2 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο




Η γιαγιά μου η Μαρίκα ήταν πολύ καλή μαγείρισσα (σαν να αρχίζω έκθεση 3ης Δημοτικού το πάω...). Το χέρι της έπιανε βρε παιδί μου. Είχε αυτή την εκπληκτική αίσθηση του τι είναι νόστιμο και την μετέφερε στα φαγητά της. 


Θυμάμαι όμως ότι τα φαγητά της «κολυμπούσαν» στο λάδι για τα σημερινά δεδομένα. Το λάδι το έβαζε σε αφθονία στο φαγητό αλλά στο τέλος, η μερίδα που έφτανε στο πιάτο μας (στραγγισμένη απ΄αυτό), ήταν λουκούμι, ότι κι αν μας σέρβιρε. Φυσικά δεν μαγείρευε κινόα, ούτε σαλάτες με ρόκα για μεσημεριανό, ούτε φιλέτο σολομού στο γκριλ. Έφτιαχνε, όπως όλες,  τα παραδοσιακά φαγητά της εποχής της. 

Τα φαγητά της ελληνικής παράδοσης,  στο μυαλό μου, είναι ταυτισμένα με την γεύση. Την πλούσια, πραγματική γεύση σπιτικού φαγητού. Δεν αγωνιώ για τις θερμίδες, δεν με απασχολούν οι κανόνες υγιεινής διατροφής, ούτε και οι σωστοί συνδυασμοί τροφών. Μοναδικός στόχος είναι η γεύση.

Το κοτόπουλο με τις μπάμιες είναι ένα πραγματικά εύκολο φαγητό.  Υπάρχουν όμως σημεία κλειδιά που πρέπει γνωρίζει κανείς  για να φτάσει την απόλυτη νοστιμιά. 



Ακολουθήστε τις παρακάτω επισημάνσεις και όλα θα πάνε καλά.

     1)      Το κοτόπουλο και οι μπάμιες αγαπούν το σκόρδο. Μην το αγνοήσετε. Ο έρωτας είναι σφοδρός και η απώλεια μεγάλη στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσετε.
     2)      Το λάδι δίνει γλύκα στο φαγητό, τι να λέμε τώρα? Αυτό που θα περισσέψει στον πάτο της γάστρας πρέπει να είναι λάδι. Όχι νερό. Διαφορετικά θα έχετε ένα αδιάφορο και νερόβραστο κοτόπουλο με μπάμιες και ουδεμία ευθύνη φέρω.
     3)      Η ντομάτα είναι περιορισμένη στο φαγητό αυτό, γιατί ΔΕΝ ειναι κοκκινιστό. 
     4)      Τέλος το ξίδι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Δύο γεμάτα σφηνάκια είναι επιβεβλημένα. Οι μπάμιες διψούν γι΄αυτό σαν κολασμένες και τους πάει πολύ. Όχι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ξιδάτο και ούτε το ξίδι γίνεται αντιληπτό.
     5)      Τέλος χρησιμοποίησα μπάμιες κατεψυγμένες για μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία χρόνου.  Νομίζω θα σας βολέψει κάτι τέτοιο.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 

     1)      1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μερίδες (ή 3 μπούτια και 1 στήθος)
     2)      900 γραμμάρια μπάμιες κατεψυγμένες (2 πακέτα των 450 γραμμαρίων)
     3)      1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
     4)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή πολύ ψιλοκομμένες
     5)      2 μεγάλες φρέσκες, ώριμες ντομάτες,  λιωμένες στο μπλέντερ ή 1/2 κουτί (200-300 γραμμάρια) ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
     6)      2 γεμάτα σφηνάκια ξίδι
     7)      250 ml ελαιόλαδο
     8)      1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
     9)      Αλάτι
     10)   Πιπέρι φρεσκοτριμμένο




Μέθοδος: 

Καλό είναι το φαγητό αυτό να το φτιάξουμε σε γάστρα. Αν δεν έχουμε, τότε χρησιμοποιούμε ένα ταψί το οποίο το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο την πρώτη ώρα ψησίματος του φαγητού. 

