19 Ιουλίου 2014

Ντιπ αβοκάντο





Αν κοιτάξει κανείς την κόκκινη φρουτιέρα μου θα δει πάντα ένα αβοκάντο λίγο έως πολύ ώριμο. Μπορεί να είναι ανάμεσα σε πορτοκάλια, μήλα και μπανάνες ή εντελώς μόνο του, να κατρακυλά από τη μια άκρη της στην άλλη καθώς τη μετακινώ από το τραπέζι την ώρα του φαγητού. 


Το αβοκάντο είναι κάτι σαν φετίχ στην διατροφή μου. Η βουτυράτη γεύση του σε συνδυασμό με τον χυμό λεμονιού που ενσταλάζω πάνω του όταν το τρώω σκέτο είναι ονειρεμένος συνδυασμός για μένα. Μου αρέσει τόσο πολύ, που αγαπώ το σχήμα,  το χρώμα, ακόμα και την τομή  του. 



Όσες φορές προσπάθησα να βάλω το μεγάλο του κουκούτσι σε νερό ώστε να βγάλει ρίζες και επιτέλους να αποκτήσω το δικό μου φυτό (όχι πως περιμένω να καρποφορήσει), ήταν μάταιο. Στάθηκαν άκαρπες οι προσπάθειές μου για ένα αβοκάντο στο μπαλκόνι μου! Αν ξέρετε κάποιο μυστικό παρακαλώ μοιραστείτε το μαζί μου, κι αν αγαπάτε το αβοκάντο όσο κι εγώ, θα δείτε στην πορεία πολλές και διαφορετικές συνταγές  που θα πρωταγωνιστεί!




ΝΤΙΠ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Υλικά: 

     1)      2 μετρια ώριμα αβοκάντο
     2)      100 γραμμάρια γιαούρτι
     3)      1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
     4)      ½ πιπεριά τσίλι πολύ ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
     5)      2 κουταλιές σούπας χυμό λάιμ
     6)      ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
     7)      Αλάτι 



Μέθοδος: 

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες ντιπ. 

Την σκελίδα σκόρδου πρέπει να την έχουμε λιώσει με την πρέσα σκόρδου ή να την έχουμε τρίψει στον τρίφτη από πριν γιατί το ντιπ δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα και το σκόρδο θα παραμείνει σε μεγάλα κομμάτια μέσα με αποτέλεσμα να φαίνεται άσχημο αφού θα το νιώθουμε γιατί θα το δαγκώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με την πιπεριά τσίλι που πρέπει να την έχουμε ψιλοκόψει από πριν αρκετά καλά. 

Το ντιπ σερβίρεται ιδανικά με τσίπς από τορτίγιες!!!!! 

Διαφορετικά αν δεν έχουμε μπορούμε να το συνοδεύσουμε με στικς λαχανικών. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με τηγανητές πατάτες!!

Καλή επιτυχία!! 



25 σχόλια:

