16 Ιουλίου 2014

Τυρόπιτα με ταλαγάνι και ζύμη ολικής άλεσης


 
Τυρόπιτα με ελληνικά τυριά! Δεν θα μπορούσε να βγει καλύτερη.
Η ζύμη ήταν πραγματικά πολύ καλή, καθώς είναι δοκιμασμένη αρκετές φορές σε πίτες και πιτάκια. Η επιλογή μου στα τυριά ήταν καθαρά Ελληνική.  Αγαπημένο ταλαγάνι, κλασσική φέτα και πικάντικη γραβιέρα Π.Ο.Π. συνέθεσαν την πλούσια γέμισή της.  






ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΑΛΑΓΑΝΙ ΚΑΙ ΖΥΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 

Υλικά για τη ζύμη: 

     1)      130 γραμμάρια σπορέλαιο
     2)      130 γραμμάρια κρύο νερό από το ψυγείο
     3)      1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
     4)      1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     5)      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
     6)      1 αυγό
     7)      1 κουταλάκι  του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
     8)      1 τσιμπιά αλάτι 

Υλικά για τη γέμιση: 

     1)      350 γραμμάρια ταλαγάνι τριμμένο
     2)      200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
     3)      150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
     4)      ½ κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
     5)      3 αυγά
     6)      1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
     7)      1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο ή όσο μας αρέσει
     8)      Πιπέρι  φρεσκοτριμμένο



Διαδικασία: 

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη ως εξής: 

                Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι (ολικής και άσπρο), το μπέικιν, τη μουστάρδα, το αλάτι. Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό, το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη ναι μεν σφιχτή, αλλά και εύπλαστη. 

                Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. 

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση: 

                Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα τυριά τριμμένα. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι, το δυόσμο και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και η γέμιση είναι έτοιμη. 



Φτιάχνουμε την τυρόπιτα: 

                Όταν βγάλουμε την ζύμη από το ψυγείο ενδεχομένως να δούμε ότι έχει βγάλει λίγο λάδι. Προσθέτουμε τότε λίγο αλεύρι και την ζυμώνουμε για μισό λεπτό μέχρι να ξαναγίνει σφιχτή. 

                Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στον πάγκο εργασίας μας ρίχνουμε αλεύρι και τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης. Το ανοίγουμε με πλάστη σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που διαθέτουμε γιατί πρέπει να καλύπτει η ζύμη και τα τοιχώματα όταν την στρώσουμε σε αυτό. Το φύλλο το ανοίγουμε αλευρώνοντας όταν χρειάζεται και όσο χρειάζεται το ζυμάρι. 

                Σε λαδωμένο ή καλά βουτυρωμένο ταψάκι διαμέτρου περίπου 28  εκατοστών, τοποθετούμε το ανοιγμένο σε φύλλο ζυμάρι μας. Στρώνουμε καλά στα τοιχώματα και κόβουμε ότι περισσεύει. 

                Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα και την στρώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. 

                Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο που είπαμε παραπάνω και καλύπτουμε την πίτα. Κόβουμε στις άκρες ότι περισσεύει. 

                Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να δουμε πως έχει ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε για μισή ώρα να σταθεί και μετά την κόβουμε.

Καλή επιτυχία!!!





36 σχόλια:

  1. εξαιρετική η πίτα και οι φωτογρφίες της.. Σιγουρα και η γευση επίσης.. αν και δεν τρελαινομαι τοσο για το αλευρι ολικής.. Πρεπει ομως να το βαζω που και που στη διατροφή μας.. πολλα φιλια Χρυσαυγή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα !!!
      Αν δεν σου αρέσει το αλεύρι ολικής, no problem.
      Φτιάξ΄την με το κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και θα σου βγει το ίδιο νόστιμη.

      Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι μου μύρισε!!!
    Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα.
      Την θεωρω απο τα φαγητα που φτιαχνει κανεις για θαλπωρη.Η τυροπιτα αλλωστε ειναι η βασιλισσα απ' ολες τις πιτες!!!

      Διαγραφή
  3. Πω πω Χρυσαυγή μου, η πίτα σου με πήρε απ' τα μούτρα! Με τσάκισε και το φύλλο και η γέμιση! Το πρόβλημα είναι πως ταλαγάνι εώ δε βρίσκω. Καμιά ιδέα για αντικατάστασή του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρθουλα! Το ταλαγανι μοιαζει πολυ με το χαλουμι, αρα μπορεις να το αντικαταστησεις με αυτο!"!!

