7 Σεπτεμβρίου 2016

Μακαρονάδα με μελιτζάνες, κάπαρη και βασιλικό






Η τελευταία μου ανάρτηση με την αναδρομή στο καλοκαίρι που πέρασε, έτυχε τέτοιας αποδοχής απ΄όλους εσάς που σχεδόν τη ζήλεψαν τα φαγητά μου. Όλο το χρόνο μαγειρεύω, γράφω, ποστάρω συνταγές και τσουπ, την πρώτη του Σεπτέμβρη έρχεται μια ανάρτηση φουλ καλοκαιρινή να κλέψει την παράσταση, ακόμα και απ΄την καλύτερη τούρτα σοκολάτας που έχω φτιάξει! 




Σήμερα όμως βρέχει. Μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει ο καιρός. Η υγρασία να είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και η χαρακτηριστική μυρωδιά του χώματος, που αναδύεται από τη σταθερή, ποτιστική βροχή που πέφτει, με κάνει να νιώθω ότι το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά. Τελευταίες μέρες ξενοιασιάς πριν αρχίσουν τα σχολεία, έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα που δεν μου επιτρέπουν να χαρώ τις μέρες αυτές όσο θα ήθελα. Μάλλον καθόλου.




Αλλά εξακολουθώ να μπαίνω στην κουζίνα. Λιγότερο βέβαια, και για να φτιάξω φαγητά που δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Τη μακαρονάδα αυτή την έφτιαξα  προχθές αλλά οι φωτογραφίες είναι από τις αρχές του Αυγούστου όπου και σκόπευα να την μοιραστώ μαζί σας. Βεβαίως το ένα έφερε το άλλο και να ΄μαστε εδώ, αρχές Σεπτέμβρη! 





Είναι μια από τις καλύτερές μου μακαρονάδες. Το λέω και το εννοώ. Τόσες αντιθέσεις σε ένα πιάτο με τα υλικά να είναι ξεκάθαρα και ευδιάκριτα ανάμεσα στα σχεδόν «τραγανά» μακαρόνια, αφού μου αρέσουν al dente όσο δεν πάει. Χρησιμοποιήστε αν βρείτε λευκές φλάσκες μελιτζάνες γιατί θα επιβεβαιώσω τη φήμη που έχουν ότι είναι πιο γλυκιές από τις κοινές. 




Στη μελιτζάνα και στη μπάμια απεχθάνομαι τα σπόρια, σε σημείο που αν τα συναντήσω, σταματάω να τρώω. Η χαρά μου λοιπόν ήταν τεράστια όταν τεμάχισα τις μικροσκοπικές αυτές μελιτζάνες και διαπίστωσα πως δεν έχουν ούτε ένα σποράκι. Η γλύκα τους όταν τηγανίστηκαν δεν περιγράφεται και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αλμυρή και πικάντικη κάπαρη. Ο βασιλικός –άρχοντας καλοκαιρινός- ολοζώντανος μέσα στο πιάτο, δίνει το άρωμα και την απαράμιλλη γεύση του. Λίγα υλικά αλλά εξαιρετικά δεμένα μεταξύ τους φτιάχνουν ένα πιάτο ζυμαρικών που μας κρατάει με νύχια και με δόντια ακόμα στο καλοκαίρι!!


Αντισταθείτε αδέλφια!!! 


Τα φιλιά μου!!!!!!!!!!!!! 







ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ


Υλικά: 


     1)      300 γραμμάρια σπαγγέτι

     2)      75 γραμμάρια ελαιόλαδο + 2 κουταλιές σούπας επιπλέον

     3)      450 γραμμάρια λευκές μελιτζάνες φλάσκες (3 μικρές μελιτζάνες)

     4)      2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

     5)      2 κουταλιές σούπας κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της

     6)      1 χούφτα φύλλα βασιλικού 

     7)      Αλάτι

     8)      Πιπέρι

     9)      Κεφαλοτύρι πρόβειο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)



Μέθοδος: 


Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια τους. 




Τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις αλατίζουμε ελαφρά. 




Ζεσταίνουμε τα 75 γραμμάρια ελαιόλαδου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ανακατεύοντάς τις κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα. 



Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις ξαναχρειαστούμε.


Έχουμε βάλει εν το μεταξύ τα μακαρόνια να βράσουν όπως λέει η συσκευασία.

Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε τις μελιτζάνες ζεσταίνουμε τώρα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις αυτό κάψει ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο και το φέρνουμε 2-3 φορές γύρω με τη σπάτουλά μας, έτσι ώστε να βγάλει τα αρώματά του αλλά προσέχουμε να μην καεί και πικρίσει. 


Μόλις σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο προσθέτουμε την κάπαρη που την έχουμε ξεπλύνει από την άλμη της και ρίχνουμε στο τηγάνι επίσης τα βρασμένα μακαρόνια, τα κυβάκια μελιτζάνας και τα φύλλα του βασιλικού. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Ανακατεύουμε πολύ καλά να μπερδευτούν τα υλικά μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε. 




