13 Σεπτεμβρίου 2016

Κουνέλι στιφάδο



 



Η γάστρα ήταν από τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποίησα στην κουζίνα, αφού με αυτήν μαγείρευε συχνά η μητέρα μου.  Στην πορεία διαπίστωσα ότι πολλά φαγητά της κατσαρόλας μπορούν να μεταφερθούν σε αυτήν, έχοντας μάλιστα ίσως και μεγαλύτερη επιτυχία. 





Το φαγητό δεν λιώνει και δεν στραπατσάρεται κατά το μαγείρεμα αφού είναι όμορφα τακτοποιημένο μέσα σε αυτήν. Έτσι βγαίνει άθικτο όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος. Σιγοψήνεται μέσα στο κλειστό σκεύος με πολύ λιγότερο νερό απ΄ότι στην κατσαρόλα και γίνεται πιο νόστιμο και μελωμένο. 




Στο στιφάδο τώρα και γρήγορα!! 

Για ένα μεγάλο κουνέλι αγοράζω πάντα 2 κιλά κρεμμύδια. Δεν είναι πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι με το καθάρισμα θα μειωθεί πολύ το βάρος τους αλλά επίσης τα κρεμμυδάκια είναι το μοναδικό συνοδευτικό του κρέατος. Τα διαλέγω  με προσοχή, αν είναι δυνατόν ένα –ένα έτσι ώστε να είναι όσο πιο μικρά γίνεται -οι "γκουμούτσες" είναι αντιαισθητικές-! Σίγουρα παίρνει πολύ περισσότερη ώρα το καθάρισμά τους αλλά τα μικροσκοπικά κρεμμυδάκια είναι πολύ πιο ευπαρουσίαστα και τρυφερά απ΄ότι τα μεγάλα. Κι άλλωστε το φαγητό αυτό θέλει να του αφιερωθείς για μερικές ώρες και να προσέξεις την κάθε λεπτομέρεια.  Δεν είναι φαγητό της ξεπέτας κι αυτό είναι ένα μέρος της γοητείας του. Θέλει μεράκι, κανάκεμα και σίγουρα να μην το βαρυγκωμήσεις. 





Το δυσκολότερο μέρος της συνταγής είναι το καθάρισμά των κρεμμυδιών, καθώς εκεί πέφτει το μαύρο δάκρυ. Το στιφάδο ενδείκνυται για ερωτικές απογοητεύσεις. Είναι να καθίσεις με τη ραγισμένη σου καρδιά πάνω από τη στοίβα με τα κρεμμύδια και να ξεσπαθώσεις,  να το ΄φχαριστηθείς.  Να κλάψεις που δεν σε εκτίμησε, που  του χάρισες τα καλύτερά σου χρόνια κι αυτός τα πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα, μα τώρα που σ΄έχασε θα δει τι εστί βερίκοκο... Ποια θα τον αγαπήσει σαν κι εσένα, ποιά θα του μαγειρεύει σαν κι εσένα?? Ντα ντα ντιρλά ντα ντά!  Ν΄ανοίξουν τα ρουθούνια, να καθαρίσουν τα μάτια να δώσουν τα ρέστα τους οι δακρυγόνοι αδένες! 




Την τελευταία φορά που αγόρασα κρεμμυδάκια για στιφάδο έπιασα την κουβέντα με τον μανάβη και πως έφερε το 'να τ΄άλλο μου είπε ένα κόλπο για να μην με πιάνει το κλάμα. «Βάλε λέει τα κρεμμυδάκια όπως είναι ακαθάριστα στο ψυγείο να παγώσουν καλά. Αν μπορείς και από την προηγούμενη μέρα. Έτσι δεν θα σε πιάσουν καθόλου στα μάτια». Το ΄κανα το κολπάκι του και όντως ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση. Δεν θα πω ότι δεν έκλαψα καθόλου, αλλά υπήρξε διαφορά με τις προηγούμενες φορές. Ήταν σαφώς καλύτερες οι συνθήκες που τα καθάρισα. Δεν ξέρω αν ήταν το κρεμμύδι τέτοιο, αν είχα αυθυποβάλλει τον εαυτό μου ή όντως έπιασε το κόλπο, αλλά δεν βρίσκω γιατί να μην το κάνω και τις υπόλοιπες φορές.




Καλημέρα από μένα με ένα βαρβάτο στιφάδο και καλή σχολική χρονιά στους μαθητές! Κλαψ!






ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


Υλικά: 


     1)      1 μεγάλο κουνέλι κομμένο σε μερίδες

     2)      2 κιλά κρεμμυδάκια εσαλότ (κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο δηλαδή)

     3)      1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ

     4)      50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

     5)      100 ml κονιάκ

     6)      2 φύλλα δάφνης

     7)      10 κόκκους μπαχάρι

     8)      1 ξύλο κανέλας

     9)      1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     10)   250 ml ελαιόλαδο

     11)   4 σκελίδες σκόρδο

     12)   200 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα

     13)   Αλάτι

     14)   Πιπέρι




Μέθοδος: 


Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, αλλάζοντας το νερό αυτό μια με δύο φορές μέχρι την επόμενη μέρα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό. Με αυτό τον τρόπο τα κρεμμύδια χάνουν την ουσία εκείνη που μας φουσκώνει στην κοιλιά όταν τα τρώμε και γίνεται το φαγητό πιο ελαφρύ. 





Οταν έρθει η ώρα να μαγειρέψουμε στραγγίζουμε τα κρεμμύδια καλά σε ένα σουρωτήρι ώστε να μην έχουν νερό πάνω τους. 


Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και όταν αυτό κάψει σοτάρουμε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τόσα ώστε να καλύπτουν τον πάτο του τηγανιού αλλά να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο. Τα κρεμμύδια επειδή είναι αρκετά μπορεί να χρειαστεί δύο ή τρεις τηγανιές για να σοταριστούν όλα. 





Τα βγάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. 




Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο μισό λάδι και σοτάρουμε σε αυτό τα κομμάτια του κουνελιού μέχρι να αλλάξουν χρώμα απ΄όλες τις πλευρές τους και το κρέας να θωρακιστεί. Δεν γυρνάμε ποτέ από την άλλη πλευρά το κρέας με πιρούνι για να μην το τρυπήσουμε και τρέξουν έξω τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας το σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε πάνω στη φωτιά 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 





Ολοκληρώνουμε το φαγητό στη γάστρα ως εξής: 


Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια μεγάλη γάστρα και ανάμεσά τους τοποθετούμε τις μερίδες του κουνελιού. Περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά που έχει μέσα το τηγάνι (το λάδι και το κονιάκ) καθώς επίσης και με όσα υγρά έχουν αφήσει τα σοταρισμένα κρεμμύδια στο μπολ που τα είχαμε. 





Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολάκι τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη και το ντοματοπελτέ έτσι ώστε να ενωθούν. 


Τέλος προσθέτουμε στη γάστρα, ανάμεσα στα κρεμμύδια και το κουνέλι, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, το μίγμα του ντοματοχυμού και  τις 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Αλατίζουμε πολύ καλά το φαγητό και προσθέτουμε και πιπέρι.  Ραντίζουμε με το ξίδι και ρίχνουμε στην άκρη της γάστρας ελάχιστο νεράκι (περίπου 1/3 του νεροπότηρου). 


Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (στους 170 βαθμούς) το φαγητό για 2 περίπου ώρες. Κατά διαστήματα και όσο αυτό ψήνεται - μετά την πρώτη ώρα ψησίματος δηλαδή – ανοίγουμε τη γάστρα και ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό. Πιθανότατα δεν θα χρειάζεται. 




Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε το κρέας να εχει μαλακώσει εντελώς και τα κρεμμύδια να έχουν γίνει μαλακά και καραμελωμένα. Το φαγητό πρέπει να μείνει στο τέλος μόνο με το λάδι του. Στο τελευταίο 20λεπτο πριν βγει το φαγητό από το φούρνο αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα ώστε να πάρει χρώμα το κρέας. 


Καλή επιτυχία!!!
  









26 σχόλια:

  1. αγαπημενο φαγητο! αρωμα Κρητης και μανουλας και Κυριακης με οικογενειακο τραπεζι με ολα τα μελη της οικογενειας. Δυστυχως εδω στην Αθηνα ειναι λίγο δύσκολο να βρεις κουνελάκι αλλα οποτε μου δινεται η ευκαιρια το τιμαμε δεοντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά δεν είναι εύκολο να βρεις κουνέλι. Κι εγώ πολύυυυυυυ σπάνια αγοράζω!

      Διαγραφή
  2. μου αρεσει το στιφαδο αλλα αυτα τα κρεμμυδακια βρε παιδι μου... δεν μπορω με τιποτα να τα καθαριζω τοσες ωρες... Ευτυχως το φτιαχνει η μαμα μου κι η πεθερα μου και το απολαμβανουμε τοτε...χεχεχε... καλη εβδομαδα Χρυσαυγη μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα καλύτερα! χαχαχα Αν το φτιάχνει άλλος τότε μη σου πω ότι είναι και διπλά πιο νόστιμο το φαγητό, γιατί ως γνωστόν Ελπίδα το "ξένο" είναι πάντα καλύτερο!! χαχαχαχα

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, το κόλπο με το ψυγείο το έχω ακούσει να τα βάλεις όμως στην κατάψυξη για λίγο, δεν το έχω δοκιμάσει.
    Ένα πιάτο και για μένα παρακαλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πρώτη φορά το έκανα και νομίζω πως έπιασε. Θα το ξαναδοκιμάσω βέβαια!!

      Οσα πιάτα θες Ξανθή!

      Διαγραφή
  4. Το πρωτοδοκίμασα στο σπίτι της πεθεράς μου,σχεδόν νιόπαντρη.
    Στο πατρικό μου κάνουμε το στιφάδο με μοσχαράκι και παλαιότερα με λαγό,οταν ο πατέρας μου έβγαινε στην κυνηγετική περίοδο στην Φλώρινα.
    Λοιπόν ,παρουσιάστηκε σε πιατέλα,πολυ περιποιημένο,αφού είχαμε τραπέζι εκείνη την ημέρα,μεταξύ άλλων εδεσμάτων.
    Το μικρο αγοράκι που ήταν δεν ήταν έξι χρόνων και ήταν γυιός συγγενούς,είπε χαρακτηριστικά... ´´Εγώ γάτες δεν τρώω! ´´
    Αυτό ήταν!
    Ούτε και εγώ φυσικά σκέφτηκα και από τότε το κατά τα άλλα συμπαθέστατο ζωντανό,δρν θέλω να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό...άντε το πολυ πολύ σε καμμια φωτογραφία το Πάσχα!
    Τι σου είναι η προκατάληψη!...
    Σου στερεί ένα από τα πιο νόστιμα,κατά γενική ομολογία ,πιάτα!
    Και το έκανες τόσο λαχταριστό βρε Χρυσαυγή μου!!!
    Οι δε φωτογραφίες σου ειναι ειναι τόσο προκλητικά περιγραφικές ,τόσο έντεχνες στο να προβάλλουν την υπόσχεση της νοστιμιάς ,που λίγο...μόνο λίγο ,χρειάζεται για να ενδώσω.
    Απόλυτα περιγραφική ,όπως πάντα ,στην εκτέλεση,με μυστικά αξιοπρόσεκτα,έδωσες μία συνταγή που δεν χρειάζονται παραινέσεις για την πραγματοποίηση της!
    Η γάστρα είναι το σκεύος που σίγουρα θα αναδείξει την μεστή γεύση του φαγητού και η υπομονή για το καθάρισμα των κρεμμυδιών οφείλει να είναι μεγάλη!
    Εξαιρετικές ,θα πω και πάλι ,οι κοντινές λήψεις ,αλλά και η κλιμάκωση στην φωτογράφιση με στόχο το τελικό αποτελεσμα!
    Τι να πω...Ένα μεγάλο μπράβο για την άρτια παρουσίαση!
    Με την ευκαιρία ,θα σας ευχηθω και μία καλή,δυναμική σχολική χρονιά!
    Με υγεία,διάθεση και κουράγιο!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου τι μου λες τώρα??? Τι μου λες τώρα?????
      Γάτες?? Αχ... Η αλήθεια είναι η εξής. Κι εγώ δεν το έχω σαν κάτι εύκολο να μαγειρεψω και να φάω το κουνέλι. Ειλικρινά! Ζητάω (τις πραγματικά πολύ σπάνιες φορές που το αγοράζω) από τον κρεοπώλη να μου το τεμαχίσει ωστε να μην το βλέπω ολόκληρο... Αχ, ας σταματήσω την κουβέντα εδώ πέρα γιατί δεν με βλέπω καλά..

