας. 

                Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 30-40 περίπου λεπτά μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Αν χρειαστεί προς το τέλος το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει από πάνω. 

Καλή επιτυχία!!

39 σχόλια:

  1. Προτιμώ τα ψάρια από το κρέας, αν είχα πρόσβαση δυο και τρεις φορές την εβδομάδα θα έτρωγα.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Ξανθή μου. Συμφωνώ. Είναι εξαιρετική τροφή και υπάρχουν τόσα είδη και τόσοι τρόποι μαγειρέματος που ποτέ δεν τα βαριεσαι!!

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Δεν ειχα συνδυασει ποτε δεντρολιβανο με ψαρι!Πρεπει να ειναι φοβερος συνδυασμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοντά στο σπίτι του Δημήτρη στο Τορίνο, υπάρχουν πολλές λαϊκές αγορές.Με υπέροχα πράγματα,ολόφρεσκα τρόφιμα από παραγωγούς ,ρούχα που άνετα στέκονται στην καλύτερη βιτρίνα οποιουδήποτε επώνυμου καταστήματος,ιταλικά παπούτσια που θα τα ζήλευε και η Ιμέλντα Μάρκος.Όλα σε τιμές προκλητικές, που αδειάζουν το πορτοφόλι σε δευτερόλεπτα.
    Περπατώ συχνά σε αυτές και παρακολουθώ τον ζωντανό παλμό των κατοίκων.Τον ζωηρό τρόπο ομιλίας τους,την τραγουδιστή ροή του λόγου τους,την αστείρευτη διάθεση για αστεϊσμούς με μέτρο όμως,την ακατανόητη για μένα επιμονή τους να μένουν πολλή ώρα σε λεπτομέρειες που εμείς συνήθως προσπερνάμε ή δεν δίνουμε τόση σημασία.
    Το Σάββατο που μας πέρασε,πήγα γιατί ήθελα να πάρω ψάρια.Απόρησα με την επιθυμία του γυιού μου ,μιας που τα ψάρια δεν είναι και από τις πρώτες επιλογές του...Η επιθυμία του έγινε αφορμή να ζήσω μία από τις πιο ευχάριστες και απρόοπτες εκπλήξεις που βίωσα στη ζωή μου.
    Στον πλούσιο πάγκο του ψαρά,παρατηρώντας τα ψάρια και προσπαθώντας να αποφασίσω τι είδους θα αγόραζα,είδα με μεγάλη μου έκπληξη σαρδέλες και γαύρο από την Ελλάδα!Έγραφε χαρακτηριστικά ότι ήταν από το Αιγαίο Πέλαγος!!
    Με τα Ιταλικά που φαίνεται ότι τα μιλά ένας ξένος,τα ζήτησα και με την φιλόξενη- ή μήπως και περίεργη- φύση των συμπαθέστατων Ιταλών,με ρώτησε από που είμαι.Στην απάντησή μου εισέπραξα έναν ακατάπαυστο χείμμαρο από ασύνδετες σε νόημα ελληνικές λέξεις.Ο υπέργηρος κύριος δίπλα μου μου απήγγειλε στίχους του Όμηρου και η νεαρή παραδίπλα με ρώτησε σε άπταιστα ελληνικά΄΄θέλεις μπύρα??΄΄....
    Αχ πατρίδα!!!!!Με τον γαύρο στην αγκαλιά,πολύτιμο τρόπαιο,την σαρδέλα που μύριζε Ελλάδα και το συναίσθημα που βούρκωσε τα μάτια,γύρισα.
    Μαγειρεύτηκαν με λαδολέμονο.Αλλά τα μισά είναι στην κατάψυξη για το Σάββατο που έρχεται.Θα τα κάνω όπως η φίλη μου η Χρυσαυγή.Με το μείγμα της χαράς και της απόλαυσης.Με την όψη του καλοκαιριού πάνω τους.Με το άρωμα της χώρας μου ,που μπορεί κάποιες φορές να πληγώνει,αλλά που εμείς την αγαπάμε!Με την σφραγίδα του ελληνικού πνεύματος που πλανάται ανά τον κόσμο,αλλά που εμείς είμαστε οι τελευταίοι που το σεβόμαστε.
    Χρυσαυγή μου,θα προτείνω την συνταγή σου στον Ιταλό ψαρά,στον λάτρη του Ομήρου και στην νεαρά που πίνει ελληνικές μπύρες.Είμαι σίγουρη ότι θα την εκτιμήσουν τόσο όσο εμείς όλες!
    Σε φιλώ πολύ,πολύ.
    Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το γαύρο αγκαλιά και την σαρδέλα τρόπαιο... θα περίμενα ότι δεν θα τα πλήρωνες τα ψάρια ή τουλάχιστον θα σου έδειναν μισό κιλό μπόνους!!! :)

      Τι χαρά μου έδωσες να ξέρεις με το όμορφο κείμενό σου. Γι΄ αυτά που είπες για την χώρα μας την όμορφη, την λαμπερή, την τόσο δεδομένη που την ξεσκίσαμε σιγά σιγά και τώρα φτου κι απ΄ την αρχή να ξαναφτιάξουμε τα κομμάτια.