Επιλέγουμε λοιπόν,  το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (γάστρα ή ταψί) και τοποθετούμε μέσα τις μπάμιες, την πολτοποιημένη ντομάτα, το λιωμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Καλό είναι να τα ανακατέψουμε ελαφρά με τα χέρια ώστε να μην λιώσουν οι μπάμιες. 

Ανάμεσα στις μπάμιες προσθέτουμε το κοτόπουλο αφού το έχουμε προηγουμένως αλατίσει. Τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο φαγητό και προσθέτουμε τέλος ¾  ενός ποτηριού περίπου νερό. Κουνάμε την γάστρα να πάει παντού το νερό και την κλείνουμε με το καπάκι της. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, τότε το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. 

Ψήνουμε το φαγητό στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα σκεπασμένο. Στην μία ώρα το βγάζουμε από το φούρνο και το ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά έως μία ώρα μέχρι το φαγητό να είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό γυρίζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου, αν δούμε ότι ξεροψήνονται παραπάνω απ΄ότι θέλουμε. 

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Το φαγητό αυτό όπως και όλα τα λαδερά τρώγεται καλύτερα όταν είναι χλιαρό. 

Καλή επιτυχία!!!







32 σχόλια:

  1. Αυτά είναι!!!
    Μπόλικο το λαδάκι για σούπερ γεύση!!!
    Μ' αρέσουν οι μπάμιες...θα ξεφύγω λοιπόν μια μέρα και θα τις φτιάξω έτσι....παραδοσιακά... μαζί με το κοτοπουλάκι!
    Ωραία κοντινά πλάνα για βούτες με ψωμί!

    Καλημέρεςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιστροφή στην παράδοση σήμερα. Είπα να κάνω κάτι γνωστό αλλά νόστιμο.
      Να το φτιάξεις γιατί θα σου αρέσει αφού σου αρέσουν και οι μπάμιες.
      Ψωμι δεν έφαγα με το συγκεκριμένο. Εντάξει, είπα να προσέξω και λίγο... χαχαχαχαχα

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Φανταστικο φαγητο Χρυσαυγη μου, απο τ'αγαπημενα μου...ακομα και απο μικρο παιδι!! Ρωτουσε η μαμα (οταν και μονο οταν ρωτουσε, γιατι τις περισσοτερες φορες αποφασιζε μονη) τι φαγητο θελετε για αυριο? Μπαμπιες σκετες ή με κοτοπουλο ελεγα εγω και δε με πιστευε κανεις!! χαχαχα.. Υπεροχες οι φωτογραφιες σου, πραγματικα τελειες! Θελω να τις φαω, ε ναι!!!!!
    Καλη σου ημερα! Πολλα φιλακια! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ήσουν παιδί διαφορετικό λοιπόν!!! χαχαχαχα
      Αν και έχω ακούσει και άλλα παιδιά που τους αρέσουν τα λαδερά και τα όσπρια.

      Ε, λοιπόν αφού σου αρέσει αυτό το φαγητό από παιδί πρέπει να το φτιάξεις κι έτσι για να το απολαύσεις και στην πραγματικότητα και όχι μόνον εικονικά.

      Σε ευχαριστώ πολύ Εύη!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τώρα αν εγώ γράψω μπλιαξ και μπλιουξ θα μού κρατήσεις μούτρα;;;; Δεν θέλω άλλα λαδεράααααααααα!!!! Δεν τα έτρωγα μικρή, άρχισα να τα τρώω με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και πλέον ξεκίνησα και πάλι να τα σιχαίνομαι!!!! Όχι πως δεν έχουν ωραία γεύση βρε παιδί μου, ούτε πως δεν είναι αναγκαία για τη διατροφή, αλλά δεν θέλω άλλα λαδερά!!!!!!! Ουφφφ!
    Πολλές καλημέρες & φιλιά!
    Υ.Γ. Αν έχεις καμιά συνταγή για τηγανιτές μπάμιες (τις είχα δοκιμάσει χρόνια πριν στην Γαλλία και μόνο και το πιάτο δεν έγλειψα) θα σού ήμουν υπόχρεη :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει λοιπόν δυναμικέ μου κρεατοφάγε.
      Το έπιασα το νόημα.

