23 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαλίτσες με Ελιές και Παρμεζάνα





Τα χόμπυ μας φέρνουν πιο κοντά! 

                Ναι, μας φέρνουν πολύ - πολύ κοντά. Τα χόμπυ γίνονται το μέσον με το οποίο θα γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται ακριβώς για τα ίδια πράγματα που ενδιαφέρουν εμάς.  Στην αρχή αυτό δεν το ξέρεις. Κάνεις απλά αυτό που σου αρέσει και γουστάρεις πολύ.


 Επειτα γνωρίζεις και άλλους ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα με σένα (από συλλογή πεταλούδων μέχρι μοντελισμό, κατασκευές, διαφόρων ειδών συλλογές, αθλήματα, χορό, θέατρο, ελεύθερο κάμπινγκ, extreme sports, ... οτιδήποτε) και τελικά καταλαβαίνεις ότι  η χαρά σου πολλαπλασιάζεται. Γιατί όσο κι αν «τη βρίσκεις» μόνος  σου με το χόμπυ, το μοίρασμα δίνει άλλη διάσταση στην ευχαρίστηση. 

                Μέσα λοιπόν από τούτο εδώ το μπλόγκ και πέρα από τους αναγνώστες  του, που είναι η φλόγα που το κρατάει ζωντανό, γνώρισα και άλλους ανθρώπους  με τους οποίους μιλάμε την ιδια γλώσσα.  Συννενοούμαστε με γραμμάρια, μιλάμε για υλικά και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους, ενθουσιαζόμαστε με καινούριες μικρές αλλά θαυματουργές ανακαλύψεις, οραματιζόμαστε, ονειρευόμαστε, ακόμα και βογκάμε από ηδονή βρε αδερφέ πάνω από μια πιατέλα με μεζεδάκια.

                Όπως αυτά που έφαγα (κι εν τέλει μονοπόλησα) ένα βράδυ στης Πέπης. Αυτά που εκ πρώτης δεν τα πιάνει το μάτι σου, αλλά η γλώσσα σου τους δίνει και καταλαβαίνουν.  Τρώγονται σαν στραγάλια, εύκολα και γρήγορα και συνοδεύουν υπέροχα ένα ποτηράκι τσίπουρο ή μια παγωμένη μπύρα.


ΜΠΑΛΙΤΣΕΣ  ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ


Υλικά: 

     1)      20 πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά
     2)      100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     3)      60 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια
     4)      75 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
     5)      Αλάτι 2 τσιμπιές περίπου
     6)      Πιπέρι καγιέν κατά βούληση
     7)      1 κρόκο αυγού για επάλλειψη
     8)      Παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα


Διαδικασία: 

                Βάζουμε  σε ένα σουρωτήρι τις ελιές να στραγγίσουν. 

Στο μπλέντερ (μούλτι) τοποθετούμε  το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Το βάζουμε σε λειτουργία και παρατηρούμε ότι στην αρχή το μαχαίρι της συσκευής θα γυρνάει αρκετά εύκολα, αλλά από κάποιο σημείο και μετά θα κολλήσει και θα δυσκολεύεται να γυρίσει. Σε αυτό το σημείο σταματάμε, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μικρό μπολ και συνεχίζουμε να την δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια μπάλα. 

                Την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε με αυτήν δύο όμοια κορδόνια. Κόβουμε  το κάθε κορδόνι ζύμης σε 10 ισόποσα κομματάκια (σύνολο 20 δηλαδή). Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στο χέρι μας, το πλάθουμε σε μπαλάκι και το ανοίγουμε σε ένα λεπτό φυλλαράκι ανάμεσα στις παλάμες σας. Τοποθετούμε μια ελιά στη μέση του, αφού προηγουμένως την έχουμε ζουλίξει ελαφρά στα δάχτυλά μας για να φύγει το τυχόν υγρό  που έχει εγκλοβίσει μέσα της. Κλείνουμε  τώρα το ζυμαράκι και το πλάθουμε σε ένα μπαλάκι. Προσέχουμε το ζυμαράκι να καλύπτει τελείως την ελιά που κρύβει μέσα του. Το ίδιο κάνουμε και για τις 20 ελιές. 

                Τοποθετούμε  τα μπαλάκια σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει προηγουμένως μια λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 

                Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τα μπαλάκια στην επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. 

Καλή επιτυχία!!!





