Σήμερα θα εξετάσουμε το φαινόμενο της πατάτας που έχασε τον
προσανατολισμό της. Μιας αναρχικής πατάτας, που παρά της συνήθειες εκατοντάδων
ετών, (από εποχή Καποδίστρια),
αντιτάσσεται στην πεπατημένη, ξεπηδά από το τηγάνι και μπαίνει στο φούρνο. Όχι
δίπλα σε ένα κοτόπουλο όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ολομόναχη, με δυο – τρεις κουταλιές λάδι και μια τσιμπιά ρίγανη.
Επαναστατεί και σπάει το
κατεστημένο που θέλει τον χαρακτηρισμό «τηγανητό» ταυτόσημο με το τηγάνι. Εξεγείρεται
και αποφασίζει να ζήσει τη ζωή της πλέον ως «τηγανητή πατάτα φούρνου». Σιγά - σιγά θα κατακτήσει το δικό της φανατικό
κοινό.
Ίσως να μην είναι πάντα αυτός που μας έμαθαν ο ένας και μοναδικός δρόμος της αλήθειας, απλώς και μόνο επειδή αυτόν κληρονόμισαν από τους παλαιότερους, κι αβίαστα αναπαράγουν και διαιωνίζουν. Υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια αρκεί να
τολμήσουμε να τα διαβούμε, αρκεί να ακολουθήσουμε την ανήσυχη φύση μας, το
ένστικτο και την δίψα για καινούριες ανακαλύψεις.
Όταν το τηγάνι φαίνεται ως η μοναδική λύση, απλά δες γύρω
σου γιατί μπορεί και να μην είναι.
Οι τηγανιτές πατάτες
φούρνου ήρθαν στο πιάτο μου και συνόδευσαν ένα ωραιότατο τηγανιτό αυγό τηγανιού και
κανείς δεν κατάλαβε διαφορά.
Είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές πατάτες που μπορεί
κανείς να απολαύσει! Ειλικρινά.
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ... ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1)
3 μεγάλες πατάτες
2)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3)
Αλάτι
Μέθοδος:
Ανάβουμε το φούρνο
στους 250 βαθμούς για να προθερμανθεί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε
καλά με χαρτί κουζίνας.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου με μια λαδόκολλα. Πάνω
εκεί κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε για να τις τηγανίσουμε. Προσέχουμε
μόνο μην είναι πολύ χοντροκομμένες.
Τις μαζεύουμε σε έναν σωρό και ρίχνουμε πάνω τους το
ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις αλατίζουμε.
Τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με το λάδι όλες.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις αλατίζουμε.
Τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με το λάδι όλες.
Απλώνουμε τις πατάτες στη λαδόκολλα ώστε όλες να ακουμπάνε
στο ταψί και καμία να μην είναι πάνω στην άλλη. Είναι σημαντικό να είναι όλες
απλωμένες καλά. Μόνο έτσι θα ψηθούν.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε σε πολύ δυνατή
θερμοκρασία, στους 200 βαθμούς δηλαδή για μισή περίπου ώρα, μέχρι να δούμε τις
πατάτες να έχουν ψηθεί καλά και να έχουν πάρει χρώμα. Δοκιμάζουμε μια για να
δούμε αν είναι έτοιμη.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μια φαρδιά σπάτουλα
τις ξεκολλάμε από την λαδόκολλα. Οι πατάτες είναι κολλημένες στη λαδόκολλα αλλά
με την σπάτουλα μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκολληθούν.
Σερβίρουμε αμέσως .
Καλή επιτυχία!!!
Ναι, ναι, ναι!!! Εύγε! Αυτή η επανάσταση θα με βρει μπροστάρισσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις τηγανιτές πατάτες και μισώ το τηγάνισμά τους! Και όντως δεν το καταλαβαίνει κανείς, τις έκανα κι εγώ έτσι μια φορά και δε με πίστευαν!
