Καλημέρα!
Δοκιμάστε να φτιάξετε τις σαρδέλες με έναν καλοκαιρινό και διαφορετικό τρόπο.
Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά του φαγητού. Σε όσους αρέσει η πικάντικη κάπαρη εδώ θα δείτε ότι συναντά το ψάρι με το οποίο δένει αρμονικά.
Το δροσερό λευκό κρασί είναι επιβεβλημένο!
Δοκιμάστε να φτιάξετε τις σαρδέλες με έναν καλοκαιρινό και διαφορετικό τρόπο.
Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά του φαγητού. Σε όσους αρέσει η πικάντικη κάπαρη εδώ θα δείτε ότι συναντά το ψάρι με το οποίο δένει αρμονικά.
Το δροσερό λευκό κρασί είναι επιβεβλημένο!
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1)
700 γραμμάρια σαρδέλες
2)
9-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4)
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
5)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη ξαλμυριασμένη
6)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
7)
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους λιωμένη στο μπλέντερ
8)
1 σφηνάκι λευκό κρασί
9)
Αλάτι
10)
Πιπέρι
Μέθοδος:
Καθάρισα και έπλυνα τις σαρδέλες. Τις τοποθέτησα σε ένα
ταψάκι τη μία δίπλα στην άλλη και τις αλάτισα.
Σε ένα τηγάνι ζέστανα το ελαιόλαδο και σόταρα σε αυτό το
κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί. Προσέθεσα το σκόρδο και την κάπαρη
και συνέχισα να ανακατεύω για 1 λεπτό περίπου. Έσβησα με το κρασί και το άφησα
να εξατμιστεί.
Μετά προσέθεσα την ντομάτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη
μουστάρδα, ανακάτεψα καλά και άφησα τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά
μέχρι που την είδα να αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
Τότε απέσυρα το τηγάνι από τη φωτιά και έριξα το περιεχόμενό
του μέσα στο ταψί με τις σαρδέλες. Το έβαλα στο φούρνο που είχα προηγουμένως
προθερμάνει και έψησα το φαγητό μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του χωρίς καθόλου
υγρά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο.
Τις συνόδευσα με το λευκό κρασί που είχα ήδη χρησιμοποιήσει
στη συνταγή.
Μμμ, νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι! Ό,τι πρέπει για ουζομεζές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Μαγείρισσα!
ΔιαγραφήΚαι για ουζομεζές αλλά και για κυρίως γεύμα (όπως το έφαγα εγώ) είναι υπέροχο φαγητό.
Να είσαι καλά!
Χρυσαυγή μου αγαπάω ψαράκια...Φαίνονται πεντανόστιμα μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Ελπίδα κι εγώ τα λατρεύω τα ψάρια!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια κοριτσάκι!
Πρώτα από όλα οφείλω να σημειώσω ότι μου άρεσε που μας δίνεις την συνταγή μιλώντας στον πρώτο ενικό.Δηλώνει αμεσότητα,οικειότητα και ζεστασιά.Έναν άλλο τρόπο να μας στείλεις πρόσκληση σε μεσημεριανό γεύμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατόπιν περνώ στην υπέροχη καλοκαιρινή πρόταση για τις συμπαθείς και τόσο ωφέλιμες σαρδέλες.
Ένα πιάτο εποχιακό και εύκολο.Ότι πρέπει δηλαδή για τις διακοπές ,αλλά και για τις΄΄ άμοιρες ΄΄μητέρες που κάνουν υπερπροσπάθειες για να μείνουν λιγότερη ώρα στην κουζίνα τους,καλοκαιριάτικα.
Ένας υποδειγματικός τρόπος για να παρουσιάσεις ένα εύγευστο και ελαφρύ γεύμα σε λίγα λεπτά.Με απλά υλικά μεσογειακού χαρακτήρα.Με λιτή παρουσίαση,γιατί έτσι αρμόζει.Κυριαρχεί το χρώμα και ΄΄πλέει΄΄γαλήνια η γεύση.Αποβιβάζεται στο πιάτο με τις μυρωδιές και τα αρώματα και διεκδικεί μία μόνιμη θέση στο καρνάγιο της καρδιάς μας.Δεν θα αντιμετωπίσεις καταιγισμό αλλεπάλληλων γεύσεων,ούτε και εκπλήξεις πρωτόγνωρης νοστιμιάς.Είναι ένα πιάτο ήπιο,αλλά ταυτόχρονα εμπρηστικό.Στην σεμνότητα του.Στην κατάθεση των ήρεμων δυνάμεων του.Στην απόλαυση των πεντακάθαρων γεύσεων.
