25 Ιουλίου 2014

Κέικ με πράσινο κολοκυθάκι και σοκολάτα γάλακτος





Έχουν γραφτεί άρθρα επί άρθρων σε blogs, περιοδικά, ακόμα και βιβλία, έχουν γίνει εκπομπές με διάφορους δήθεν ψαγμένους τηλεμάγειρες, για το πως θα κάνουμε τα παιδιά να φάνε λαχανικά. Ένα κεφάλαιο που πονάει και σφάζει την control freak σύγχρονη Ελληνίδα μάνα.  Προτείνονται κόλπα και συνταγές πολλές φορές απείρου κάλλους. Η λύση είναι σχεδόν πάντα μία. Να κρύψουμε τα λαχανικά! Πρωτοποριακό!!!!!!!!!!


Η φιλοσοφία σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι σωστή, αν τα λαχανικά τριφτούν μέσα σε μια μπολονέζ, ή σ΄ένα ψημένο στη σχάρα μπιφτέκι, αλλά όταν βλέπω πως ο τρόπος που προτείνεται για να φάει το παιδί παντζάρι είναι να το βάλουμε μέσα σε σούπερ σοκολατένιο μπράουνι (καλή ώρα), ή για να δοκιμάσει  πράσινο κολοκυθάκι πρέπει να το κρύψουμε μέσα σε ένα κέικ που περιέχει ένα βουνό από ζάχαρη και λίγο από κολοκύθι, τότε πραγματικά γελώ πολύ!



Κατανοώ τον αγώνα της μάνας που που δεν το βάζει κάτω ποτέ, καταλαβαίνω την αγωνία όταν το παιδί μεγαλώνει με πατάτες και μακαρόνια στην καλύτερη περίπτωση, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να διαχειριστώ το γεγονός πως τρώγοντας κανείς ανθυγιεινά είναι η λύση για να φάει υγιεινά. Αυτό με ξεπερνάει.

Η συνταγή αυτή απευθείνεται στον ενήλικα εθισμένο στη σοκολάτα και μόνον!!! Το κολοκύθι υπάρχει όχι για να δώσει βιταμίνες, αλλά την πολύτιμη υγρασία  που χρειάζεται για να κρατηθεί το φουλ σοκολατένιο κεικ, υγρό και μαλακό μέχρι την τελευταία δαγκωνιά. Και ναι, το κολοκύθι κανείς δεν το αντιλαμβάνεται!!!!



Για σένα που διαβάζεις και ήδη βγάζεις καπνούς από τα αυτιά που σου γκρέμισα τις αυταπάτες  έχω να σου πω, πως αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου.

 Keep calm and eat zucchini.

Σερβίρεται ιδανικά με παγωτό βανίλια. Δυστυχώς δεν είχα προνοήσει ν΄αγοράσω ή ακόμα καλύτερα να φτιάξω, και στην ανάγκη το καταβρόχθησα με σπιτική φράουλα. Πετυχημένος συνδυασμός δε λέω, αλλά η βανίλια κουμπώνει στο 100% με το κέικ αυτό. 



 
ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Υλικά: 

     1)      2 μέτρια κολοκυθάκια
     2)      2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     3)      4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
     4)      100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
     5)      3 αυγά
     6)      1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
     7)      200 γραμμάρια γιαούρτι
     8)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
     9)      1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σόδα
     10)   1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
     11)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     12)   125 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη 



Μέθοδος: 

Πλένουμε σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε μισή ώρα ώσπου να βγάλουν τυχόν υγρά που έχουν. Κατόπιν τα πατάμε με το χέρι και είναι έτοιμα προς χρήση. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε την βανίλια, το γιαούρτι, το κακάο και τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε πάλι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι. Ομογενοποιούμε το μίγμα με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε τη σοκολάτα την οποία έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Το μίγμα του κέικ είναι έτοιμο. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη, μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αντί για βουτύρωμα και αλεύρωμα μπορούμε να βρέξουμε πολύ καλά ένα κομμάτι λαδόχαρτο, να το στύψουμε στα χέρια μας μέχρι να φύγει όλη η υγρασία και κατόπιν να το στρώσουμε στη φόρμα. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέντρο του κέικ και αυτό να βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης. Πρέπει να βγει στεγνό. Τότε το κέικ είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. 

Καλή επιτυχία!!





22 σχόλια:

  1. Πρωτότυπος συνδυασμός για μένα Χρυσαυγή και θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία. Η κατάρριψη του ... μύθου όμως ειναι εμπεριστατωμένη μπορώ να πώ. Καλή μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία!!!
      Μη διστάζεις να το δοκιμάσεις. Το κολοκυθάκι δεν το αντιλαμβάνεσαι. Αυτό που υπερισχύει είναι η σοκολάτα και είναι πολύυυυυυυ σοκολατένιο το άτιμο!

      Οι μύθοι είναι για να καταρρίπτονται νομίζω!! χαχαχαχαχχα ;)

      Διαγραφή
  2. αμαν αμαν.. πρωι πρωι βρε πουλακι μου... που να βρω κολοκυθακι τωρα... Τελειο το κεικ.. Οι φωτογραφιες δεν το συζηταω.. καταπληκτικες!!! πολλα φιλιά και το κραταω για δοκιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατα το Ελπιδα! Ο Νικολας θα ενουσιαστει με τοση σοκολατα. Οσο για σενα...δεν το συζητω!!!

      Σε ευχαριστω πολυ κοριτσαρα!

      Διαγραφή
  3. Χρυσαυγή μου θα συμφωνήσω μαζί σου!!Από τα αγαπημένα μου κέικ!!!
    Πανέμορφο και πεντανόστιμο μπράβο!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα πιο νόστιμα και ζουμερά κέικ!!
    Η υφή του μου θυμίζει μπράουνι, του έβαλες και κουβερτούρα γάλακτος που είναι η αγαπημένη μου!!

    Ο συνδυασμός με το παγωτό έγραψε.....η γεύση του παγωτού δε με απασχολεί....!!!!!!!!!Τα τρώω όλα!!!
    Ωραίες οι καφεροζουλιές φωτογραφίες...διακρίνω κι ένα πρασινάκι στη φωτό με το δαγκωμένο κομμάτι!

    Μπράβο!!! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μοιαζει με μπραουνι και ειναι μασιφ. Το κοβεις και δεν φευγει ουτε ψιχουλο.

      Το πρασινακι που το ειδες στη φωτο; Μια ωρα την κοιταζω και δεν μπορω να το εντοπισω!

      Σε ευχαριστω πολυ!!!!!
      Καλη Κυριακη!

      Διαγραφή
  5. Γκρέμισε τα πάντα στο διάβα της αυτή η σοκολατένια αμαρτία!

    Πιάσε δυο φέτες από αυτά τα αμαρτωλά zucchini τέκνο μου και αφίενταί σου όλες οι αμαρτίες.
    Άσε, τις παίρνω πάνω μου...

    Καλό Σ/Κ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααμην!!!
      Αμα παιρνεις πανω σου τις αμαρτιες να φτιαχνω πιο συχνα κολασμενα κεικ. Το θεμα μου ομως ειναι αν παιρνεις πανω σου και τις θερμιδες...........

      Διαγραφή
  6. Αυτό και το κέικ με το παντζάρι είναι από τα πιο ζουμερά και υπέροχα σοκολατένια κέικς Χρυσαυγή μου που όποιος τα δοκιμάσει εθίζεται!!!! Το κέικ σου με πέθανε, με σκότωσε, το ΘΕΛΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!!!
    Μερικές φετούλες δεν τις στέλνεις κατά δω;;;;;;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά είσαι η βασίλισσα των κέικς!!!Ναι,όσο παρατηρώ τις ΑΠΙΘΑΝΕΣ φωτογραφίες,τόσο πείθομαι για την αυτοκρατορική επικράτεια σου!
    Νομίζω ότι έχεις μεταχειριστεί όλων των ειδών τα συστατικά για να μας προσφέρεις αυτά τα λαχταριστά κομμάτια,να μας ισοπεδώσεις με τις ευφ´ανταστες γαρνιτούρες,να μας απαγάγεις από τις πύλες του Παραδείσου και να μας ´´μπουντρουμιάσεις´´ στην πύρινη αγκαλιά της κολάσεως,της σοκοκολάσεως μάλλον.....
    Εντάξει,δεκτά τα μαρτύρια....απλώνεις σχεδόν αδιάνροπα τις κοντινές φωτογραφίες ενός νωπού,μαστιχωτού,σοκολατένιου κέικ,με τις αδιόρατες,αλλά τελικά απαραίτητες κολοκυθένιες αναφορές,μας κάνεις και μια ισοπεδωτική εισαγωγή περί ψευδαισθήσεων της υγιεινής διατροφής και μας αφήνεις σύξυλους να περιδιαβαίνουμε από τα γαστριμαργικά ενσταντανέ που κυριολεκτικά τρυπούν την οθόνη μας σε ένα δαίδαλο γευστικών ονειροπολήσεων....φάτε μάτια ψάρια δηλαδή!
    Κυτταξει Χρυσαυγή μου.....άφησε κατά μέρος την μοναρχία των κέικ.Την τυραννία θα έλεγα σωστότερα!
    Καταπιέζεις τους υπηκόους σου και για την σημερινή εποχή δεν είναι να παίζει κανείς με αυτα τα ´´πολιτεύματα.´´Οι μονάρχες έχουν άδοξο τέλος.Καταδωκονται,φυλακίζονται και ουδείς γνωρίζει το πραγματικό τέλος τους.....
    Γι αυτό σου λέω ,παράτα τις σοκολάτες καλοκαιριάτικα,μην παιδεύεις τον λαό.Τον βουλιμικό λαό.Τον εξαρτόμενη λαό.
    Πάντως εγώ προσκυνώ δουλοπρεπώς την βασίλισσα!Ως κάτω σκύβω το κεφάλι μου και γονυπετής εκλιπαρώ για ένα φτωχό,μικρό κομματάκι .Είναι βλέπεις και υγιεινό!
    Τα σέβη μου αρχόντισσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααα ολα κι όλα Χρυσαυγή μου!!! Με στεναχωρείς πολύ! Με έκανες να χαρώ αρχικά που θα εκρυβα τα λαχανικά και μετά μου πετατάς ένα ξερό πως πως είναι εκεί μόνο για ρην υγρασία!!!! Κοινώς με παραπλάνησες!!!! Πως να το φάω εγώ μετά ε;;; Χαχαχαχαχα
    Πάντως όταν ήμουν εγώ παιδί ούτε τεχνάσματα για λαχανικά είχε ούτε για διάφορες άλλες αηδιαστικές για ένα παιδί τροφές. Τις έτρωγες ή τίς έτρωγες!!!! Φιλιά πολλά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ θα πώ απλά: "πες τα χρυσόστομη!"
    Έχεις απόλυτο δίκιο. Άλλο το πώς τα κρύβεις μέσα στα φαγητά, και τελείως άλλο το να φτιάχνεις μία τέτοια κόλαση και να λες ότι έφαγε το παιδί λαχανικό.... Και εδώ που τα λέμε, αυτό το κέικ το κρύβεις για να το φας μόνος σου!
    Μία ερώτηση μόνο. Το κολοκυθάκι το έτριψες στο χοντρό του τρίφτη, όπως το βλέπουμε; Όχι πιο ψιλό; Σίγουρα δεν το καταλαβαίνεις, ναι; Σίγουρα-σίγουρα; Με τίποτα, έτσι;
    Μα φαίνεται τόσο μα τόσο κολασμένο! Δε γίνεται να έχει μέσα κολοκυθάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα Τα λεω αλλα δεν μ'ακουνε Χρυσα!!! Χαχαχαχαχα

      Λοιπον, το κολοκυθακι ειναι τριμμενο στο χοντρο τριφτη, ακριβως οπως φαινεται στη φωτο. Εδω χανεται τωρα που ειναι χοντροτριμμενο. Φαντασου να το κανεις και στο λεπτο.

      Οσο για το αν το καταλαβαινεις....σου δινω το λογο μου πως ΟΧΙ !!!!!!!

      Δοκιμασε !!!!!
      Φιλια και ευχαριστω παρα πολυ!

      Διαγραφή
  10. Είμαι σίγουρη πως θα είναι τρελή επιτυχία αυτό το κέικ. Έχω και βιολογικό παρακαλώ κολοκυθάκι οπότε την Κυριακή που θα το κάνω, θα τρώω το κεκάκι μου στο όνομα σου! Φιλάκια πολλά^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ, το έφαγαν οι μικρές σου το φοβερό σοκολατοκολοκυθοκέηκ σου; Αχ και να'ξεραν τι σκαρώνει η μάνα! Γιατί, μάνα είναι μόνο μία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελειο! Φανταστικο! Απιθανο! Δεω εχω αλλα λογια, τα σαλια τρεχουν! Εχω ακριβως 2 κολοκυθακια κ αυριο μην τα ειδατε! Μπραβο σου Χρυσαυγη μου! Καταπληκτικο κεικ!
    Φιλακια πολλα!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλα βρε Χρυσαυγή μου, μην γίνεσαι τόσο σκληρή! Άσε μας να τρέφουμε
    τις αυταπάτες μας για να περιδρομιάσουμε το απολύτως παρακμιακό κέικ σου.
    Υπέροχο, σοκολατένιο, ζουμερό και λίγο "πράσινο" για όσους θέλουν
    να το απολαύσουν χωρίς τύψεις.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα λαχανικά στα κέικ δίνουν την υγρασία που τα κάνει αφράτα και λαχταριστά.
    Συμφωνώ σε όλα όσα είπες. Το ''κρύψιμο'' των λαχανικών θέλει μαεστρία, δεν είναι απλο θέμα.

    Ωραία και ως ιδέα και ως παρουσίαση. Ετσι όπως το βλέπω το προτιμώ με τη φράουλα :)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για κεικ παντζαρι ηξερα για κολοκυθοπιτα ηκερα αλλα κολοκυθακι στο κεικ πρωτη φορα βλεπω!! σιγουρα ειναι εξυπνος τροπος για να φανε τα μικρα κεικ.... οντως πιστευω η βανιλια θα του ταίριαζε καλυτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτέλους ενας ανθρωπος με λογική!!!
    Ε μα πια βαρεθηκα να διαβαζω για κρυμμενα λαχανικα και υγιεινά κεικ !!!
    Το κεικ το χω δοκιμάσει και ετσι (στυλ μπράουνις) και αλλιως (με καρυδια και μπαχαρικά -κανελα/γαρυφαλλο) και ήταν και τις δυο φορες πεντανόστιμο . Οκ λιγο περισσοτερο με την σοκολάτα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10