29 σχόλια:

  1. Ποτέ μου δεν μου άρεζαν οι υποχρεώσεις.Παρ'όλο που τις τηρώ,όπως και τις υποσχέσεις που δίνω.Παρόμοια αγωγή πήραμε όλοι σχεδόν από τα σπίτια μας.Στις υποχρεώσεις όμως, υπάρχει το καταναγκαστικό.Αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις,είτε για λόγους οικονομικούς,είτε κοινωνικούς.Οφείλεις να το κάνεις θέλεις δε θέλεις.
    Στα χόμπι από την άλλη,υπάρχει το αρεστό.Το επιθυμητό.Αυτό που σε κάνει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση,που κάνει την καρδιά σου να πάλλεται από χαρά,αυτό που δίνει κάποιο διαφορετικό νόημα στη ζωή σου.
    Το food bloging θα έλεγα ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία.Προσωπικά, τυχαία έπεσα πριν ενάμισυ περίπου χρόνο,μέσα από την παντελή σχεδόν άγνοιά μου με την τεχνολογία,κατά λάθος.Ψάχνοντας μία απλή συνταγή.Διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη αλλά και χαρά,έναν άλλο κόσμο.Πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι να μαγειρεύουν,να σχολιάζουν,να μοιράζονται κοινά μυστικά,να συμβουλεύουν,να χαίρονται,να γελούν,να προβληματίζονται,ενίοτε και να μοιράζονται εντάσεις,γιατί και αυτές είναι στη ζωή.
    Μπήκα δειλά δειλά σε αυτό τον όμορφο και δημιουργικό χώρο,σαν επισκέπτρια.Σαν παρατηρητής.Παρακολούθησα,κατέγραψα,διάβασα,θαύμασα,γέλασα,δάκρυσα,χάρηκα.Που βρήκα πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.Που έβαλα στην καρδιά μου κάποιους από αυτούς και από το τίποτε απόκτησα φίλες.Φίλες καρδιάς,άσχετα αν η απόσταση χωρίζει.
    Ναι γλυκιά μου Χρυσαυγή,τα χόμπι ενώνουν τους ανθρώπους κάτω από μία ομπρέλα κοινών ενδιαφερόντων,κατανόησης,καλοπροαίρετης βούλησης και επιείκειας.Η ευπρέπεια και οι καλοί τρόποι οφείλουν να συμβαδίζουν με τα γνήσια συναισθήματα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.Δειγματιζόμαστε καθημερινά και οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας και κατόπιν στους συνανθρώπους μας να μη πειραματιζόμαστε με την τυραννία που φέρνει η μιζέρια,σαν γενικός τρόπος ζωής.
    Μέσα από τα food blogs,γνώρισα και γεύτηκα πολλές συνταγές.Έβαλα κιλά και δεν σας το συγχωρώ αυτό με τίποτε!Ανακάλυψα μυστικά,χάρηκα τις συμβουλές και το πρώτο πράγμα που κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου είναι ένα καλό πέρασμα από τα αγαπημένα μου σπιτάκια.Είναι μία πολύ καλή παρέα.
    Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν διαπιστώνω ότι μία συνταγή επανεκτελείται από άλλο blog.Το επιλεγόμενο έδεσμα στα μάτια μας, αποκτά διπλή αξία.
    Τις ιδιαίτερες συνταγές της Πέπης τις ξεχώρισα αργότερα.Υπερθεμάτισα το καυστικό χιούμορ,την αμεσότητα και την πρωτοτυπία της!Βρήκα χαριτωμένο τον τρόπο που αλληλοσυμπληρώνετε η μία την άλλη και χάρηκα με τις συνταγές σας.
    Σήμερα ,για να φτάσω επιτέλους στο κεντρικό σημείο,σκέφτηκα πόσο χαρακτηριστικά οικεία είναι αυτή η συνταγή και με τις δυο σας.Φρέσκια και πικάντικη,χωρίς την ταμπέλα του κοινότυπου,εγκάρδια και φιλόξενη,γιατί έτσι πρέπει να είναι οι μεζέδες,σχεδόν φιλεύσπλαχνη και περιποιητική για κάθε επισκέπτη της καρδιάς,ενθαρρυντική και παρήγορη για κάθε μικρό ή μεγάλο καημό της ψυχής,διαφορετική και αποκαλυπτική ,γιατί έτσι πρέπει να είναι το ταμπεραμέντο των νέων ανθρώπων.
    Φιλώ πολύ πολύ και τις δύο σας!
    Χρυσαυγή μου σου στέλνω την αγάπη μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνω την πρωτοβουλία και το θάρρος να απαντήσω και για τις δυό μας.
      Σε ευχαριστούμε πολύ. Το δρόμο για το συγκεκριμένο μεζεδάκι τον χάραξε η Πέπη.
      Εγώ αγενώς αλλά μη μπορώντας να αντισταθώ τα έφαγα σχεδόν όλα τα μπαλάκια εκείνο το βράδυ....