Μου αρέσουν πολύ αυτά τα πιάτα.Πρώτα να τα χαζεύω και μετά να τα γεύομαι.Γνωρίζω καλά ότι θα με ανταμείψουν.Καθυστερώ πολλές φορές την απόλαυση της δοκιμής,επιβραδύνοντας την αναμονή,όπως ένας φλογερός εραστής θα έκανε στην αγαπημένη του.
Γιατί το φαγητό είναι ένας έρωτας.Μεγάλος και άσβεστος.
Φιλιά πολλά,πολλά Χρυσαυγούλα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ήπιος εμπρισμός!
ΔιαγραφήΤρελαίνομαι για λογοπαίγνια και αντιφασεις στη γλώσσα!
Πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός σου.
Ξέρεις, ε... κρατώ πάντα στο μυαλό μου αυτά που μου αρέσουν.
Κι εσύ είσαι πηγή τέτοιων φράσεων!
Σε φιλώ και ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!
Φιλάκια και σε σένα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό φαγητό από αυτό που μας έφτιαξες Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που άρεσε!
Φιλιά!
Είναι το αγαπημένο μου μικρό ψαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τρώμε κάθε βδομάδα με το γνωστό εύκολο τρόπο.....ψητές!!χαχα
Θα τις δοκιμάσω όμως σίγουρα και με τη σάλτσα που μας προτείνεις!!
Οι φωτογραφίες σου..εξαιρετικές! Ειδικά αυτή από ψηλά....μου ρχεται να κάνω βουτιά.
Στο μπλε το καλαθάκι τι έχεις? Μαγιονέζα??
Φιλάκια!!
Κι εμένα νομίζω ότι αυτό και ο γαύρος είναι τα κορυφαία μου μικρά ψαράκια.
ΔιαγραφήΕ, ναι... ψητές οι σαρδέλες με το σωστό τρόπο είναι ιδανικές νομίζω.
Χαίρομαι που σου άρεσαν κι έτσι. Είναι διαφορετικές και καλοκαιρινές νομίζω.
Όσο για το μπλε κουπάκι (δώρο φίλης μου), έβαλα μέσα μουστάρδα που είναι και ένα από τα συστατικά του πιάτου, αλλά τελικά δεν φαίνεται το κιτρινοπό της χρώμα!
Never mind!
Σε ευχαριστώωωωωωωω!
Φιλιά πολλά!
Καλοκαιρινό πιάτο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα το δοκιμάσω ... αύριο κιόλας και θα επανέλθω! Όπως πάντα, μοναδικές οι φωτογραφίες σου! Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Σοφία με τα τόσο ωραία και υποστηρικτικά σχόλια!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ! Θα περιμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου!
Φιλιά!
Οι σαρδέλες είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια! Δεν τις έχω ξαναδοκιμάσει με αυτό τον τρόπο, φαίνονται πολύ νόστιμες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον συστατικό η μουστάρδα σε συνταγή για ψάρια, μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Χρυσαυγή, πολύ οργανωμένο το styling στη φωτογράφισή σου.
Πολλά φιλιά
Τα μικρά ψάρια με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο είναι από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνταγές. Ετσι κάνω και τον γαύρο.
ΔιαγραφήΌσο για τη μουστάρδα, σε πληροφορώ ότι ταιριάζει πολύ με τα ψάρια. Πραγματικά πολύ! Εχω φτιάξει και σολωμό στο φούρνο με μουστάρδα και γενικά το έχω δει να παίζει το σχήμα αυτό. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το δοκιμάσεις με την προϋθπόθεση ότι σου αρέσει η μουστάρδα.
Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σε φιλώ !
Καλησπέρα Χρυσαυγή. Θαυμάζω το blog σου από εχτές το βράδυ... δεν έχω λόγια...είναι υπέροχη η δουλειά σου!! Τρελαίνομαι για τη φωτογραφία, γενικώς, ειδικά όταν το αποτέλεσμα μοιάζει να σου μιλάει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις καλό "μάτι":) Δεν είμαι ειδήμων, αλλά όταν κάτι σου έρχεται να το βγάλεις μέσα από μια φωτογραφία, αρκεί!! Όσο για τα εδέσματά σου, τι να πω...υποκλίνομαι σε ανθρώπους που είναι αυτοδίδακτοι, πετυχαίνουν ότι βάζουν στο μάτι και συνεχίζουν...!
Καλό βράδυ.
Ε.Κ.
Ελένη γειά σου!
