30 Μαρτίου 2021

Τυροπιτάρι

 


Αν παρακολουθείς το Instagram μου, θα ξέρεις ότι αυτή η συνταγή είναι και θα είναι η δημοφιλέστερη. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη που να την φτάσει σε δημοφιλία, μιας και από την πρώτη στιγμή που την ανέβασα έγινε κυριολεκτικά χαμός. Άρχισαν να καταφτάνουν τα τυροπιτάρια βροχή στο inbox μου και όλοι έδειξαν ανέλπιστα μεγάλο ενθουσιασμό.




Κακά τα ψέματα, μιλάμε για ψωμί και τυρί. Ψωμοτύρι. Το φαγητό που έχει καθορίσει γενιές και γενιές ανθρώπων στη χώρα μας. Δυο βασικές τροφές της κουλτούρας μας που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής μας. Είμαστε του ψωμιού και του τυριού και πειραματιζόμαστε με τους άπειρους συνδυασμούς αυτών. Ένας κορυφαίος συνδυασμός είναι και το τυροπιτάρι μου που γεννήθηκε μια μέρα, πριν μερικούς μήνες από καθαρή τύχη. Φυσικά εκείνη την πρώτη φορά δεν μέτρησα τα υλικά και τις αναλογίες τους κι έτσι όταν πάθαμε την πλάκα μας αφού το φάγαμε, προσπάθησα αρκετές φορές να το πετύχω ακριβώς όπως την πρώτη φορά. Με λίγα λόγια φάγαμε πολλά τυροπιτάρια πριν τελειοποιηθεί η συνταγή ώστε ν΄ αγγίξει το ιδανικό!

 


ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙ

Υλικά:

1)     270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     80 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως

3)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

4)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

5)     50 ml ελαιόλαδο

6)     125 - 130 ml νερό

7)     140 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

8)     120 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

9)     Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

10)  Μέλι για το σερβίρισμα




Μέθοδος :

Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλευρα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι κι ανακατεύουμε με κουτάλι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και ύστερα το νερό. Αρχικά ρίχνουμε περίπου τα 120 ml και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι ελάχιστο νερό επιπλέον.

Προκύπτει μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει. Της δίνουμε το σχήμα μπάλας. Την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη χοντρό φύλλο διαμέτρου 40 εκατοστών.




Σε ένα  μικρότερο μπολ βάζουμε τα τριμμένα τυριά και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Τα τοποθετούμε στο κέντρο της ανοιγμένης ζύμης και τα απλώνουμε ύστερα με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύπτουν όλη τη ζύμη μέχρι τις άκρες.




Αρχίζουμε ύστερα να φέρνουμε τις άκρες του ζυμαριού προς το κέντρο κλείνοντας έτσι τη ζύμη. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε ένα άτσαλο κλείσιμο κι όχι τακτοποιημένο. Θέλουμε δηλαδή το ζυμάρι να δημιουργεί πτυχές και ζάρες, κλείνοντας έτσι μέσα του το τυρί. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα εξωτερικά όταν το τηγανίσουμε κι ένα πολύ ωραίο και ζουμερό εσωτερικό.

Κλείνουμε λοιπόν το ζυμάρι εγκλωβίζοντας μέσα του τα τυριά και φτιάχνουμε μια επίπεδη τυρόπιτα διαμέτρου 20 εκατοστών. Επειδή θέλουμε το τηγάνι μας να την χωράει ίσα ίσα, επιλέγουμε ένα τηγάνι που η διάμετρος του πάτου του να είναι 20 εκατοστά.




Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί μέσα το τηγάνι (περίπου ένα δάχτυλο). Δεν χρειάζεται να καλύπτεται το τυροπιτάρι κατά το τηγάνισμα με λάδι αλλά δεν θέλουμε και πάρα πολύ λίγο, μόνο δηλαδή στον πάτο του τηγανιού. Πρέπει κατά το τηγάνισμα να βυθυστεί κατά τα 2/3 στο λάδι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, βάζουμε το τυροπιτάρι να τηγανιστεί πρώτα με τη μεριά του κλεισίματος προς τα κάτω. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μια του πλευρά και ύστερα το γυρνάμε προσεκτικά κι απ΄ την άλλη για άλλα 5 περίπου λεπτά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο τηγάνισμα είναι ότι χρειάζεται υπομονή σε μέτρια (ή και κάτω του μετρίου) θερμοκρασία ώστε να χρυσίσει η ζύμη. Αν έχουμε υψηλή θερμοκρασία αυτό που θα γίνει είναι να αρπάξει απ΄ έξω, να φαίνεται τέλεια ψημένο κι από μέσα να μείνει άψητο, χωρίς τα τυριά να προλάβουν να λιώσουν! Με λίγα λόγια, αργό και υπομονετικό τηγάνισμα σε αρκετό λάδι. 




Όταν είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί πριν το κόψουμε. Χρειάζεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία γιατί αν το κόψουμε καυτό θα χυθεί έξω όλη η γέμιση.

Ύστερα το βάζουμε σε ένα δίσκο κοπής και το κόβουμε σε 8 κομμάτια σαν πίτσα. Το ραντίζουμε με λίγο μέλι και το πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι πριν το φάμε.

Καλή επιτυχία!! 






1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10