19 Σεπτεμβρίου 2016

Φρέσκα σύκα βουτηγμένα σε σοκολάτα, πασπαλισμένα με φιστίκι Αιγίνης








Όταν τα σταφύλια και τα μήλα έχουν μονοπωλήσει τα μπλογκς και όλοι έχουν αρχίσει να ανεβάζουν συνταγές με μηλόπιτες, μηλομάφινς, μουσταλευριές και μουστοκούλουρα ομολογώ πως νιώθω λίγο άβολα με τη σημερινή ανάρτησή μου.




Βέβαια τα σύκα αυτά, τα αγόρασα προχθές το Σάββατο από το μανάβη μου και είναι εκπληκτικά. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν ακόμα, δεν μπορώ να τα θεωρήσω εκτός εποχής, έστω κι αν είναι τα τελευταία, έστω κι αν ημερολογιακά είμαστε στο τέλος του Σεπτέμβρη! 




Αν βρείτε λοιπόν κι εσείς λίγα από τα τελευταία,  θα σας ευγνωμονώ αν τα δοκιμάσετε με τον τρόπο που προτείνω. Δεν υπάρχει πιο εύκολος και πιο νόστιμος τρόπος να φας το σύκο για μένα. 




Επειδή είναι όπως έχω χιλιοπεί το αγαπημένο μου φρούτο μακράν, το έχω δοκιμάσει σε όλες τις πιθανές του εκδοχές, με όλους τους τρόπους, σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Ε, λοιπόν αυτός ο τρόπος είναι μακράν ο καλύτερος και τυγχάνει να είναι και ο πιο εύκολος!!




Τρία μόνο υλικά δένουν σε έναν αριστουργηματικό συνδυασμό γεύσεων. Έχω μεγάλη αγάπη στη σκληρή, παγωμένη κουβερτούρα όπου την πετυχαίνω. Από το παγωτό ξυλάκι που τρελαίνομαι να την ακούω να σπάει στο δόντι μέχρι τα vegan παγωτίνια που έφτιαξα τις προάλλες. Αυτή εδώ είναι άλλη μία ευκαιρία να ακούσετε κι εσείς την κουβερτούρα να σπάει (αν έχετε το ίδιο βίτσιο με μένα) και ύστερα να γλυκαθείτε από το μαλακό και δροσερό σύκο.




Τα λόγια μου όσα και να είναι , δεν μπορεί να είναι αρκετά για να περιγράψουν τον ενθουσιασμό μου –κι ας θεωρηθώ υπερβολική – γι΄αυτό το μικρό γλύκισμα. Είμαι γενικώς ενθουσιώδης τύπος, αλλά πάντα όταν προτείνω συνταγές έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να είμαι ρεαλίστρια και να μιλάω με φειδώ, γιατί αυτό που μπορεί εμένα να με ξετρελαίνει, να είναι η απόλυτη αηδία για κάποιον άλλο. Αλλά σήμερα δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό το συναίσθημα του άκρατου ενθουσιασμού που με διακατέχει!! 




Εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα και υπόσχομαι να αφήσω πίσω μου το καλοκαίρι!!!  Το λέω για να το εμπεδώσω! Τέρμα οι καλοκαιρινές συνταγές, τέρμα οι θερινές ονειροπολήσεις μου! 


Φιλιά!!!!!!!



 


ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΑ ΣΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ


Υλικά για 20 κομμάτια: 


     1)      10 μεγάλα σύκα

     2)      240 γραμμάρια κουβερτούρα

     3)      3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης 





Μέθοδος: 


Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τη φλούδα των σύκων με προσοχή να μην τη λιώσουμε. Αν είναι πολύ βρεγμένα τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς. 




Τα κόβουμε ακριβώς στη μέση αφήνοντας και στα δύο μισά του σύκου λίγο από το κοτσανάκι του γιατί αυτό θα γίνει η λαβή με την οποία θα πιάσουμε το γλυκό μας.

Τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν. 




Στρώνουμε ένα ταψάκι ή μια πιατέλα με λαδόκολλα.


Κόβουμε την κουβερτούρα σε μεγάλα κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει την βάζουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι του κρασιού (όχι πάρα πολύ φαρδύ). Θέλουμε όμως να χωράει το σύκο μέσα να το βουτήξουμε. Μεταφέρουμε στο ποτήρι αυτό την λιωμένη κουβερτούρα. 




Παίρνουμε ένα – ένα τα κομμάτια των σύκων κρατώντας τα από το κοτσανάκι τους και τα βουτάμε μέσα μέχρι τη μέση ή και λίγο παραπάνω, προσέχοντας να καλυφθούν καλά με την κουβερτούρα μέχρι το σημείο που έχουμε επιλέξει, αλλά καλύτερα όχι μέχρι πάνω – πάνω για να είναι και ευπαρουσίαστα κάνοντας αυτή την όμορφη διχρωμία. 




Κατόπιν τα ακουμπάμε με προσοχή πάνω στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια σύκου. 


Τέλος τα πασπαλίζουμε – στο σημείο που είναι καλυμμένα με την κουβερτούρα – με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. 


Τα βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα. 




Σερβίρονται μετά από λίγη ώρα ή ακόμα και την επόμενη μέρα. 


Καλή επιτυχία!!! 







15 σχόλια:

  1. Τρέχω για σύκα!!
    Και να μην αρέσουν σε κάποιον, έτσι όπως τα παρουσιάζεις θα τα θέλει οπωσδήποτε!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέξε Ξανθή γιατί με τις βροχές που έπεσαν βλέπω να σταματάνε. Και πολύ κράτησαν δηλαδή! Ελπίζω να βρεις και να τα φτιάξεις!!! Είναι το κάτι άλλο!

      Καλημέρα και από μένα!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Γρήγορο, σοκολατένιο, φρουτένιο, δροσερό γλυκάκι με πολυ ωραία παρουσίαση!!!!
    Το χρειάζομαι επειγόντως!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι κάθεσε ντε?? Σου πάει η καρδιά να περιμένεις μέχρι του χρόνου που θα ξαναβγούν τα σύκα? Φτιάξ΄τα όσο προλαβαίνεις!!!!

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά χαίρομαι που βλέπω μια πιο "καλοκαιρινή" ανάρτηση και για να είμαι ειλικρινής αρνούμαι σχεδόν πεισματικά να φτιάξω και να δημοσιεύσω κάτι με μήλα! Η εποχή του μήλου θα διαρκέσει αρκετά και δεν βιάζομαι!
      Η πρόταση σου μου αρέσει πολύ γιατί είναι εύκολη και πρωτότυπη. Και εμφανίσιμη!
      Μου αρέσουν πάρα πολύ και τα πιατάκια που χρησιμοποίησες για τη φωτογράφιση. Ειδικά αυτό που έχει τα νερά του μάρμαρου, πόσο όμορφο!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Εύκολη γλυκομπουκιά και πολύ υγιεινή... άσε που έχει και λίγες θερμίδες!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως!!! Τις θερμίδες που τις πας? Τόση γεύση και τόσο λίγες θερμίδες!! Νομίζω δεν θες και πολύ για να τα δοκιμάσεις Κική μου!! χαχα

      Διαγραφή
  4. Θα μας τρελλάνεις με αυτά που φτιάχνεις!!! Με τα σύκα!!!
    ΤΕΛΕΙΟ!! Δεν έχω δει πιο ωραίο γλύκισμα. Και από εμφάνιση, αλλά φαντάζομαι και την γεύση. Αν βρω σύκα θα τα δοκιμάσω (την προηγούμενη βδομάδα ειχε η λαϊκή, αλλά δεν με ενθουσίασαν..το Σάββατο αν πάω και βρω..)

    Θέλω ενα τώρα!! δηλαδή δύο.... άντε βάλε τρια ;)..χιχι

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μας τρελάνεις Χρυσαυγή! Τι καταπληκτική ιδέα! Τρέχω να προλάβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσο απλό και τόσο λαχταριστό! Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή κι αν είναι λιχουδιά! Τέλεια ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10