ΔιαγραφήΧάρηκα πολύ για την γνωριμία και καλώς ήρθες στο μπλόγκ!
Εύχομαι να βρεις μέσα στις σελίδες του συνταγές που είναι του στιλ σου και θα ήθελες να δοκιμάσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και όσο κλισε κι αν ακούγεται αυτό, το εννοώ!
Καλή σου μέρα!
Με μένα και τις σαρδέλες συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Τις βλέπω και τις θαυμάζω, τις λαχταράω, τις βρίσκω γοητευτικές, καλοκαιρινές και βάλε...κι όταν ανοίξω το στόμα μου να τις φάω κάτι γίνεται με τα τριχάκια τους και μου κάθονται! Να πάρει! Δεν παύω όμως να τις θαυμάζω και στο πιάτο σου δείχνουν εξαρετικά ελκυστικές οι άτιμες. Αχχχχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχχαχχαχαχαχχαχχαχαχχαχχαχαχα
ΔιαγραφήΘα τους ξυρίσω τις τρίχες για πάρτη σου Μάρθα!
Τι άλλο θες???? Τι άλλο μπορώ να κάνω για σένα?
χαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Τρομερός ουζομεζές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μας ξημερωμα
:)
Είναι πράγματι!!!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα !!!!!!!!!!!
Εδώ το κλαμπ θα μετονομαστεί σε σαρδελάκι.τζι αρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόση νοστιμιά, τόση περιποίηση, που το περίμενε η σαρδέλα!
Κι εγώ είμαι της πολύπλοκης συνταγής των... ψητών με λαδολέμονο.
κίσις
Ζ.
Κάν΄τες όπως αγαπάς και απλά θαύμασε και τούτες εδώ που σου κλείνουν το μάτι!
ΔιαγραφήΕίδες πως περιποιούμαι εγώ τους φιλοξενούμενούς μου???? Και δεν εννοώ εσένα και τους λοιπούς αναγνώστες...αλλά τις σαρδέλες!!! Επειδή μίλησες για περιποίηση!
χαχαχαχαχαχα
Φιλιά πολλά!
Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι η συνταγή σου Χρυσαυγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να κάνω την μεγάλη έκπληξη και να ετοιμάσω ψάρια στον Γιώργο;;; χεχεχεχε
Πολλά φιλιά και καλημέρες!!
Μην του κάνεις τέτοια του ανθρώπου και πάθει κανά έμφραγμα! χαχαχαχαχαχαχχα
ΔιαγραφήΑσε τα ψάρια να τα τρώει στην ταβέρνα!!!!
Φιλιά και από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χαχαχαχαχα, λες να τρομάξει και να νομίσει πως κάτι έπαθα;;;;;
ΔιαγραφήΑγαπημένο ψαράκι! Δεν έχω καλύτερο από τη σαρδέλα! Με παρόμοιο τρόπο τις έφτιαχνε η γιαγιά μου, οπότε μπορώ να φανταστώ την υπέροχη γεύση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου!!!
Χαίρομαι που σου αρέσουν και το πιάτο αυτό είναι οικείο σε σένα Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΕίναι αγαπημένο μου ψάρι όπως και να το φτιάξω.
Σε φιλώ και εγώ πολύ!
Η σαρδέλα, ενώ είμαι κατ εξοχήν ψαροφάφος είναι ένα ψάρι που το έχω φάει 2-3 φορές μόνο... μα φαίνονται απίστευτα λαχταριστές ίσως συντελεί σε αυτό και η τέλεια φωτογράφιση...βρε λες να το δοκιμάσω; Καλό απόγευμα Χρυσαυγή :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο ψαράκι η σαρδέλα και κάνει και καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η συνταγή σου και πολύ καλοκαιρινή
Φιλιά πολλά :)
Από τα αγαπημένα μου ψαράκια και πολύ θρεπτικά! Εξαιρετική συνταγή βρε κούκλα! Υπέροχος μεζές που αρχίζεις να τρως και ξεχνάς να σταματήσεις! Φιλάκια πολλά, πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφή2 κουταλιές κάπαρη; Μπορώ να βάλω 3, 4;;; Αχ, ξέρεις πόσο μου αρέσει, τρελαίνομαι! Είμαι σίγουρη ότι ταιριάζει και θα το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα ουζακι κ δυο μερίδες παρακαλώ! Λατρεμένο φαγητο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεροττό να σου πω οτι εισαι η αφορμή που πειστηκαν τα μωρα μου να φανε πρωτη φορα σαρδέλες!!! Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή