21 Σεπτεμβρίου 2023

Ρωσική σαλάτα

 


Όταν μια στις τόσες τύχει να ακούσω τον στίχο του γνωστού τραγουδιού της Αρλέτας «μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα….», σκέφτομαι μόνο τη Ρωσική σαλάτα. Τέτοιος αχταρμάς υλικών με επικάλυψη μαγιονέζας δεν υπάρχει. Είναι ίσως η πιο σαλάτα απ΄ τις σαλάτες! 

 


Η συγκεκριμένη δε, είναι κυριολεκτικά σαλατάρα με μερικά έξτρα υλικά που δεν φανταζόσουν καν ότι μπορείς να τα βάλεις μέσα και να συνδυαστούν με τα υπόλοιπα αρμονικά. Τονίζω μάλιστα πως δεν πρόκειται για μια συνταγή ρωσικής που απλά ήθελα να την κάνω να φαίνεται διαφορετική. Είναι μια συνταγή παμπάλαια που για την τότε εποχή ήταν πολύ μπροστά αλλά το ίδιο θα έλεγα πως είναι και τώρα γιατί αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς ρωσική σαλάτα εμπλουτισμένη με γαρίδες και ξερά φασόλια. Κι όμως ναι! Αν αγαπάς τη μαγιονέζα και σου αρέσουν αυτές οι σαλάτες, τότε θα εθιστείς με τη συγκεκριμένη γιατί η γαρίδα εκτός από τα κλασικά λαχανικά την ανεβάζει και τη νοστιμεύει πολύ.




Φυσικά δεν πρόκειται για γεύμα που είναι έτοιμο σε λίγη ώρα. Θέλει το χρόνο του και την ανάλογη προετοιμασία, που αν προτίθεσαι να κάνεις, τότε θα ανταμειφθείς με εξαιρετική γεύση. Σαλάτα που ταιριάζει σε γιορτές και τραπέζια και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ακούγεται κλισέ, μα είναι η πραγματικότητα! Κι αν δεν την φτιάξεις τώρα σύντομα, κράτα την στο μυαλό σου για μια στιγμή που θα ΄ναι η ιδανική.



ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

1)     3 μέτριες πατάτες

2)     3 μέτρια καρότα

3)     150 γραμμάρια φρέσκιες γαρίδες βρασμένες (καθαρό βάρος)

4)     100 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

5)     100 γραμμάρια φασόλια ξερά βρασμένα

6)     60 γραμμάρια αγγουράκι πίκλα

7)     60 γραμμάρια ανθό κάππαρης

8)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

9)     1 ½ κουταλιά σούπας ξύδι

10)  Πιπέρι

11)  500-600 γραμμάρια περίπου μαγιονέζα




Μέθοδος:

Η ρωσική σαλάτα θέλει προετοιμασία και μέθοδο. Το πιο χρονοβόρο είναι τα φασόλια που πρέπει να έχουμε βράσει, τα οποία παίρνουν χρόνο. Μπορούμε λοιπόν από την προηγούμενη μέρα να βράσουμε σε άφθονο νερό ένα ποτήρι φασόλια (αφού πρώτα τα έχουμε βάλει να μουλιάσουν 12 ώρες), χωρίς κάποια άλλη προσθήκη και να κρατήσουμε από αυτά 100 γραμμάρια. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα κάνουμε σαλάτα. Τα φασόλια για να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική σαλάτα πρέπει να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα και παραβρασμένα, δηλαδή να κρατάνε λίγο.

Επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε τις γαρίδες. Προτιμώ πάντα γάμπαρη, τη μεγάλη δηλαδή φρέσκια γαρίδα που υπάρχει στα ψαράδικα. Ωστόσο και καλής ποιότητας κατεψυγμένες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αχνίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά. Προσοχή, δεν τις παραβράζουμε. Δοκιμάζουμε ύστερα από 2-3 λεπτά μια γαρίδα να δούμε αν είναι έτοιμες κι έπειτα τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κρατάμε 150 γραμμάρια και τις ψιλοκόβουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη.  Σημείωση: Αν θέλουμε να στολίσουμε την σαλάτα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, τότε πρέπει να αγοράσουμε περισσότερες γαρίδες διότι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για το ντεκόρ δεν συμπεριλαμβάνονται στα μετρημένα 150 γραμμάρια της συνταγής.

Καθαρίζουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό τις πατάτες και τα καρότα. Οι πατάτες πρέπει να είναι σωστά βρασμένες και όχι παραβρασμένες, έτσι ώστε όταν τις κόψουμε σε κυβάκια να μην λιώνουν αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Τις δοκιμάζουμε με το πιρούνι να τσιμπιούνται αλλά να μην θρυμματίζονται. Το ίδιο και τα καρότα που σαφώς θέλουν λιγότερο χρόνο από τις πατάτες. Μόλις βράσουν βγάζουμε τα λαχανικά σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ σε μικρά κυβάκια.

Βράζουμε τον κατεψυγμένο αρακά σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 5-7 λεπτά από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό. Τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τον βάζουμε σε ένα μικρό μπολ να κρυώσει.

Κόβουμε τα αγγουράκια πίκλες σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι. Στο ίδιο μπολάκι βάζουμε και τον ανθό κάππαρης στραγγισμένο.




Ομογεννοποίηση υλικών:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά (τις πατάτες, το καρότο, τα φασόλια, τις γαρίδες, τον αρακά, τις πίκλες και την κάππαρη. Ρίχνουμε το αλάτι, φρέσκο πιπέρι τριμμένο και το ξύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά με προσοχή για να μην λιώσουν τα υλικά.




Προσθέτουμε περίπου 400-450 γραμμάρια μαγιονέζα και ανακατεύουμε τα υλικά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν με τη μαγιονέζα αλλά να μην λιώσουν.





Βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα τη ρωσική σαλάτα και είναι έτοιμη να την καταναλώσουμε. Αν όμως θέλουμε να τη στολίσουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνειά της. 




Την καλύπτουμε με άλλα 100-150 γραμμάρια μαγιονέζα έτσι ώστε να φαίνεται ένα λευκό στρώμα μαγιονέζας ισιωμένο.




Την στολίζουμε με τις επιπλέον γαρίδες (αν έχουμε φροντίσει να αγοράσουμε επιπλέον ποσότητα για τη διακόσμηση) και μερικά από τα κομματάκια βρασμένων λαχανικών που έχουμε κρατήσει για το σκοπό αυτό.

Η ρωσική σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη για 4-5 ημέρες και είναι το ίδιο νόστιμη όπως και την πρώτη μέρα που την φτιάξαμε.

Καλή επιτυχία!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10