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για όσα γράφεις για τις φωτογραφίες μου αλλά και για τις ευχές σου για τη νέα σχολική χρονιά. Η Μεγάλη ανέβηκε επίπεδο και όπως καταλαβαίνεις θα χρειαστούμε πολύ κουράγιο γιατί οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Αλλά που θα πάει? Δεν θα ξανακαλοκαιριάσει??? Θα ξανακαλοκαιριάσει!!! χαχαχαχχαχα


      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!
      Να έχεις μια όμορφη μέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. xaxa... το φαί της ερωτικής απογοήτευσης...πολύ μου άρεσε..τρως κι ένα πιάτο μετα στιφάδο και ξεχνάς έρωτες και από όλα...χαχαχα

    Τρελαίνομαι για το στιφάδο. βασικά για τα κρεμμυδάκια. Είναι νόστιμα και γλυκά που η κόρη μου μου λεει μερικές φορές να κανω στιφάδο μόνο με κρεμμύδια...χιχι.. Αν και δεν το τρωω το κουνελάκι, το ζήλεψα το φαγητο σου. Καλομαγειρεμένο και πεντανόστιμο.
    Η γάστρα κάνει κανεί δουλειά.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα για τα κρεμμύδια γίνεται όλη η ιστορία!!!!!!!!!
      Δεν υπάρχει πιο γλυκό πράγμα από αυτά!!
      Είναι ότι καλύτερο μπορείς να φας. Παλιά η μητέρα μου έβαζε στο στιφάδο και 2-3 πατατούλες. Τώρα πια εγώ δεν βάζω γιατί τα κρεμμύδια νομίζω είναι το μόνο που χρειάζεται και που αξίζει!

      Η γάστρα δεν παίζεται σε ορισμένα φαγητά εδώ που τα λέμε!!
      Σε φιλώ Μάριον γλυκιά!!!
      Καλημέραααααα!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κουνέλι στιφάδο στα, εμμμ, οχτώμιση χρόνια που μαγειρεύω, γιατί φοβάμαι μήπως το κρέας μυρίζει άσχημα και πάει στράφι ο κόπος μου (κακές εμπειρίες, βλέπεις). Οταν, όμως, είναι επιτυχημένο, είναι θεϊκό φαγητό - και εδώ που τα λέμε, μου έχει λείψει κιόλας, συνειδητοποιώ.
    Πάντως, μαζί με τα κοκκάρια (έτσι δε λέγονται αυτά τα μικρά μικρά κρεμμύδια για στιφάδο;), το κρέας συνοδεύουν άψογα και πατάτες τηγανιτές (όπως όλα τα κοκκινιστά).
    Ως προς το κλάμα, δεν έχω δοκιμάσει να καθαρίσω κρεμμύδια από το ψυγείο, είχα ακούσει, ωστόσο, πως το να μασάς τσίχλα όταν τα καθαρίζεις, βοηθάει. Δεν έχω ιδέα με ποια λογική. Και το μοιράζομαι, μήπως σου φανεί χρήσιμο.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι κοκκάρια λέγονται αυτά τα μικρά κρεμμυδάκια. Οσο για τις πατάτες τις τηγανιτές... ασε, μεγάλη αμαρτία. Εχεις απόλυτο δίκιο οτι ταιριάζουν με όλα τα κοκκινιστά. Ειδικά αν τις περιχύσεις με τη σαλτσούλα τους.!!! Τι μου θύμησες τώρα!!!!!! Ετσι τα σέρβιρε η γιαγιά μου και πραγματικά δεν είχα καλύτερο !!

      Αντε, θα δοκιμάσω και την τσίχλα!! Να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει! Ευχαριστώ πολύ για το tip. Οταν το κάνω και δω τα αποτελέσματά του θα κάνω update στην ανάρτηση!!!

      Φιλιά πολλά!!
      Ευχαριστώ για το χρόνο σου να αφήσεις σχόλιο!!

      Διαγραφή
  7. Εγώ... κλαίω με αυτά που γράφεις για το καθάρισμα των κρεμμυδιών χαχαχαχα
    Λουκούμι το στιφάδο σου, φαίνεται από τις φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκλαψα εγώ με τα κρεμμύδια, κλάψε κι εσύ τώρα απ΄τα γέλια!!! χαχα

      Διαγραφή
  8. Η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μου για το συγκεκριμένο φαγητό, έτσι όπως το βλέπω στις φωτογραφίες σου, είναι "μεγαλειώδες".
    Το μαγείρευε παλιότερα η θεία μου, στα τραπέζια που έκανε για τη γιορτή του θείου, και παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι συμπαθώ το κουνέλι, το συγκεκριμένο φαγητό το τιμούσα πάντα ιδιαιτέρως.
    Ειδικά τα κρεμμύδια, μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο, έχουν απίστευτη γεύση!
    Η γάστρα είναι πράγματι εξαιρετικά χρήσιμη και απαραίτητη στην κουζίνα, τη χρησιμοποιώ και εγώ όσο περισσότερο μπορώ!
    Καλή σχολική χρονιά στα κοριτσάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως ένα φαγητό μεγαλειώδες που το τρώμε μια φορά στα 5 χρόνια... μη σου πω και λιγότερο. Δεν ξέρω το γιατί. Ίσως για το κουνέλι που όλοι πιο πάνω ανέφεραν ότι δεν τους "πάει" και τόσο να το φάνε, ίσως γιατί δεν το σκεφτόμαστε να το φτιάξουμε. Αλλά όταν το φτιάχνω του δίνουμε και καταλαβαίνει. Τα κρεμμύδια όντως όμως κλέβουν την παράσταση!!!!!!!!!!!!!

      Καλή σχολική χρονιά και σε σας Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  9. Τι καταπληκτική η φωτογραφία με τα κρεμμύδια, το χρώμα τους γράφει υπέροχα!
    Καλό βράδυ Χρυσαυγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια μου.. κι εγώ Αρη την λάτρεψα αυτή τη φωτογραφία!!!!

      Καλημέρα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. Χρυσάνθη καλημέρα!Πολύ ωραίο το φαγάκι σου.Προσωπικά τα κρεμμυδάκια ακαθάριστα τα βάζω για κανένα δίωρο σε λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει,μετά το καθάρισμα είναι παιχνιδάκι..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το κολπάκι. Στην πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω. Μασώντας τσίχλα όπως γράφει και πιο πάνω η άλλη φίλη!! χαχαχα

      Καλημέρα και ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  11. Ως κρητικιά, φανατική του κουνελιού! Ωραία ιδέα η γάστρα.Δείχνει υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ξέρω για εσάς τους Κρητικούς! Το τρώτε πολύ το κουνέλι!! Την επόμενη φορά φτιάξ΄το στη γάστρα να μου πεις τη γνώμη σου!!! Το βάζεις στο φούρνο και το ξεχνάς!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Δεν εχω φάει ποτε μου κουνέλι... τα θεωρω ζωακια που παιζουμε!
    Τα κρεμμυδακια παντως τα τρωω ανετα.

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μμμμ! Φαίνεται πολύ λαχταριστό αν και με το κουνέλι έχω ένα θέμα και δεν ξέρω γιατί!!!! Το κόλπο με τα κρεμμύδια το ΄χω ακούσει αλλά πάντα ξεχνάω να το κάνω!!! Οι φωτό... τέλειες!!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. AN δεν γινομαι αδιακρτιτη, τι γαστρα εχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10