      Χαίρομαι ειληκρινά που θα δοκιμάσεις τη συνταγή. Πράγματι είναι πολύ καλή και πιστεύω ότι θα αρέσει στον ξενιτεμένο σου Δημήτρη... !!!

      Εγώ ευχαριστώ... όπως πάντα!! Όχι εσύ!!

      Φιλιά πολλά καλή μου!

      Διαγραφή
  4. Γαυράκι υπέροχο!!!
    Δεν έχω δοκιμάσει μουστάρδα σε ψάρι, ωραία πρόταση.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δοκιμάσεις Ρούλα. Του πάει πολύ και δεν έχει έντονη παρουσία. Εξαφανίζεται κατά το μαγείρεμα, αφήνοντας απλά μια ωραία γεύση.

      Φιλιά! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  5. Ααα! Θα το φτιάξω τη Πέμπτη! Θα πάρω φρεσκα ψαράκια από λαϊκή!! Το γαλάζιο φόντο του πάει πολύ!!!
    Καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γαλάζιο φόντο είναι η θάλασσα που κολυμπούσε ο γαύρος πριν μπει στο ταψί μου!! χαχαχα

      Ελπίζω να σας αρέσει!!!
      Μάκια Πίπς μου!

      Διαγραφή
    2. Καλόοοοοοοοοο.....δε το σκέφτηκα!!

      Διαγραφή
    3. Efxaristooooooo! :) teleio to gavraki sou!!!!

      Διαγραφή
  6. Ζεστούτσικο και φρέσκο, το τσακίζω το "λιανόψαρο" κάθε είδους Χρυσαυγή μου και τους έχω ιδιαίτερα μεγάλη αδυναμία.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αδυναμία τους έχω Πηνελόπη μου.
      Είναι εύκολα στο μαγείρεμα και ακόμα πιο εύκολα στο φάγωμα!!!

      Φιλιά πολλά κι από μένα!!

      Διαγραφή
  7. Νόστιμος ο Ολυμπιακός!
    Ο γάβρος είναι από μόνος του νόστιμος και εσύ τον αναβάθμισες με τις χρωματιστές πινελιές της τομάτας, της μουστάρδας μελιού(!) και του δεντρολίβανο!

    Πάω πάσο, Χρυσαυγή μου, δεν θέλω να βλέπω άλλο, να τον φάω θέλω!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλείσε τα μάτια να μην βλέπεις και σε προκαλώ.
      Πάρε τα υλικά και φτιάξ΄ τον και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!!

      Σε φιλώ πολύ Ζαμπάκι μου!

      Διαγραφή
  8. Μ' αρέσει η πρόταση σου Χρυσαυγή!
    Είναι εύκολη αλλά πολύ νόστιμη, με υλικά που σίγουρα κάνουν τη διαφορά και αναβαθμίζουν γευστικά ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα του καλοκαιριού!
    Ωραίο και το στήσιμο του πιάτου σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ! Γρήγορο και απλό φαγητό, αλλά παρόλα αυτά πολύ διαφορετικό. Πεντανόστιμο για την ακρίβεια.

      Σε φιλώ !

      Διαγραφή
  9. Αυτά είναι τα φαγητά που μου αρέσουν Χρυσαυγή μου, όμορφα, με πολλές μυρωδιές και κυρίως ΟΧΙ στημένα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο γαύρος είναι από τα λίγα ψάρια που τρώει η οικογένεια, τον κάνω με σκόρδο, μαιντανό και ντοματούλα, κατά τα κλασσικά συνήθως. Την επόμενη φορά θα θυμηθώ την πρότασή σου και θα τον δοκιμάσουμε έτσι! Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Έφη πως είναι ευκολοφάγωτο ψαράκι και ειδικά τηγανιτός είναι λουκούμι. Εύχομαι να σας αρέσει αν τον δοκιμάσετε.

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Καιρός για λίγο υγιεινό και νόστιμο ψάρι!
    Ο γαύρος και η σαρδέλα μου αρέσουν πολύ.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Mookie. Καλά τα πλούσια και περίπλοκα φαγητά, αλλά πολλές φορές στην απλότητα κρύβεται απίστευτη νοστιμιά.
      Τη σαρδέλα κι εγώ την λατρεύω.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Του ψαριού δεν είμαι...να μην λέω ψέμματα αλλά έτσι που τον μαγείρεψες τον γαύρο Χρυσαυτή μου... τον λιμπίστηκα!!! Μπορεί και να τον δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου προξένισε το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν αγαπάς τα ψάρια.
      Μακάρι να τον δοκιμάσεις και ελπίζω να σου αρέσει Κική μου!

      Φιλια πολλά!!

      Διαγραφή
  13. Και εγώ δεν είμαι πολύ του ψαριού, αλλά μια στις τόσες και με τέτοιο τρόπο μαγειρέματος δεν θα έλεγα όχι..(με μπυρίτσα είπαμε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....Πάντα με μπυρίτσα!! Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε Τάνια μου!!
      Για σένα, χωρίς αλκοόλ!!! :)

      Διαγραφή
  14. Ξέρεις τι μου αρέσει, Χρυσαυγή μου; Που ένα απλό πιάτο με λίγα υλικά το έχεις παρουσιάσει τόσο όμορφα που φαίνεται γκουρμέ! Πεντανόστιμος ο γαύρος σου και τραβάει μπόλικη μπυρίτσα!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν υπάρχει καλύτερος μεζές από αυτό.
    Τέλειο το έκανες Χρυσαυγή μου. Καλοκαιρινό φαγάκι.
    Δυστυχώς δεν τρώμε αρκετό ψαράκι και πρέπει.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είδες τι σου κάνουν οι πολλές μέρες απουσίας; Παραλίγο να χάσω αυτήν την υπέροχη συνταγή!!!!! Εμείς τρώμε πολύ ψάρι Χρυσαυγή μου και συχνά ψάχνω νέες ιδέες! Με μουστάρδα γίνεται πολύ γιάμι και το δεντρολίβανο που έβαλες του έδωσε μια έξτρα σπιρτάδα!!!! Πολύ πολύ νόστιμο!!!!!
    Καλό βράδυ! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρυσαυγουλα μου οι φωτογραφιες σου με εκαναν βραδιατικα και λαχταρισα γαυρο να φαω!!! Ουτε εγκυος να ημουν δηλαδη. Τοσο πολυ. Αυριο κιολας θα ψαξω να βρω να παρω. Και ξερεις δεν φτιαχνω συχνα ψαρια γιατι δεν ξερω να τα μαγειρευω. Τωρα με φουνρωσες. Δεν μπορει. Τοσο ευκολο που το δειχνεις δεν γινεται να μην μου πετυχει.
    Περιμενε φωτο στις προσεχεις ημερες. Σαν της Πεπης δεν θα ειναι τελεια, αλλα θα τη φτασω, που θα μου παει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει γαύρο μαγειρεμένο έτσι, όμως η φωτογραφία με 'έψησε' να το δοκιμάσω.Ιδανικός μεζές για ουζοκαταστάσεις, και όχι μόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρυσαυγούλα μου καλησπέρα!!ενα απλό έδεσμα όπως ο γαύρος το μετέτρεψες σε σούπερ πιάτο συνθέτοντας την μουστάρδα και το δενδρολίβανο που όπως το ακούω και το βλέπω πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!άπειρα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Δημητρα είπε οτί είναι τέλεια συνταγή. Και επειδή έχω πάρει γαυρο θα προτιμησω την συνταγή σου μηπως και φάνε και τα αγορια μου.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι μιλήσατε με τη Δήμητρα !!!
      Ενα έχω να σου πω λοιπόν : Προσοχή στο καθάρισμα του γαύρου!!! χαχαχα
      Ελπίζω να σας αρέσει τόσο όσο και σε μας!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Ξέχασα να έρθω να σχολιάσω και να επιβεβαιώσω πως η συνταγή σου ειναι φανταστική!!! Άκρως καλοκαιρινή και γρήγορη. Φρέσκια και πεντανόστιμη!!!! Μην ξεχάσω και οικονομική!!!
    Μαγευτήκαμε οικογενειακώς και την καθιερώσαμε στο μενού μας.
    Την βλακεία που εκανα και τον μαγείρεψα το γαύρο με ολοκληρο κεφάλι, στην είπα. Πλέον θέλω διευκρινήσεις Χρυσαυγούλα μου γιατί είμαι ζώον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά θα υπάρχουν διευκρινήσεις! Στο υπόσχομαι Δήμητρά μου!!!
      Αλλά να μου υποσχεθείς και εσύ ότι την επόμενη φορά που θα τον φτιάξεις θα μου στείλεις ανανεωμένη φωτό!!! ΟΚ????

      Φιλιααααααααααααα

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10