Μπράβο ρε Χρύσα!!
ΔιαγραφήΠες τα χρυσόστομη !!!!!
Μαζί θα κρατάμε το λάβαρο της επανάστασης!!!
χαχαχαχαχαχαχααα
Είναι φορές που και εγώ,όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από εμάς,χάνουμε τον προσανατολισμό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αποπροσανατολισμός όμως για την πατάτα,ποτέ δεν μου συνέβη και ου΄τε πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον!
Είμαι πιστή ακόλουθος της εδώ και χρόνια.Η αναρχία που πιθανόν να πρεσβεύει δεν με φοβίζει....Και είναι η πρώτη φορά που θα ομολογήσω ,ότι είμαι και εγώ΄΄αναρχική΄΄αν πρόκειται να μου προσάψουν ευθύνες.
Την ακολουθώ πιστά ως εξαρτώμενη υπήκοος της.Την λατρεύω και της το δείχνω.Ότι πρόσωπο και να πάρει,για μένα θα είναι το ιδανικό.Της συγχωρώ τυχόν ατασθαλίες για συχνές,πολλές φορές αποτυχημένες προσπάθειες ΄΄μασκαρέματος...αλλά συνεχίζω να την προσκυνώ.Τυφλή εξάρτηση,παντοτινή λατρεία.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις η σημερινή ανάρτηση,με αφορά,μαζί βεβαίως με όλο τον πληθυσμό του κόσμου.Αλλά με διαβαθμίσεις.
Ας πούμε ,θεωρώ ότι ανήκω στα ανώτερα αξιώματα,όσον αφορά την υπακοή μου και την αφοσίωση μου στην προσκυνηματική και αδιαμφισβήτητη λατρεία.
Όταν η εναλλακτική πρόταση της τηγανητής πατάτας,πρωτοεμφανίστηκε,την αμφισβήτησα με σθένος.
Για πρώτη φορά την κοίταξα με ειρωνεία και κομπασμό.
Τι είδους παράλλαξη είναι αυτή σκέφτηκα ....Αν δεν κολυμπήσει η πατάτα στο ελαιόλαδο,αν δεν απορροφήσει τις 9000 θερμίδες της για να τις εναποθέσει με ευγένεια στα στομάχια και στις περιφέρειες,τι είδους πατάτα θα είναι?Πως θα εκτελέσει τον προορισμό της,κάτι που χρόνια με επιτυχία έκανε ,φροντίζοντας έτσι όπως βουλώνει με την χοληστερίνη τα φτωχά απαίδευτα αγγεία μας,να χαρίζει τα αιώνια χαμόγελα ικανοποίησης στα χείλη..
Τελικά ενέδωσα και την δοκίμασα.Και μου άρεσε.Πολύ μου άρεσε.Και συμφιλιώθηκα μαζί με το νέο πρόσωπό της,γιατί δεν είχε μεταλλαχθεί,αλλά είχε προβιβαστεί!
Σε μία καθώς πρέπει πατάτα που ΄σεβεται αυτόν που την λατρεύει.Τον πιστό οπαδό της!
Αρκεί να της συμπεριφερθείς όπως της αξίζει.Με τακτ και σεβασμό,Να την κάνεις αρωματική,τραγανή και να την χαίδέψεις στέλνοντας τις βοηθητικές ουσίες στον πυρήνα της.Να την ψήσεις σωστά και να την καταναλώσεις καυτή.Μη τυχόν της επιτρέψεις να κρυώσει από κάποιο ρεύμα!!!!!Γιατρειά δεν υπάρχει!!!!!Η πατάτα θα αφήσει το ζαρωμένο ΄΄κουφάρι΄΄της να κείτεται άψυχο και άνοστο στο πιάτο της προσμονής.
Χρυσαυγή μου ήσουν μαέστρος στην σωστή προετοιμασία αυτού του ΄΄πατατικού΄΄''επους!!!!
Ελπίζω να απολαύσατε αυτή την χωρίς ενοχές γευστική πανδαισία,έτσι όπως οι υπέροχες φωτογραφίες μας το παρουσιάζουν.
Ο κρυφός εραστής της,το τηγανητό αυγό,και η κατακόκκινη ντομάτα,μου υπενθυμίζει για μια ακόμα φορά,πως η πρόσκαιρη ,αλλά αναγκαία ευτυχία ,κρύβεται και πάνω σε ένα πιάτο!
Καλή σας εβδομάδα γλυκιά μου!!!!!Στέλνω όπως πάντα άπειρα φιλιά!!!!!!!!!!!!
χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΠολύ γέλασα με τις πατάτες που σέβονται τον εαυτό τους!!!
Τις λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που έμαθα γι΄αυτή την διαφορετική συνταγή τους.
Ήμουν σίγουρη ότι θα σου άρεσαν καθότι ξέρω πολύ καλά πως φροντίζεις τη σωστή διατροφή όλων σας !!!!
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου Φωτεινή για τα φιλιά, για το μακροσκελές κείμενο και για τον χρόνο που πάντα μου δίνεις!
Ανταποδίδω στο μέγιστο!
Παλιότερα τις έκανα έτσι και όπως τα λες Χρυσαυγή, είναι σαν "κανονικές" τηγανιτές πατάτες!!!! Μετά πήρα φριτέζα που τηγανίζει με ελάχιστο λάδι και ηρέμησα από τις 2-3 φουρνιές που χρειαζόμασταν :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πατάτα επαναστάτη μόνο στο Food for thought θα μπορούσα να διαβάσω...χεχεχεχε
Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα!
χαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαι που είσαι ακόμα Δήμητρα?
Και για επανάσταση και για αντίσταση και για οτι θες θα διαβάσεις εδώ μέσα. Όρεξη να έχεις!!! χαχαχαχαα
Πάντως έχεις δίκιο. Οι πατάτες που βγαίνουν από μία μόνο φουρνιά είναι οριακά αυτές οι τρεις που βλέπεις στη φωτό. Δεν χωράνε άλλες στο ταψί δεδομένου ότι πρέπει όλες να ακουμπουν στο λαδόχαρτο για να ψηθούν. Όσο για τις φριτέζες αυτές, έχω ακουστά αλλά προτιμώ να αγοράσω μια μηχανή που φτιάχνει καπουτσίνο. Προτεραιότητες.... ;) ;)
Καλησπέρα από εδώ!
Θα μπορούσα να ζω με πατάτες μόνο!!!! Θα το δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ με μακαρόνια, πατάτες, ζυμάρια και υδατάνθρακες φουλ!!!
Διαγραφήχαχαχαχαχαχαχα
Μαργαρίτα μου να τις δοκιμάσεις και να μου πεις το αποτέλεσμα, αν δηλαδή σας άρεσαν!
Ευτυχώς που υπάρχει και αυτός ο τρόπος και τρώμε που και που πατατούλες γιατί το τηγάνισμα δεν είναι από τα αγαπημένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες φωτογραφίες Χρυσαυγή μου, θέλω να...τσιμπίσω μια από την οθόνη!!!
Νομίζω καμία δεν συμπαθεί το τηγάνισμα.
ΔιαγραφήΕυτυχώς μπορούμε να τις φάμε κι έτσι και σωθήκαμε!!!
Καλό σου απόγευμα Μαρία!!!!
Πόσο μ΄αρέσουν, από νήπιο είχα πάθος με τηγανιτές πατάτες και το πάθος μου βρήκε τη δικαίωσή του σ΄αυτό που σήμερα μας παρουσιάζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυλατρεμένες και πανέμορφες!
Η φωτό σε "πτήση πουλιού", με το ρουξούνι του δοχείου λαδιού είναι άπαιχτη!
Ζ.
Να τα και τα κρυφά πάθηηηηηη!!!