Σερβίρουμε κατευθείαν τη μακαρονάδα στα πιάτα και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. 


Καλή επιτυχία!!!






20 σχόλια:

  1. Κράτα καλά το καλοκαίρι λίγο ακόμα Χρυσαυγή!!! Λατρεύω μελιτζάνες (και μακαρόνια φυσικά) και μου αρέσει που το πιάτο σου έχει "καθαρές" γεύσεις, να ξεχωριζουν και να δενουν ταυτόχρονα τέλεια!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κρατάω όσο μπορώ αλλά βλέπεις δεν βοηθάει ούτε ο καιρός ούτε τα σχολεία που ανοίγουν σύντομα και θα μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα.

      Το πιάτο αυτό με τα ζυμαρικά ήταν ένα πολύ νόστιμο κύκνειο άσμα για το καλοκαίρι που πέρασε!! Νομίζω ότι από την επόμενη φορά θα περάσω σε πιο comfort φαγητά!! Μη γίνω και γραφική... χαχα

      Διαγραφή
  2. Σούπερ φαγητό, θα το φτιάξω αυτή τη βδομάδα κιόλας.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πολύ χαίρομαι!!! Θα περιμένω να μου πεις πως σου φάνηκε Ξανθή!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Απλά νοστιμοτατη!
    Καλημερα :)

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι ωραίος συνδυασμός μεσογειακών γεύσεων και αρωμάτων! Το post σου Χρυσαυγή κρατάει ακόμα λίγο από το καλοκαίρι που σιγά σιγά μας αποχαιρετά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλει και πολύ Άρη για να καταλάβω ότι το φαγητό αυτό είναι μέσα στα γούστα σου. Οι καθαρές γεύσεις και το ότι είναι ελαφρύ και όχι λιπαρό συντελούν στο να σου αρέσει. Κι όντως δεν έπεσα έξω στις προβλέψεις μου!!

      Κρατάω το καλοκαίρι αλλά όχι για πολύ ακόμη...

      Διαγραφή
  5. Τη φτιάχνω... Θα σου στείλω φωτογραφία. Βέβαια δεν έχω λευκές μελιτζάνες, αλλά θα δεν μπορω να αντισταθω στον πειρασμό! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου!!!! Τόσο γρήγορα? Ελπίζω να είναι αντάξια των προσδοκιών σου και όσο για τις μελιτζάνες, κανένα πρόβλημα!! Την ίδια δουλειά κάνουν και οι κοινές φλάσκες!

      Καλή όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Εγώ ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  6. Η αληθεια ειναι ότι μελιτζάνα σε μακαρόνια δεν εχω ξαναδοκιμασει. την εχω φαει βεβαια γλυκο, σε πιτσα, σε ολα τα κοκκινιστα σε πουρε...γενικα μελιτζανα μεγαλη λατρεια! οπότε μου εβαλες ωραιοτατη ιδεα για βραδινο σινεμα με τη μακαροναδα σου... μπυρα να εχω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, αν μου λες ότι σου αρέσει τόσο πολύ η μελιτζάνα που την έχεις φάει μέχρι και σε πίτσα, τότε σίγουρα η συνταγή αυτή θα σε ξετρελάνει. Εφόσον βέβαια σου αρέσει και η κάπαρη και ο βασιλικός ωμός. Νομίζω είναι ένα τέλειο πιάτο για tv dinner, με μπύρα βεβαίως - βεβαίως!!!!

      Σε φιλώ Ζήνα!!!! Ευχαριστώωωωωω!

      Διαγραφή
  7. Ολοζωντανες οι φωτογραφιες σου Χρυσαυγη μου!! Ετσι μου'ρχεται να δαγκωσω την οθονη!! Ειμαστε μακαροναδες ειπαμε!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστικές, καθαρές γεύσεις όπως πολύ σωστά είπες! Τρελλαίνομαι για κάπαρη!!
    Πες οτι την έχω ήδη φτιάξει!!!! Θα την δεις σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το ζηλεψα αυτο το πιατακι! θα μαγειρευτει άμεσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπίζω να σταματήσουν τα ευτράπελα Χρυσαυγή μου και να σε αφήσουν στην ησυχία σου να φτιάχνεις τόσο νόστιμα φαγητά ;)

    Υπέροχες γεύσεις και τα πάντρεψες τέλεια. Πολύ καλοκαιρινή (ακόμα καλοκαίρι είναι, μην κοιτάς το καιρό τώρα ;) ) και πολύ νόστιμη. Πιο παλιά την κάπαρη δεν την ήθελα καθόλου, δεν μου άρεσε...αλλά τώρα μπορώ μου αρέσει πολύ.

    Κι αυτό comfort food είναι με μια διαφορετική πινελιά :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παντός καιρού η μακαρονάδα σου! Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει η αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10