      Δεν έμεινα όμως μόνο σε αυτό. Τα έφτιαξα και εγώ η ίδια έτσι ώστε να μην τα μοιραστώ με κανέναν.
      Δεν μπορείς να φανταστείς για το πόσο νόστιμα είναι!

      Η Πέπη ειληκρινά ειδικεύεται κατά την γνώμη μου στους μεζέδες και απ΄ όσο ξέρω είναι και η αγαπημένη της κατηγορία.

      Σε φιλώ πολύ Φωτεινούλα!!!
      Σε ευχαριστώ πάντα για τα όμορφα που μου γράφεις!!

      Διαγραφή
  2. Και μόνο που διάβασα την εισαγωγή δελεάστηκα! Αν λες ότι τρώγονται τόσο εύκολα, δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω. Άσε που είμαι και λάτρης της ελιάς. Οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να τα φτιάξω (και να προσπαθήσω να κρατηθώ για να μην φάω μόνη μου όλη την πιατέλα).
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο και να προσπαθήσεις, όσο και να κρατηθείς, την πιατέλα θα την φας μόνη σου!!
      Αυτό στο υπογράφω!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά !!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφα που σού έγιναν!
    Καλά, η συνταγή είναι του απαίχτου....

    Να φανταστείς Χρυσαυγή μου τη σύμπτωση!
    Το Σάββατο μίλαγα με τη φίλη μου τη Γιάννα -την ξέρεις- και μού περιέγραφε αυτό ακριβώς το μεζεδάκι, που είχε δει στης Peps και που έφτιαξε & πρόσφερε σε καλεσμένους της και ενθουσιάστηκαν...Όλοι πήραν τη συνταγή σε χαρτάκι!
    Μετά πήρε φόρα, τα φτιάχνει και τα ξαναφτιάχνει...με παραλλαγές περιεχομένου...:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Γιάννα είναι ήρεμη δύναμη!!
      Εχει φτιάξει ένα σωρό πράγματα και δεν το ξέρει κανείς!!
      Πολύ θα ήθελα να μάθω τις παραλλαγές της στο συγκεκριμένο ορεκτικό.

      Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!!!
      Σε φιλώ πολύ !

      Διαγραφή
  4. Τι ωραίες μπαλίτσες στρογγυλές στρογγυλές!
    Είναι όντως υπέροχο να βρεις φίλους με κοινά ενδιαφέροντα, να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E απ΄αυτά πρέπει να φτιάξω 2-3 δόσεις μαζεμένες... Δεν πρόκειται να μείνει τίποτα! Πολύ ωραία Χρυσαυγή μου! Να είσαι καλά κι εσύ και η Πέπη! Κάτσε να τη βάλω στα αγαπημένα, για να εντυπωσιάσω κάποια στιγμή σε φιλική μάζωξη!!!
    Και με μπυρίτσα... Ουουου! Δεν θα τα προλαβαίνω!
    Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα να έχεις! Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπαλάκια γράφουν Σελ επάνω. Ταιριάζουν με το προφιλ σου!
      Φτιάξ΄τα οπωσδήποτε. Είναι εύκολα και σηκώνουν πολύυυυυυυ μπύρα!!!
      Μην φοβηθείς, η δόση δεν βγάζει και τόσα πολλά. Φτιάξ΄τα για αρχή για σένα μόνο έτσι για δοκιμή.
      Θα τα απολαύσεις πολύ!

      Φιλιά πολλά πολλά Πηνελόπη μου!
      Θα τα πούμε σύντομα μέσω του παιχνιδιού σου!

      Διαγραφή
  6. Ναι..ναι..εσύ τα είχες φάει όλα...το θυμάμαι!!!!χαχαχα
    Τρώγονται μετά μανίας οι άτιμες!!!
    Χρυσαυγή μου, τις απογείωσες τις μπαλίτσες και η φωτογράφιση ΠΑΑΑΑΡΑ πολύ καλή!!!!!
    Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν και τις έφτιαξες!!!
    Με γυαλόχαρτο τις πέρασες και είναι τόσο λείες?????????????
    Μπράβο σου και σ' ευχαριστώ!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα στοκάρισα, μετά γυαλοχαρτάρισα και μετά έβαψα με αυγό και πασπάλισα με παπαρουνόσπορο!
      Δεν μπορούσαν να είναι καλύτερα!!!

