11 Αυγούστου 2013

Στραπατσάδα ή καγιανάς



Εκ πρώτης όψης το φαγητό αυτό δεν σε καλεί καν να το κοιτάξεις, πόσο μάλλον  να το δοκιμάσεις. Περισσότερο σαν παιδική τροφή μοιάζει. Όλα μαζί, αχταρμάς, μισολιωμένα. Σε δεύτερη φάση και αφού έχεις βάλει τη μπουκιά στο στόμα, δεν θέλεις να σταματήσεις να το τρως.  


Μια καλοκαιρινή λιχουδιά που απαιτεί τις καλύτερες, πιο ώριμες, ζουμερές και κόκκινες τομάτες για να έχει απόλυτη επιτυχία. 

Το χρονοβόρο ξεφλούδισμα της τομάτας γίνεται παιχνίδι με ένα μικρό κολπάκι. Επίσης το καλοκαίρι που υπάρχουν οι νοστιμότερες ντομάτες, μπορείτε να φτιάξετε αρκετές δόσεις από τη σάλτσα, και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, μέσα σε γυάλινα βαζάκια. Έτσι θα απολαμβάνετε όλο το χειμώνα φρεσκότατη καλοκαιρινή στραπατσάδα σε χρόνο μηδέν.




ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ / ΚΑΓΙΑΝΑΣ

Υλικά: 

     1)      2 κιλά ντομάτες ώριμες και γλυκές. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι στην εποχή τους!
     2)      60 γραμμάρια ελαιόλαδο
     3)      200 γραμμάρια τυρί φέτα
     4)      7 αυγά
     5)      Αλάτι
     6)      Πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Διαδικασία:

Στάδιο πρώτο: Ετοιμασία σάλτσας. 

Παίρνουμε 2 κιλά τομάτες ωριμες και ζουμερές. Τις πλένουμε καλά. Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι κατά  τα ¾ με νερό και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.  Τοποθετούμε μία ντομάτα στο νερό που βράζει και την  αφήνουμε εκεί για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια την βγάζουμε με μια τρυπιτή κουτάλα και την αφήνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στον πάγκο της κουζίνας μας να κρυώσει ελαφρά. Παίρνουμε το μαχαίρι και την ξεφλουδίζουμε πανεύκολα. Την αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε την διαδικασία με το βάπτισμα μέσα στο βραστό νερό, για όλες τις υπόλοιπες ντομάτες.
                Όταν  έχουμε τελειώσει με το ξεφλούδισμα, κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε το μέρος όπου ήταν το κοτσανάκι τους. Πιάνουμε κάθε ημισφαίριο  ντομάτας σαν να κρατάμε μια λεμονόκουπα  με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και την στίβουμε, σφίγγοντάς την στο χέρι μας πάνω από τον νεροχύτη. Με αυτή τη διαδικασία θα πετύχουμε να αποβάλει η ντομάτα τα πολλά υγρά που έχει μέσα της καθώς επίσης και τα σπόρια που δεν τα θέλουμε.  Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα τεμάχια ντομάτας που έχουμε στη διάθεσή μας.


                Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τεμαχίζουμε τώρα τις ντομάτες σε κομμάτια, σαν να κόβουμε  ντοματοσαλάτα αλλά λίγο μεγαλύτερα . Τοποθετούμε το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας και αφήνουμε τις ντομάτες να βράσουν χωρίς να προσθέσουμε απολύτως τίποτα μέσα. Ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια θερμοκρασία και προσέχουμε να ανακατεύουμε τη σάλτσα κατά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα.
                Σιγά – σιγά θα εξατμηστούν όλα τα υγρά. Αυτό χρειάζεται λίγη ώρα. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν «χαράξουμε» με την σπάτουλα έναν «δρόμο» μέσα στο τηγάνι και αυτός δεν γεμίσει με ζουμιά (όπως στη φωτογραφία).  Θέλουμε να έχει μείνει η ντομάτα απόλυτα στεγνή. Σε αυτό το στάδιο και μόλις κρυώσει η σάλτσα μπορούμε να την βάλουμε σε γυάλινα βαζάκια και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Έτσι θα έχουμε σάλτσα για στραπατσάδα όλο το χρόνο.




Στάδιο δεύτερο: Ετοιμασία στραπατσάδας.

                Εχουμε έτοιμη τη σάλτσα που ήδη βράζει. Προσθέτουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε κατόπιν την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε  να λιώσει και τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Με την ξύλινη σπάτουλα διαλύουμε  τα αυγά μέσα στο τηγάνι έτσι ώστε να γίνουν σαν ομελέτα και να ανακατευτούν καλά.



Προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα που έχουμε χρησιμοποιήσει.  Η στραπατσάδα χρειάζεται συχνό ανακάτεμα, αφενός για να μην κολλήσει, αφετέρου γιατί πρέπει να έχει την όψη του ανακατεμένου φαγητού. Τα αυγά δεν πρέπει να ξεχωρίζουν αυτούσια, αλλά να έχουν ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μίγμα με το τυρί και τη ντομάτα. Τέλος προσέχουμε να ψηθεί καλά και να μην παραμείνει το αυγό ωμό.
                Μόλις είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιάτα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι. Συνοδεύουμε ιδανικά με ένα καλό χωριάτικο ψωμί. 


                Καλή επιτυχία!!! 




11 σχόλια:

  1. Με τέτοια ανάλυση την έχω σιγουρα την επιτυχία!!!
    2-3 φορές έχω δοκιμάσει να τη φτιάξω χωρίς να στηψω τις ντομάτες και δε μου πέτυχε...
    Τέλειο σου έγινε και είναι αγαπημένο φαγητό με πατατουλες τηγανιτες...μουρλια θα είναι!!!
    Μπράβο μπράβο!!!!
    Ωραίες φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε την επομενη φορα τον τροπο αυτο. Κι αν σου αρεσει φτιαξε 2-3 δοσεις σαλτσας για να αποθηκευσεις (μαζι με τα χταποδια σου) για το χειμωνα...

      Οι πατατες οι τηγανιτες ταιριαζουν μουρλια!!! Πως δεν το 'χα σκεφθει;;;;

      Διαγραφή
  2. Αχ τί μου κάνεις πρωί πρωί! Τρελαίνομαι για στραπατσάδα. Μου θυμίζει μανούλα!
    Φιλιά και καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαγδα μου σε ολους αρεσει. Ειναι ενα ευκολο καλοκαιρινο φαγητο. Κι εγω απο τη δικη μου μαμα την εμαθα τη συνταγη.

      Σε φιλω!

      Διαγραφή
  3. Πόσες φορές δεν με έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση του: "...και τι τρώμε τώρα";
    Απλό, μυσχομυριστό κι αγαπημένο πιάτο.
    Με τη φέτα δε που το προτείνεις γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική η γεύση του!

    Ωραίες οι τριπλές φωτογραφίες!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη δικη μου στραπατσαδα την ενισχυω με φετα για να "φτουρησει". Ωστοσο ειναι ωραιοτατη και χωρις αυτην.

    Τα κολαζ των φωτογραφιων ειναι η νεα μου ασχολια!! ;)

    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια ανάρτηση Χρυσαυγή μου, πεθαίνω για στραπατσάδα κ ειδικά στις διακοπές, πριν το πρωινό βγαίνω βόλτα να βρω να κόψω λίγο βασιλικό από τον δικό μας τον σγουρό. Της πάει πάρα πολύ! Φιλάκια, να περνάτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχχχ αγαπημένο φαγάκι Χρυσαυγή μου!!!!
    Με μπόλικη φετούλα ειναι σουπερ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίζει να είναι το πιο αγαπημένο μου φαγητό μετά τα μακαρόνια! Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο,καλοκαιρινό και αγαπημένο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10