18 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα με ρόκα, σύκα και προσούτο






....Ή  σαλάτα των αντιθέσεων! Είναι μια από τις καλύτερες σαλάτες για το γούστο μου γιατί είναι γεμάτη αντιθέσεις  ή και συγκρούσεις τολμώ να πω. Μου αρέσουν οι αντιθέσεις, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην ίδια τη ζωή. 


Με γοητεύουν οι άνθρωποι που εκπέμπουν καλοσύνη αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια εσάνς αλητείας. -  Ξέρω, ξέρω,  τα θέλει ο ....... μου! -  Το φλατ δεν ήταν ποτέ του γούστου μου. Το καλό από μόνο του είναι μονότονο και το κακό πέρα για πέρα βλαβερό. Η σωστή αναλογία γλυκού  και ξινού είναι το μυστικό της ζωής.

Χρειάζομαι το αλάτι και τη ζάχαρη μαζί. Το bio με ψήγματα τοξικότητας βρε αδερφέ. Το κυριλέ με αποχρώσεις του  κιτς.  Το καθώς πρέπει με μια δόση τρέλας κι αναπάντεχου. Το όμορφο με ένα μικρό κουσούρι πάνω,  για να μην πεθάνω από βαρεμάρα. 



Δημιούργησα αυτή τη σαλάτα έτσι ακριβώς όπως την ήθελα. Εβαλα όλες τις αντιθέσεις μαζί και δεν βγήκε αχταρμάς αλλά μια εκπληκτική παλέτα νοστιμιάς.

Η πιπεράτη ρόκα συγκρούεται με την γλύκα του μπαλσάμικο. Η έκρηξη ζάχαρης του σύκου παλεύει ισότιμα με το πικάντικο προσούτο και η πικάντικη μεγάλης ωρίμανσης παρμεζάνα ηρεμεί μπροστά στην γήινη ντομάτα. 

Τρώγοντας το πιάτο αυτό, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να διαχειριστεί τον καταιγισμό πληροφοριών που παίρνει από τη γλώσσα και απλά νιώθει κανείς την απόλυτη ευφορία του να τρωει μια σαλάτα γεμάτη γεύσεις και υφές. 

* Και μια επισήμανση που οφείλω να κάνω: Τα σύκα είναι στο τέλος της εποχής τους. Οριακά προλαβαίνετε να την φτιάξετε!



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Υλικά: 

     1)      100 γραμμάρια περίπου ρόκα τρυφερή, πλυμένη και στραγγισμένη
     2)      80 γραμμάρια προσούτο σε λεπτές φέτες
     3)      2-3  σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα 4
     4)      6-7 κομμάτια λιαστή ντομάτα διατηρημένη στο λάδι
     5)      Παρμεζάνα τριμμένη σε σερπαντίνες με το ειδικό εργαλείο 

Υλικά για τη vinaigrette : 

     1)      4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     2)      2 κουταλιές της σούπας γλάσο μπαλσάμικο
     3)      1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα πικάντικη
     4)      ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο σε σκόνη
     5)      Αλάτι
     6)      Πιπέρι



Μέθοδος: 

Βάζουμε όλα τα υλικά της vinaigrette σε ένα γυάλινο βαζάκι, το κλείνουμε με το καπάκι και το ανακινούμε καλά μέχρι να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Το αφήνουμε στην άκρη. 

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τη ρόκα. Περιμετρικά διασκορπίζουμε τις φέτες προσούτο, τις οποίες έχουμε διπλώσει σαν τριαντάφυλλα. Προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα, τα σύκα και τρίβουμε όση παρμεζάνα επιθυμούμε. 

Ραντίζουμε με τη vinaigrette και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Καλή όρεξη! 





23 σχόλια:

  1. Συμφωνώ!!!
    Αυτές οι αντιθέσεις κάνουν τη ζωή μας πιο πιπεράτη και μ' αρέσουν κι εμένα πολύ!!!
    Να τρέξω, λοιπόν, να βρω τα τελευταία σύκα να φτιάξω τη σαλάτα σου που τόσο ωραία τη περιγράφεις.....νομίζω οτι τη γεύομαι!!!!!!!
    Προυσούτο, σύκα, λιαστή ντομάτα, ρόκα.....σούπερ συνδυασμός!!!!!!!

    Ωραία παρουσίαση και η τελευταία φωτογραφία άπαιχτη!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξε για σύκα!! Ψάξε. Δεν γίνεται να περιμένεις μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο για να την φας.
      Όσο για τις αντιθέσεις..... αν δεν ταιριάζαμε...

      Φιλιαααα!