      Διαγραφή
  4. Οι φωτογραφίες σου είναι εξαιρετικές!!! Νόμιζα ότι είχα την πίτα μπροστά μου!! Δυστυχώς δεν ήταν έτσι...
    Η ζύμη φαίνεται τραγανή και μέσα τα τυράκια είναι σκέτος πειρασμός!!!! Η ΤΥΡΟΠΙΤΑ!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα
      Μακαρι να ηταν μπροστα σου αφου σου αρεσε τοσο πολυ!!!
      Σε ευχαριστω πολυ Στελλα!!!!

      Διαγραφή
  5. Μας άνοιξες την όρεξη πάλι Χρυσαυγή! Πεντανόστιμη, το ζυμάρι εξαιρετικό, μου αρέσει πολύ το αλεύρι ολικής που βάζεις, όπως και η μουστάρδα. Πρωτότυπη και πικάντικη προσθήκη. ταλαγάνι δεν έχω δοκιμάσει αλλά έχω εμπιστοσύνη στην επιλογή σου.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταλαγανι μου μοιαζει αρκετα με το χαλουμι. Ειναι ενα σκληρο τυρι που δεν ρεει με το ψησημο στο αντικολλητικο τηγανι. Συνηθως το κοβω σε φετες και το ψηνω στο αντικολλητικο χωρις λιπαρη ουσια μεχρι να παρει χρωμα κι απο τις δυο μεριες. Ειναι υπεροχος μεζες και μπορεις να το προσθεσεις και κατ'αυτον τον τροπο πανω απο πρασινες σαλατες. Πρεπει να το δοκιμασεις Μινα!!!
      Φιλακια πολλα!!!

      Διαγραφή
  6. Το αλεύρι ολικής άλεσης έχει μπει στο τραπέζι μας εδώ και πολλα χρόνια!Προσωπικά το αγαπώ πολυ και μόχθησα αρκετά για να γίνει αποδεκτή η ιδιαίτερη γεύση του στα αρτοσκευάσματα από την υπόλοιπη οικογένεια.
    Από την άλλη ,οι πίτες αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα μου....δεν μπορώ ,αλλά και δεν θέλω να αντισταθώ!Απλά υποκύπτω στον γευστικό πειρασμό,αφήνομαι στην ολοκληρωτική απόλαυση που μου προσφέρουν και γυρνώ την πλάτη στις μετέπειτα τύψεις που συνήθως με πνίγουν.
    Όπως καταλαβαίνεις Χρυσαυγή μου,δεν υπάρχει περίπτωση να μην αξιοποιήσω τις θελκτικές σου φωτογραφίες για μην πραγματοποιήσω αυτη την ονειρεμένη πίτα!Έιναι το έναυσμα ,το δόλωμα ,για να σκεφτώ ευθύς ποιά υλικά μου λείπουν,πως θα στριμώξω τις πρωινές μου υποχρεώσεις και πως τελικά θα εμφανιστεί περίλαμπρη,στο μεσημεριανό μας τραπέζι.´
    Το ταλαγάνι δεν έτυχε ποτέ μου να το γευτώ.
    Μέσα στη γέμιση,η οποία στέκει αυτοκρατορικά περήφανη,θα ανατρέξω,θα ανιχνεύω την γεύση του.Θα συγχρονιστώ,όπως πάντα,με τα φίνα γευστικά σου καλέσματα.Εξάλλου γνωρίζεις πολύ καλά πόσο ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου ,τα προσεγμένα πιάτα σου!
    Έτσι λοιπόν ,σερβίρομαι έστω και εικονικά,το πρώτο κομμάτι....ώσπου τουλάχιστον να σβήσει το ασίγαστο πάθος μου,η δική μου χειροποίητη πίτα.
    Καλό σου βράδυ γλυκιά μου Χρυσαυγούλα!!
    Πολλά,πολλά φιλιά σου στέλνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εφτιαξες λοιπον;;
      Πραγματικα εσεις που ειστε μερακληδες στο φαγητο και η τοπικη σας κουζινα ειναι εξαιρετικη θα πρεπει να ενταξετε το ταλαγανι στις γευσεις σας. Ειναι εκπληκτικο τυρι.
      Συνηθως το ψηνω στο αντικολλητικο τηγανι, κομμενο σε φετες, χωρις καμια λιπαρη ουσια, μεχρι να παρει χρωμα κι απο τις δυο μεριες. Ειναι απιθανος μεζες!!!

      Σε φιλω πιτοπληκτη φιλη μου!! Θα ακολουθησουν κι αλλες πιτες. Κι εγω τις αγαπω!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως και την έφτιαξα!!!!!!Είχα ένα απρόβλεπτο φιλικό γεύμα και παρ΄΄' όλο που αποφεύγω να κάνω συνταγές που δεν έχουν δοκιμαστεί,για τον φόβο της αποτυχίας,το τόλμησα παίρνοντας θάρρος από την ευκολία της παρασκευής και το σίγουρο γευστικό αποτέλεσμα!!!
      Η πίτα άρεσε πολύ γιατί απλά έγινε υπέροχη!!!!Ταλαγάνι δεν είχα,έβαλα όμως ένα υπέροχο χαλούμι από μια οικιακή τυροκομική βιοτεχνία ενός ορεινού χωριού έξω από την Λάρνακα.
      Σε πληροφορώ Χρυσαυγή μου πως ούτε ένα κομμάτι έμεινε!!!!!!Την φάγαμε ζεστή ,καυτή σχεδόν και το κυρίως φαγητό μάλλον παραμερίστηκε.....
      Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!!!Πότε επιτέλους θα αποκτήσω την εμπειρία και τις τεχνολογικές γνώσεις για να σου στέλνω φωτογραφίες από τα προσωπικά μου κουζινικά επιτεύγματα???????.........
      Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Τελεια!!!! Ποσο πολυ χαιρομαι που σου αρεσε!
      Δεν με νοιαζουν οι φωτογραφιες.
      Με νοιαζει που δεν απογοητευτηκες απο τη συνταγη και που βγηκες ασπροπροσωπη στο τραπεζι που εκανες!!!!! Το χαλουμι ηταν αριστη επιλογη!!
      Σε φιλω πολυ κι ευχαριστω Φωτεινουλα!!!!!!

      Διαγραφή
  7. να χα τωρα μαι κομματαρα!!!! πωπω τελεια η πιτα σου!! ειμαι περιεργη γαι τη γευση με το αλευρι αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε το αλευρι ολικης σε καθε ειδους ζυμη αντικαθιστωντας την μιση ποσοτητα του λευκου, με αυτο. Θα εκπλαγεις πολυ ευχαριστα!!!!! Σε φιλω πολυ!

      Διαγραφή
  8. Φανταστικη φαινεται η πιτα σου Χρυσαυγη! ΟΙ φωτογραφιες σου τι να πω? Απλα υπεροχες, μιλανε μονες τους, τα χρωματα τοσο ζωντανα! Θα μπορουσα να τρωω μονο πιτες καθε μερα!
    Φιλακια! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω μαζι σου Ευη!!! Σε ευχαριστω πολυ για το ωραιο σχολιο!!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Τυρόπιτα που περιέχει φέτα, μέσα σε τούτο εδώ το blog??? Να υποθέσω ότι δεν την τρως άμα κρυώσει??? Εγώ πάλι που τρελλαίνομαι για τυρόπιτες, και ειδικά αν έχουν και τόσα διαφορετικά τυριά μέσα, μπορώ να έχω ένα ταψάκι από αυτή την πανέμορφη πιτούλα? Μπορώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!!!
      Δεν εχεις κι αδικο Χρυσα!!!!
      Λοιπον θα γινω πιο συγκεκριμενη. Τρωω τη φετα λιωμενη, να μην διακρινονται τα κομματια της και ζεστη. Αλλα τρωω και σαγανακι φετας καυτο μολις βγει απο το φουρνο. Οταν κρυωσει οπως σωστα υπεθεσες δεν την τρωω. Αλλα η τυροπιτα ζεσταινεται....ετσι δεν ειναι;;; χαχαχαχα
      Σε εχω στειλει φανταζομαι....
      Παντως ξερω οτι δεν ειμαι η μονη που εχει θεμα με το συγκεκριμενο τυρι.

      Σε φιλωωωωω!!!

      Διαγραφή
  10. ... μόνο πίτες και κάθε μέρα, με ό,τι κι αν περιέχουν, αλλά οι τυρόπιτες είναι οι πιο αγαπημένες μου.
    Επειδή ξέρεις την αδυναμία μου στις τυρένιες δεν θα αρνηθώ ένα σούπερ κομμάτι απ΄αυτό το αριστούργημα!

    Υπέροχη τυρόπιτα, εξαιρετικά τα τυριά, σούπερ νόστιμη και με στυλ!
    Τέλεια!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπια μου σε ξερω πολυ καλα. Ηταν σαν να την εφτιαχνα για σενα!!!
      Μακαρι να ειμασταν κοντα να την μοιραζομασταν! Πως δεν σκεφτηκα να βαλω και αρκετο σουσαμι που σου αρεσει;;;;; Next time!!!
      Kisses!!!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη η πίτα σου Χρυσαυγή κι εκείνη η φωτογραφία με το κομμένο κομμάτι με τρέλλανε... άπλωσα χέρι να την αρπάξω αλλά πού!!!!!!!!!!!!!! Υπέροχες φωτό, πεντανόστιμη τυρόπιτα με ελληνικότατα τυριά τί άλλο να ζητήσω η γυναίκα πρωί πρωί;;;;;
    Φιλιά πολλά και καλή σου μέρα γλυκιά Χρυσαυγή!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βγει...δεν θα βγει η τεχνολογια που να απλωνεις το χερι στην οθονη και να πιανεις αυτο που βλεπεις;;;;
      Χαχαχαχα
      Σε ευχαριστω πολυ αγαπημενη μου Κικη!!!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο, φοβερή τυρόπιτα! Αλεύρι ολικής σκέτο δεν δουλεύεται καλά, σωστά λοιπόν το έβαλες μισό - μισό με άσπρο. Όσο για τη μουστάρδα στη ζύμη και στη γέμιση, πολύ καλή ιδέα και σίγουρα θα προσθέτει γεύση και μια πικάντικη νότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθα οσα γραφεις για το αλευρι ολικης. Ειναι ωραιο αλλα οχι μονο του.
      Οσο για τη μουσταρδα, ηταν μια προσθηκη που ταιριασε απιστευτα με τα τυρια. Σε ευχαριστω πολυ για το σχολιο!

      Διαγραφή
  13. Ένα κομμάτι και για μένα pls, από την υπέροχη σου τυρόπιτα!Την έσωσα και αυτήν για να τη φτιάξω!!Να δω τι θα πρωτοφτίαξω δηλαδή με σας όλες τις χρυσοχέρες που έμπλεξα χαχα
    Καλημέρα κουκλίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα
      Αργα και σταθερα, ολα θα προλαβεις να τα φτιαξεις!!! Be cool!! Χαχαχαχαχα

      Φιλια πολλα κι ευχαριστωωω!!!

      Διαγραφή
  14. Νομίζεις πως μοσχομυρίζουν οι φωτογραφίες από την ζωντάνια τους!!!!
    Μεγάλη αγάπη για κάθε είδους τυριού αλλά ταλαγάνι δεν έχω δοκιμάσει. Μπαίνει στα υπό δοκιμήν! :D
    Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, ωστε εισαι τυρου. Να και κατι ακομα που τικαρω στη λιστα των αγαπημενων σου.
      Ταλαγανι να δοκιμασεις. Μοιαζει με το χαλουμι.
      Σε πρωτη φαση κοψ'το φετες και ψησ'το σε αντικολλητικο τηγανι χωρις καμια λιπαρη ουσια μεχρι να παρει χρωμα κι απο τις δυο πλευρες. Πιες και μια μπυρα στην υγεια μου!!! Χαχαχαχα
      Φιλια λοιπον!

      Διαγραφή
  15. το ταλαγάνι είναι αγαπημένο τυρί της πατρίδας μου...πολύ γαργαλιστικές φωτο,εξαιρετικη η πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρωτάω δεξιά τίποτα ρωτάω αριστερά τίποτα, δε ήξερε άνθρωπος να μου πεί τι είναι το ταλαγάνι!! Τελικά το έβαλα στο google και έμαθα!!! Τέρμα το ρωτώντας πάς στην πόλη!!! χαχαχαχαχα!! Google!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδώ είμαστε!!!!!!!!!!!!
    ΤΥΡΟΠΙΤΑ με τα όλα της!!!!!!!!!!!!!!
    Πλούσια τυρένια και κρεμώδης γέμιση, μυστηριώδες φύλλο με αλεύρι ολικής και μουστάρδα....
    Τη θέλω!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10