      Περισσότερο από τα καλά λόγια όμως εκτιμώ την ειλικρίνεια.
      Γι΄αυτό όχι μόνο δεν θα σου κρατήσω μούτρα αλλά θα σου δώσω και συνταγή για τηγανιτές μπάμιες. Αλλωστε το φαγητό είναι τόσο μα τόσο προσωπική υπόθεση που δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην γνώμη μας για το αν κάτι είναι νόστιμο ή όχι.

      Φιλιά πολλά και από μένα!!!

      Διαγραφή
  4. αγαπώ τις μπαμιες.. Τρελαινομαι βρε παιδι μου αλλα κανείς αλλος δεν τις τιμάει.. οποτε δεν τις μαγειρευω.. Ομως αυτο το παραδοσιακο φαγάκι φαίνεται τοσο μα τόσο λαχταριστό.. Και μπορώ να το φάω κιόλας μιας και κάνω δίαιτα!! Οπότε... την αλλη εβδομάδα.. θα το κάνω οπωσδήποτε!! καλημέρα και καλό μήνα Χρυσαυγή μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα Ελπίδα. Ωστόσο όλοι έχουμε δικαίωμα να γευτούμε κάτι που οι υπόλοιποι της οικογένειας δεν το τρώνε. Φτιάξε μια μέρα για σένα και φάε δύο μέρες.
      Είναι αδικία να μην τις τρως επειδή δεν αρέσουν.

      Καλησπέρα Ελπίδα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Μόνο την πρώτη φωτό μού δείχνει ο blogger, όταν θα φτιάξει το σύστημα θα μπω για τα υπόλοιπα, αφού το πιάτο σου σήμερα με εξόντωσε!

    Κίσσες, πολλές κίσσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω ότι είναι από τα αγαπημένα σου.
      Όταν έγραφα την ανάρτηση σε σκέφτηκα.


      Φιλιά Ζαμπία μου!!!!!

      Διαγραφή
  6. το εχουν αυτο οι γιαγιαδες με το λαδι!! κατοχικο συνδρομο!! και της δικιας μ κολυμπουσαν στο λαδι τα φαγητα και αηδιαζα!! αλλα ειχαν μια νοστιμια μια γλυκα... τις μπαμιες τις αγαπησα φετος που εφαγα πρωτη φορα και με κοτοπουλο πιστευω ειναι ο καλυτερος συνδυασμος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα
      Ετσι οπως τα λες ειναι. Κατοχικο συνδρομο.
      Τελικα δεν ηταν μονο η δικια μου γιαγια ετσι και πολυ χαιρομαι.
      Οσο για το κοτοπουλο με τις μπαμιες, συμφωνω απολυτα πως ειναι ο πιο τελειος συνδιασμος για το λαχανικο αυτο.

      Σε καληνυχτιζω και σε φιλω!

      Διαγραφή
  7. Το φαγητο σου σημερα ειναι ενα ονειρο!!!Οι μπαμιες ειναι απο τα αγαπημενα μου λαχανικα,οι περισσοτεροι κανουν μπλιαχ με τις μπαμιες και ειλικρινα δεν μμπορωνα τοκαταλαβω αυτο!!!Παρεουλα με το κοτοπουλο νομιζω ειναι ο τελειος συνδυασμος!!!
    Νομιζω οτι οι καλες γιαγιουλες με τα "δουλεμενα" χερακια τους εκαναν τα πανταπιο νοστιμα!!1
    φιλιακιααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τις αγαπω πολυ. Παρ'ολα αυτα μπορω να καταλαβω τη δυσκολια ορισμενων να τις φανε. Ε...δεν τις λες και δημοφιλες φαγητο.
      Πολλες φορες φυσικα παιζει ρολο κι ο σωστος η οχι τροπος μαγειρεματος.
      Χαιρομαι που σου αρεσε το φαγητο λοιπον!! :)
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  8. Μια καλημέρα θα την πω!Βιαστική θα είναι...συγγνώμη!
    Περπατώντας γράφω ,αναλμεσα στις υποχρεώσεις που με κυνηγάνε τον τελευταία καιρό ,βάζοντας συχνά τρικλοποδιά.
    Θεϊκό φαγητό,το αγαπημένο της μητέρας μου,αλλά και της γιαγιάς μου!
    Χρυσαυγή μου,το παρουσίασες θα έλεγα αριστοτεχνικά,αλλά και πάλι δεν με εκφράζει τόσο ο όρος αυτός.
    Θα προτιμούσα την εξής εικόνα....μία ευγενής οικοδέσποινα που προετοιμάζει το μεσημεριανό φαγητό και δέχεται αναπάντεχο τηλέφωνο για απρόσκλητους επισκέπτες.
    Δεν σαςτίζει,τουναντίον, λειτουργώντας με την αυτοπεποίθηση που δίνει η αφηγηματική νοστιμιά αυτού του πιάτου,οργανώνει περισσότερο την καλαισθησία του τραπεζιού της.
    Ασφαλής από την γεύση ,καλυμμένη από τα αρώματα και περήφανη από την φιλόξενη και σπιτική ατμόσφαιρα του φαγητού της,το μόνο που κάνει ,είναι να αναμένει τα επιφωνήματα και τις εγκάρδιες ευχαριστίες των επισκεπτών.
    Νομίζω ότι θα ήθελα πολυ να δοκιμάσω την συνταγή της γιαγιάς σου,από τα δικά σου χέρια.Π´αντα ο συνδετικός κρίκος παρελθόντος και μέλλοντος με συναρπάζει .
    Τελικά φλύαρησα και πάλι.....Τρέχω τώρα.......
    Φιλιά πολλά,πολλα,!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου,
      θα πω κι εγω την καθηστερημενη μου καλησπερα!
      Χαρηκα που σαν κομιτης εκανες την εμφανιση σου μπροστα σε ενα φαγητο παραδοσης και αγαπης.
      Ετσι ειναι οπως τα ειπες!
      Σε ευχαριστω που περασες!!!!!
      Σε φιλω πολυ, παρα πολυ!!

      Διαγραφή
  9. Η μέρα της γιαγιάς λοιπόν η σημερινή... Εννοείται ότι ήταν από τα καλύτερα γιαγιαδίστικα πιάτα και για μένα! Το λατρεύω! Ακριβώς όπως το περιγράφεις!
    Μια μερίδα μπουτάκι για μένα λοιπόν σε παρακαλώ, γιατί δυστυχώς δεν μ'αφήνουν σ'αυτό το σπίτι να το φάω... οι μπάμιες βλέπεις δεν αρέσουν σε πολλούς... Εγώ όλως τρελαίνομαι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκεφτηκα ακριβως το ιδιο οταν ειδα την αναρτηση σου! χαχαχαχα
      Ειδες τελικα που ολο και καπου συναντιομαστε;

      Το μπουτακι ειναι δικο σου!!!

      Φιλακιαααααα

      Διαγραφή
  10. Απίστευτο Χρυσαυγή! Είναι σαν να μιλάς για την δική μου γιαγιά, ακριβώς το ίδιο,
    τρομερή μαγείρισσα και τα φαγητά πνιγμένα στο λάδι! Παρεμπιπτόντως, πολλή καλό
    το ξεκίνημα της έκθεσής σου!
    Σήμερα εγώ θα δοκιμάσω μόνο το κοτοπουλάκι γιατί τις μπάμιες δεν τις τρώω, παρόλο
    που φαίνονται λαχταριστές στις φώτο σου. Λουκούμι το κοτόπουλο Χρυσαυγή μου, λουκούμι!

    Πολλά φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα
      Να 'σαι καλα Μινα μου! Λες να αρχισω τις εκθεσεις; χαχαχα

      Ενταξει λοιπον. Μια μεριδα σκετο ξεροψημενο κοτοπουλακι. Αλλωστε υπαρχουν αρκετοι που θα φανε τις περισσευουμενες μπαμιες.

      Σε φιλω κοριτσαρα!!

      Διαγραφή
  11. Ξελιγώθηκα!! Θέλω να βουτήξω το ψωμί στη σάλτσα !!!Και φαντάσου πως δεν τρώω μπάμιες , χαχα Φιλιά πολλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρα;;;
      Χαχαχαχα Φαντασου και να τις ετρωγες δηλαδη!!!!!

      Διαγραφή
  12. H μαγειρική των γιαγιάδων είχε άλλη νοστιμιά
    Το μπόλικο λάδι απαραίτητο για νοστιμιά. Το πιάτο σου είναι ότι καλύτερο, για παραδοσιακό λαδερό φαγάκι. Μόνο λάδι στο πιάτο. Αμα βλέπε και νερό γύρω-γύρω ...αστα να πάνε. Νερόβραστο είναι, όπως το είπες.
    Επίσης θα συμφωνήσω για το σκόρδο στο κοτόπουλο. Πολύ όμως σκόρδο του πάει και του παραπάει.

    Κι επειδή συμφωνώ σε όλα, να έρθω να πάρω τη γάστρα? Γεμάτη εννοείται ; )

    Φιλιά & καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαγητάρα! Παραδοσιακή, εορταστική, κυμπάρικη! Σαν τη μπάμια δεν έχει! Είναι σαν τη Χαλκιδική ένα πράμα... Μπράβο στην γιαγιά Μαρίκα και μπράβο και σε σένα Χρυσαυγή! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειναι πολυ ομορφο φαγητο αλλα οι αντρες μου δεν τρωνε τις μπαμιες. Πως να τους πεισω. Κλαψ!Γι αυτο και εγω αυτο το φαγητο το τρωω απο τις γιαγιαδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχχχχχ! Κάποια φαγάκια το θέλουν το λαδάκι τους άσχετα αν κι εγώ στο τέλος το στραγγιζω και το αφήνω στην κατσαρόλα!!! Υπέροχη παραδοσιακή νοστιμιά μας παρουσίασες πανέμορφα Χρυσαυγή μου! Μπράβο στη γιαγιά αλλά και σε σένα που πήρες το ταλέντο της!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ βρε Χρυσαυγούλα δυστυχώς διαπιστώνω πως οι μπάμιες αρέσουν μόνο σε μας τις γυναίκες!! Και στο δικο μας σπιτικό δεν τις τρώνε μπαμπας και τέκνα και έτσι δεν τις μαγειρεύω όσο κι αν τις αγαπώ εγώ!!!
    Πάντως κοτόπουλο με μπάμιες έχω φτιάξει μια-δυο φορες στην κατσαρόλα. Θα το δοκιμάσω και στο φούρνο μήπως τους δελεάσω:)
    Κρατώ όλες τις συμβουλές σου και όσο ζω ελπίζω πως θα φάμε μπάμιες στο σπιτικό μας:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!!!!!! τέλειο!!!
    και στη γάστρα θα γίνεται λουκουμάκι!!!
    φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαμαδίστικο φαγητό (η δική μου η γιαγιά δεν τις ήξερε καν τις μπάμιες!) που αγαπώ από μικρή αν και στο φούρνο δεν τις έχω δοκιμάσει. Έχει κάποιο ακόμα κόλπο το ξεπάγωμα; Αν θυμάμαι καλά, η μητέρα μου πρέπει να έβαζε λίγο ξύδι στο μπολ όπου τις άφηνε να ξεπαγώσουν πριν τις μαγειρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το έφτιαξα χτες και έγινε λουκούμι!!! Σκέτο γλύκισμα σου λέω!! Ακολούθησα πλήρως τις οδηγίες και τα τιπς σου Χρυσαγούλα μου και έγινε όπως ακριβώς το περιέγραψες το μαμαδίστικο αυτό φαγάκι!!! Η συνταγή αυτή θα γίνει αγαπημένη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το έφτιαξα σήμερα ακριβώς έτσι και έγινε τέλειο! Συγχαρητήρια.... είναι η πιό ωραία συνταγή που έχω πετύχει... Το έφτιαχνα παλιά με άλλους τρόπους, αλλά αυτός εδώ ήταν ο καλύτερος. Ευχαριστώ!!!
    Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απλή μαγειρική κ νόστιμη έτσι τα έβαλα και εγώ όλα μέσα . Μπήκα και είδα άλλες συνταγές και όλοι τα σωτάρουν πριν αν είναι δυνατόν, πολλά τσιτσιμπραγκαλα πολλά μυρωδικά καθόλου δεν μου άρεσαν μέχρι κ κύμινο είδα να βάζουν. Μαγειρεύεις ομορφα, ελαφριά κ πολύ γευστικά όπως και η μανούλα μου με γευσεισ Σμύρνης, Είσαι η καλύτερη!!! Απλές συνταγές γρήγορες κ πεντανόστιμες. Μπράβο Χρυσαυγή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10