      Διαγραφή
  2. Εντάξει, τελικά τα γούστα μας ταιριάζουν πολύ. Τη λετρεύω αυτή τη σαλάτα και την κάνω ΑΚΡΙΒΩΣ ετσι!
    Ακριβώς! Το μόνο που δεν κάνω ίδιο είναι να προσθέσω μουστάρδα στο dressing... Τώρα όμως θα το κάνω! Επίσης καμιά φορά μου αρέσει, αντί για παρμεζάνα να βάζω κουταλιές από κατίκι Δομοκού. Και ξέρεις πόσο πολύ του πάει, έτσι δεν είναι;
    Εύγε κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ήμουν πιτσιρίκα και τα αργόσυρτα βήματα της πρωινής βαριεστημάρας προσπαθούσαν να με οδηγήσουν στην βαριά σιδηρόφρακτη πόρτα του σχολείου μου,έκανα ευχές.
    Ευχόμουν να γίνει κάτι το συγκλονιστικό.Κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να διαχειριστεί εύκολα,ακριβώς γιατι θα ήταν κάτι το εξωπραγματικό.Οι εφηβικές μου φαντασιώσεις προβάλλονταν ,σχεδόν χωρίς αντικείμενο,γιατι δεν ήξερα,δεν γνώριζα ,δεν μπορούσα να διαχειριστώ,τι ήταν αυτό που αναζητούσα τόσο απελπισμένα.
    Αργότερα ,όταν σκεφτόμουν τις παράξενες σκέψεις μου,μονολογόυσα ότι οι εφηβικές μου ανησυχίες πάσχιζαν να ανακαλύψουν κάτι το μεταφυσικό.
    Τώρα γνωρίζω καλά το αντικείμενο των κρυφών μου καημών.
    Κοπίαζε το μυαλό μου ,φτερούγιζε η καρδιά μου,για να αναζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα διατάρασσα την επίπεδη ζωή μου.
    Ήσυχη ζωή,με ήρεμους ανθρώπους.Καλοί φίλοι,χωρίς εκπλήξεις.Προστατευμένη οικογένεια,με θόλο αδιαπέραστο στη στενοχώρια,στο ξάφνιασμα,στο κλικ της έκπληξης.
    Και επειδή ότι εύχεσαι και το θέλεις πολυ στη ζωή σου,κάθε τι στο άπειρο Σύμπαν συγκλίνει στο να στο πραγματοποιήσει,οι εκπλήξεις ήρθαν αργότερα.
    Και επειδή δεν είχα την εξυπνάδα να ευχηθώ αυτό που θα έρθει ,να συνοδεύεται σπό χαρά,η από άλλο θετικό συναίσθημα,βιώνω τις συγκινήσεις με το απαιτούμενο ξάφνιασμα της υποκριτικής ευτυχίας.....
    Η κοινωνία των αντιθέσεων,κρύβει χαρές.Καμουφλάρει τις εκπλήξεις και τις πασάρει ,όπως έντεχνα πασάρει ένας μικροκλεφτάκος το κλεμμένο ρολόι.Ανοίγει με τρόπο το σακάκι και διαλέγω το φθηνό ,μέγιστης ευκαιρίας ,ρολόι για τον καρπό μου
    Ξέρω όμως ότι εκείνη τη στιγμή,διαπράττω το έγκλημα της κλεπταποδοχής?
    Δεν ξέρω αν τελικά προτιμώ την ίσια ή την τεθλασμένη γραμμή.
    Την γραμμή της μόνιμης ασφάλειας η την διακεκομμένη γραμμή με τα απαραίτητα σκαμπανεβάσματα της.Κάπου φοβήθηκα τις εκπλήξεις και ταράχτηκα με τις πιτσιλιές του αναπάντεχου.Βλέπεις καίνε πολυ και η ανακούφιση δεν υπάρχει σε κάποια αλοιφή....
    Στις μόνες αντιθέσεις που δεν υποκρίνομαι ότι τις αντέχω ,είναι οι γαστριμαργικές.
    Εκεί όχι δεν αντί στέκομαι,αλλά τις επιδιώκω .Τις αναζητώ ,όπως έκανες και εσύ με την αντιδραστική σαλατα σου.
    Νομίζω ότι η περιγραφική δύναμη του λόγου σου μου αφαίρεσε το δικαίωμα της ανάλυσης.
    Φωτογραφίες και λέξεις κυριαρχούν ,με τους δικούς σου ρυθμούς.
    Σήμερα αισθάνομαι αδύναμη γιατί πολλές φορές ο απέναντι,σου ´´κλέβεί´συτά που επιθυμείς εσύ
    να πεις.
    Ας μιλήσουν οι αντιθέσεις λοιπόν,που προσωπικά θέλω να είναι ελεγχόμενες,ας κυριαρχήσουν τα αντιφατικά χρώματα και οι ετερόκλητες γεύσεις.
    Ας μιλήσουμε για εκπλήξεις,άσχετα αν έχω να κάθομαι,πριν τις ακούσω....για παν ενδεχόμενο.