  1. Καλημέρα, κάποια μέρα είχα δει κάτι στο fb για το πως μπορείς να κάνεις το κουκούτσι του να βγάλει φύτρες αλλά δεν το αποθήκευσα πιστεύω ότι μια αναζήτηση θα στο βγάλει. Βέβαια κι εγώ έχω προσπαθήσει με διάφορα κουκούτσια να αναπαράγω φυτό αλλά μάταια κι απορώ πως στο χωριό έχει γεμίσει ο τόπος από κάποια δέντρα.
    Τώρα πάω λαϊκή κι αν βρω θα φτιάξω το ντιπ παρόλο που πρέπει να μαζευτούμε λίγο διαιτητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια? Στο χωριό σου έχετε δέντρα με αβοκάντο?
      Θα ήταν ονειρεμένο να έχω ένα τέτοιο δέντρο!!!!!
      Καλό βράδυ Ξανθή!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!
    Με τον πρωινό μου καφέ κάθομαι στην παρέα της κουζίνας σου.Έιναι λοιπόν απίθανο πως κάποιος με δυο κουβέντες σε τοποθετεί,περίοπτο καλεσμένο ,στο τραπέζι της κουζίνας του!
    Στον φαντασμαγορικό κόσμο ενός ενεργειακού δωματίου.Αυτού του οποίου η καρδιά δεν σταματά να χτυπά ακανόνιστα,αλλά τόσο ζωντανά.Εκεί που το φως της έμπνευσης είναι εκτυφλωτικό και ο ήχος ,μουσικός.Εκεί που οι ανάσες ανακατεονται με πλανόδιους υδρατμούς και η γλυκιά αναστάτωση του χώρου δικαιολογείται.
    Εκεί κάθομαι,για μια ακόμα φορά,παρακολουθώντας υπνωτισμένη το άτακτο πήγαινε- έλα ενός ωριμου αβοκάντο στη βαθιά φρουτιέρα.Πάει και έρχεται από τις ανυπόμονης κινήσεις μιας προετοιμασίας που τα έμπειρα χέρια βάλθηκαν να σκαρώσουν.Μόνο ,αλλά όχι περιφρονημένο.Ταγμένο να μεγαλουργήσει στην λιτότητα της μεστής γεύσης του.Να προσδιορίσει την δύναμη και την εκλεκτή νοστιμιά του σε ένα ντιπ που η βελούδινη όψη του,το χορταρένιο χρώμα του και η βουτυράτη γεύση του,θα δικαιολογήσει τα εκτεταμένα εμβαπτίσματα των συνοδευτικών.
    Έχεις δίκιο να αγαπάς αυτον τον καρπό.Έχεις δίκιο να του συμπεριφέρεται με διάθεση λογοτεχνική.Να τον θαυμάζεις και να τον παρακολουθέις να περιηγείται ,αλλά και να ηγείται,ανάμεσα στα άλλα φρούτα.
    Είναι ένας μικρός βασιλιάς που δεν καταχράζεται την μικρή του εξουσία.Αντίθετα συμπορεύεται και αναδεικνύει τους υπηκόους του,τα επικουρικά υλικά.Έχει την επίγνωση,ίσως και κομπασμό,της ολοκληρωτικής και ιδιαίτερης γεύσης του,μα είναι ήπιος και συγχωρείται.
    Προσωπικά το αβοκάντο το έχω συνδέσει με τη νηστεία που κατά καιρούς κάνω.Αντικαθιστά επάξια ,με την πλούσια γεύση του αλλά και με τα ωφέλιμα συστατικά του ,όλα αυτά που συνήθως ´´λείπουν´´ από την καθημερινή διατροφή των αρτίσιμων ημερών.
    Σήμερα το είδα με μια άλλη ματιά.Αυτή,που μια εικόνα είχε την δύναμη να φυλακίσει την ομορφιά της καθημερινότητας.Την δύναμη της απλότητας και την τέχνη του εικονικού ταξιδιού στο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον μιας ενεργειακής κουζίνας!
    Τα πολλα πολλα φιλιά μου έφτασαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου το αβοκάντο ή το λατρεύεις ή το σιχαίνεσαι.
      Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέση λύση.
      Πάντως θα πρέπει να το αποσυνδέσεις από τις περιόδους νηστείας.
      Μπορείς να κάνεις μη νηστήσιμα θαύματα μαζί του και είναι κρίμα να το απολαμβάνεις μόνο συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Μήπως έχει πέσει το μάτι σου πάνω στη σαλάτα μου με το αβοκάντο και το cottage cheese? Αν σου αρέσει αυτό το τυρί, τότε νομίζω ότι δεν θα ξαναφάς άλλη σαλάτα ποτέ!!!! Όσοι την έφαγαν ξετρελλάθηκαν.

      Τα φιλιά σου έφτασαν φυσικά και τα έστειλα πίσω πολλαπλάσια!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Από τα πιο εύγευστα ντιπ, Χρυσαυγή μου! Και πράγματι αυτή η βουτυράτη γεύση του είναι που κάνει μοναδικό το αβοκάντο. Καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σοφία!!
      Είναι ελαφρύ και γευστικό. Δεν κάνει έκρηξη γεύσης στο στόμα αλλά η ύπια και βουτηράτη γεύση του το καθιστά υπέροχο συνοδευτικό για τηγανιτές πατάτες ας πούμε! Το φάγαμε κατ΄αυτό τον τρόπο και ξετρελλαθήκαμε!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Και εγώ έχω προσπαθήσει να αποκτήσω δικό μου αβοκάντο από κουκούτσι αλλά δεν τα έχω καταφέρει!
    Πολύ λαχταριστό το ντιπ σου, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία μου!
      Ελπίζω και οι δυό μας να αποκτήσουμε κάποια μέρα το πολυπόθητο φυτό!

      Διαγραφή
  5. Έχω πάθει πλάκα με τις φωτογραφίες!!!
    Μα είναι τόσο βελούδινο, τόσο μεταξένιο!!!!!!!!!!!
    Απλό και πεντανόστιμο ντιπ για όποιον λατρεύει το αβοκάντο!!!!!!!!
    Βάλε ποτά κι έρχομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο....!!!!!!!!!!! "
      Θυμάσαι αλήθεια αυτή την τηλεοπτική διαφήμηση? χαχαχαχχαχαχαα
      Ε, εγώ θα σου πω:
      Δεν τρως ντιπ... τρως βελούδο!!!!
      χαχαχαχαχχαχααα

      Ευχαριστώωωωωωωω!
      *Μου έλειψες από εδω μέσα!

      Διαγραφή

  6. Το αβοκάντο σχετικά πρόσφατα έγινε και για εμένα μια από τις αγαπημένες μου τροφές. Λατρεύω ακριβώς τα ίδια πράγματα, το χρώμα, την υφή όλα. Μας έκανες μια παραλλαγή του γουακαμόλε, που μου αρέσει πολύ και ταιριάζει με ΟΛΑ.
    Θα έκανα μια βουτιά στη πράσινη θάλασσα στις φώτο σου

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόσφατα το ανακάλυψες, τότε έχω να σου πω ότι έχεις μεγάλο έδαφος να εξερευνίσεις!
      Ειναι καταπληκτικό!
      Θα δεις μελλοντικά μερικές ξεχωριστές συνταγές που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις πέρα απο τη συνηθισμένη χρήση του μέσα σε σαλάτες.

      Φόρα πράσινο μαγιό και κάνε βουτιά στην πράσινη θάλασσα του αβοκάντο λοιπόν!! Τι περιμένεις??????

      Διαγραφή
  7. Κι εγώ έχω την ίδια αγάπη για αβοκάντο, Χρυσαυγή μου, και μάλιστα ντιπ με αβοκάντο πόσταρα κι εγώ, αλλά ως άλειμμα με ρεβύθια. Το δικό σου φαινεται ανάλαφρο και πολύ δρεσερό με το γιαουρτάκι του. Καταγράφεται!Όσο για φυτό αβοκάντο, δεν έχω ιδέα, καλή τύχη στην έρευνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα βρε Μάρθα!! Το είδα!!!
      Μας έχεις ξεμυαλίσει με τις ανατρεπτικές σου σαλάτες αυτή την περίοδο!!!

      Θα ξαναπροσπαθήσω για φυτό και θα επανέλθω!!!!

      Σε φιλώ και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Θα δοκιμάσω την υπέροχη γεύση του ντιπ σου αύριο κιόλας αγαπημένη μου Χρυσαυγή!Το αβοκάντο το έχω και εγώ μόνιμα στο τραπέζι μου και συνηθίζω να το βάζω σε πράσινες σαλάτες συνδυασμένο με πορτοκάλι.
    Πολλά φιλιά και να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν κάποιος άνθρωπος που με καταλαβαίνει!
      Αν έχεις κι εσύ μόνιμα ένα αβοκάντο να περιμένει στην κουζίνα σου, τότε είσαι ο άνθρωπός μου!!!!!!!
      χαχαχαχαχαχαχαχχα

      Φιλιά πολλά κοριτσάρα!

      Διαγραφή
    2. ... και εγώ σε καταλαβαίνω, αφού το αβοκάντο μ΄αρέσει πολύ και πάντα ψάχνομαι να το γευτώ και κάπως αλλιώς!
      Θα το "πιω" λοιπόν σε βελούδινη υφή και ύφος μοναδικό, με τις απίστευτες φωτογραφίες σου να μου κλείνουν το μάτι!

      Φιλάκια πολλά-πολλά Χρυσαυγή μου!
      Ζ.

      Διαγραφή
  9. Aσε με το κουκούτσι του αβοκάντο... το έκανα κι εγώ αυτό με το νερό (που το στηρίζεις σε οδοντογλυφίδες και το μισό είναι μέσα στο νερό).. κόντεψα να βγάλω εγώ ρίζες.. ίσα που έβγαλε ένα ματάκι και αυτό ήταν...βαρέθηκα και το πέταξα.. χιχι

    Φανταστικό χρώμα έχει το ντιπ αυτό... πολυ ωραίο και μ αρέσει που είναι τελείως λιωμένο.
    Κι εμένα μ αρέσει τώρα τελευταία το αβοκάντο. Αφού προχθές είχα βάλει κάτι φετούλες σε σακουλάκι και τις είχα στο γραφείο και μασούλαγα.

    Πολύ ωραία ιδέα για ντιπ. Μπράβο.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δουλέψει πολύ στην κουζίνα, αν και μου αρέσει πολύ η γεύση του, και το έχω δοκιμάσει σε πολλές παραλλαγές (που έφτιαχναν άλλοι πάντα...).
    Μου έδωσες αφορμή για να ξεκινήσω!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοια συνταγή με αβοκάντο. Ευχαριστούμε Χρυσαυγή μου που την μοιράστηκες μαζί μας. Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αβοκάντο...γιαμ γιαμ γιαμ! Παλιότερα το έτρωγα με λίγη καστανή ζάχαρη ως γλυκό! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την χρήση του για ντιπ (ντιπ για ντιπ...χεχεχεχε)!!!!!
    Όσο για το φύτρωμα, νομίζω πως το "κόλπο" είναι να το στηρίξεις με οδοντογλυφίδες έτσι ώστε ίσα που να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του νερού! Ενοοείται βέβαια πως η υπομονή και η επιμονή, απαραίτητες!!
    Φιλιά πολλά & καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίστευτο , το έκανα και εγώ με τορτίγια τσίπς και ξετρελάθηκαν όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να βγάλει ρίζα το κουκούτσι του αβοκάντο θα καρφώσετε στη βάση του 3 οδοντογλυφίδες (σαν τρίποδο)και θα το βάλετε σ΄ένα φλυτζανάκι με νερό,έτσι ώστε να ισορροπεί.Μόλις θα αρχίσει να βγαίνει ρίζα, το κουκούτσι θα χαράξει.Να φροντίζετε να έχει πάντα νερό και θα δείτε σιγά-σιγά να εμφανίζεται ένας λεπτός μίσχος με φυλλαράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Χρυσαυγή μου. Χτες δοκίμασα για δεύτερη φορά στην ζωή μου αβοκάντο. Την πρώτη φορά αναρωτιόμουν γιατί το τρώτε, χτες άλλαξα γνώμη, μου άρεσε πάρα πολύ. Και πρωί πρωί έτρεξα στο blog σου να δω τι συνταγές έχεις με αβοκάντο και αυτό το ντιπ μου έκλεισε το μάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας πώς απέκτησα το δικό μου δέντρο αβοκάντο. Το κόλπο με τις οδοντογλυφίδες δεν δουλεύει. Προσπάθησα πάρα πολλές φορές, και μάταια. Το κουκούτσι εγώ το έβαλα κατευθεία στο χώμα, στη γλάστρα. Πότισμα κάθε μέρα από λίγο. Απλά να είναι νοπό το χώμα. Δεν θέλει πολύ! Μετά από ένα μήνα ή δύο ( δεν κράτησα ημερολόγειο 🤓), το κουκούτσι μου φύτρωσε! Έτσι απλά. Τώρα έχω δύο δέντρα αβοκάντο που τα έβαλα με τον ίδιο τρόπο 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10