      Εγώ σε ευχαριστώ!!!!!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. Καλά το σχήμα τους είναι άψογο! Στρογγυλά και στρουμπουλά, εμένα μου θύμισαν πολύ λουκουμάδες!
    Ωραία ιδέα αυτή με την ελιά στο κέντρο, υπέροχο μεζεδάκι που -φυσικά- θα το τσακίσω πίνοντας μπύρα! :)

    Βέβαια και είναι ωραίο να συναντάς ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Ακόμα κι αν δε γνωρίζεις (κι ίσως δε θα μάθεις και ποτέ) πως είναι η φάτσα τους. Σημασία έχει η επικοινωνία, ακόμα κι αν κράτησε για 1 - 2 λεπτά.
    Τέσπα, καλή εβδομάδα εύχομαι, νόστιμη και δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διπλά συγχαρητήρια στις ωραίες κυρίες Πέπη και Χρυσαυγή! Και είμαι ελιοφάγος, οπότε, δεν παίζει, θα χτυπηθούν οι μπαλλίτσες οσονούπω, promise!!! Καλημέρα Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια "εμμονή" στα γραμμάρια και στους αναστεναγμούς δίπλα στις πιατέλες διακρίνω...
    Ανησυχώ...γιατί την εμμονή για τα γραμμάρια δεν την διαθέτω, αλλά για τους αναστεναγμούς δεν μπορώ να τους ξεπεράσω με τίποτε λέμεεεεεεεεεε.

    Εξαιρετικά περιγραφική Χρυσαυγή μου :-))))
    Καλή Εβδομάδα και καλό απόγευμα εύχομαι.

    Όσο για τα μεζεδάκια της Πέπης είμαι σίγουρη, πως έχει ακόμη πολλά κρυμμένα στο μανίκι της, σαν άλλους άσσους σε τράπουλα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πράγματι όμορφο να ανακαλύπτεις -ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις- ανθρώπους με τους οποίους εκπέμπεις στο ίδιο μήκος κύματος! Νώθεις ζεστά, οικεία, ότι μιλάς και αυτός στν οποίο απευθύνεσαι σε νιώθει!
    Και σίγουρα αυτό το συναίσθημα συγκαταλέγεται στις χαρές του blogging. Και όταν η διαδικτυακή γνωριμία γίνεται και προσωπική, ακόμα καλύτερα!

    Οι μπαλίτσες σου δείχνουν πραγματικά πολύ όμορφες! Με τις ελιές έχω τσακωθεί από πάντα, ωστόσο καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα σούπερ μερακλίδικο και ιδιαίτερο μεζεδάκι!
    Πολύ καλή και η φωτογράφηση σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τις πιο ωραίες μπαλίτσες που έχω δει, ολοστρόγγυλες και λαχταριστές και με μια νοστιμότατη καρδούλα!
    Έγιναν με πολύ μεράκι και, φαντάζομαι, τιμήθηκαν δεόντως!
    Πολύ καλή η παρουσίασή τους!
    Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τι όμορφες που έγιναν! Τι τέλειο σχήμα! Μπράβο και στις δυο σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aυτό φοβαμαι... οτι τρωγονται σαν στραγαλια και μαλιστα δυο-δυο χα χα!
    Τελεια ειναι τα ατιμα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο! Πρώτοτυπο και πανέμορφη παρουσιάση! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανέμορφες φωτογραφίες Χρυσαυγή μου!!!
    Οι μπαλίτσες είναι τέλειες, πολύ ωραία ιδέα.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρυσαυγή αψεγάδιαστες οι μπαλίτσες σου, πολύ νόστιμες φαίνονται και εύκολες θα τολμούσα να πω! Κάποια στιγμή ελπίζω να καταφέρω να τις δοκιμάσω!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ζυμαράκι δείχνει σούπερ.........πολλά μπράβο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στρουμπουλές και πεντανόστιμες οι ελιομπαλίτσες σου Χρυσαυγή μου!!!! Μεγάλος πειρασμός και με μπυρίτσα δε θα καταλάβεις για πότε εξαφανίστηκαν!!!!! Συγχαρτήρια σε σένα και την peps!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνονται πεντανόστιμες!Μπράβο,κορίτσια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ευπαρουσίαστες!!!!! Καλό βράδυ, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μμμμμ!! Φαίνονται νοστιμότατες και προφανώς αυτές οι μπαλίτσες εξαφανίζονται ως δια μαγείας!!! Ωραία παρέα για μπυρίτσα!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πρώτα με εντυπωσίασε το τέλειο σχήμα τους. Μετά, με εντυπωσίασε που είχαν ολόκληρη ελιά μέσα τους (εξού και το σχήμα). Την καταγράφω μα φοβάμαι ότι 20 μπαλάκια είναι λίγα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10