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπον,κοιτα να δεις τι επαθα με την αναρτηση σου.Αν διαβαζα μονο τα "γραμμενα" σου και την περιγραφη σου χωρις να δω φωτος σιγουρα θα κατεληγα οτι ΠΡΕΠΕΙ να την φτιαξω αυτη τη σαλατα.Αν παλι εβλεπα μονο τις φωτςο χωρις τα "γραμμενα" θα έλεγα οτι ΠΡΕΠΕΙ να να την φτιαξω αυτη τη σαλατα!!!!Οπως καταλαβες θελω να σου δωσω τα συγχαρητηρια μου για τη σαλατα αλλα και γενικα για την ολοκληρωμενη σου αναρτηση!!!!!like like like !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζηλεύωωωωω!!! Γιατί δηλαδή, εσένα το φαγητό σε έκανε καλλιτέχνη κι εμένα απλώς, χοντρή :)))) Υπέροχη σαλάτα Χρυσαυγή μου!!! Εικόνες άπαικτες!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ γκουρμεδιάρικη την βr;iskv :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι!!!!!!!! Εκεί που σε τσιμπάει το ξινό έρχεται το γλυκό και σου το σβήνει... Υπέροχη! Λατρεύω όλα τα υλικά της ξεχωριστά, θα τα δοκιμάσω και μαζί. Την καλημέρα μου και thanks for sharing Χρυσαυγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο εσύ θα μπορούσες να ανάγεις μία συνταγή για σαλάτα, σε στοιχεία προσωπικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων!!!!
    Η σαλάτα φαίνεται υπέροχη κι έχει αρκετά από τα υλικά της σαλάτας που σού έχω υποσχεθεί! Τα καθαρισμένα σύκα πάντως φαίνονται θεϊκά στις φωτογραφίες σου!
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεμένο συνδυασμό έκανες... γλυκό, ελαφρώς ξινό, φρουτένιο και πικάντικο!! Χίλια μπράβο Χρυσαυγή μου... κι εγώ μαζί σου όσον αφορά στις αντιθέσεις...γιατί η φλατ ζωή είναι ...άστα να πάνε...σκέτη βαρεμάρα!!!
    Αυτή τη σαλάτα θα την απολαύσω ...ελπίζω μόνον να βρω σύκα!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα γούστα μας ταιριάζουν απόλυτα καλή μου! Να σημειώσω πως εκτός από εκπληκτική γεύση και αισθητική , η σαλάτα σου προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας , υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά! Μην τοξεχνάμε αυτό! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοιες σαλάτες είναι μοναδικές.Νόστιμες, με συνδυασμό γεύσεων που λατρεύω αλλά και πολύ υγιεινές! Μπράβο κούκλα μου, με λίγα απλά υλικά έφτιαξες το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είχα τη. Ευκαιρία να δόκιμα σώμα δομικά σαλάτα αλλά αντί για φρέσκα σύκα είχε μαρμελάδα σύκου κ ηταν απλα οτι νοστιμοτερο έχω γευτεί. Αυτή η αντίθεση στις γεύσεις με ξετρελαίνει....αλλά τι να περιμένεις απο μια τρελή σαν και εμένα που τρώει πατατακια με Μερέντα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ααααααα τι υπεροχη σαλατα!! ανετα την παραγγελνεις σε γκουρμε εστιατόριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ενδιαφερουσα σαλατα!! Δεν βλεπω να την προλαβαινω οποτε την αφήνω για του χρονου..χεχεχε.. Λαχταριστες οι φωτογραφιες σου Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μπορούσε δηλ. να μας την φτιάξεις λίγο πιο μπροστά, θα μας βάλεις να τρέχουμε
    να βρούμε σύκα, ψάχνοντας στους κήπους και στα μαγαζιά της περιφέρειας!
    Έχε χάρη που είναι ακαταμάχητη με αυτές τις φώτο και το άπαιχτο κείμενο που τις συνοδεύει!
    Καταπληκτικά υλικά, είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψω.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ας αρχίσω από την εισαγωγή σου και τις αντιθέσεις: μου άρεσε.. πολύ. Και έτσι όπως τα λες αλλά και έτσι όπως τα φτιάχνεις στο τέλος και δημιουργείς.

    Εξαιρετική σαλάτα Χρυσαυγή μου.
    Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτα.
    Θέλω το πιάτο έτσι ακριβώς : )

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...μα δεν γίνεται η ζωή να είναι μονόχνωτη...
    Θέλει τα γλυκά της, τα πικάντικα, τα ξινά, τα πιπεράτα, μα και τα λάγνα της.
    Κάτι σαν την σαλάτα σου, όμορφη και περιπετειώδης στη γεύση και με ένταση στην όψη!

    Καλημέρα Χρυσαυγή μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η σαλάτα των αντιθέσεων λες εσύ... η σαλάτα των αγαπημένων μου γεύσεων λέω εγώ.
    σ' ευχαριστώ που μου τις θύμησες!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από τις καλύτερες σαλάτες και για το δικό μου γούστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10