ΔιαγραφήΓια πες κι άλλα, για πες κι άλλα....
Πολύ γέλασα με το πουλί και το λαδερό!!! χαχαχαχαχαα
Μα τι σκέφτηκες πάλι?????
Φιλούρες!
ΠΩΠΩ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέμισε η οθόνη πατάτες τηγανιτές!!!!!!!!! Γουστάρω πολύ!!
Άμα είναι και φούρνου ακόμα καλύτερα...όχι οτι δε τρώω τις τηγανιτές....τις ξεσκίζω όποτε βγαίνω έξω για φαγητό αλλά για το σπίτι οι τηγανιτές φούρνου είναι ΑΠΑΙΧΤΕΣ!!!
Μπράβο...ωραία ξεκίνησε η εβδομάδα!!! Συνέχισε....χαχαχαχα
Φιλιάαααα
Σκοπός είναι να γεμίσει και το στομάχι μας πατάτες, όχι μόνο η οθόνη!!
ΔιαγραφήΜη σε νοιάζει, ωραία θα ολοκληρωθεί η βδομάδα μας.... Εχε μου εμπιστοσύνη!
χαχαχαχαχαχχααχα
Φιλιά και από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν και γενικα σπανια τηγανιζω πατατες στο σπιτι, τα τελευταια χρονια προτιμω και εγω τις "τηγανητες" φουρνου, μου φαινονται πιο γευστικες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια και καλη εβδομαδα!
Καλά κάνεις. Δεν ξέρω αν είναι πιο γευστικές πάντως πολύ πιο υγιεινές είναι σίγουρα!!
ΔιαγραφήΓειά σου Μαρίνα μου και καλή σου εβδομάδα!
Θα μπορουσα να τρωω καθε μερα τηγανιτες πατατες,την κυριακη εκανα και γω απο αυτες τις τηγανιτες πατατες"γιαλαντζι" αλλα δεν εγιναν και τοσο "τηγανιτες" οπως βλεπω τωρα τιςδικες σου....λες να φταιει που εβαλαπιο πολυ λάδι?!Δεν ξερω...θαξανα δοκιμασω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια πολλα!!!
Δοκίμασε να ακολουθήσεις ακριβώς την διαδικασία που βλέπεις.
ΔιαγραφήΛίγο λάδωμα και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο με πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Είμαι περίεργη τι πήγε στραβά. Ξαναπροσπάθησε πάντως.
Τα λέμε!!
Πολλά πολλά Like πάντα έτσι της φτιάχνω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειες και πεντανόστιμες Μπράβο!!!!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ Ελπίδα μου!
ΔιαγραφήΧάρηκα που σε είδα!!!
Φιλιά!
Θα τις φτιάξω σήμερα - φαίνονται εξίσου λαχταριστές με τις τηγανητές!!!!!!!! Πολύ σαφείς οι οδηγίες σου, Χρυσαυγή !!!!!! Ευχαριστούμε !!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη
Νίκη εύχομαι να σου αρέσουν όσο κι εμένα!!!!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Τις λατρεύωωωωω!! Και όχι μόνον εγώ αλλά και οι υπόλοιποι στο τριώροφο!!!!! Μούρλια τις έκανες Χρυσαυγή μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου σε ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΦαντάζομαι πόσες λαμαρίνες θα πρέπει να φουρνίζεις για να τρώτε όλοι μαζί.... πω πω!!!!
Ξέρεις......αυτή τη συνταγή την φτιάχνεις και καλά για τα παιδιά σου..............τρώς μισό ταψί στην καθισιά σου αλλά ............γλιτώνεις τύψεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχχαχαχχαχαχαχαχχαχαχαα
ΔιαγραφήΚαλό κι αληθηνό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΌπως ο περισσότερος κόσμος λατρεύω τις τηγανητές πατάτες και εκτός από σκέτες μπορώ
ΑπάντησηΔιαγραφήνα τις τρώω ως συνοδευτικό με κάθε φαγητό, ακόμα και με μακαρόνια και ρύζι. Η επαναστάτρια
πατάτα σου με κέρδισε και με κατέκτησε, παραδίνομαι!
