13 Ιουνίου 2014

Κοτόπουλο με μουστάρδα και μπέικον





Απολαυστικό φαγητό για να αποχαιρετιστούμε για Σαββατοκύριακο. Ένα γεύμα με λίγο πολύ γνωστά αλλά "θορυβώδη" υλικά, που σκοπό έχουν να μας χορτάσουν και να καταστήσουν έντονη την παρουσία τους. Η μουστάρδα και το μπέικον κάνουν το αδιάφορο κοτόπουλο να ... "μιλάει" καθώς επίσης η κρέμα γάλακτος το "αγκαλιάζει" με φροντίδα, απαλότητα και λιπαρά.



Πρόκειται για ένα φαγητό που θα χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια το Κυριακάτικο μεσημέρι που έρχεται. Φτιαγμένο ήδη από νωρίς το πρωί, αρκεί μονάχα να ζεσταθεί για να κατευνάσει τους πεινασμένους που θα επιστρέψουν από τη θάλασσα!

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή αντάμωση από Δευτέρα! 





ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

Υλικά:

     1)      1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κύβους (μπούτι ή στήθος ή μισό – μισό)
     2)      7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
     3)      1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     4)      1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
     5)      1 κρασοπότηρο κρασί λευκό ξηρό
     6)      250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
     7)      60 γραμμάρια ελαιόλαδο
     8)      ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
     9)      3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα καλής ποιότητας
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι 




Μέθοδος: 

                Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε σε αυτό το κοτόπουλο μέχρι να αλλάξει χρώμα σε όλα του τα σημεία. Αυτό θα πάρει περίπου 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να σοταριστούν και αυτά. Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη σκελίδα του σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ  και κλείνουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία της φωτιάς και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει  για λίγα λεπτά. Ελέγχουμε αν έβρασε το κοτόπουλο (το μπούτι αν χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται  παραπάνω ώρα). Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 

Μόλις δουμε ότι αρχίζει να πίνει τα υγρά του, προσθέτουμε τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, την μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε το φαγητό για λίγο ακόμα σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να έχουμε μια σάλτσα παχύρρευστη. Δεν θέλουμε να πιει εντελώς τα υγρά του. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται με αλάτι. 

Tip
Προσοχή στο αλάτι. Δεν βάζουμε αρκετό από την αρχή, καθώς η μουστάρδα περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και είναι πιθανόν το φαγητό να βγει αλμυρό στο τέλος. Καλύτερα να βάλουμε λίγο στην αρχή και μετά αν χρειάζεται να ξαναπροσθέσουμε.

Καλή επιτυχία!!






14 σχόλια:

  1. Ω ρε μάνα μου ,πρωί πρωί!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσημέριασε.....ξανάρθα....
      Μόνο μισό κουταλάκι κουρκουμά και έδωσε αυτό το υπέροχο κίτρινο χρώμα που με ξετρελλαίνει!!
      Η γεύση του θα σκίζει, είμαι σίγουρη...μπέικον, κρέμα γαλάκτος, κρασάκι, μουστάρδα....μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!! Το θέλω!!
      Θα το φτιάξω!!!!!!!!!!! Θα αρέσει σε όλη τη παρέα!!
      Well done!!!

      Διαγραφή
  2. Aπό την τζαμαρία του σαλονιού στο σπίτι του Δ,,απολαμβάνω μία υπέροχη θέα.Απλώνεται μπροστά μου και σε πολλά στρέμματα,το πλούσιο περιβόλι μιας μονής.
    Αρχικά το βλέμμα μου,πεινασμένο και κουρασμένο από την μακρόχρονη έκθεση του στο μπετόν και στο γκρίζο του,την ασχήμια και την κακογουστιά των στριμωγμένων πολυκατοικιών,την ασφυκτική και ερευνητική ματιά του απέναντι που σχεδόν εισβάλλει στο σπίτι σου αν δεν έχεις φροντίσει να το διακοσμήσεις με αδιαφανείς και βαριές κουρτίνες,σαν τρελό περιδιάβαινε την αχανή πρασινάδα.Αφηνόταν να ξεκουραστεί στην απρόσμενη καλοσύνη της φύσης μέσα στο κέντρο της πόλης.Μία πράσινη όαση ,που το μάτι δεν έπιανε στην προσπάθεια του να χορτάσει το κενό τόσων ετών.
    Τελευταία, ο εγκέφαλος έδωσε σήματα για ανανέωση εικόνων .Αφού το μάτι αναπαύτηκε στην γαλήνη του φύσης και η ίριδα σχεδόν έκλεψε το πράσινο των δέντρων,εστίασα την προσοχή μου στις λεπτομέρειες.
    Αυτή τη φορά ταξίδεψα στα μονοπάτια που παρατήρησα ότι υπήρχαν.Σαν φυγόδικος,κρύφτηκα κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των εσπεριδοειδών,έφερα το βήμα μου να ξαποστάσει κάτω από τις κερασιές,ενώ ,-νοητά-,έπιασα κουβέντα με τους περιβολάρηδες.
    Η επόμενη απόπειρα μου, ήταν το διστακτικό πλησίασμα του τεράστιου περιβολιού.Σαν κυνηγόσκυλο που οσμίζεται την κοντινή λεία του ,γυρόφερα τα σύνορα του με δισταγμό και περιέργεια.
    Η πρόσκληση δεν άργησε να έρθει.Η ξενάγηση από τους φιλόξενους κηπουρούς και τον υπεύθυνο μοναχό με οδήγησε στο υποστατικό του περιβολιού,στο κέντρο της παραμυθένιας όασης.
    Καλά κρυμμένο πίσω από τις καταπράσινες φυλλωσιές,κάτω από το βαριές αιώνιες και πελεκωμένες πέτρες,ορθωνόταν ένα σεμνό ,ωστόσο επιβλητικό κτίριο.Η δροσιά με έκανε να ριγώ και η θερμοκρασία των 35 βαθμών που βασάνιζε την πόλη ,εκεί ήταν απούσα.
    Τα δώρα μου ήταν πολλά.Δεν θα αναφερθώ στα δώρα ψυχής που αναλλοίωτα έμειναν και θα μείνουν μέσα μου για πάντα,προστάτες στα δύσκολα,σύντροφοι στα εύκολα.
    Ανάμεσα στα φρέσκα φρούτα,και λαχανικά,ήταν και μία κότα.Ευτυχώς όχι ζωντανή.Αλλά και έτσι που ήταν ,ξεπουπουλιασμένη,κάποτε ευτυχισμένη που ήταν κάτοικος αυτού του επίγειου,αλλά δυστυχώς για αυτήν ,προσωρινού παραδείσου,μου ήταν αδύνατον να την κυττώ,πόσο περισσότερο να την κρατώ!!!
    Μετά από στιγμές εσωτερικού προβληματισμού για την τύχη της,από τύψεις για τον χρόνο που ηθελημένα άφηνα να κυλά εις βάρος μου και με κίνδυνο να ΄΄παρασιτέψει΄΄στο κρύο περιβάλλον του ψυγείου μου,επιστράτευσα την ηλικιωμένη,πλην αειθαλή και προπάντων πολύ πρόθυμη γιετόνισσα .
    Μου παραδόθηκε στα χέρια ,έτοιμο,κομμένο ,πλυμένο.
    Μου λείπει το μπέικον και η κρέμα γάλακτος.Η συνταγή μπορεί να είναι με γνωστά και ΄΄θορυβώδη ΄΄υλικά,αλλά είναι από τα χέρια σου και η γευστική αύρα που την συνοδεύει έχει το άρωμα σου.
    Λαχταρώ να αντικρύσω την βαθιά χρυσαφένια απόχρωση που α δώσει ο κουρκουμάς και να απολαύσω την επίγευση που σοφά εγκαταλείπει το κρασί.
    Η τελευταία κοντινή φωτογραφία κάνει το κομμάτια να φαίνονται πουπουλένια,απαλά και κρεμώδη.Μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις να γλιστρά από αυτά η γεύση και η στιλπνότητα με την οποία είναι στολισμένα, τα κατηγοριοποιούν στην βαθμίδα υψίστης ποιότητας.
    Είναι ένα σπιτικό φαγητό με πολλές πτυχές.Είναι ένα πιάτο που σε κάνει να θέλεις να τελειώνεις γρήγορα το μπάνιο σου ,γιατί ξέρεις ότι η απόλαυση στο σπίτι δεν μπορεί να περιμένει!
    Αφήνεις την αλμύρα στο σώμα σου,χαιρετάς προσωρινά τις καυτές ανάσες του ήλιου και τρέχεις αν πασπαλίσεις με φρέσκο μαϊντανό το πάλευκο πιλάφι και το ολόχρυσο κοτόπουλο.
    Η απόλαυση είναι πλέον κοντά σου.Μπροστά σου.Αχ, καλοκαιράκι....που με την δικαιολογία της καθημερινής άσκησης στη θάλασσα,επιτρέπεις να νοστιμίζει το φαγητό μας, που και που,η αμαρτωλή και θορυβώδης στις θερμίδες ,κρέμα γάλακτος.
    Καλές βουτιές Χρυσαυγούλα μου!!!!!!!Στέλνω με την θαλασσινή αύρα πολλά πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεμένο φαγάκι έφτιαξες Χρυσαυγή μου!!! Ένα πιάτο μοναδικά νόστιμο με τα υλικά που χρησιμοποίησες και την πινελιά της μουστάρδας που το κάνει χορταστικό και απολαυστικό!!! Το στρώμα του ρυζιού συμπληρώνει την απίστευτη νοστιμιά του!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη φεύγεις, πού πας, μη μας αφήνεις... καλά, άσε το πιάτο κάτω και πήγαινε... :)
    Ξέρω κάποιον μανιώδη του κουρκουμά και του κοτόπουλου, που πολύ θα το ευχαριστηθεί.
    Τέλεια!
    Θενκς

    Φιλιά για καλό Σου Κου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω τον τίτλο και σκέφτομαι : "λες να δείχνει το κοτόπουλό μου;"

    Τελικά οι συνταγές δεν είναι ακριβώς οι ίδιες -εγώ το φέρνω στο πιο ασιατικό με όλα τα υλικά κομμένα μπαστουνάκια, χωρίς κρέμα γάλακτος/ μπέικον και κρασί αλλά την προσθήκη πιπεριών κέρατο και μπόλικο σκόρδο- και το σερβίρω όπως κι εσύ με αρωματικό ρύζι!

    Γιαμ γιαμ! Βρήκα τι θα ετοιμάσω το σ/κ! Καλά να περνάς :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερα!! κανε καμια βουτια για μας τους βουνίσιους!!! τελειο το φαγακι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τα τρία υλικά του τίτλου τα λατρεύω μαζί, συνοδεύεις και με ρύζι που επίσης αγαπώ σε όλες του τις μορφές... Πράγματι ό,τι πρέπει για κυριακάτικο τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό θα το φτιάξω άμεσα!!
    Κάνε κανένα μπάνιο και για μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε πάλι τι βλέπουν τα ματάκια μου!!! Θα το φτιάξω και εγώ με την πρώτη ευκαιρία! Αμέ!!
    Φιλιά καλά μπάνια και όμορφο Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίος συνδυασμός για κοτόπουλο,και με ρύζι φαίνεται τέλειο.Καλό σου σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαγάκι που απλά δεν γίνεται να μην είναι τέλειο!
    Υπέροχα όλα τα υλικά, μου αρέσει που πρόσθεσες και κουρκουμά!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10