Η πρώτη και προτελευταία φώτο πολύ καλές Χρυσαυγή μου, μου αρέσει το φως, εξαιρετικό
το καδράρισμα στη προτελευταία όπως και η προσθήκη της μισοκρυμένης σπάτουλας.
Πολλά φιλιάάά
Και γω τις κάνω ετσι που και που! Ειναι υπέροχες!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας ξημέρωμα ;)
Γεια σου Χρυσαυγή μου, πολύ λαχταριστές οι "αναρχικές" σου πατατούλες!!! Απίθανη δικαιολογία να καταβροχθίσει κανείς όσες δε θα μπορούσε αν ήταν τηγανητές..Πολύ ζωντανές φωτογραφίες! Καλή σου εβδομάδα, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν έβλεπα την διαδικασία σίγουρα θα έλεγα πως είναι τηγανιτές (στο τηγάνι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν είναι...: )
Μια φορά της είχα κάνει έτσι, αλλά τα καμάρια μου θέλουν ''κανονικές τηγανιτές''
Ασε που της φουρνίζεις και ξενιάζεις
Τέλειες είναι Χρυσαυγή. Ωραίο ψήσιμο και χρώμα
Φιλιά
Αν τις κανω ετσι σήμερα λες να καταλάβουν τα παιδιά την διαφορά; Για να δούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις φτιάχνω συχνά έτσι και γίνονται απίθανες!! Το μόνο κακό είναι πως στον φούρνο αργούν λίγο και αν βιάζεσαι και πεινάς τρως το μισό ψυγείο ως να γίνουν!Πάντως αξίζουν γιατί η πατάτα είναι κάτι που δεν θέλω να λείπει από το τραπέζι μου!! Φιλιά Χρυσαυγούλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν είναι συνταγή.. αυτό είναι ανατροπή σκέτη! Τώρα χωρίς πλάκα Τέλειο! Τις αγαπώ τις πατάτες και τις στερούμαι λόγω λιπαρών και μου δίνεις μια λύση που δεν θα σκεφτόμουν ποτέ μόνη, ούτε θα δοκίμαζα! Σ' ευχαριστώ Χρυσαυγή! θα μπεί στο εβδομαδιαίο μενού στάνταρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ υπέρ της επανάστασης! Για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος... χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες οι πατάτες σου, Χρυσαυγή μου, και χωρίς ενοχές! Άσε που δεν μυρίζει και το σπίτι τηγανίλα! Εγκρίνονται φυσικά!
Πολλά φιλιά!!!
Το έχω επιχειρήσει κι εγώ να τις κάνω στο φούρνο αλλά βρε παιδί μου δεν μου βγήκαν έτσι. Κάτι λάθος πρέπει να έκανα γιατί μαλάκωσαν πολύ και μόνο τηγανητές δεν θύμιζαν. Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου θα το ξανακάνω ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιόδους δίαιτας τις συνιστώ ανεπιφύλακτα αλλά εγώ τις τυλίγω στη λαδόκολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Εαν σου πω οτι μου αρέσουν περισσότερο απο της τηγανητες, τι θα πεις?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συνταιριασμα με ντοματούλα και αυγό μάτι ειναι oνειρικό :)
Έχω φάει τις πατάτες έτσι φτιαγμένες στο φούρνο και ήταν γευστικότατες!!!! Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει και απορώ γιατί!!! Μες τη βδομάδα κιόλας θα το κάνω Χρυσαυγουλα μου!! Με δελέασαν οι εικόνες σου και πραγματικά μισώ το τηγάνισμα! Και για τις θερμίδες και τα λίπη αλλά και για το μυρωδιά και τη φασαρία:)))) με σώνεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή